9 tips för att fixa en fröjdefull julstämning i en lidande värld

Den här tiden på året känner jag mig så otillräcklig. Jag är trött, ledsen, har dåligt samvete över allt jag inte kan eller hinner göra och är så stressad att jag blir sjuk. Jag har svårt att somna för att huvudet svämmar över av tankar, jag har spänningshuvudvärk, jag är glömsk och min problemlösningsförmåga, spontanitet, kreativitet och ork är så liten så den knappt syns.

Jag är privilegierad med ett rikt julbord, en kär familj, en inkomst och ett sammanhang. Ändå mår jag alltid så dåligt framemot jularna, och när jag tänker på alla som inte har det så bra som jag har så mår jag dåligt över att jag mår dåligt.


Det här inlägget skriver jag till er som är som jag. Som har det ni behöver och vill göra mer för andra men som känner att ni inte räcker till. Jag tror att julen skulle kunna vara precis sådär magiskt fröjdefull som vi minns den från förr, och att vi kan göra jättemycket skillnad för andra människor i världen om vi bara själva hittar fotfästet först. En del i att hitta fotfäste är att råda bot på stressen, olustigheten och ofeelingen och därför har jag listat några tips som kan vara en liten hjälp på vägen till en fröjdefull jul i en lidande värld. Jag har inte kommit på hela lösningen – men tillsammans kanske vi kan reda ut åtminstone några knutar av ångest och oro.


1. Förnimma
Det bästa sättet att komma i stämning tycker jag är genom att stimulera sinnena. När snön vräkte ner över Stockholm i början av november var jag på ett ögonblick redo att sjunga lusse-lelle, men medan snö är ganska svårt att simulera kan dofter, smaker och musik vara en effektiv och snabb lösning. Gör en julspellista med favoritsångerna, stoppa nejlikor i apelsiner (gör det bara!), baka pepparkakor, lägg ut granris framför dörren eller bind en krans, drick julkaffe, gå via bageriet på väg till jobbet och låt åtminstone näsan smaka på saffranet.

Min julspellista påbörjade jag förra julen, och redan nu, efter bara ett år, slungar den mig in i rätt stämning.


2. Bestäm om du ska vänta eller ge dig hän
Mycket av stämningen inför jul och andra högtider ligger i själva spänningen, och att somliga ting inte är tillgängliga vid andra tider på året. I min familj har jultraditionerna innefattat att adventsljusstakarna sätts fram första advent, tomtepyntet på Lucia, att granen bärs in och kläs dan före dopparedan och att julmusten serveras först i december. Som vuxen har jag insett att det här inte fungerar för mig. Eftersom jag ofta jobbar mycket, extra, på helger, hela vägen fram till och med den 23:e och sen igen under mellandagarna behöver jag längre tid på mig för att hinna njuta. Lussebaket kickas igång i samband med våra födelsedagar runt första advent, julpyntet får komma fram tidigt i december, granen införskaffas någon gång runt tredje advent och det är helt okej att smygstarta redan innan december. I år motarbetade jag inte julkänslorna när de kom i oktober, utan lät mig själv scrolla idéer på Pinterest, dricka julmust och sätta upp ljusslingor långt innan advent. Det var ett bra beslut!


3. Skapa en egen jultradition.
När du bryter med gamla familjetraditioner får du också chansen att skapa egna eller utveckla de du vill hålla fast vid. Det kan vara att ta ett adventsbad eller köpa decembernumret av ett magasin du aldrig brukar kosta på dig. Det kan vara att titta på en viss film eller nån gammal julkalender som du tycker om eller att arrangera glöggkväll med klapprim ihop med kompisarna. Personligen tittar jag på Love Actually varje jul, har Pettson och tomtemaskinen på i bakgrunden när jag fejar runt hemma och plockar fram särskilda jultallrikar att äta frukost och mellanmål på.

Pepparkaksbaket hemma hos mina föräldrar är den viktigaste traditionen för mig. Pappa kavlar ut degen, alla barn stansar ut pepparkakor och mamma passar ugnen. Det är det mest välfungerande maskineri jag vet.


