den första riktiga Gotlandsdagen

Vi hade redan varit ett och ett halvt dygn på ön när den första ”riktiga” Gotlandsdagen grydde. Men det är något alldeles speciellt med att vakna i hytten där längst nere på Sudret. Som om ingenting gills förrän då. Och det gjorde vi alltså för första gången den här morgonen.

Även om vi inte har tänkt flytta permanent till Gotland förrän om tre-fyra år så var det svårt att missa en visning av den lokala skolbyggnaden. Därför började vi dagen med att åka upp till samhället och titta. Inte skulle jag tacka nej till ett vardagsrum i en gammal skolsal med högt i tak och breda fönsternischer!

Eller en ateljé med ritbord vid detta fönster, va.

Hade det varit tre år fram i tiden hade vi nog givit oss in i budgivning på det här. En rätt hisnande tanke! Men nu nöjde vi oss med att drömma.

När vi kom ut från visningen och tillbaka till verkligheten hade det börjat regna. Inte så mycket förstås för det gör det sällan på Sudret, men tillräckligt för att vi skulle vilja knalla över vägen för att söka skydd en stund. Det fann vi på Vamlingbo prästgård där vi fick både lunch och fika. Säsongen var ännu inte riktigt igång så det var dukat inne i en av utställningssalarna. Mysigt att äta och titta på Lars Jonssons målningar samtidigt!

Toscapajen var grym! Maten också men portionerna är ganska små, vilket är väldigt bra om man tänkt fika efteråt.

Tillbaka i huset fortsatte det regna och blev riktigt kallt. Vi tände en basa och oroade oss över att ha packat alldeles för svala kläder. Jag kröp i mormors ylletröja som ligger kvar i en låda här för just dessa tillfällen och Andreas lånade morfars fleece.

När regnet lättade gick vi ut på en kvällspromenad. Nävan stod i full blom ute på backen. Det lilla regnet skulle göra den gott.

Jag antecknar i minnet att veckan innan midsommar är perfekt om man vill se ön stå i full blom. Senare i juli är det så torrt och gult. Nu fullkomligt sprakade ängarna av blåeld. Vem behöver egentligen odla invasiv lupin när det finns blåeld?

Vi gick ner till havet och fiskebodarna.

Och vips så tittade kvällssolen fram!

Vem ni tror jag är ihop med.

Vem jag egentligen är ihop med.

Tänk att man kan bli så in i själen sprittande lycklig av doften från ruttnande tång. Det är sommar för mig! Solkräm, svett och släke – som gotlänningarna kallar den.

Vi rotade strandfynd bland stenarna och tittade på vadarfåglar.

Medan solen vägrade gå ner igen, för nu var det nästan midsommar och ingen har väl tid att sova då!

Tags:
No Comments

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.