4 tips och knep som underlättar lussebaket


Glad Lucia! Är du som jag och tycker om att baka men har himla bråttom såhär års? Då kommer här en handfull tips och knep som underlättar lussebaket med hundratals procent!


1. Kavla och stansa ut pepparkakorna direkt på bakplåtspappret, och pilla sen bort degen mellan kakorna. På så vis slipper du flytta tunna kakor som fastnat i bordet och kan bara lyfta pappret till plåten och köra in dem i ugnen i ett svep. Går så otroligt mycket snabbare och enklare och jag blir alltid lika förfärad när jag ser nån stackare som bakar direkt på bordet.


2. Smöra formen med smält matfett. Jag avskyr att smöra formar med hårt, motvilligt matfett i paket. Det blir ojämnt, kladdigt på fingrarna och alltsomoftast smuligt i smöret. Eftersom nästan alla kakrecept inleds med att en smälter matfett i kastrull slänger jag helt enkelt i några gram extra, för att sen pensla formen med det smälta smöret. Lätt som en plätt!


3. Baka lussebullar i långpanna. Jag älskar bullar men hatar att knåda, hatar när det blir torrt, hatar när degen fastnar i bordet och kaveln och hatar att städa köket efter ett mjöligt degigt kladdigt traditionellt bullbak. Istället följer jag Dubbelhakornas recept på saffransbröd, där degen stjälps upp i en långpanna utan knådning, fyllningen läggs i små hål och bullbitarna skärs upp som kvadrater efter gräddning. Förutom att det är enkelt och kladdfritt är det även de godaste lussebullar jag vet! Funkar lika bra resten av året smaksatt med kanel eller kardemumma.


4. Baka med en kompis. Ett ganska självklart tips egentligen, men hallå, det blir så mycket roligare om man är två, du slipper multitaska och kan dela på ingredienskostnaderna vilket innebär dubbelt så många sorters kakor för samma pris! Plus att det är trevligt att fika ihop efteråt. Jag skulle dock inte rekommendera att baka med katten Tofslan, allt hon gör är att äta deg och hon hjälper knappt till med knådningen, men den sensationella Lisa som är fingermodell i bilden ovan är min bästa bakbuddy!

Hoppas nu ni får en riktigt fin, välsmakande och skönsjungande dag!
Har du nåt eget knep för att få julbaket att flyta på enklare?

31 Comments
 • Jess

  14 december, 2016 at 19:51 Svara

  Alltså sista bilden <3 För övrigt helt genialt att baka ut pepparkaksdegen direkt på bakplåtspapper, hur kan jag inte ha tänkt på det innan?! Försöker bestämma vad jag ska baka nu den sista veckan innan jul men kan verkligen inte bestämma mig, finns ju så mycket gott!

  • Alicia Sivert

   15 december, 2016 at 10:24 Svara

   JAG VET!!! Det är så smart och enkelt och självklart och ändå så lätt att inte tänka på! Men det kommer göra ditt liv så mycket enklare från och med nu! Förutom när det kommer till valet av bakverk då ;)

 • Wilda

  14 december, 2016 at 17:35 Svara

  Underbara hjärtliga tips! <3 Långpanna måste ju verkligen göra saker enklare. Haha men så är ju jag typen som vill att lussebak ska ta en hel dag ;)

  • Alicia Sivert

   15 december, 2016 at 10:23 Svara

   Ja det låter härligt! Nån jul ska jag också låta det göra det, haha </3

 • Emilia

  14 december, 2016 at 10:16 Svara

  Alltså TACK! Ska ta mig an pepparkaksbaket idag och har aldrig ens tänkt på att man kan kavla ut direkt på bakplåtspapper. Vilken vardagstrassel lösare du kom med :D och Tofslan, vilken guldklimp, så klart en vill nafsa på degen. Hon har ju fattat hela grejen ;)

  • Alicia Sivert

   15 december, 2016 at 10:22 Svara

   Vilken bra tajming, hurra vad kul! :D
   Haha ja, lilla lussekatten!

 • lopplisa

  14 december, 2016 at 09:25 Svara

  Smarta bra tips!! Ja, jag testade att kavla ut pepparkaksdeg mellan två bakplåtspapper och lät det hela vila i kylen innan vidare arbete. Minns inte riktigt varför det just skulle vara mellan två papper, men kylan gjorde nog det hela ännu lättare att pilla bort överflödig deg. Kommer inte riktigt ihåg.. idén fick jag av en granne under en busstur… hon spånade fram och jag testade :) Allt gick i alla fall lättare, men undersidorna på kakorna blev annorlunda än de gräddade på plåt. Sedan dess fortsätter jag i alla fall att baka ut på papper. Böket med kylen har jag skippat (även om det gjorde mellankakspillet lättare)

  • Alicia Sivert

   15 december, 2016 at 10:22 Svara

   Haha jisses, det låter lite väl ambitiöst! I alla fall i min familj där vi bakar kilovis med kakor i en enda sittning. Men jag förstår att degen är lättare att pilla bort när den är lite sval och håller ihop bättre!

 • Grahnslöjd

  13 december, 2016 at 20:24 Svara

  Smart att baka direkt på plåten!!:)

 • hanna, förbanna

  13 december, 2016 at 19:42 Svara

  men vad smart! Speciellt första tipset, för FINNS det något mer frustrerande än när kakorna fastnar i underlaget när man ska flytta dem till plåten?! Tack för tipsen!

 • Annie Källén

  13 december, 2016 at 16:54 Svara

  Första knepet. Så enkelt. Så smart. (alla andra knep också)

 • Tyg och otyg

  13 december, 2016 at 10:58 Svara

  Alltså, finns det på riktigt folk som smörjer bakformar med osmält smör? :-O

  På samma tema: Om det mot förmodan inte skulle vara smält smör i kakan, så lägger man bara en klick i formen och ställer in den i ugnen några minuter, så är det bara att pensla sedan.

  • Alicia Sivert

   15 december, 2016 at 10:20 Svara

   SÅ SMART! Och JA, jag fattade inte det här förrän för ett par månader sen, och ditt knep med ugnen hade jag inte ens tänkt på! Den där kreativiteten och problemlösningsförmågan jag tillskriver mig är nog inte applicerbar i köket ;)

 • Bisa Läckman

  13 december, 2016 at 10:38 Svara

  Är aldrig så effektiv som när vi bakar tillsammans! Sju sorters kakor och så kaffe på det! Häpp!

  • Alicia Sivert

   15 december, 2016 at 10:19 Svara

   "VAD SKA VI BAKA MEDAN DEGEN JÄSER!!!!???"

 • Julia

  13 december, 2016 at 10:14 Svara

  Tofslan <3<3<3 så god ser lussebullen ut!

 • Katarina

  13 december, 2016 at 10:14 Svara

  Vad har du för fyllning i långpannebullarna när du gör av saffransdeg?

 • Anni

  13 december, 2016 at 08:26 Svara

  Och Lisas biskvier är sjuuukt goda!

 • Fredrikapåvinden

  13 december, 2016 at 07:31 Svara

  Så fint inlägg! Och så mycket bra tips ju! Ska här med alltid pensla mina formar i fortsättningen. Hoppas du får en fin Lucia! Kraaam!

 • sandra

  13 december, 2016 at 06:52 Svara

  Vilket underbart inlägg! Och sista bilden alltså <33 Vill också ha en kattkompis igen.

 • Mikaela

  13 december, 2016 at 06:39 Svara

  Lussebullarna i långpanna var verkligen sjukt goda! Och haha sista bilden <333

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.