Alicias växthus: när jag nästan dödade tomatplantan


Minns ni mina avokadokärnor som vägrade gro? Titta på dem nu! De fula ankungarna har blivit gängliga tonårssvanar liksom!


Häromdagen var jag tvungen att plantera om dem, för rötterna hade börjat välla ut genom hålen i krukorna och det såg faktiskt rätt läskigt ut.


Såhär fina små rötter hade de två ekoavokadorna utvecklat!


Jämfört med den megastora oekoavokadon som ba flippat.


De blev glada när de fick flytta isär till varsin etta med delat badrum!


Ni som har erfarenhet av avokadoplantor – är det normalt att bladen är lite såhär fransiga eller är det Vifslan som tagit sig en tugga (hon har smakat på alla paprikaplantor så det skulle inte förvåna mig)?

Och det var de goda nyheterna, nu över till de hemska!


Jag har potentiellt dödat mina chanser att skörda tomat i sommar.


Min kära fina stora älskade tomatplanta fick stå ute några timmar om dagen, och sen några fler timmar om dagen, för att vänja sig vid sol och vind och omväxlande temperatur. Det gick bra, och så småningom fick den stå ute en hel dag i solen vilket den verkade tycka var rätt trivsamt. Jag tog in den på natten, vattnade och stoppade om den, och ställde sen ut den på morgonen igen. Men den dagen måste det ha varit för blåsigt i kombination med stark sol, för när jag kom hem från jobbet var många av bladen vitbrända och torra. Jag blev så himla ledsen på mig själv som inte täckt över den och sprang runt och förbannade min dåliga organisationsförmåga hela kvällen, övertygad om att den nu skulle vissna ihop och dö, men det verkar mirakulöst nog som att den klarat sig helt okej. Jag har plockat bort de ledsnaste bladen och täckt den med en gammal gardin och därunder får den stå ett tag.


Men om den fixar att producera några tomater efter den där solchocken får vi se.


Även paprikorna och min mynta är på avhärdning (jag tar alltså ut dem några timmar om dagen och ökar tiden de står ute successivt, så småningom får de flytta ut på heltid!). Tre paprikor ska jag behålla och har planterat över i terracottakrukor, resten ska få flytta snarast.


Citronerna planterade jag om för första gången härom veckan och de tar sig väl långsamt långsamt.


Och om allting går åt pipan med moderplantan har jag ställt två tomattjuvar i vatten som sticklingar. Den vänstra utvecklade rötter på bara någon dag och är omplanterad i en liten kruka. Förhoppningsvis kan det bli plantor av dessa också!

Fotnot: både paprikor, tomat och avokadokärnor är satta i februari, citronerna i slutet av mars!

Hur tar sig era odlingar?

16 Comments
 • Wilda

  18 maj, 2016 at 09:31 Svara

  Du tar så ljuvliga bilder på dina plantor så att jag bara vill flytta in på din balkong direkt ju! Och så fint det växer! Min avokado har tappat lite av bladen när de har blivit för stora, men det ser inte ut som dina plantor. Fint tips att ta sticklingar av tomaten och använda tjuvarna! Det ska jag också göra. :) Åh mina tomater växer så mycket så snart måste jag ju visa upp allt! Det går så fort nu!

  • Alicia Sivert

   20 maj, 2016 at 08:52 Svara

   Men åh, vad glad jag blir!! Du får komma och bosätta dig där när du vill <3
   Ja, snälla visa! Och tomattjuv-sticklingen har börjat växa, så experimentet verkar funka :D

 • Emelie

  13 maj, 2016 at 16:31 Svara

  SV: Tack du!! Älskar den ^^ (Du kan se min andra tatuering i detta inlägg http://juniflickan.blogg.se/2015/october/flickan-med-tatueringar.html)

  Åh vad fina alla dina plantor är! För mig är det ingen idé att hålla på med projekt som dessa då mina växter oftast är döda inom en vecka för att jag är så dålig på att sköta dem…
  Kram<3

  • Alicia Sivert

   13 maj, 2016 at 20:34 Svara

   Aah, det går i vågor för mig! Att odla under våren och skörda under sommaren/tidiga hösten är helt perfekt :) Sen vilar intresset vintertid, men just nu är jag rent manisk ;)

