kort rapport från fönsterbrädan


Hej alla som följer denna blogg med förhoppning om att få se eller läsa om konst, förlåt, för jag har fått grönsaker på hjärnan. Blunda och håll för öronen en stund så ska jag skynda mig igenom en liten odlingsrapport från fönsterbrädan. Imorgon kommer ett inlägg med mitt största konstnärliga projekt någonsin!


Jag har planterat om min tomat, och som ni ser på översta bilden grönskar den och verkar glad, men två av dem nedersta kvistarna har några torra och brunfläckiga blad. Är det någon som känner igen problemet? Har jag övervattnat eller torkat ut den? Är det näringen i den nya jorden? Eller är det bara ett krypande bevis på alltings förgänglighet och lägenhetsodlingens hopplöshet? Mvh orolig plantmamma.


För avokadon går det långsamt men springan blir lite lite bredare för var dag så snart kommer den där tungan nog fram! Spännande!


Och paprikorna som vägrade gro är nu 25 stycken. En hel skolklass!


Några har börjat utveckla sitt andra bladpar så snart ska jag plantera om dem i egna krukor.


Hur ser det ut i era rabatter och balkonglådor?

21 Comments
  • Ruth | HungryHeart.se

    14 april, 2016 at 19:09 Svara

    Åh, vad roligt att se att dina plantor tar sig! Heja heja paprikor och tomater!

  • Wilda

    14 april, 2016 at 16:03 Svara

    Jag har fått tipset att knipsa bort blad på tomatplantor när de inte sitter på egna grenar. Annars tar de energin från övriga plantan och det tar längre tid för den att producera tomater. Mina tomatfrön är nu små skott som kikar upp i krukan och jag ser hoppfullt på alla odlingar som tar sig upp trots att solen inte varit framme så mycket här de senaste två dagarna.

    • Alicia Sivert

      17 april, 2016 at 15:51 Svara

      Just det! Att "tjuva" menar du? Den där lillen som kommer upp i grenklykan – eller är det andra blad också?

      Åh så ljuvligt!! :D

  • med nål och tråd

    13 april, 2016 at 04:50 Svara

    Vilken fin tomat och paprikorna också! Ska du ha allt på din balkong eller ska något planteras ut? Mina frön kom upp i rekordfart, både tagetes och basilikan kom snabbt. Luktärten och butternutsquash kommer lite motvilligt efter. Resten av fröna till vår stadsodling på gården ska sås på friland så jag väntar ivrigt på att det ska bli tillräckligt varmt på natten så vi slipper frost

    • Alicia Sivert

      14 april, 2016 at 10:58 Svara

      Allt hamnar på balkongen, men jag kommer nog få adoptera bort en del paprikor, hehe… Vore underbart att kunna plantera ut – FY vad jag längtar efter en liten trädgård!
      Men vad kul att höra :D Låter så himla gott och spännande med såna plantor :) Och jaa heja värmen! Jag vill sätta potäter!

  • Mikaela

    12 april, 2016 at 20:54 Svara

    Vill också att mina tomater ska växa mera! Paprikorna ser jättefina ut :D :D

    • Alicia Sivert

      14 april, 2016 at 10:57 Svara

      Wohow! Och de har vuxit som GALNINGAR de fyra dagar jag varit borta! Måste göra en ny uppdatering snart :D Hoppas dina också skyndar sig!

  • Anna María

    12 april, 2016 at 10:47 Svara

    Herrejösses så stor din tomat har blivit! Eller i alla fall om jag jämför med mina pyttisar. Vill att allt ska växa fortare!

    • Alicia Sivert

      14 april, 2016 at 10:57 Svara

      Ja den är himla glad (bortsett från dem där bladen!). Hoppas dina tar sprutt snart!

  • Lili

    12 april, 2016 at 10:00 Svara

    Vad kul! Kan dock ingenting om odling, så jag kan tyvärr inte svara på din fråga. Men jag blir i alla fall grymt pepp på att odla själv. Och haha! Avokadon ser ut som två hjärnhalvor. xD

    • Alicia Sivert

      14 april, 2016 at 10:56 Svara

      Haha jag vet! Så äckligt ^^ Men vad kul att du blir inspirerad :) Jag är också novis och blir så himla glad för varje litet skott :)

  • Pernilla Einarsson

    12 april, 2016 at 08:53 Svara

    Jag har precis börjat plantera lite smått inne och håller på för fulla muggar att fixa i ordning så jag plantera ut (:
    Kul att se hur det växer för dig! Och ang tomatplantan så kan du knipsa av dåliga blad, så slipper de ta energi från resten av plantan och som ovanstående sagt, passa så bladen inte står i för starkt solljus hela tiden(:

    • Alicia Sivert

      14 april, 2016 at 10:56 Svara

      Jaa, jag har skyddat den nu! :) Jag läste att man ska vänta med att knipsa av dåliga blad tills de är helt gulnade – då har plantan tömt dem på klorofyll och behöver dem inte längre. Vet du om det är bättre att ta bort dem direkt?

    • Pernilla Einarsson

      18 april, 2016 at 06:07 Svara

      Det visste jag inte (: Jag brukar alltid ta bort dem när jag märker att halva bladet eller mer ser dåligt ut. Så har aldrig väntat tills hela bladet blivit dåligt (:

  • ritschew

    12 april, 2016 at 08:29 Svara

    Vad roligt att läsa om odling när jag nu också börjat odla lite!

  • Jessica

    12 april, 2016 at 06:41 Svara

    Av det jag lärt mig av min mor så tänkte jag samma som Sandra angående tomatbladen! Men tycker det är så kuuuul att få hänga med i ditt odlande!

    • Alicia Sivert

      14 april, 2016 at 10:54 Svara

      Jaa! Jag har ställt en målarduk som skydd för den allra hetaste middagssolen nu men ska bygga ihop nåt mer permanent! :)

  • Sandra

    12 april, 2016 at 06:18 Svara

    Så härligt att få följa läget på din fönsterbräda! Tomater är ju helt galet törstiga så du behöver nog nästan inte oroa dig för att övervattna ;) de torra och bruna fläckarna beror med störta sannolikhet på att solen varit för stark och bränt bladen. För att skydda plantorna kan du vinkla ner persiennerna lite under de soligaste timmarna på dygnet :) varsågod, där har du min hobbyanalys ;) haha

    • Alicia Sivert

      14 april, 2016 at 10:46 Svara

      Åh SÅKLART! Varför tänkte jag inte på det? Ska genast bygga nån slags skydd! Tack Sandra!!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.