balkongen i juli + odlingsrapport


Minns ni min lilla balkongodling? Som det prunkar där!


Märgärten slingrar sig upp längsmed spaljén.


Det går långsamt, men den har fått flera skidor som jag nypt av och ätit upp!


Älskar de små klätterarmarna.


Ett av mina senaste loppisfynd har flyttat ut på bordet, en svamp i sten. Jag fick dille på svamp när vi var i Italien och just nu är den mitt favoritmotiv i konst och inredning. Kommer måla så mycket svampar den här hösten.


Lavendeln blommade över någon gång i slutet av juni, så jag klippte av alla blomknoppar (utom några för humlornas skull) så den kunde skjuta nya. Nu är den såhär fin igen!


Det är alltid något på gång med min tomatplanta och jag är hela tiden rädd att den ska dö. Den här gången verkar det vara magnesiumbrist – bladen får mörka fläckar som småningom torkar och då har plantan svårt att fotosyntisera, vilket hämmar tillväxten (källa: internet). Därför har jag köpt magnesiumsulfat (också kallat bittersalt) som jag blandar med vatten och sprayar bladen med. Jag får återkomma med om det hjälper, men tips inför nästa säsong är att blanda sånt i jorden redan vid sådd! Magnesiumbrist hos tomatplantor lär vara väldigt vanligt.


Men än så länge verkar frukten inte värre påverkad.


Och minns ni tomattjuven jag nöp av från modersplantan, satte i vatten som en stickling och sen planterade när den fått rötter? Idag är den nog den snyggare av de två!


Och fullproppad med blomställningar och svällande frukter!


Kolla vad gott alltså!


Den andra sidan av balkongen känns lite tom efter att jag skördade min potatis. Kanske måste jag plantera något nytt här.


Paprikan har blommat och börjat få frukt!


Första gången jag sådde paprikakärnor gjorde jag det för sent, och mina plantor fick bara en enda, liten frukt, men nu lovas det mer skörd! Jag tycker också  paprikaplantans kalla gröna färg är så vacker, med lilablå stick längsmed stammen.


Och inne på blombordet växer två av mina avokadoplantor (den tredje har jag givit bort). Jag läste att en skulle toppa plantan med jämna mellanrum för att den skulle förgrena sig och bli mer buskig, och det gjorde jag, men den sköt bara iväg en ny topp rätt opp i luften och en pytteliten sidogren som verkar stannat i växten efter en och en halv centimeter. Någon som har bättre erfarenhet av avokado och tips på hur jag hindrar den från att bara bli en lång pinne med blad längsmed hela stammen?

Notering: Både paprikakärnor (direkt ur en eko-frukt från mataffären), tomaten och avokadokärnorna är sådda i början av mars. Märgärten är sådd i skiftet maj/juni.

Läs mer:
+ Balkongen i juni.
+ Balkongen i april, och mina drömmar om en lummig uteplats.
+ Potatisskörd och mina tankar om att odla grödan i hink.
+ Era tips om att odla tomat.

24 Comments
 • Ethel

  1 augusti, 2016 at 06:37 Svara

  Så mysig balkong det blivit, och så mycket allting växer :D Jag är dessutom SÅ impad över dina avokadoplantor. Jag har (hade) en två år gammal planta och den är ungefär samma storlek som din. Jag gick lös på alla växter förra veckan och planterade om, och då fick den dö… Jag hade precis som du försökt toppa den och det kom bara en enda utstickare, det såg inte klokt ut :P

  • Alicia Sivert

   5 augusti, 2016 at 07:47 Svara

   Haha nej jag vet inte varför den gör så </3 Men tycker än så länge att det är mer roligt än fult, så de får hållas! Vad tråkigt att din växte så långsamt! Hoppas nästa försök blir bättre :)

 • Anki

  31 juli, 2016 at 09:33 Svara

  Åh ärtor så där är så himla gott!
  Älskar stensvampen också<3 vilket fynd!

  • Alicia Sivert

   5 augusti, 2016 at 07:46 Svara

   Ja, så glad för den! :D Ärtorna verkar ledsna nu, jag vet inte vad jag gjort för fel :S

 • Johanna Malin

  30 juli, 2016 at 08:45 Svara

  Alltså, älskar älskar älskar denna säsongen och att allt är så grönt och härligt. Är underbart att se hur det växter och gror. Åh <3 Sommar ftw! Jättefint!

 • Anonym

  30 juli, 2016 at 05:57 Svara

  Om du vattnar med epsomsallt så tror jag att plantorna tar åt sig mer snabbare :)

  • Alicia Sivert

   5 augusti, 2016 at 07:45 Svara

   Tack! Jag gör det också, men är lite osäker på proportionerna salt/vatten + hur ofta, hela internet säger olika. Har du någon gyllene ekvation att rekommendera?

