var en schysst kompis – skapa en mensstation hemma och på jobbet!

Idag är det internationella mensdagen! Idag och alla andra dagar missar massor av menstruerande personer världen över att gå till skola eller jobb för att de inte kan eller får vara där när de har mens. Varje dag stoppar menstruerande personer papper, trasor, blad eller andra ickesanitära produkter i underbyxorna för att de saknar skydd. Varje dag lider massor av menstruerande personer av svår värk och fysiska besvär som gör att de inte kan vara sitt bästa jag.

Situationen är allvarligare i andra delar av världen, men även här i Sverige är mens ett stigma och något vi helst inte pratar så mycket om. På WaterAid kan du läsa mer om varför vi måste börja göra det. Jag har vid flera tillfällen haft så stark mensvärk att jag kräkts. Jag har vid flera tillfällen använt papper i brist på riktiga skydd. Jag har vid flera tillfällen stannat hemma, eller gått hem från jobb, skola och sociala aktiviteter på grund av mens. Jag har vid flera tillfällen ljugit om mens, skämts över mens och känt mig äcklig för att jag menstruerar. Vi måste prata mer om mens och vi måste göra det lättare för människor som menstruerar. Därför delar jag ett superenkelt tips på hur du kan hjälpa till att bryta tabun kring mens, samt vara en bra kompis åt menstruerande personer i din närhet!

mens internationella mensdagen stigma tabu menstruera förvaring tampong tamponger binda bindor förvara snyggt dymo burk burkar synligt mensstation
Nämligen genom att skapa en mensstation – köp tamponger och/eller bindor och placera dem på ett synligt ställe i badrummet hemma, eller i den verksamhet där du befinner dig. På så vis påminner du andra toalettbesökare om att mens finns och är helt normalt, och hjälper också den som saknar skydd att kunna stanna kvar i skolan/på jobbet/hemma hos dig eller var ni befinner er. Om du kan, se också till att det finns en möjlighet att slänga använda skydd på ett diskret sätt, t.ex. i en soptunna i badrummet, för att undvika att de spolas ner i toaletten eller inte byts.

mens internationella mensdagen stigma tabu menstruera förvaring tampong tamponger binda bindor förvara snyggt dymo burk burkar synligt mensstation
Jag har placerat bindor i en glasburk i badrumshyllan och på en plåtburk bredvid skrivit ”Varsågod”. Inuti plåtburken finns tamponger, och ytterligare ett meddelande på insidan av locket, med texten ”Smärtstillande finns i kaffeburkarna i spegelskåpet”. Instruktionerna var superenkla att fixa med en dymoapparat, men ni kan säkert komma på andra kreativa sätt att kommunicera det här meddelandet!

Om du befinner dig i en verksamhet där det rör sig unga människor kan en sån här insats göra särskilt stor skillnad. I scoutstugan, på kollot, fritidsgården, ridskolan eller om du har barn som ibland bjuder hem kompisar. Unga människor som kanske just börjat menstruera kan vara sämre förberedda och ha svårare att be om hjälp. Att öppet visa produkterna sänker också barriären för någon att våga fråga om råd.

mens internationella mensdagen stigma tabu menstruera förvaring tampong tamponger binda bindor förvara snyggt dymo burk burkar synligt mensstation

Andra knep för att minska mensstigmat:
+ Prata med barn om mens – barn av alla kön. Bekräfta för barn som inte är dina egna att du är en vuxen de kan vända sig till för att få hjälp och stöd. Påminn dem om det.
+ Prata med män om mens (om du orkar). Alltså CIS-män som kanske aldrig behövt tänka på eller prata om mens någonsin. Jag menar inte det är din uppgift att lära dem om mens, men låt dem heller inte komma undan.
+ Prata med dina vänner om mens. Var ärliga med varandra om ni ställer in, går hem eller inte pallar prata på grund av mens. Öppna upp möjligheterna att stötta varandra, dela erfarenheter och finna samhörighet i något som annars kan kännas väldigt ensamt.
+ Ta upp frågan på jobbet eller den verksamhet där du befinner dig. Hur kan ni underlätta för den som får oförberedd mens när hen är hos er? Kan ni ha mensstationer på toaletterna?
+ Prata aldrig om mens som något konstigt, ofräscht eller äckligt, inte ens på skämt. Delta inte i filmstereotypen där alla fäder och pojkvänner får panik vid tanken på mens.
+ Utgå inte från att du kan se på en person om den menstruerar eller inte. Alla kvinnor menstruerar inte, och det är inte bara kvinnor som menstruerar.

mens internationella mensdagen stigma tabu menstruera förvaring tampong tamponger binda bindor förvara snyggt dymo burk burkar synligt mensstation
Har du fler knep eller kreativa lösningar för att minska mensstigmat? Dela dem gärna i kommentarsfältet!