 • Ruth | HungryHeart.se

  13 maj, 2016 at 12:05 Svara

  Jag tror också att det är katt-tugg som gjort avocadoplantorna fransiga. Buskatter! =D
  Härligt att se alla dina små plantor växa till sig. Min stockrossådd verkar ha gått bra och jag vattnar fröna varje dag och kollar förväntansfullt om det kommit upp några blad än i rabatten. Lite till får jag hålla mig, för jag satte fröna rätt sent för att vara säker på att det inte skulle komma någon köldknäpp. Dessutom – jag har lyckats hålla tre murgrönor vid liv rekordlänge! Plötsligt händer det! =D

  • Alicia Sivert

   13 maj, 2016 at 20:33 Svara

   Ååh det där att vänta alltså, första delen av processen är verkligen värst! Jag går och hindrar mig själv från att stoppa fingrarna i potatisjorden varenda dag… Hoppas det dyker upp ett liiitet tecken på liv snart så vi kan slappna av!
   Men vad kul med murgrönorna! Hur länge är rekord? Jag har precis köpt två som är så fiiina och som jag hoppas ska vilja hänga ihop med mig ett tag ^^

 • josefin

  13 maj, 2016 at 11:45 Svara

  Skönt att de klarade sig! Själv ligger mina tomatplantor lååångt efter i utvecklingen pga för lite sol i mitt fönster :/

 • Sandra

  13 maj, 2016 at 06:59 Svara

  Tror precis som Mikaela att du kommer få tomatter ändå. Men visst är det fint hur mycket en bryr sig om de små "liven" :) Minns för något år sedan när jag (idiotidé från början) skulle dammsuga upp något precis bredvid en planta och råka suga in flera blad i dammsugaren. Började typ gråta för jag kände mig så hemsk :P

  • Alicia Sivert

   13 maj, 2016 at 07:49 Svara

   Puh vad skönt, er två litar jag på! Men HAHAHA för dammsugarmissödet! Jag hade kunnat göra EXAKT samma sak, och det är nog faktiskt bara för att den står uppe på ett blombord som jag inte lyckats med det än! Skalperade däremot min mynta igår för att jag slet tag i den utan att först trassla upp alla långa grenar – slutade med att hälften av bladen skalades av :P

 • Camilla

  13 maj, 2016 at 06:47 Svara

  Hoppas inte avokadoplantor också är giftiga för katter?
  Avokadon i sig är ju det, både frukten och kärnan, så för säkerhetsskull skulle jag förbjuda Vifslan att gnaga på den!

  • Alicia Sivert

   13 maj, 2016 at 07:47 Svara

   Plantan är ofarlig enligt odla.nu, men bra att dubbelkolla! :) Hon äter inte upp några blad, utan biter bara av och spottar ut. Såklart säger jag till varje gång, för jag vill varken ha förgiftade katter eller fransiga växter! :P

 • Mikaela

  13 maj, 2016 at 06:06 Svara

  Vad kul att se! Jag tror absolut det kommer bli tomater ändå, ev att det tar liiite längre tid men är säker på att du kommer få frukt :) Vad kul att du säkrade med tjuvsticklingar, aldrig sett det göras med tomater förut, spännande att se hur det tar sig :D :D

  • Alicia Sivert

   13 maj, 2016 at 07:45 Svara

   Vad skönt att höra från gurun!! Tack <3 Haha va, är inte det en grej? Jag hade fått för mig att det är en grej! Jessicas mamma sa att de är så starka så en bara kan lägga dem på jorden under tomatplantan så gror de. Vi får väl se ^^

 • Anna María

  13 maj, 2016 at 05:35 Svara

  Kul att följa utvecklingen! Jag troooooor att det är Vifslan som tagit sig en liten tugga på avokadon, för sådär ser i alla fall inte min avokado ut.

  Och vad gäller tomaten. Jag chockade samtliga plantor här om dagen och mer eller mindre alla ser ut som skit efter en varm dag i solen. Blev så ledsen. Men jag har också tagit bort de värsta bladen och de verkar ha repat sig. Min erfarenhet av odling har lärt mig att en kan vara ganska hårdhänt och ev lite vårdslös med plantorna (i alla fall tomater) utan att det gör något alls.

  • Alicia Sivert

   13 maj, 2016 at 07:43 Svara

   Haha, jag lutar i samma riktning eftersom det också bara är två blad på ena plantan. Hmmm!

   Vad skönt att höra att det inte bara är jag som är tank- och vårdslös, det är ju också svårt att beräkna vädret… Och tack för peppen! Den ser lite gladare ut nu :)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.