4. Påbörja ett julprojekt – med händerna
Ofta är det först när en är mitt uppe i julen som inspirationen kommer, om broderade juldukar och egna ornament till granen. Om en börjar mitt i blir det sällan klart i tid, men måste det bli klart då? Börja hellre på ett jätteprojekt som omöjligt kan bli färdigt till julafton, men som kan inge dig handarbetets ro och kanske fungera som förnimmelsestimuli (se punkt 1) när du plockar upp det igen i december nästa år. Låt arbetet sträcka sig över åratal av jular och ha känslan som mål, inte resultatet.

Akta dig för att göra städning och fejning, presentmakande och pyntande till ditt projekt. Gör något bara för din egen skull, för att det är roligt och inger vila.

Här kan du ladda ner korsstygnsmönstret till min broderade julbonad ”Fålar Fem”.


5. Fönstershoppa stämning
Att gå på stan såhär års kan vara närmast traumatiskt men också väldigt härligt. Planera dina utflykter då det är lite folk, förlägg inköpslistan på en effektiv shoppingdag med ett tydligt schema, och ta en annan dag då du bara strosar runt och tittar. Du behöver inte ha för avsikt att köpa någonting, utan kan gå runt enbart i syfte att skapa idéer och hitta stämningar. Kanske väcker en julstjärna idéer på hur du kan skapa en själv, kanske kan du hämta inspiration från en fönsterskyltning. Välj områden och små butiker du tycker om och som ger dig rätt stämningar, undvik stora gallerior och shoppinggator.

För dig som inte alls tycker om att gå på stan rekommenderar jag Traderas julkategori. Skratta år allt som är fult, fynda fina ting för små pengar som gör minimal åverkan på miljön. När jag behövt vila i höst har jag ägnat timmar åt att bara bläddra sida upp och sida ner av hemgjorda tomtar av tveksam karaktär, handbroderade dukar, perfekta julgardiner och allmänt småkrafs.

Skansenbutiken och Svensk Hemslöjd, vars skyltning syns på bilden ovan, är mina favoriter för att fönstershoppa stämning.


6. Pynta stort
När jag julpyntar tycker jag sällan det ”blir” någonting. Ett litet stilleben i ett hörn gör ingen julkänsla, jag kan sätta ut hundra tomtar i ett rum och det ser fortfarande ut som vanligt, fast stökigare, och till och med en gran kan se ynklig och borttappad ut i fel sammanhang. När jag säger ”pynta stort” menar jag fysiskt stort och en förhållandevis billig prydnad som också gör oändlig skillnad i ett rum är textilierna. Juldukar och julgardiner, hur pensionärigt det än låter. Julservetter, julhanddukar i köket, tyg gör hela stämningen.

Mina julgardiner är årets bästa köp och fick uppta hela pyntbudgeten. Jag har även gjort en steg-för-steg-beskrivning på hur du syr egna kökshanddukar.


7. Anamma fulheten
Loppisarna svämmar över av julsaker såhär års och det innebär också att det finns ett världshav av onödiga, fula och själlösa prydnadsföremål att ta sig igenom innan du hittar ett enda som tilltalar dig. Men bär med dig att det också är okej att frångå sitt medvetna stiltema och bara hänga upp något som känns lite kul en månad om året. Julen behöver inte vara snygg, den är faktiskt väldigt sällan det. Flörtkulegrisar, Luciatåg av äggkartoner och hemtovade tomtar från barndomen hör i många hem julen till. Släpp in dem.

Vill du absolut hålla det stilrent så kan det räcka gott att ta in omönstrade röda textilier och blanda upp dem med vitt eller oblekt linne. Easy peasy. Grisen och Luciatåget ovan är alster av Alicia ~3 år och de ställs fram varje år i mitt föräldrahem.


8. Planera, förbered och stryk det som inte är livsnödvändigt
Är ditt liv som mitt och du har problem med att hela julen är en enda växande snöboll av saker att göra, på ostoppbar rullning nerför ett berg och på väg mot ett stup eller in i en vägg så försök vara ute i god tid. Ha som målsättning att färdigställa saker i november. Gör listor och utkast och förbered. Fördela göromålen över olika dagar istället för att tänka på allt på samma gång och bli handlingsförlamad av stressen. När du ger dig hän åt julkänslorna redan i oktober (punkt 2), trots att det inte är ”helt okej” enligt resten av världen, så ökar också sannolikheten för att du påbörjar projekt i tid.

