begagnade tyger och sommarens sömnadsplaner


Precis som juni var teckningens månad vill jag att juli ska bli sömnadens. Flera gånger i veckan under de senaste försommarmånaderna har jag uppdaterat kategorin med hemtextilier på Tradera för att se vad som inkommit. Inspirationen har hopat sig liksom tyghögarna i min garderob och nu är jag redo att släppa ut bägge två! Här är några av de tyger jag fyndat och sömnadsplaner jag har för sommaren:


Först ut är ett glansigt tyg i alla mina favoritfärger: blågrönt, blodrött, turkost och ockra. Det är inte en så hemskt stor bit men min förhoppning är att den ska räcka till ett par vida shorts! Enligt säljaren är tyget från engelska House ’n Home Fabrics and Draperies och producerat på 80-talet. Jag köpte det för 59:- plus frakt!


80 kronor fick jag betala för det här stormönstrade bomullstyget i gult, turkost och lila. Jag tror det kan bli en alldeles fantastisk klänning i samma mönster som den rosablommiga jag sydde i maj. Jag behöver bara få storleken rätt.


Från Strömma och tillverkat i Sverige.


Två inte lika nya loppisfynd som jag grävt fram ur tyglådan är resterna från mina rhododendronbyxor och ett lila/grönt tyg som får mig att tänka på hösten. Rhododendrontyget sparar jag kanske tills jag vågar mig på att sy en skjorta och det lila tänkte jag använda som toiletyg när jag ritar av klänningsmönstret på nytt.


En rostorange sammetsgardin i bomull köpte jag redan i våras. Den är lite sliten på sina ställen men jag hoppas kunna pussla ihop en kjol liknande den på mönsterbilden, fast något kortare.


För 110 kronor fick jag två bitar av ett bladmönstrat mörkgrönt och stadigt bomullstyg som jag tror skulle se fantastiska ut sydda efter Ethels byxmönster! De perfekta septemberbyxorna.


Det här tyget är det enda i inlägget som inte är köpt second hand och egentligen har jag ju visat er det förut, men här har ni en bättre bild! På listan över mina sommarplaner står ”Sy kaninklänningen jag aldrig hann med i påskas” och det här är på något vis mitt heligaste projekt. Tyget är kanske det finaste jag någonsin sett, köpt på Tygverket i februari och fullt av små ljusbruna kaniner. Jag kommer behöva sy ett par perfekta klänningar innan jag vågar klippa i det här.


Och sist har jag ett, urgammalt vid det här laget, loppisfynd jag gjorde på Erikshjälpen för flera år sen och som jag tror kan vara i äkta siden. Ett blåglänsande, krispigt tyg med små vita rosor. Jag tror det här vore ljuvligt som klänning, men samtidigt skrynklar det sig hemskt lätt. Har ni några andra idéer på vad jag skulle kunna göra med det?


För er som också är sömnadssugna vill jag tipsa om en annan grej! Under sommaren driver Fredrika och Josefine, aka Sew it Yourself, ett sybingo med både roliga utmaningar och fina priser! Jag har inte kunnat vara med tidigare år men nu ska jag ge mig sjutton!


Vad syr du i sommar?

18 Comments
 • Carin

  30 juli, 2018 at 21:03 Svara

  Det gröna storbladmönstriga är mitt absoluta favorittyngda från IKEA! Har haft det som tavlor, stolsitsar, väskor 👌🏼🍃

 • Katarina

  7 juli, 2018 at 14:53 Svara

  Det här dök upp på fb. Något för dig? https://www.edsvik.com/edsvik-art-fair/

  • Alicia Sivert

   8 juli, 2018 at 08:10 Svara

   Åh vad roligt, tack så mycket för att du tänker på mig och tipsar! Jag är tyvärr uppbokad den helgen men det hade varit roligt både att delta och besöka!

 • Josefine

  4 juli, 2018 at 08:21 Svara

  Så mycket fina tyger! Och roligt att du ska satsa på sömnad i juli (och vara med på sybingon också såklart). Jag ser fram emot att se vad du skapar!

  • Alicia Sivert

   8 juli, 2018 at 08:08 Svara

   Ja det var en besvikelse att höra att morföräldrarna inte tagit med symaskinen till Gotland som de tänkt, men det får väl bli handsömnad där nere! Och idag ska jag försöka få shortsen att hänga ihop :) Tack för ert fina initiativ och allt arbete!

 • Pia

  4 juli, 2018 at 05:58 Svara

  Wow! Ser fram emot att få se dina alster!! Vilka fina tyger!!! Och kanintyget är ju något alldeles superbt! Ja, just nu håller jag på att handsyr och virkar om en tröja. Sybingot är verkligen toppen! Skulle annars troligen aldrig kommit på tanken att steeka en för trång gammal trikåtröja.

  • Alicia Sivert

   8 juli, 2018 at 08:07 Svara

   Vad roligt att höra att du får sån fart, jag också! Planerar och räknar och kollar strategiska rutor att satsa på (plus dem jag bara inte kan låta bli). Har påbörjat shortssömnaden men ruttnade igår när linningen blev fel två ggr. Efter att ha svarat ikapp här känner jag mig motiverad igen. Kollektivet alltså! <3 TACK!

 • Ewa med bloggen tygochgarn

  3 juli, 2018 at 19:28 Svara

  Just nu är jag på en kurs i elektrobroderi. Senare i sommar blir det nog lite klädsömnad, eller kanske en väska av ett tyg jag köpte på loppis förra veckan.

  • Alicia Sivert

   8 juli, 2018 at 08:05 Svara

   Wow, elektrobroderi har jag aldrig hört om – vad innebär det?

 • Linnéa

  2 juli, 2018 at 14:55 Svara

  Det rostoranga tyget har ju en så underbar färg, hoppas att du lyckas få ihop din kjol. I sommar kommer jag försöka sy klart en kjol, ett datorfodral och en klänning. Men vi får se vad som hinns med :)

  • Alicia Sivert

   8 juli, 2018 at 08:04 Svara

   Jaaa! Kanske får den bli lite kortare och lite snävare ;)
   Det låter som härliga planer! Lycka till!

 • rebecca

  2 juli, 2018 at 09:09 Svara

  åå wow så fina tyger!

 • Katarina

  2 juli, 2018 at 06:16 Svara

  Åh vad jag skrattar här. I min hjärna var "sy en kaninklänning" en kaninklänning med öron och svans och kanske en vit liten mage. Jag tänkte lite att den kanske inte är så användbar men du har säkert någon påsktradition som jag har missat och där en sådan klänning hade passat fint. Och så kommer det här (underbara) tyget. Klart mer användnar klänning :)

  • Alicia Sivert

   8 juli, 2018 at 08:03 Svara

   Hahahahaha nu vill jag sy en sån också! En gång sydde jag en sjöko-dräkt och det skulle nog förvåna de flesta hur mycket användning den kom till! ;)

  • Katarina

   10 juli, 2018 at 20:10 Svara

   Foto :D

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.