den kreativa veckan 2/2018: växtfärgning med avokado

Jag har överlevt flytten! Katterna och växterna med, men det här är nog den mastigaste helgen hittills i våra liv. Jag ska berätta allt sen när vi kommit i ordning och jag lovar att jag fotar mycket! Nu fokuserar vi på det kreativa skapande jag hunnit med tidigare i veckan.


I söndags hade jag min sista jullovsdag, och vetskapen om stundande flytt inspirerade mig dels att utnyttja dagen kreativt, och dels att göra av med lite material som omöjligt kunde få följa med flyttlasset: jag plockade fram en samling avokadoskal och kärnor jag sparat i frysen.


Jag hackade ner alltsammans i småbitar (TIPS: gör det innan ni fryser kärnorna istället – om jag sett mig själv hade jag beslagtagit mitt eget knivbevis, men nu hade jag som tur var ögonen på de stackars avokadorna som for all världens väg under kniväggen istället, och såg inte min egen oansvariga del i det hela). Så kokade jag upp kärnor och skal i en kastrull med vatten och lite salt. Sen fick det koka på låg värme i en timme.

Men nu kanske ni har börjat undra vad det var för smarrig soppa jag höll på att blanda ihop och svaret är naturligtvis: växtfärgningsbad! Min erfarenhet inom växtfärgning är mycket liten så använd inte detta som recept för det kan gå hur som helst. Men nu var min bok av Lina Sofia Lundin djupt nerpackad till ingen glädje och jag kunde ju inte bara slänga skalen och kärnorna.


Så jag rotade fram ett vitt linnetyg ur en flyttlåda som tack och lov var åtkomlig.


Blötte det under kranen och körde sen ner alltsammans i grytan.


Så lät jag soppan svalna lite, kokade upp den igen när jag fick tråkigt och höll inte koll på vare sig koktid eller temperatur. Detta var i sanning ett experiment.


Men visst övergick tyget till en mjuk beigerosa, och även om jag inte skulle satsa några pengar på färgfastheten tycker jag det var ett lyckat experiment! Vi får se vad jag gör av det till sist, lite experimentellt broderi är jag sugen på just nu!


Jag har också målat vidare på en av porträttskisserna jag visade er förra veckan. Jag är nästan klar – lite detaljjusteringar och jag kan påbörja del 2 i triptyken!


Och det var min vecka – pre flyttkaoset! Nu vill jag som vanligt gärna höra vad ni skapat i veckan, för även om jag är dålig på att sitta ner och svara just nu så läser jag med sån glädje om era projekt och tankar. Tack för all er flyttpepp på mitt förra inlägg. Ni är guld! Hoppas ni alla får en riktigt fin, kreativ söndag!

10 Comments
 • LisaMarie

  18 januari, 2018 at 20:12 Svara

  Åh det blev så himla fint med avokadofärgningen. Har funderat ett tag på att testa något liknande och sen sy en kudde, men har inte kommit så långt än. Vi får se hur det blir… Men ska ha avokado i åtanke eftersom jag verkligen gillar färgen du fick fram.

  • Alicia Sivert

   18 januari, 2018 at 20:16 Svara

   Ja, vad kul! Tips att använda färska (eller frysta) skal och kärnor – torkade blir mer brunaktiga i färgen :)

 • Andrea

  18 januari, 2018 at 09:02 Svara

  Häftigt att man kan använda avocadokärnor för fäxtfärgning! Trodde jag aldrig.

  Och kul att se hur akvarellporträttet växer fram. Blir så inspirerad!

  Jag har kämpat med akvarellerna hela veckan hittills. Försöker hitta en approach där akvarellen får göra sitt, utan att jag går in och petar – så svårt! :D Men skam den som ger sig. Förutom det så försöker jag rita klart alla 100 katterna som jag satte upp som mål förra året. Var inte helt bekväm med att rita just katter och deras proportioner, så tänker att om jag gör hundra skisser så borde de bli en förbättring :D

  • Alicia Sivert

   18 januari, 2018 at 19:24 Svara

   Jojomen! Svårt att fylla komposten när en väl börjar med växtfärgning – allt kan ju användas :D

   Åh jag förstår precis! Har jobbat aktivt med just akvarellen de senaste tre åren. Tuff teknik att begripa sig på alltså, men så besinningslöst kul när en lyckas någorlunda! Jag vill gärna se dina hundra katter! Heja på :)

 • Helga

  14 januari, 2018 at 13:04 Svara

  Coolt! Jag har stickat på en tröja till mig, virkat några varv på nåt som ska bli en liten börs och klippt i en jacka jag ska du om :)

 • Anki

  14 januari, 2018 at 09:33 Svara

  Häftigt med växtfärgning, det är så spännande. Skulle också vilja prova på det nån gång.

  • Alicia Sivert

   16 januari, 2018 at 16:51 Svara

   Ja, det är såå häftigt! Skulle vilja experimentera mycket mer med det. Hoppas du hittar en prova på-workshop!

 • Cecilia N

  14 januari, 2018 at 06:53 Svara

  Jag är impad av att du kokade avokadokärnorna och inte fick en äcklig gröt. Det fick jag nämligen. (Nämnt i min blogg för länge sedan.)

  Jag håller på att sticka på min tjocka tröja. Den blev väl tajt i bålen (för att jag ville snåla med garnet) men nu gör jag om den delen.

  • Alicia Sivert

   16 januari, 2018 at 16:50 Svara

   Oj, vilket öde! Mina var fortfarande väldigt fasta när jag tog ut dem. Undrar vad skillnaden kan bero på!

   Åh, ledsamt att göra om men klokt att ge sig på det direkt. Jag längtar också efter att sticka just nu, har ett märkblått alpackagarn jag tror skulle göra sig särskilt fint i en kofta! Lycka till med din tröja :)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.