den kreativa veckan 2/2017: Blekingesöm och animerad film


Helgen började med det fjärde tillfället av min Konstsömnadskurs. Vi fortsatte jobba med landskapssömmar och hela lördagen satt jag och knotade med det som också är tänkt att bli mitt Monthly Makersbidrag på tema kontrast (så det får ni inte se!). På kvällen var jag utled och började istället skissa på ett nytt broderi i Blekingesöm (blått, gult och rosablekt garn i enkelsidig plattsöm, stjälksöm och bottensöm som ni minns), och så jobbade jag med det hela söndagen…


… och resten av veckan! Det var så himla härligt att sy i dessa starka, våriga, glada färger som jag aldrig använder annars. Svårt att sluta!


Här är själva skissen. Jag gör nästan aldrig pappersskisser utan brukar rita direkt på tyget, men inser att jag verkligen borde börja med det för kompositionens skull. Det var också skönt att fundera ut färgställningen i förväg (fast jag har tweakat om den lite när jag sytt) för att veta att balansen blir rätt.


Överfört till tyg. Ser ni vilka fåglar det är?


Att sy med två olikfärgade trådar i samma nål (som ytterst i blomman ovan) är också utmärkande för Blekingesöm.


Så har jag fått låna en iPad och provat att animera film. Det var hysteriskt roligt!


Här är mitt första verk, ”Ärtornas flykt”, ett drama i en akt. Det är 10 sekunder och tog typ 50 minuter att spela in. Rimligt.


Jag har varit på konstnärshandeln och fyllt på Alizarin Crimson och Preussisk blå i akvarellasken. Fyndade även en bok på Myrorna i Skärholmen med massor av fina bilder och inspirerande tips. Nu måste jag verkligen komma igång och måla igen! Det är det värsta med stress, att den tar målandet ifrån mig.


Jag har spänt min första kilram (den träkonstruktion som håller uppe t.ex. en målarduk). Varför har jag inbillat mig att det skulle vara svårt? Jag har egentligen velat montera alla mina broderier i kilram men inte vågat utan gjort provisoriska (och ganska slarviga) monteringar i vanlig ram istället. Eftersom detta var lätt som en plätt och blev bra på första försöket ska jag ta mig tid att göra om flera stycken gamla så de blir som jag vill ha dem!


Och så har jag snabbritat lite för att prova några olika uppgifter, för kommande två helger ska jag hålla kurs i teckning! Hann tänka ett antal gånger att det är tur att jag ska instruera, inte demonstrera, för jag tycker själv att det är mycket svårare att få en penna att göra som jag vill, än en pensel. Men det har ju bara med träning att göra, så på’t igen!

Vad jobbar ni med för stunden?

Veckans länktips:
+ Jennys broderifynd!
+ Jessicas text om att inte känna sig värdig som konstnär.
+ Sophie Stigfurs fina artikel om Facebookgruppen Växtgäris skapare, Agnes Stuber.
+ Nya Facebookgruppen Skapargäris för kreativa tjejer och icke-binära. Supermysig!

34 Comments
 • Wilda

  18 januari, 2017 at 09:46 Svara

  Åh du är ju helt enastående! Dina broderier och teckningar <3 Så inspirerande och jag gillar verkligen färgerna i broderiet. Våren på väg!

  • Alicia Sivert

   21 januari, 2017 at 20:04 Svara

   Taaack bästa <3 Och alltså haha den är så avlägsen men när du säger det tror jag på det!

 • Vicky

  17 januari, 2017 at 05:12 Svara

  älskar detta! den sömnaden påminner om gudrun sjödéns blommor och fåglar tycker jag. jobbade där ganksa länge, tycker hon har så balla grejer. och du med då. hoppas ditt 2017 är fantastiskt så långt, alicia <3

  • Alicia Sivert

   21 januari, 2017 at 20:04 Svara

   Jaaamen det kan nog stämma! Har inte tänkt på det innan men hon är nog rätt influerad av landskapssömmar och kanske särskilt blomställningarna i blekingesöm. Kul!
   Men tack och dito fina du!!

