Alicias växthus: ketchupeffekten

Förrförra veckan skrev jag om min misslyckade köksfönsterodling, och hur jag i dryga tre veckor gick och väntade, gläntade, undrade och oroade mig över varför mina frön inte grodde. Så en dag dök det upp två krumma växtryggar, och dagen efter ytterligare två. Lyckan var total. Jag hade fått fyra paprikaplantor!


Och då var det som att någon av de coola kidsen hade vidarebefordrat min inbjudan till alla andra i klassen för plötsligt ville varenda planta komma på min fest. Till nästa år ska jag lära mig att skaffa småkrukor och sätta en kärna i varje, istället för att pilla ner varenda en i samma jord och tro att ”två-tre kanske gror”.


För nu har jag 16 små paprikaplantor på väg upp, och kommer behöva adoptera bort en del när de är stora nog att flytta hemifrån.


Och vet ni? Mitt i paprikaglädjen har en av tre avokadokärnor spruckit, och tittar man in i springan går det att se en liten tunga som letar sig upp mot ljuset. Det ser ganska äckligt ut, och jag är lyckligast i kosmos!


För att fira flyttade jag hela växthuset till sovrumsfönstret där det är ännu lite ljusare.


Det verkade göra susen och nu händer det mer för var dag som går än det gjorde sammanlagt under de tre första veckorna.


Dessutom fick jag en tomatplanta av min kollega Ronja, en Sweetbaby vilket kan vara det raraste namnet någonsin, och den verkar trivas bra! Jag har aldrig odlat tomat så jag är glad och nyfiken och nervös och förväntansfull. Har ni några tomattips så bara släng dem på mig är ni snälla!


I min nyvunna växthybris har jag även satt ett gäng citronkärnor i en gammal kartong. Snorken övervakar groningsprocessen och beräknar hur mycket vatten jag ska tillsätta allteftersom det dunstar av. Än så länge har det hänt noll framsteg men mitt nya övermodiga jag planerar redan hur hon ska övervintra sina citronträd.


Dessutom har jag lagt fyra potatisar i en bädd av såjord. Det ser supertokigt ut, men jag läste att det var nya sättet att förgro på och att de lär utveckla rötter vilket gör att de förökar sig snabbare när de kommer i riktig jord? Det står också att det är viktigt att köpa riktig sättpotatis för att vara säker på att de inte har några sjukdomar, men jag har tagit vanlig ekopotatis från mataffären #rebell.


Och det lediga utrymmet i köksfönstret har Vifslan tagit över.

Har ni satt några frön eller kärnor? Hur går det för dem? Får ni, liksom jag hade innan det började hända saker på min fönsterbräda, otillräcklighetskänslor av att läsa om andras plantframgång? Då, och i vilket fall som helst, vill jag rekommendera Louises inlägg om hur inga växter vill leva hemma hos henne.

28 Comments
 • Ingrid

  17 april, 2016 at 15:43 Svara

  😂 roligt skrivet! 🔝🌺🍅🌶☀️💦🍀

 • Josefin

  17 april, 2016 at 13:50 Svara

  Alltså – så otroligt fint med glaskupan över plantan!

  • Alicia Sivert

   17 april, 2016 at 13:51 Svara

   Men eller hur! Så mycket roligare än en plastpåse :) Få ta av den typ 10 min varje dag bara och lufta, men det är lätt värt ^^

 • Wilda

  8 april, 2016 at 11:54 Svara

  Så underbart att läsa och se! Det låter som att din avokado är på väg att bli en ståtlig planta om jag ska tala från min erfarenhet ;) Snyggt jobbat! Och alltså jag blir bara så glad av dessa inlägg. Du tar så fina bilder och skriver så engagerat. Tack för det ljuset!

  • Alicia Sivert

   9 april, 2016 at 10:53 Svara

   Wohoo! De andra har spruckit lite i botten men springan har inte nått toppen än. Spännande spännande! Och tack själv! <3

 • Emilia

  8 april, 2016 at 07:04 Svara

  Ser helt underbart ut! och hellre några plantor för många än att det inte kommer upp något alls, det är ju tråkigaste känslan. Hemma hos mig vill knappt något växa. Har tre gröna växter i ett av våra två krukvänliga fönster som det verkligen går fram och tillbaka med. Har tänkt ge mig på en eller två kryddväxter att ha i det minimala köksfönstret men förra året dog dom så får se hur det går!

  • Alicia Sivert

   9 april, 2016 at 10:53 Svara

   Helt sant, jag är bara glad :)
   Åh nej vad ledsamt! Hoppas kryddorna vill i år!!

 • Anonym

  6 april, 2016 at 18:34 Svara

  Använd gigantiska krukor till tomater. Gärna typ murarhinkar på 15-20 liter. Ta reda på om sorten ska tjuvas eller inte (dvs plocka bort sidoskotten). Bind upp noga. Vattna mer än du tror. Det kommer bli gott!