Och du, det som inte är antingen nödvändigt eller kul – skippa det. Sänk kraven på dig själv och andra, detta är en svår tid för många.


9. Skippa stressen och avsätt ”helig” ledighet
Det här är den svåraste och kanske mest provokativa punkten. Alla har inte förutsättningen att gå ner i tid eller skippa ett stressmoment – tvärt om är julen den ekonomiska räddningen för många som extraarbetar, och för oss som jobbar service eller står på hantverksmarknad. Om du vet att december innebär ökad arbetsbelastning, extrapass och dessutom inhopp vid sjukdom, försök att avsätta helig ledighet. Inte helig som i kristlig utan som i att den gör du inte avkall på. Bestäm hur många dagar i veckan du måste vara ledig för att må bra och boka inte upp dem. Inte ens på trevligt glöggmys om det är så att sociala event gör dig trött. Jobba över, jobba extra och ryck in fram till din minimigräns för hur mycket ledighet du kan leva på och därefter – säg nej. Drar du inte en gräns vid den fysiska och psykiska maxnivån för din ork och kraft blir du bara sjuk eller olycklig, kanske både och.

Avsätt tid för umgänge, kreativitet och vila – framförallt efteråt. Är ditt jobb så hektiskt i december att du måste jobba över och komma in extra? Ta då ledigt i januari. Ibland kan vetskapen om en stundande vila vara vila nog för att ta sig igenom en dag till i högt tempo.


Och när du kommit hit, när du inte bara överlevt utan också återhämtat dig och i bästa fall njutit lite, är du redo att ge till andra. Om det är pengar du har över kan du ge en gåva till någon av världens alla välgörenhetsorganisationer. Det finns så mycket elände på vår lilla planet och så många som jobbar för så bra saker att det är lätt att bli överväldigad och känna sig obetydlig men i praktiken gör varje krona skillnad och vår styrka ligger i att vi är många. Välj den organisation som är enklast eller absolut närmast (Wildas insamling till Vit Jul är mitt val i år), eller fundera över vilka frågor som berör dig mest. Om det är mat du har överskott av efter festligheterna så lägg ihop en låda eller kasse och ge till någon som är utan. Om det är tid du besitter så investera den i att hjälpa till, ta ett nytt initiativ eller sprida en idé. Idag innebär varje delning och like i sociala medier skillnad och hjälper till att lyfta viktiga initiativ över det allmänna bruset. Är du helt tömd på allt så fokusera först på att läka.

Och det var mina nio tips. Lura hjärnan med dofter och smaker, bryt med traditioner som inte passar dig och skapa egna, gör något med händerna, fönstershoppa stämning, frångå God Smak och pynta efter hjärtats lust, ha som målsättning att vara färdig i november och ta tid för vila, skippa allt som inte är antingen nödvändigt eller kul och dela med andra. Alla punkter är antagligen inte applicerbara på dig, men säkert är någon det. Kanske är det för sent att komma med de här tipsen nu, men spara dem då till september nästa år.

Nu vill jag önska dig kraft och glädje när vi närmar oss årets allra mörkaste dagar. Ta hand om dig själv, ta hand om varandra och ta hand om andra.

Tags:
23 Comments
 • Pingback:saker jag vill göra i december - Alicia Sivert

  7 december, 2018 at 09:34 Svara
 • Jaquline Hultman

  8 november, 2018 at 10:19 Svara

  Blir glad av hela ditt inlägg! Så mycket tänkvärt! Jag har också skippat det där med att börja i rätt tid – det blir en enorm stress för mig i december och samtidigt känns det oerhört lyxigt och busigt att smyga upp en julstjärna i fönstret redan i november! Så då åker dom upp när det är som roligast istället! Varför skapa stress när man kan undvika den liksom :D Kram till dig!

