arton smaker & en hel kanna te

En gång för väldigt länge sen, strax efter tidernas begynnelse, i ett helt annat liv på en helt annan plats studerade jag (som var en helt annan person) vid universitetet. Det känns ännu mer främmade och surrealistiskt än jag just beskrivit det, men jag har lite ordhäfta såhär på kvällskvisten.

På den psykologiska/psykedeliska/psykotiska institutionen fanns det gott om studenter som var bra mycket äldre, bra mycket klokare och bra mycket mer välordnade än jag själv. De flesta var sambos och särbos och förlovade och en eller annan var gravid eller hade redan barn. Själv var jag bara väldigt förvirrad och väldigt bortkommen och lite besviken över att det aldrig kändes ens lite som att gå på Hogwarts.
Mitt bland alla perfekta människor hittade jag en tjej som var precis lika lyckad som de andra men åtminstone bara ett år äldre än jag själv och som jag fungerade sådär ovanligt bra tillsammans med. Vi gjorde en laboration om ’sambandet mellan stress och prestation’ ihop, insåg att vi delade en hel del fascinationer och intressen och blev Bästa Bänkkamrater under återstående föreläsningar. Tjejen hette Lena och hade världens kanske allra finaste ljusblå ögon.
När kursen var slut for Lena till Uppsala för att studera till läkare och under den evighet/det halvår som gått har vi haft mycket dålig kontakt och inte setts en enda gång. Tills nämnda fröken meddelade att hon skulle spendera sommaren i Stockholm och vi bokade ett datum i augusti för reunion.

Så idag for jag till staden för att möta upp den blivande doktorn och i hennes sällskap göra Stockholms redan riskfyllda caféliv ännu lite farligare. Det blev trerättersfika som började i Kungsträdgården med en hel kanna te och varsinn kardemummabulle, fortsatte med glass i en portuppgång i Gamla Stan medan regnet öste ner framför tåspetsarna och avslutades med en dubbel espresso + kaffeglass (för min del) och en latte + blåbärssorbet (för Lenas del) på ett Södermalms-glasseri med arton smakers utbud och en himla tjusig glassförsäljare.
Däremellan hann vi besöka och onödighetsshoppa nostalginödvändigheter på The Old Picture Company, Serieslussen, Åhléns och i en eller annan second hand-butik, prata psykologi, medicin, arbete, fotografi, stora hundar, sjömansklänningar, Harry Potter, singelliv och män med skägg, samt ha ännu trevligare än vi hade under alla varma kläder och all ångest i vintras.

Det var en så infernaliskt fin dag att jag var tvungen att skriva en lång text utan slutkläm om den.

5 Comments
 • Lena S

  17 augusti, 2010 at 17:53 Svara

  Åh, åh! Jag har suttit nu i en halv vecka och försökt hitta på något fint svar, men det är jättesvårt! Det går liksom inte att överträffa dig i ditt finskriveri, så då får det vara, tävlingsdille som jag har. Men du ska veta att jag är jätteglad (och smikrad!) att få ett så fin text komponerad över mig. Och jag vill verkligen, verkligen att vi fortsätter att ses, jag ska höra av mig så ofta jag kan! Massor med kramar, Lena

  Gud vad jag aldrig kommer skaffa blogg, vad du än säger! Vilken tunghäfta och skrivångest, över en kommentar…iof en kommentar till något som betyder mycket för mig…:)

 • Mimmmmí

  16 augusti, 2010 at 10:41 Svara

  Härlig när man klickar så bra med en person! Och jag håller med Tilda här ovan, tack för en fin läsning :)

 • tilda

  13 augusti, 2010 at 09:36 Svara

  du skriver väldigt fint.. tack för, ja fin läsning :)

 • Adina

  11 augusti, 2010 at 09:56 Svara

  Åh vad det är skönt att träffa någon som man bara har massa gemensamt med, saker att prata om och bara ta en spontandag med massa fika och prat. Det bästa som finns det är när någon ringer och frågar om man vill typ komma och äta frukost, lunch, middag, bio eller liknande med jättekort framförhålling. Om man inte tvingas säga nej pga att man är upptagen då dvs. Min kusin ringde mig en morgon klockan tio, lät helt desperat och frågade om jag ville ha american pancaces då hon och hennes bror råkade göra pancaces för 10 pers istället för två.. HAHAHA

 • carolina

  10 augusti, 2010 at 14:00 Svara

  låter jättemysigt och behövde ingen slutkläm. du kan va en slutkläm. <3
  är du ledig något mer eller har jag missat dina få lediga dagar?

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.