 • Jenny

  16 januari, 2017 at 18:39 Svara

  Filmen! Hur himla söt var inte den då? Väntar med spänning på uppföljaren!
  Blir helt tagen av blekingesömmen! Du anar inte hur glad jag är att du börjat visa upp dessa landskapssömmar?! Jag har så mycket kopplingar till detta ämne som jag inte insett tidigare. Har alltid älskat västgötasömmen men inte riktigt kopplat till landskapssöm fören jag såg det säljas handdukar broderade med västgötasöm. Som jag väl skrev om i en kommentar för ett tag sedan? Jag har liksom trott att det var något speciellt för bara oss, med duken och lampskärmen vi hade i släkten. För några månader sedan gick jag och mamma igenom gamla lådor med handarbetsgrejer som varit bortglömda en herrans massa år. Då pratade hon om att hon tillsammans med min mormor gått kurs i landskapsbroderi (fick vid detta tillfälle några böcker och häften på ämnet som åkte direkt i en flyttlåda, så det blir en riktig skatt när jag packar upp!) men jag fattade aldrig vad det var, tänkte om det var att man broderade en bild som symboliserade varje lanskap eller så. Kanske landskapsdjuret eller nått. Jag fattade inte alls innan du lade upp det stora inlägget med landskapssömmar och bara lade rätt SÅ många pusselbitar för mig. Tycker det är så häftigt och fint med all historia, med konsten som arbetats fram av så många kvinnor under så lång tid och att det fortfarande lever kvar. Så intressant att se likheter och olikheter mellan områdena. Så mäktigt hela grejen!

  Och, massa tack för länkkärlek<3

  • Alicia Sivert

   21 januari, 2017 at 20:03 Svara

   MEN GUD JENNY!!!! Finaste kommentaren någonsin! Alltså detta är anledningen till att jag bloggar! Tack som FAN för att du läser och upplever detta och återberättar! Wow vilken fin grej! Är så himla lycklig över att jag fått vara med och så detta lilla frö i dig och dessutom samtidigt som du får tag på den där gamla löparen och börjar brodera vidare på den. Snacka om symbolik för både släkt- och kvinnohistoria i samma ögonblick. Åååh jag får gåshud <3<3<3<3

 • denise

  16 januari, 2017 at 15:22 Svara

  WOOOOOOOOOOOOOOOOOOW!!!<3 är typ det enda vettiga jag kan säga om det här broderiet (och ca allt annat du någonsin gjort)

  • Alicia Sivert

   21 januari, 2017 at 19:59 Svara

   Hahaha du är bäst och jag tycker så mycket om dig!!!!!!

 • Mikaela

  16 januari, 2017 at 11:22 Svara

  Broderiet ser ut att bli sååå fint! Och såklart det är stjärtmesar! En av de gulligaste fåglarna ändå, såg en flock på typ 15 stycken förrförra vintern och dog <3 Älskade filmen btw, hahaha!

  • Alicia Sivert

   21 januari, 2017 at 19:58 Svara

   Yep yep yep! Såg dem från bussen på väg ut på Djurgården och det var Sverigekryss för mig (bara sett dem i England tidigare)! Finaste som finns <3

 • sandra

  16 januari, 2017 at 10:46 Svara

  Broderiet med fåglarna alltså <3 Finaste jag sett på länge och med en enorm längtan efter vår!

 • Anna María

  16 januari, 2017 at 07:02 Svara

  Blekingesömen i de våriga färgerna! Så galet fint Alicia!! Och fantastisk filmdebut! Jag tänker mig att uppföljaren kommer bli spännande!

 • Magpie

  16 januari, 2017 at 01:28 Svara

  Alltså, att brodera verkar så himla mysigt! Köpte på mig lite tråd när jag var på Myrornas hemma i Sverige i somras men har inte kommit igång och testat än! Har ingen nål…
  Jag tycker förövrigt att det här med din kreativa veckosummering är så pass smart att jag tänker sno den idén till min egen blogg! Tack för all inspiration! :)

  • Alicia Sivert

   21 januari, 2017 at 19:56 Svara

   Det tycker jag verkligen du ska göra! Både sno konceptet och prova broderi! Hoppas du kommer över en nål för jisses, OM det är mysigt ;)

 • Ewa med bloggen tygochgarn

  15 januari, 2017 at 19:01 Svara

  Blekingesömmen är så himla fin – och extra fin i din komposition. Själv håller jag just nu på att (äntligen) försöka sticka färdigt mina Rutick-vantar.