  • Alicia Sivert

   11 november, 2018 at 10:16 Svara

   Åh vad fint att höra! Jag tjuvstartade med glögg igår och lägger mycket tid i Traderas julkategori just nu som nån slags blandning av exaltation och avkoppling. Pynta väntar jag med tills efter våra födelsedagar men fy sjutton vad jag ser fram emot det! :D

 • Jenny

  11 december, 2016 at 19:43 Svara

  Tack för det här inlägget, Alicia<3 Behövde verkligen den här påminnelsen just nu. Julen är alltid ett enda stort stressmoment (ett älskat stressmoment för det mesta dock, hatkärlek at its finest) och jag tar mig ständigt vatten över huvudet för att göra allt i min makt för att den där dagen ska bli perfekt. Detta och förra året har blivit värre än någonsin då jag jobbar så mycket, högsäsong såhär innan jul vilket ger långa stressiga dagar med alldeles för mycket övertid som följs av nästan lika stressiga kvällar och helger med julförberedelser. Förra året krashade jag den 22 december och även om jag i år försökt ta det lugnt och knappt har en enda julkänsla finns ångesten där. Ångesten över att jag inte gör tillräckligt för att julen ska bli perfekt, över att jag inte ens orkar försöka.
  TACK igen, för att du är så bra.<3 Tänker läsa den här listan varje dag tills den verkligen går in i skallen på mig.

  • Alicia Sivert

   12 december, 2016 at 15:18 Svara

   Jag känner igen mig så himla väl i din kommentar att det är som att jag skrivit den själv. Lever verkligen inte som jag lär än och den här listan är mer en påminnelse inför kommande jular men jag hoppas verkligen att vi båda kan snappa upp nånting från den som hjälper oss gå ner lite lite i tempo, åtminstone i huvudet, så vi slipper krascha. Ta hand om dig Jenny!!!!

 • Wilda

  10 december, 2016 at 17:05 Svara

  Grät mig nästan igenom dina punkter för att jag blev så berörd. Du är en så otroligt fin och extraordinärt god människa. Och bara att du bjöd in till din jul gjorde att min julkänsla blev komplett. Vackra själ, tack för att du är precis den du är. Du gör skillnad på djupa plan. <3

  • Alicia Sivert

   12 december, 2016 at 15:15 Svara

   Det betyder så himla mycket för mig Wilda, har tänkt väldigt mycket på dig när jag skrivit det här, eller över huvud taget när jag funderat på julen i år. Du får mig att ifrågasätta, utveckla, tänka, känna in, njuta, styrka, skippa, fylla, bygga, skapa och göra på ett sätt jag aldrig gjort förr. Tack för att du delar med dig av din historia och din själ och din vänskap och klokenskap <3

 • Camilla

  10 december, 2016 at 09:01 Svara

  Det bästa tipset är planering, för mig. Jag gör listor så att allt som ska/kan göras kan tas på. Listor över julklappar, julbaket, allt det andra som måste göras ändå o.s.v. Det gör mig lugn att se allting på papper än att ha allting i kaos i skallen. Sen bockar jag av allt eftersom och känner att jag närmar mig, som en julkalender nästan!

  • Alicia Sivert

   12 december, 2016 at 15:14 Svara

   Ja, jag också! Är i ett skede just nu då jag glömmer allt som jag inte skriver ner, så det är lika bra att lista prick allt som ska göras i alla storlekar och format och sen fördela ut det över de olika dagarna. Min Bullet Journal är mitt bästa verktyg <3

 • Mikaela

  9 december, 2016 at 21:37 Svara

  Sååå bra tips! Jag har inte hunnit med att ta fram något pynt alls ännu, vilket är skandal! Men jag har ju åtminstone skapat lite julgrejer, så det kan jag i alla fall checka av :)

  • Alicia Sivert

   12 december, 2016 at 15:13 Svara

   Denna eviga hets alltså, blir alltid förvånad över hur snabbt tiden går! Hoppas du har en lucka efter seminariet som innebär lite vila också och inte bara förberedelse för nästa moment! <3

 • Anonym

  9 december, 2016 at 19:10 Svara

  Men mamman kan inte börja fira jul/advent förrän efter att hennes barn har fyllt år, alltså kan inte julpyntet komma fram så tidigt. Dessutom står hon inte ut med att ha rött i huset hur länge som helst.
  Det bästa avstressande jag gjort var när du och minstebror fick klä granen utan min inblandning, viket sedan ledde till att vi faktiskt tar in granen flera dagar (ja, kanske 2-3 i alla fall) före julafton så att den inte enbart blir en behållare för julklappar utan också får sprida julefrid och mysstämning.
  Dessutom ta jag numera bort allt det röda tidigare än Knut. Bara granen som får stå kvar.
  Andas, Mymlan min <3

  Mymlans mamma

  • Alicia Sivert

   10 december, 2016 at 07:55 Svara

   Nejmen jag menade såklart inte att det var något fel på de traditionerna! Aldrig! Det gick ju hur bra som helst när jag var liten, men nu har jag insett att jag inte kan göra likadant när jag jobbar som jag gör. Sen är det såklart annorlunda om det finns barn i familjen, och naturligt att traditionerna utvecklas när barnen växer upp.
   Kram!

