den kreativa veckan 24/2017: balansen mellan hybris och självförakt


Hej och glad söndag! Den här veckan har jag mest jobbat på en jätterolig och ganska klurig beställning jag fått och som hade deadline innan midsommar. Efter tre uppesittarkvällar (Andreas är bortrest så jag har tack och lov inget bättre för mig än att måla och försaka sömn och måltider) var den klar och är nu även levererad! Ni får se mer när den nått sin slutgiltiga destination för än en gång rör det sig om en present (älskar att få privilegiet att skapa presenter åt er, alltså det är en sån sabla ära!).

aliciasivert alicia sivertsson skapande kreativitet alicia sivert måla målning målningar akvarell akvareller text citat quote maskeringsvätska
När jag var klar beslöt jag testa det där med maskeringsvätska för första gången och gjorde en till akvarell med bred pensel, preussisk blå och ett inspirational quote från Atmospheres Windows. Jag tycker detta stycke så väl sammanfattar ambivalensen i att vara en skapande person som vill berätta, visa, skrika, ta all plats i världen och samtidigt helst gömma sig djupt nere i ett hål. Balansen mellan hybris/självförakt och introversion/extraversion liksom, plus en enorm dos motorkraft och vilja när det väl kommer till kritan.

Även bra gung. Har varit kär i denna låt i ett år nu.

aliciasivert alicia sivertsson skapande kreativitet alicia sivert växtfärga växtfärgning färga med växter tyg textil svarta bönor
Annars har jag mest jobbat och utvärderat och förberett, för nästa vecka kommer eleverna tillbaka för att gå sommarkurs! Jag har växtfärgat vitt bomullstyg med svarta bönor.

aliciasivert alicia sivertsson skapande kreativitet alicia sivert växtfärga växtfärgning färga med växter tyg textil svarta bönor
Efter tre dygn i vattenbad luktade det rutten babianprutt och jag fick öppna tvärdrag medan jag sköljde ur tyget och sen tvätta händerna tre gånger. Urrrk. Men färgen blev fint grålila!


I fredags skulle jag via biblioteket men kom sjuttio minuter för tidigt och fick vandra runt i de Hässelbyanska skogarna i en timme. Passade på att plocka lite experimentmaterial.

aliciasivert alicia sivertsson skapande kreativitet alicia sivert tyg textil textiltryck tygtryck tryck blad löv växtdelar
Tillbaka på jobbet gjorde jag några testtryck med växtdelarna. Peppad på kursstart nu alltså, och sen semester! Jajemen.

Hur rullar era projekt?

Veckans länktips:
+ Min fina mamma, som bloggat ännu längre än jag och äntligen bestämt sig för att vara lite mindre anonym, visar bilder från sin fantastiska trädgård. Nu får ni se det ”på riktigt” också och inte bara i min målning!

16 Comments
 • Jessica Andersdotter

  22 juli, 2017 at 12:14 Svara

  Vad fin färg det blev på den växtfärgade! Verkligen vacker!!

 • Cecilia N

  19 juni, 2017 at 17:49 Svara

  Men gurkmeja är ju berömt för att inte ha beständig färg ett enda dugg!

  Undrar om det var på Återskapats podd om växtfärgning häromsistens som jag hörde nyttiga saker om härdighet.

  • Alicia Sivert

   19 juni, 2017 at 18:11 Svara

   Tack för att du förtydligar och delar med dig, Cecilia! Jag är väldigt ny på växtfärgning och måste säga att jag inte själv inspireras så värst av kemin bakom det perfekta färgkoket och därför heller inte är så insatt. För egen del rör intresset mest bakgrunder till broderier (som inte ska tvättas), eller projekt som inte behöver vara färgbeständiga utan där förgängligheten är en del av uttrycket. Det är mycket experimentstadium för mig just nu och inga djupare investeringar – vare sig materiella eller känslomässiga. Jag tycker det vore spännande att färga ett måttligt kärt plagg just för att se det förändras över tid :)

  • Grahnslöjd

   19 juni, 2017 at 18:29 Svara

   Hm, då får jag nog tänka om;)

 • Grahnslöjd

  19 juni, 2017 at 15:18 Svara

  Beställningen såg väldigt intressant ut!!:) Har en vit klänning jag har funderat på att färga antingen med gurkmeja eller svarta bönor. Kommer du att ha nån mer utförlig beskrivning på bönfärgningen??:)

  • Alicia Sivert

   19 juni, 2017 at 15:24 Svara

   Det hela var väldigt experimentellt! Tog ett paket svarta bönor från Saltå Kvarn och blötlade i kallt vatten (ca 2 liter) ett dygn, silade av bönorna och tryckte ner tyget, lät stå i tre dygn och sköljde sen länge och väl i kallt vatten. Kanske att svarta bönor inte är lämpligt för just kläder eftersom pigmentet inte verkar klara värme (typ tvätt) enligt Lina Sofia Lundin vars bok jag utgår ifrån, och Cecilias kommentar ovan. Gurkmeja är jag också sugen på att färga kläder i – så perfekt sextiotalsgul <3

 • lopplisa

  19 juni, 2017 at 13:57 Svara

  Vackraste lila färgen jag sett! Hade tippat på ett bad, bestrött av något mer glammigt än svarta bönor :) Finfina växttryck! Funkar maskeringsvätskan också på tyg?

  • Alicia Sivert

   19 juni, 2017 at 15:26 Svara

   Visst blev det riktigt fint? :) Sugen på att göra det igen med linnetyg så jag får brodera på det. Synd att det luktar så förskräckligt :P

   Jag har aldrig provat maskeringsvätska för akvarellfärg på tyg, men experimentera går ju! :) Men jag tänker att typ mjölbatik borde vara ett bättre alternativ!

 • Cecilia N

  18 juni, 2017 at 22:17 Svara

  Min erfarenhet är när man sköljer efteråt. Men jag anar att det kan vara långt efteråt också. Eller under färgning.

 • Cecilia N

  18 juni, 2017 at 16:42 Svara

  Snyggt bönviolett blir böngrått om man använder varmt vatten. Trist erfarenhet jag gjort.

  • Alicia Sivert

   18 juni, 2017 at 17:07 Svara

   Åh, tack för info, det är första gången jag färgar med svarta bönor. Menar du i färgbadet eller eftersköljningen?

 • Wilda

  18 juni, 2017 at 07:45 Svara

  Åh grattis mamman för komma-ut-i-bloggvärlden-steget! :D Och haha trots urk-lukt så blev det ju verkligen en jättefin nyans på tyget <3 Känner igen den där dubbelheten som kreativ person. Ska lyssna in mig på låten nu :D

  • Alicia Sivert

   18 juni, 2017 at 17:07 Svara

   Eller hur, leve mamma! Och visst är det en bra färg som grund till ett broderi…? ;)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.