  • Alicia Sivert

   21 januari, 2017 at 19:54 Svara

   Åh tack snälla!
   Men så härligt! Klara lagom till februarivintern – perfekt ju :)

 • Helga

  15 januari, 2017 at 17:55 Svara

  När barnet sover på mig virkar jag grytlappar till en syster. När hon sover på sin pappa stickar jag på en tröja i Islandsull mvh kan inte ha för många tröjor. Blekingesömmen är så fin! Kul att den inte är så en hade valt färger och motiv egentligen men blir riktigt najs :)

  • Alicia Sivert

   15 januari, 2017 at 18:06 Svara

   Åh, vad fina parallellprojekt! Håller helt klart med om att en inte kan ha för många Helgastickade tröjor ;)
   Det är jättekul! Vill prova att göra en i samma färgställning men med lite morbidare motiv nån gång :)

  • Helga

   16 januari, 2017 at 09:20 Svara

   Åh ja det hade varit asnajs!

  • Alicia Sivert

   21 januari, 2017 at 19:54 Svara

   brb! ;)

 • hanna, förbanna

  15 januari, 2017 at 15:21 Svara

  stjärtmesarna och färgerna! Så himla fint! <3 gillade filmen också!

 • Linnéa

  15 januari, 2017 at 15:04 Svara

  Ditt nya broderi!!!! Så himla fint, älskar verkligen färgerna och motivet <3
  För stunden stickar jag ett par Harry Potter-inspirerade strumpor :)

  • Alicia Sivert

   15 januari, 2017 at 15:44 Svara

   Åh, tack Linnéa :D
   Men wooow, nu blir jag dundernyfiken!

 • Jessica

  15 januari, 2017 at 11:35 Svara

  Blekingesömmen är FANTASTISK <3333333333333333 och allt annat såklart!! Men vet ej vad det är för fåglar alls???

  • Alicia Sivert

   15 januari, 2017 at 15:43 Svara

   Så kuuul att du gillar den!! :):):) Jag ska berätta om fåglarna när jag visar det färdiga broderiet!

 • Beatrice

  15 januari, 2017 at 10:56 Svara

  Alltså, jag är så glad att jag börjat orka med bloggläsandet igen lagom till det här inlägget, för jag blir så glad av dina sammanställningar! Allting ser så… enkelt ut, haha! Den där boken ser för övrigt ganska magisk ut, får hålla ett öga på myrorna känner jag?! Fyndade en om landskaps-akvareller i somras som jag inte hunnit titta så mycket mer i sen, kanske är dags nu?

  • Alicia Sivert

   15 januari, 2017 at 15:43 Svara

   Åh vad fint, tack Bea :') Men haha för att det ser enkelt ut!

   Boken är supermysig! Jag läser den och tittar på bilderna. Din låter också jättehärlig, vi får låna av varandra någon gång :)

 • Maria

  15 januari, 2017 at 10:05 Svara

  Det är ju små stjärtmesar! Absolut sötaste småfågeln – brukar alltid komma några små flockar och äta fågelmaten på vintern.

  • Alicia Sivert

   15 januari, 2017 at 15:41 Svara

   Helt riktigt, och vilken lyx! En favoritfågel som jag bara sett på långt håll i London förut, men som jag fick syn på ovanför busshållplatsen där på lördagsmorgonen. Efter det var de givna i motivet!

 • Jossan

  15 januari, 2017 at 08:32 Svara

  Åh, man blir ju lite nyfiken på ditt bidrag till MM! :) Måste sätta mig ner med det idag, så jag får ut idéen på papper iallafall!

  Va fint det blir med din blekingesöm! Får man fråga vad du använder för penna för att rita upp på tyget?

  Underbar film om ärtorna! <3

  • Alicia Sivert

   15 januari, 2017 at 15:40 Svara

   Jamen dito, heja! Och tack!!!!!

   Jag använder en Aqua Trickmarker från Prym, men jag har provat billigare versioner som funkar lika bra! Den är vattenlöslig och försvinner spårlöst när jag blöter broderiet.

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.