Alicias växthus: semestertillväxten och hur det tog fart i grönsakslandet


Det var lätt att tänka att min lilla fönsterodling skulle gå en stilla död till mötes under tiden jag var på semester, men när jag kom hem efter fyra dagar i England var det som att någon hade kastat engorgio-förtrollningen över alla paprikor, för oj som de trängdes!


Det betydde omplantering, så en särskilt snuvig söndag vräkte jag ut alltsammans på köksbordet och satte igång.


Så pillade jag ner de 27(!) plantorna i 25 krukor och nu måste jag börja adoptera bort paprikor för nästa fråga är var sjutton jag ska förvara allihop?


När jag ändå hade jordat ner hela lägenheten passade jag på att plantera över tomaten i en större kruka, och se på den nu! 55 cm över jorden (när bilden togs, men nu växer den flera centimeter om dagen) och en stolthet för hela sitt släkte!


Min jätteavokado hade fortsatt att dela på sig, låångsamt, låååångsamt.


Och även de två små ekoavokadorna hade spruckit och ur den ena slingrade sig tungan ut på ena sidan! Oj vilken spänning!


En vecka senare såg det ut såhär!


Och såhär!


Och paprikorna verkar gilla att ha fått mer rotrum för nu dansas det i krukorna var natt.


Men det mest spännande med att komma hem var att mina citronkärnor (som jag helt gett upp hoppet om) hade grott!


Och en vecka senare ser de ut såhär!


Hur är statusen i era rabatter, miniatyrväxthus, köksfönsterodlingar, grönsaksland och balkonglådor?

24 Comments
 • Wilda

  29 april, 2016 at 11:00 Svara

  Fantastiska bilder på avocadon! Jag tyckte att det var så svårt att få det bra på bild! Jättefint att få se den ta sig. Det ser helt perfekt ut! :D Jag har planterat om lite idag, flyttat basilika, citronmeliss, citronplantor från mini-drivhuset och satt några nya frön. Hoppas kunna blogga om det nästa vecka. :)

  • Alicia Sivert

   2 maj, 2016 at 18:46 Svara

   Åh vad mysigt! Det vill jag se och läsa om :) Jag funderar på att sista-stund-odla lite kryddor. Har en del basilika från mataffären i krukor, men det vore kul med en hel balkonglåda ^^

 • Ruth | HungryHeart.se

  28 april, 2016 at 12:23 Svara

  Åh, vad det är roligt att se hur dina plantor tar sig!! Inomhus har jag "bara" sått lite groddar och skott men i rabatten, så har löjtnantshjärtan börjat växa i en helt galen takt. Det är knoppar på rhododendron också och förhoppningsvis kommer fruktträden snart igång och blommar.

  • Alicia Sivert

   2 maj, 2016 at 18:45 Svara

   Löjtnantshjärtan, bara det ordet! <3 Så fantastiskt härligt det låter :')

 • Amanda

  26 april, 2016 at 18:55 Svara

  Satte massa olika saker idag så håller tummarna för att jag lyckas odla någonting öht.

 • Sofia

  26 april, 2016 at 16:39 Svara

  Det är ju så jävla kul när nåt man har sått gror!!! Blir helt pepp och önskar att mina skulle ta sig lite mer :-)

  • Alicia Sivert

   26 april, 2016 at 18:28 Svara

   Visst? Lite hybris får man! Skickar en massa växtkraft till dina skott!

 • Katarina

  26 april, 2016 at 11:41 Svara

  Härligt att se att det gror! Jag tror att du måst skicka över lite formler till min ena plantering för den vill inte alls.. Övrigt växer och adopteras bort lite då och då.

  Gillar förresten din broderade kanin, den lyfter fram det mönstrade tycket och vice versa. Och så är jag glad över att den fågeln jag alltid har trott var en kanadagås fortfarande är det :-)

  • Alicia Sivert

   26 april, 2016 at 18:27 Svara

   Prova "engorgio" – annars vet jag inte ;)

   Tack så jättemycket! Haha, ja det är skönt när en har koll!

 • Nyster

  26 april, 2016 at 09:54 Svara

  Vilka härliga bilder! Själv är jag exalterad över att för första gången ha satt majs och solrosor, som båda kommer med skott nu! Ska plantera ut dem i kolonilotten framåt sommaren, så himla spännande! Har även adopterat en tomatplanta, som jag nosar på varje dag. Den är inte så hög och fin som din än, men jag följer utvecklingen spänt!

  • Alicia Sivert

   26 april, 2016 at 18:26 Svara

   Jag tror min eventuellt blivit lite för hög, så det är nog ingen fara på taket! Men vad kul med majs och solrosor, för att inte säga kolonilott – ack ack ack, det kommer bli trångt på min lilla balkong i sommar… :)

 • Lina

  26 april, 2016 at 08:58 Svara

  Åh, vad kul med så mycket olika plantor. :-) Och oj vad din tomatplanta har blivit stor!!

 • ylva

  26 april, 2016 at 08:41 Svara

  inspirerande ! blir riktigt sugen att sätta ner några frön :-)

 • Louise Stigell

  26 april, 2016 at 08:09 Svara

  Jag swoonar so bad över dina avokados. De påminner om drakbebisar när de sträcker ut tungan sådär. Ååååh, om jag bara kunde få till mina någon gång… >_< Måste läsa på mer och försöka igen.

  • Alicia Sivert

   26 april, 2016 at 18:24 Svara

   Haha har du satt tillbaka dina i jorden efter att du kollade till dem eller vad händer??

 • Helga

  26 april, 2016 at 07:41 Svara

  Vi köpte några nya kryddor. En åt vi upp direkt för den slokade så himla mycket och de två andra ska planteras om idag förhoppningsvis… Dock blir jag så trött för nu har vi fruktflugeinvasion i lägenheten vilket började precis efter vi köpt kryddorna. SUCK!!

  • Alicia Sivert

   26 april, 2016 at 18:23 Svara

   Åhnej vilken osis! Kom de med kryddorna tror du? Så himla ledsamt när man köper en växt och den fördärvar inte bara sig själv utan allt runtomking… Men det låter härligt med kryddor, hoppas de övervinner fruktflugorna!

 • Camilla

  26 april, 2016 at 05:40 Svara

  Fiiiifan vad snyggt. Allt här är dött :'(
  Avocadon gror inte, fem ärtor kom upp och slutade sen växa. I övrigt bara jord… :'(

  • Alicia Sivert

   26 april, 2016 at 18:22 Svara

   Nejjj vad ledsamt :( Men ge inte upp om avokadon alltså!!!

 • Mikaela

  26 april, 2016 at 05:23 Svara

  Åh så fint! Vad stor din tomat är!!! Och kul med citronerna! Jag sådde citroner i höstas och de stod så still under vintern pga brist på ljus men nu har den enda plantan jag har kvar tagit lite fart igen :D I övrigt behöver jag snart omplantera omgång 2 av mina tomater, och paprikan jag fick av mamma växer så mycket bättre än min enda lilla grodd!

  • Alicia Sivert

   26 april, 2016 at 18:21 Svara

   Jaa men jag börjar bli orolig att den är FÖR stor? Har satt den djupt varje gång jag planterat om den men den bara skenar iväg alltså… Aja, fin är den ju!
   Men kan man sätta citroner på hösten? Jag tänker att de ju vill ha mycket ljus! Hade du en sollampa för att få den att överleva vintern? Fy så spännande!!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.