badrumsmatta av gamla t-shirtar

aliciasivert, alicia sivertsson, virka, virkat, badrumsammatta, tarn, t-shirt, garn av t-shirt, t-yarn, crochet, rug, bathroom rug
Jag virkade en badrumsmatta av några gamla t-shirtar.


Det finns lite olika sätt att göra tarn (t-shirt-garn) på: 1. långsamt och meditativt genom att klippa (se ovan), 2. utrymmeskrävande men tidseffektivt genom att skära med skalpell. Jag klippte, och jag mätte ingenting och jag var jätteslarvig för Jamie Oliver säger att mat ska se hemlagad ut och jag tycker handarbete ska se handgjort ut. Lita på era ögonmått här och blir något snett, vint och jävligt är det ”rock’n’roll”, säger kocken.

aliciasivert, alicia sivertsson, virka, virkat, badrumsammatta, tarn, t-shirt, garn av t-shirt, t-yarn, crochet, rug, bathroom rug


Medan jag klippte lyssnade jag på mina kollegors podcast.

aliciasivert, alicia sivertsson, virka, virkat, badrumsammatta, tarn, t-shirt, garn av t-shirt, t-yarn, crochet, rug, bathroom rug
Tarn är bra till just badrumsmattor eftersom t-shirtstyget har bra uppsugningsförmåga, men jag tänker mig att man kan göra grytunderlägg och sittpuffar och vad man vill med samma teknik.

Stora, urtvättade t-shirtar med så lite motiv som möjligt och helst utan sydda kanter kan man exempelvis fynda i pappas garderob, eller på Röda Korsets outlet.

aliciasivert, alicia sivertsson, virka, virkat, badrumsammatta, tarn, t-shirt, garn av t-shirt, t-yarn, crochet, rug, bathroom rug

T-shirtåtgång: 4 tröjor.
Virknål: 9 mm.
Virksätt: Halvstolpar.
Diameter: ca 52 cm.
Arbetstid: 3 dagar.
Materialkostnad: Nästan ingenting.
Bonus: Naturen hjärta remake.

aliciasivert, alicia sivertsson, virka, virkat, badrumsammatta, tarn, t-shirt, garn av t-shirt, t-yarn, crochet, rug, bathroom rug
Säg till om ditt badrum vill ha den (eller en annan – har blivit beroende).

15 Comments
 • tistel

  13 juli, 2014 at 21:47 Svara

  Vilken underbar matta! Har det någon större betydelse om man virkar i yttre maskbågen eller inte?

  • Alicia Sivert

   13 juli, 2014 at 21:58 Svara

   Det går utmärkt att virka genom båda – det beror mest på hur tjock och styv en vill ha mattan :)

 • Linda

  12 maj, 2013 at 21:21 Svara

  Men åh, det här är ju fantastiskt, jag måste försöka mig på en egen badrumsmatta!
  Hela din blogg är faktiskt fantastisk, jag har läst igenom till november 2012 nu, och om det inte vore för att jag måste gå och lägga mig skulle jag antagligen bli kvar här hela natten.
  Massor med inspiration och fina bilder, gillar't!

  • Alicia Sivert

   12 maj, 2013 at 23:25 Svara

   Men TACK! Wow, vad fint betyg! Fint att arkivet kan glädja någon, känns annars som att bloggeriets förbannelse är den att när ett inlägg försvinner över kanten är det förlorat för all framtid. Så tack igen!

   Börja klipp t-shirtar på stört. Otroligt bra sysselsättning och himla enkelt + möjligt att variera i oändlighet tror jag.

 • Helga

  11 maj, 2013 at 07:11 Svara

  "ag klippte, och jag mätte ingenting och jag var jätteslarvig för Jamie Oliver säger att mat ska se hemlagad ut och jag tycker handarbete ska se handgjort ut." Dagens första fniss :)
  Roligt med andra material! Jag har gjort remsor av gamla utslitna påslakan också men bara testat virka med t-shirts än så länge.

  • Alicia Sivert

   11 maj, 2013 at 08:44 Svara

   Tusen tack för formuleringspepp!
   Påslakansremsor blir så sträva. Går de ens att virka med? Hoppas att få fatt på en vävstol (och vävkunskap) någon gång i framtiden. Då ska jag riva lakan!

  • Helga

   20 juni, 2013 at 04:06 Svara

   Det är jättegamla påslakan så de är sådär supermjuka och rätt tunna. Fin den nya mattan var också :)

 • Fredrikapåvinden

  10 maj, 2013 at 19:05 Svara

  Åh, åh, åh! Hur bra och fint som helst! Om det inte hade varit för att jag bor ute i skogen och inte har några t-shirtar att tillgå skulle jag sätta igång på studs!

  • Alicia Sivert

   11 maj, 2013 at 08:42 Svara

   Väntar med spänning på när du råkar komma över en kassefull. Heja!

 • Cronoline

  10 maj, 2013 at 16:48 Svara

  När jag flyttar hemifrån så kommer jag säkert med en liten beställning på en badrumsmatta (och 100 saker till)! Den blev så fin :3

 • Riley

  10 maj, 2013 at 15:19 Svara

  Morsan har gjort liknande av cirka trettio år av ihopsamlade gamla stuvbitar ifrån diverse andra projekt! Ingen badrumsmatta dock, men bror min beställde en köksmatta av henne som blev riktigt grym. Han fick dock komma hem och riva "garnet" själv. Klipp i kanten och sedan rivriv! Han blev så beroende av det och så förtjust i nystanens utseenden att han vid nästa besök satt och rev upp allt annat tyg vi hade hemma också… Bara för att kunna lägga nystanen i en trälåda som prydnad.

  • Alicia Sivert

   11 maj, 2013 at 08:42 Svara

   Ska försöka utveckla det här jag också, behöver definitivt en köksmatta! Men TUNGT att virka något så stort.
   Hahahaha, åh! Hälsa att han är välkommen hit. Tyvärr går inte t-shirttyget att riva. Eländes elände.

 • Anna

  10 maj, 2013 at 15:10 Svara

  Så himla bra grej!! Jag sparar alla gamla trikåplagg för framtida virkprojekt. Det börjar bli fullt i gömmorna kan jag säga :)

  Du frågade mig på min blogg om det där tyget som jag färgat själv, och jag tänkte svara dig om det här på din egen blogg så jag är säker på att du läser det!

  Jo, från början var det ett tyg med vit botten och korallrosa mönster. Inte riktigt min kopp te, så jag tänkte att det borde gå att färga, och att det rosa borde bli mörkt orange och det vita lite ljusare orange. Vi hade färgningstema på slöjdlärarutbildningen så jag tog med mitt tyg och testade! Jag färgade med någon slags pulverfärg som man blandade med vatten, kokade upp och la i tyget som sen fick koka i typ 40 min, men jag tror det går lika bra med sån färg man kan använda i tvättmaskinen. Det funkade, som du ser, mycket bra!

  Vit botten tror jag är en fördel, men jag tror man kan få rätt fräsiga effekter även med andra färger! Testa vettja! :)

  • Alicia Sivert

   11 maj, 2013 at 08:38 Svara

   Samma här – redan! Men bra projekt är det.

   Tack för att du la ner tid på att berätta så precist! Fasen vad kul! Resultatet är ju verkligt enastående. Jag hoppas få/ta tillfälle att färga tyg själv så småningom.

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.