blyertsskisser av fyra djur

Blyertsskisser av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se // djur teckning skiss skisser teckningar blyerts blyertsskiss blyertsteckning örn fågel fåglar blåmes gris linderödssvin svin

En av de bästa grejerna med att jobba som bildpedagog är att den egna kreativiteten blir ett helt naturligt redskap i arbetsdagen. Den passas liksom in i schemat, och som vi redan vet föder kreativitet ännu mer kreativitet. Det hade ju inte varit orimligt om jag var utled på allt som hette skapande när jag kommer hem, men det är precis tvärt om. Det kreativa sinnet är mitt mest vältränade. Inte i avseendet att det är så himla bra, utan att det är nära till hands. Tillgängligt på en sekund när eleverna frågar eller jag vill visa någonting. Och tänk att jag led så fruktansvärt av prestationsångest för bara sisådär sju år sen!

Blyertsskisser av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se // djur teckning skiss skisser teckningar blyerts blyertsskiss blyertsteckning gris linderödssvin svin

Under vårens teckningslektioner har jag visat hur en kan utgå från geometriska former när en tecknar djur. Som det här linderödssvinet som först är skissat som en rektangel. Jag visar att den nedre långsidan följer djuret från rumpan hela vägen fram till trynet i en lång linje. Lederna markeras med cirklar för att lättare forma benen.

Blyertsskisser av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se // djur teckning skiss skisser teckningar blyerts blyertsskiss blyertsteckning blåmes fågel fåglar

Eller blåmesen komponerad av en större oval och en mindre cirkel. Att lära sig analysera motivet på det här viset är väldigt användbart för att få proportionerna rätt. Det hjälper också till vid kompositionen av bilden, eftersom en snabbt ser att alla kroppsdelar får plats på pappret.

Blyertsskisser av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se // djur teckning skiss skisser teckningar blyerts blyertsskiss blyertsteckning örn fågel fåglar

Örnar skiljs från andra rovfåglar för att de ser ut som flygande ladugårdsdörrar. En sned rektangel att utgå ifrån. Dessa blyertsskisser har jag gjort i lite enklare format under tiden eleverna tittar på. Sen har jag lagt fem minuter på vardera teckning för att ta fram några valörer och detaljer medan de jobbar på med egna teckningar.

Blyertsskisser av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se // djur teckning skiss skisser teckningar blyerts blyertsskiss blyertsteckning grävling

Eleverna har fått 30 sekunder till fem minuter på sig att teckna djur efter olika referensbilder. Inte olikt upplägget i min övning i att rita naturföremål.

Just nu drömmer jag om en fin liten skissbok att fylla med främst teckningar men också små kommentarer om vardagen. En jag kan bära med mig överallt. Det är väl nackdelen med bloggande, att jag sällan hinner med någon annan form av dagbok. Min bullet journal har jag enkom som praktiskt planeringsverktyg, men kanske är det dags att inkorporera teckningar i den.

Hur använder du eller skulle vilja använda dig av teckning?

6 Comments
 • Thea

  17 april, 2019 at 22:40 Svara

  Kommer nog aldrig sluta förundras över din förmåga att förklara så pedagogiskt att det du skapar verkar hur lätt som helst och samtidigt kan få varenda liten skiss att bli en magiskt liten skatt. Så otroligt fint. Blir så himla glad av tanken på att folk dagligen får ta del av din kunskap, även om jag också är lite, lite avundsjuk på att jag inte är en av dem. <3

  • Alicia Sivert

   20 april, 2019 at 09:26 Svara

   Åh, fina du! Tusen tack för så otroligt stärkande och upplyftande ord! Jag blir så jävla glad, rent ut sagt!!!

 • Christina Forsberg

  17 april, 2019 at 19:37 Svara

  Köööör! Bara kör på med tecknandet i vardagen! Det går fint att lägga bara en liten stund då och då utan att det just ”behöver bli nåt”.

  Jag har i stort sett alltid liten akvarellåda i väskan, skissbok och ett gäng pennor. Och ja – det blir mycket tecknat när jag sitter och väntar på barnen…

  • Alicia Sivert

   20 april, 2019 at 09:25 Svara

   Ja! Jag måste skaffa en trevlig liten bok och komma igång! :)

   Tycker det låter underbart att alltid ha med skaparmaterial. Jag brukar kånka på broderigrejer och sitter med det på buss och tåg, men de senaste månaderna har jag läst istället och det finns det ju också ett värde i. Tänk om dygnet vore dubbelt så långt ändå, så man hann lite lite till av allt kul!

 • Martina

  10 april, 2019 at 20:25 Svara

  Enda gången jag egentligen tecknar är när jag är på resande fot. Jag har något slags föreställning om att jag ska vara kreativ på semestern, men pallar inte att släpa med akvarellfärger. Så då blir det ibland nedpackat ett skissblock och pennor. Oftast betydligt mindre använda än jag hoppas i förväg.
  Jag gillar tanken på snabba enkla övningar som inte behöver ”bli” något. Det kanske skulle gå att få in i vardagen utan press.

  • Alicia Sivert

   14 april, 2019 at 17:39 Svara

   Åh, jag har också en dröm om att fylla en massa resedagböcker, men det är svårt att hinna med! Jag vill ändå försöka. Tycker verkligen om när en blandar teckningar, anteckningar och inklistrade bilder, biljetter och broschyrer. Nu fick jag mer inspiration, tack Martina! :)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.