den kreativa veckan 32/2017: lussekatter, time-lapse och prestationsångest

Glad augustisöndag govänner! Det här har varit min sista semestervecka, och jag har verkligen försökt maxa tiden allt vad jag kan och bara skapat, skapat, skapat (tills jag drabbades av den fördömda kombon förkylning + mensvärk i fredags och övergick till sängläge med fjärde Harry Potter-boken). De här inläggen kommer bli betydligt mindre fläskiga efter idag, men nu ser jag verkligen fram emot att hålla lektioner igen. Vi tittar på veckans kreativitet:

aliciasivert alicia sivert sivertsson broderi broderier embroidery hand needlework fritt skapa skapande kreativitet konst textil textilkonst schattérsöm broderad brosch embroidered brooch christmas cat julkatt jul katt tomteluva lussekatt
Förra hösten broderade jag en bild av Tofslan i tomteluva, men kom mig aldrig för att montera den. Mina nya vadmalstyger inspirerade mig nu att färdigställa broschen. Jag klippte ut broderiet och en något större del av den gula vadmalen och fäste med langettsöm.

aliciasivert alicia sivert sivertsson broderi broderier embroidery hand needlework fritt skapa skapande kreativitet konst textil textilkonst schattérsöm broderad brosch embroidered brooch christmas cat julkatt jul katt tomteluva lussekatt
Tofslan var ungefär lika imponerad som sin avbild.

aliciasivert alicia sivert sivertsson broderi broderier embroidery hand needlework fritt skapa skapande kreativitet konst textil textilkonst schattérsöm broderad brosch embroidered brooch christmas cat julkatt jul katt tomteluva lussekatt
Men jag hade fått flow och satte genast igång med nästa julkatt. Det är så mycket roligare att brodera på ylletyget än på polyesterfilten och resultatet blir stadigare. Lite tokigt är det väl att jag börjat tänka på julen, men det gör jag alltid i slutet av sommaren eller början av hösten. Förra året beslöt jag att inte undertrycka de känslorna utan flyta med lusten vart den än förde mig och så kommer jag göra även i år. Förra julen var även min sista av övermäktig stress bestämde jag, så allt jag kan göra i förväg för att avlasta december-Alicia är bra. Dessutom vore det ju kul om jag hann skapa en liten julkollektion med broscher, inte sant?

aliciasivert alicia sivert sivertsson broderi broderier embroidery hand needlework fritt skapa skapande kreativitet konst textil textilkonst schattérsöm broderad brosch embroidered brooch christmas cat julkatt jul katt tomteluva lussekatt
Såhär blev lussekatt nummer 2. Jag har lagt till den i shoppen om någon känner för att börja förbereda juloutfiten redan nu! Jag gör såklart också beställningsmotiv om du vill ha din egen katt med eller utan luva.

aliciasivert alicia sivert sivertsson broderi broderier embroidery hand needlework fritt skapa skapande kreativitet konst textil textilkonst schattérsöm plattsöm uggla fjälluggla vit snowy owl white
Och annars har jag broderat på fjällugglan. Långsamt går det men nu börjar hon ta form.


I tisdags var jag hemma och passade på att filma en time-lapse över när jag målar, vilket jag velat göra hela sommaren. Jag tog fram mina största och finaste papper, ett foto över Heligholmen på Gotland och satte igång, men blev så hemskt nervös över att vara filmad så jag blajade bort motivet totalt, avbröt halvvägs, klippte målningen itu för att använda baksidan som kladdpapper och raderade filmen. Prestationsångest.jpg


Men skam den som ger sig. Jag skissade upp ett betydligt mindre och kanske mer bekant motiv i min anteckningsbok istället och gjorde en ny film. Det blev mycket bättre och ni kommer få se den snart, i framtiden hoppas jag även kunna filma lite mer planerat och med ljudspår där jag reflekterar över vad jag gör, men ett steg i taget såhär inledningsvis. Jag fick faktiskt sånt flyt att jag nästa dag gjorde om samma sak ytterligare en gång med gott resultat, så ni har två filmer att se fram emot inom kort!