För mer mens rekommenderar jag Liv Strömqvists sommarprat från 2013.

13 Comments
  • Handgjort av Vera

    8 juni, 2018 at 20:28 Svara

    Så bra inlägg!

  • Jaquline

    30 maj, 2018 at 08:55 Svara

    Vilket bra inlägg Alicia! Detta är verkligen så viktigt att prata om! Jag är glad att det känns som att vindarna har börjat vända på senaste tiden (eller är det bara jag som upplever det som att vi börjar bli iaf lite bättre på att prata om mens?). Nu måste vi fortsätta! Jag ska direkt plocka fram tamponger så att det finns synligt i badrummet – du har helt rätt, det borde inte ligga undangömda i en låda. Älskar idéen om en mens-station på jobbet!

    • Alicia Sivert

      31 maj, 2018 at 06:33 Svara

      Jag trooor(?) att vindarna börjar vända men jag vet inte alltså, samtidigt möter en människor från andra grupper som har ett helt annat mensklimat. Allt en ser är ju inom ens bubbla nu på något vis, men ja, i mitt facebookflöde känns det också som att det börjar vända och nånstans måste det ju börja! :) Kul att du blir inspirerad att göra en egen station! Heja!

  • Cecilia N

    28 maj, 2018 at 14:11 Svara

    På konfaläger har vi med oss mensskydd och jag berättar för dem det tydligt att ibland räknar man fel och ibland kommer det fel, men vi är beredda!

    • Cecilia N

      28 maj, 2018 at 14:12 Svara

      Ja, och så såg jag häromsistens en station med bindor och tamponger på toan på ridskolan.
      Varför har det inte varit så tidigare?!
      Columbi ägg!

    • Alicia Sivert

      30 maj, 2018 at 05:35 Svara

      Åh vad glad jag blir, då är det ju på gång! :)

  • Lena Hanses

    28 maj, 2018 at 07:40 Svara

    SÅ BRA!! Tänk om vi hade pratat om detta när vi var ute i naturen med scouterna. Då hade vi kunnat hjälpa varandra. Heja dig <3

    • Alicia Sivert

      28 maj, 2018 at 07:59 Svara

      Men exakt! <3 Kommer med SÅN vånda ihåg när mens sammanföll med hajk eller läger och hur jävla jävligt det var, särskilt om en inte var förberedd. Herregud. Det måste ju finnas tusen sätt en kan förenkla för deltagarna. Jag ska fundera mycket mer över det här!

  • Anna María

    28 maj, 2018 at 05:09 Svara

    Heja dig Alicia för det här inlägget och heja mens! Vi gjorde en liten station på jobbet med diverse hygienartiklar. Allt från mensskydd till tops och hårspray. Det känns liksom mer inbjudande och trevligt att gå på toaletten då kan jag tycka.

    • Alicia Sivert

      28 maj, 2018 at 08:00 Svara

      ÅH vad fint att höra! Så medmänskligt bara, jag älskar det!

  • Helga

    28 maj, 2018 at 04:33 Svara

    Så fint och bra! Jag har en man som är så obrydd om mens (alltså på ett bra sätt). Kan alltid prata med honom om det vilket känns extra bra med tanke på att vi har en dotter. Jag tror jag har haft tur också som haft vänner (både tjejer och en del killar) som jag inte skämts inför. En sak jag vill tipsa om är tygbindor! Det är så mycket trevligare tycker jag men jag visste knappt att det fanns förrän för nåt år sen. Menskoppen börjar ju ändå bli rätt vedertagen nu tjoho!

    • Alicia Sivert

      28 maj, 2018 at 08:02 Svara

      Så himla fint att höra om <3 Menskopp har förenklat tusenfalt – fast jag har också provat såna som inte passat, så det borde en kanske också prata mer om! Ska vi göra en hel mensserie? :P

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.