  • Alicia Sivert

   6 april, 2016 at 19:14 Svara

   Åh vad bra tips, tack snälla! Hade aldrig kommit på att använda så stort som 15-20 liter :O

 • med nål och tråd

  6 april, 2016 at 05:42 Svara

  Så himla fint! Att se frön gro och växa är helt magiskt. De två senaste åren var jag tidig med att förså och jag har haft en hel basilikaskog och annat hemma i fönstret. I år har tiden bara runnit iväg men igår petade jag äntligen ner frön så nu kommer jag precis som du gå och titta varje dag för att se om det kommit upp något :D

  • Alicia Sivert

   6 april, 2016 at 11:42 Svara

   Verkligen magiskt! Känner mig såå på toppen av världen när jag ba skapar liv av mina matrester. Hur häftigt som helst!
   Men åh så fint och spännande! Håll mig uppdaterad om hur det går ^^

 • Helga

  6 april, 2016 at 04:52 Svara

  "Det ser ganska äckligt ut, och jag är lyckligast i kosmos!" Hahaha! Dagens första skratt, tack för det :)

 • Emma Svensson

  5 april, 2016 at 18:48 Svara

  Men åh vad roligt att det tar sig! Jag är helt överlycklig över att mina frön tycks gro, men jag gjorde samma misstag som du, att sätta lite för många fröer i samma kruka för att jag inte hade förväntat mig att det skulle bli något av dem, haha. Bättre odlings-självförtroende nästa gång!

  • Alicia Sivert

   6 april, 2016 at 11:41 Svara

   Haha skönt att vi är flera som är lite för ivriga ;) De verkar må bra ändå! Får trassla ut rötterna lite försiktigt bara.

 • Linnéa

  5 april, 2016 at 10:18 Svara

  Grattis till alla nya groddar :)
  Tomat tips: Vi brukar ha våra tomater i sydväst/västläge beroende på hur varm sommar det blir. Blir det en jätte varm och solig sommar får de stå i väst. Ju mer i solen de står desto mer vatten kräver de, ibland behövs de vattnas flera gånger om dagen. Sen tenderar i alla fall våra tomater att växa väldigt mycket på höjden, vilket resulterar att de brukar hänga strax ovanför/ligga på marken eftersom de blir väldigt tunga när tomaterna väl börjar växa. Så det jag ville få fram är att de kräver ett bra stöd, så att de orkar hålla sig uppe.

  • Alicia Sivert

   6 april, 2016 at 11:40 Svara

   Ahaa! Tack för tips :D Jag har bara fönster åt norr och söder, så det får bli söderläge och så hoppas jag på en lagom varm sommar. Och noggrant ska den bindas upp!

 • Therese

  5 april, 2016 at 09:17 Svara

  Hej hopp! Tomatplantor trivs bäst i söderläge där de får mycket sol ☺️

 • Louise Stigell

  5 april, 2016 at 07:49 Svara

  Naaaw! Blir så glad av att läsa detta, och få se bilderna. Särskilt på avokadon: det är sådär det ska se ut alltså. Vad häftigt och mys-creepy. <3 Nästa gång jag köper avokado ska jag göra ett nytt försök med kärnorna. Tänker fanimej aldrig ge upp på avokadon, aldrig!
  Men vet du, det finns faktiskt en (1st) av alla mina frön jag sådde som fortfarande är vid liv. En liten tomatplanta. Snacka om press. Jag vågar knappt titta på den p.g.a. är rädd att älska den till döds som jag gjorde med de andra. O_o

  • Alicia Sivert

   6 april, 2016 at 11:39 Svara

   Jaaaa! Mina andra två har det fortfarande inte hänt något med, men jag har hållit mig från att gräva upp dem och se efter! Och vad fantastiskt med tomatplantan, jag hoppas på den! <3

 • Camilla

  5 april, 2016 at 06:37 Svara

  Ja, jag har satt fröer!
  https://crazyveganbooklady.wordpress.com/2016/04/02/odling-2016-1/
  Men är lite efter dig. Den som följer mig på instagram vet att ett ärtskott åtminstone kikat upp nu – och jag kan se två till kika försiktigt upp, tror jag.
  Hoppas min avocadokärna också spricker!!!

  • Alicia Sivert

   6 april, 2016 at 11:38 Svara

   Åååh vad mysigt! Och så kul att få följa :D

 • lovis ansjovis

  5 april, 2016 at 05:44 Svara

  jag odlade tomat som barn och jag är VÄRDELÖS på växter. du klarar det. (svårt att skriva det här har en valp i famnen som ockuperar ena armen skicka hjälp)

 • Mikaela

  5 april, 2016 at 05:30 Svara

  Gud vad roligt att läsa!!! Min miniminiskruttpaprika verkar i alla fall vara vid liv, för den håller långsamt på att producera ett karaktärsblad, haha. Tomattips är att plantera om den snart, och då sätta den djuuuupt, precis så att bladen tittar upp för att den inte ska bli ranglig. Det är en stor tomatsort har jag för mig? Då är det ännu viktigare att den blir tjock och stabil så att den inte faller och knäcks av sin egen tyngd sedan. Vad roligt med avokadon!!! Att alla tre gror också, sjukt bra jobbat!

  • Alicia Sivert

   6 april, 2016 at 11:38 Svara

   Åh! Jag har precis planterat om den, men bara med jord upp till hjärtbladen typ, så jag borde kanske sätta den ännu lite djupare. Ska låta den återhämta sig lite och göra om. Så himla bra tips, tack! <3

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.