aliciasivert alicia sivert sivertsson broderi broderier embroidery hand needlework fritt skapa skapande kreativitet konst textil textilkonst schattérsöm plattsöm uggla fjälluggla vit snowy owl white
Tillbaka till Hedwig. Efter ännu några timmars ugglebroderi hade fjäderdräkten tagit form. Det är uppskattningsvis 8-10 timmar jag lagt ner hittills.

aliciasivert alicia sivert sivertsson broderi broderier embroidery hand needlework fritt skapa skapande kreativitet konst textil textilkonst schattérsöm plattsöm uggla fjälluggla vit snowy owl white
Härnäst: bakgrund!

Monthly makers kläder frans maskeringstejp
Och så har jag gjort mitt Monthly Makers-bidrag på tema kläder! Jag har använt bland annat maskeringstejp och frans – mer får ni se den 21:a! Vill ni ha inspiration har jag skrivit om olika sätt att tolka temat (utan att nödvändigtvis kunna sy) här.

Vad skapar ni i sensommarsolen?

Den kreativa veckan är en inläggsserie där jag delar med mig av veckans konstnärliga projekt. Syftet är att vara generös med skaparprocessens alla sidor, visa upp och reflektera kring även sånt som jag inte är nöjd med, kartlägga mitt eget arbete samt inspirera till en skapande vardag. Förutom bloggen kan ni följa mig på Facebook och Instagram!

17 Comments
 • Wilda

  16 augusti, 2017 at 12:52 Svara

  Spännande att se vad du har skapat till temat! Och åh den där ugglan är helt enastående vacker. Ditt sätt att skriva och skruva med orden fängslar mig och får mig att dra på munnen flera gånger om "prestationsångest.jpg" liksom… :D

  • Alicia Sivert

   23 augusti, 2017 at 11:09 Svara

   Men tack <3 Gillar hur du har förmågan att förälska dig i små ordkombinationer. Du har ett sätt att stanna upp och ta in vardagens magi som ingen annan.

 • Julia Glasberg

  14 augusti, 2017 at 12:34 Svara

  Så mycket fint på gång! Bilden på "tofslan och tofslan-broschen" är ju bara för gulligt!!!!

  • Alicia Sivert

   14 augusti, 2017 at 19:24 Svara

   Tack Julia! Haha, hon är inte så imponerad av julen som vi andra ^^

 • Ida Johansen

  13 augusti, 2017 at 21:04 Svara

  Har du hunnit brodera så mkt på 8-10 timmar, skulle ta mig minst det dubbla. Å andra sidan broderar jag bara typ en gång per år:) Så spännande ditt Monthly Makers tema ser ut! Hoppas att det går bra att komma tillbaka till jobbet💕

  • Alicia Sivert

   14 augusti, 2017 at 19:24 Svara

   Haha jag kanske bara har felbedömt arbetstiden totalt – det är svårt att uppskatta! Men jag broderar ganska snabbt :) Tack för peppen Ida, så fint att se dig nyss! Hoppas Island skickar tillbaka dig med dubbel kraft och inspiration <3

 • Anna María

  13 augusti, 2017 at 15:41 Svara

  Så pepp på att få se film när du målar! Och lussekatten! ÄLSKAR den. Superfin <3 Jag börjar själv komma igång igen med mitt skapande efter att ha haft typ paus hela sommaren. Har inte alls känt för att göra något. Men nu kommer suget tillbaka vilket känns fint.

  • Alicia Sivert

   14 augusti, 2017 at 19:20 Svara

   Åh vad roligt, ska definitivt filma mer :) Så kul att du gillar lussekatterna – julkitsch är ju bästa kitschen!

   Åh vad skönt att fokusera på annat ett tag ändå, men hoppas (och tror) du får en kreativ höst istället! Kul med nya kurstillfället förresten :D

 • Jessica Andersdotter

  13 augusti, 2017 at 11:22 Svara

  FAN julkatterna – hur bra!! Du borde brodera med änglavingar också likt de vi gjorde hehehehe. Ser kanske ut som en hyllning till en död katt då dock (som katten på den röda lilla bilen typ).