 • Emilie

  9 december, 2016 at 14:48 Svara

  Sååå bra tips och jätteroligt att läsa! Och som alltid: dina pepparkakor är mina favoriter. Jättekul att se. Hoppas att du får en fröjdefull jul! (ps. vad kul att se att du också gjort äggkartongsluciatåg, min kära mor radar upp figurerna jag och systern gjorde för tjugo år sen också..) Kram <3

  • Alicia Sivert

   12 december, 2016 at 15:12 Svara

   Tack snälla Emilie! Lova att fota figurerna hos dina föräldrar i år!!

 • Fredrikapåvinden

  9 december, 2016 at 12:10 Svara

  SÅÅÅÅ BRAAA ALICIA!!!!! Jag skriver under på varenda liten punkt. Älskar inlägget för att det inte bara är en massa bra tips och kloka tankar utan att hela inlägget i sig ger sån bra julkänsla i mig och jag vill bara hem bums för att spritsa pepparkakor och lyssna på julmusik. Och sen måste jag bara fråga, PIANOT?! Är det ditt och hur har jag isåfall kunnat missa det. Det är sååå fint <3

  • Alicia Sivert

   12 december, 2016 at 15:11 Svara

   Men gud vad fint Fredrika, vad glad jag blir!!!!!! Och hahahahha så himla dråpligt ändå hur du letar piano och min högsta önskan är att bli av med ett. Det är farmors och hör till lägenheten och är liksom inte möjligt att förvara på vinden, så just nu används det uteslutande som språngbräda upp på bokhyllan för katterna. Önskar så du kunde fått det istället!

 • Grahnslöjd

  9 december, 2016 at 10:06 Svara

  Älskar det charmiga luciatåget!!:D

  • Alicia Sivert

   12 december, 2016 at 15:09 Svara

   Hade min kreativa peak som 3-4 åring, sen dess går det bara utför!

 • Anna Back

  9 december, 2016 at 08:42 Svara

  Bra skrivet!
  Jag åker alltid bort på julen och då blir det så kort tid att njuta av julstämningen man skapar hemma. Därför kör jag "all-in" på första advent. Jag tar fram julgran och alla juldekorationer. Byter till julgardiner och kör julmusik hela dagen. I år skapade jag också en ny tradition där jag bjöd in vänner på mat och pyssel den första advent (och flyttade julpyntandet till dagen innan). Det blev så otroligt lyckat och en rivstart på julkänslorna.

  • Alicia Sivert

   12 december, 2016 at 15:09 Svara

   Tack ska du ha!
   Men guud vilken bra idé!! Det låter så fruktansvärt härligt! Min släkt bor så nära så det blir bara utflykt över dagen på julafton för oss, men jag ska försöka inspireras av det här ändå nästa år!

 • Ida Larsson

  9 december, 2016 at 07:59 Svara

  Tack Alicia! Så många kloka ord!
  Känner precis som dig att jag aldrig kommer räcka till. I år blev det lite konstigt eftersom jag var borta tre veckor i november. Det innebar att jag inte hann förbereda allt jag tyckte jag behövde. Istället för att stressa över det har sambon tagit en del och jag har strukit en hel del från min "måste göra-lista". Kanske kommer julstämningen, kanske inte… det känns inte som hela världen just nu. Hoppas innerligt att du får lite luckor att njuta under den närmaste tiden. Kram

  • Alicia Sivert

   12 december, 2016 at 15:07 Svara

   Ja det låter som något som kanske antingen kan få en att fullständigt duka under eller att faktiskt bara ta situationen för hur den är och öva sig i att prioritera! Så glad att ni kan hjälpa varandra :) Stressen går verkligen ut över stämningen också vilket gör allt så värdelöst. Men ikväll har jag en sån där lucka och ska försöka sno ihop nån slags lussebak :) Kram på dig!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.