den kreativa veckan 28/2018: gouachepremiär, fågelbon och morfars ateljé


Hej i hettan! Den här veckan har jag varit hos mina morföräldrar på Gotland och förfasats lite över baksidan av denna ”drömsommar” vi har. Landskapet på Storsudret är alltid kargt och gulnat, men nu lyser lövträden brandgula som vore det höst och åkrarna ligger gråbruna som efter Egyptens tio plågor, som min bror sa. Morfars bin har ingenting att äta och vi har snålat med vattnet mer än någonsin. Som tur är har havet varit alldeles klart och fritt från algblomning så jag har kunnat svalka och tvätta mig vid stranden varenda dag.


På semestern har jag sprättat det rosa-beigea på mitt snäckbroderi och sytt några nya fält schattér- och plattsöm i grönt och blått.


Min allra sista arbetsdag på vårterminen for jag till IB Wahlström och köpte en sommarlovspresent till mig själv: Fyra gouache-färger i permanent white, yellow ochre, perylene maroon och indigo.


Jag har aldrig målat gouache förut och började med en studie av en korg med ett övergivet fågelbo, som sädesärlan häckade i i början av sommaren. Jag tyckte det var ganska svårt att få ordentlig kraft i färgen och kanske beror det på mina nyansval, eller på att jag bara pytsade upp färgerna på paletten och började. De blödde liksom in i varandra när jag försökte lyfta upp två färger för att blanda och blev grumliga eller bleka av vattnet. Ni som målar gouache från tub – låter ni färgerna torka till innan ni målar med dem?


Jag hade tänkt teckna och måla mycket mer den här veckan men väl på plats blev det mer jobb i huset i försök att avlasta morföräldrarna. En teckning från morfars ateljé hann jag i alla fall påbörja innan det brann i knutarna någonstans, men jag har fotat mycket och det är ju kreativt skapande det också! Vi ska prata mer foto sen tänkte jag. Nu är jag nyfiken på vilka projekt ni har igång!

Veckans länktips:
+ Craft Space tävlar ut ett presentkort på kreativa kurser och workshops (i Stockholm) värt 3200:-!
+ Nordens Viltrehabiliterings checklista över vad du bör göra om du hittar ett skadat djur.
+ Elin Olofssons sommarprat!

2 Comments
  • Ewa med bloggen tygochgarn

    15 juli, 2018 at 14:50 Svara

    Sockstickning med egenfärgat garn – har hittat en väldigt lättanvänd färg så färgningen var rolig och gick snabbt. Själva stickningen tar förstås längre tid, men den är rolig den med, lite vilsam och inte så mentalt krävande som en del andra stickprojekt …

    • Alicia Sivert

      16 juli, 2018 at 06:24 Svara

      Åh vad roligt! Det är sån kraft att vara med i hantverkets alla stadium. Häftigt!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.