  Ska bli sååå kul att se timelapsarna!

  • Alicia Sivert

   14 augusti, 2017 at 19:16 Svara

   Hahaha nu vill jag brodera dödskallekatter istället så tack för inspirationen även om den skenade iväg åt helt motsatt håll ^^

 • Katarina

  13 augusti, 2017 at 08:40 Svara

  Nu vet jag inte hur fotot såg ut men tycker bilden blev väldigt vilsam. Och kossorna är ju supersöta. Får verkligen sommarkänslor av ditt inlägg den här veckan, trots julkatter -)

  • Alicia Sivert

   14 augusti, 2017 at 19:15 Svara

   Tack Katarina! Jag utgick från tredje bilden i det här inlägget: http://aliciasivert.blogspot.se/2015/07/ett-knytt-ett-skrutt-och-sommarmanen.html men det var ytterligare ett exempel på att det inte är någon idé att måla av ett foto en är nöjd med – det är ju redan färdigt. Hade behövt mååånga timmar till för att rädda det som blev, och motivationen fanns helt enkelt inte där. Men det blev ju bra på annat vis till sist :) Kul med sommarkänslor, det bjuder jag gärna på!

  • Katarina

   17 augusti, 2017 at 04:30 Svara

   Verkligen olika känsla i foto och målning så nu kan jag förstå att du blev missnöjd. Men om en bara tittar på målningen med mina ögon så ser den ut som en solig sommardag. Vore lite kul att se dig tolka ett perfekt foto i ett annat ljus, typ som här när solnedgång blir strålande sol, fast planerat. Har känslan av att du skulle tvista till det på något sätt. :-)

 • Janniche

  13 augusti, 2017 at 07:34 Svara

  God morgen og TUSEN TAKK for at du har filmet 2 filmer med time-lapse!!!! :-D
  Gleder meg såååååå mye til å se de :-)

  Har nå notert ned tips angående papir og maling, så det blir nok en tur på internett i dag ;-)
  Hva med pensler forresten, hva bruker du der?

  Jeg måtte le, og rope høyt NEEEEEI, da jeg leste at du fikk så prestasjonsangst at du rev bildet i stykker. Får DU prestasjonsangst liksom?? :-)
  Men jeg liker liker liker at du ikke gav opp og gleder meg som sagt veldig til film :-)

  Ha en superfin søndag!

  • Alicia Sivert

   14 augusti, 2017 at 19:13 Svara

   Jag är så glad att ni är glada och det känns verkligen dubbelt roligt att få visa + motiverande att göra mer! Hoppas bara det inte är världens antiklimax nu med mina små 1,5-minutersfilmer utan ljudspår ;)

   Jag använder en mårdhårspensel! De är bäst och hållbarast men är inte ett självklart val om en inte vill använda animaliskt material. Ska skriva ihop ett inlägg om det här!

   Men haha ja, jag har absolut prestationsångest! Inte lika mycket som förr och jag är bättre på att utmana och övervinna den, men nog överväldigar den mig ibland och den där första filmen var ett sånt tillfälle! Men jag är glad att jag gjorde ett nytt försök :)

   Stort tack för alla dina peppande ord och roliga frågor! Ha det superfint!

 • Emelie Arvidsson

  13 augusti, 2017 at 07:33 Svara

  Å, gud vad kul det ska bli att se filmerna!
  Broderierna är så fina! De får ett sånt levande uttryck. Är du självlärd, eller har du gått kurs eller nåt?
  (Ang. eget skapande för tillfället………….hmmm…………jag skapar ordning i garaget, räknas det…..?
  Ha det gott!

  • Alicia Sivert

   14 augusti, 2017 at 19:02 Svara

   SÅ KUL att du tycker det! Första kommer imorgon :D

   Tack snälla! Jag är självlärd! Har gått kurser på senare år och lärt mig mer om olika tekniker, typ landskapssömmar och historia, men grunden har jag löst själv. Mamma broderade mycket korsstygn när jag var liten, och det var så jag själv började också :)

   Garagordningsskapande räknas LÄTT! Så skönt att få röja lite ibland :)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.