 • johanna

  29 juli, 2016 at 12:41 Svara

  så mycket du odlat! är så himla sugen på en egen avocadoplanta, men har inte ens lyckats få rötter på någon kärna än. men skam den som ger sig!

  • Alicia Sivert

   5 augusti, 2016 at 07:44 Svara

   Himla tid tog det! Jag satte mina direkt i jorden och hade en odlingskupa över så de alltid var rejält fuktiga!

 • Jessica

  28 juli, 2016 at 17:33 Svara

  SÅÅ FINT du gestaltat er balkong. Vill sitta och hänga där i hundra dar. <3 och vad mycket tomater!!! :D

  • Alicia Sivert

   29 juli, 2016 at 08:24 Svara

   Jaa tomaten ba SKJUTER blommor, otroligt roligt! Och du är välkommen när som helst ju!!

 • Alexandra

  27 juli, 2016 at 13:46 Svara

  Vilken stor planta det blev av den du tjyvade! Vi odlade rädisor i en låda, men en larv åt upp alla bladen innan de han bli rädisor av plantorna :( Så vi får försöka igen nästa år. Svampen du har är verkligen fin den!

  • Alicia Sivert

   27 juli, 2016 at 13:49 Svara

   Jaa så kul!! Måste ha tagit den i precis rätt stund :) Men vad tråkigt med rädisorna… Tasklarver!

 • Linnéa

  27 juli, 2016 at 10:24 Svara

  Vad fint och grönt du har fått det :)

 • Mikaela

  27 juli, 2016 at 09:34 Svara

  Alltså åååååh vad fint! Vilka otroligt vackra bilder på tomaterna! Vad är det för sort du har nu igen? Jag tror en av mina chiliplantor har drabbats av samma som din tomat, men än så länge är det inte så många blad och i övrigt ser den ut att må bra så jag hoppas den klarar sig säsongen ut i alla fall!

  • Alicia Sivert

   27 juli, 2016 at 09:49 Svara

   Ekologisk Sweet Baby (bästa namnet)! Och vad tråkigt med chilin! För mig ökar antalet skadade blad sakta men säkert, så när vi ses i Gnesta tar jag med en påse bittersalt till dig så kan du spraya lite för säkerhets skull :)

 • Wilda

  27 juli, 2016 at 08:30 Svara

  Åh wow så fint du har det! Och jag blir så lycklig av dina bilder i storformat. Helt annan känsla! Och så bra tips om lavendel. Haha känns lite pinsamt att jag inte tänkt på att det går att klippa av blommorna när de vissnat. Ska göra det direkt när jag kommer hem ikväll.

  • Alicia Sivert

   27 juli, 2016 at 09:46 Svara

   Eller hur! Jag tycker också det känns mycket bättre – och roligare att visa :) Och gör det! Så kan du sy lavendelpåsar också!!

 • Helga

  27 juli, 2016 at 08:19 Svara

  Vad fint det är! Det enda vi har på vår balkong är en murgröna :P Men den verkar trivas bra både i spöregn och gassande sol. Kanske ska satsa på att ha en massa utomhusväxter i krukor ute hehe

  • Alicia Sivert

   27 juli, 2016 at 09:46 Svara

   Murgröna är också fint! Jag har två stycken + två små sticklingar som håller på och växa till sig, men de hänger inne i vårt norrfönster.

 • Katarina

  27 juli, 2016 at 07:33 Svara

  Tidigare hade jag massor med avokadoplantor och upplevde att det aldrig gick att veta hur de tänkte skicka ut nya skott. Ibland drog jag bort ett blad och plantan sköt ut ett nytt skott där, ibland blev det bara tomt. Mest var jag bara mer envis än plantorna, om de skickade ett skott rakt upp så klipte jag av det också. Minns det som att sidoskottet då fick mer fart.

  En häftig grej som jag gjorde var att sätta tre skott så tätt det bara gick och allt eftersom tvinna ihop stammarna. Efter att ha fått en lagom lång stam så slutade jag tvinna och började beskära. Snacka om trädlikt! Jag har också satt dem på rad och flätat ihop stammarna men det tyckte jag inte blev lika fint.

  • Alicia Sivert

   27 juli, 2016 at 09:45 Svara

   Aha! Jag kanske får beskära dem igen helt enkelt. Kul med flätade stammar! Jag är uppvuxen under sådana hibiskusträd – min mammas stora passion. Det vore roligt att se bild!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.