den kreativa veckan 34/2016: världens största sybåge och vad som ryms i den


Den här veckan har jag och Andreas rensat i våra garderober. Andreas hittade en skjorta han köpte i Berlin och som vi båda älskar, men som blivit alldeles för stor. Istället för att lämna bort den sydde jag om den till en kudde! Lite knöligt blev exemplaret kanske, men det känns som en rolig idé jag ska prova igen!


Jag har köpt mitt livs största sybåge! 30 cm i diameter!


Målat den svart och börjat montera ett broderi i den. Egentligen skulle jag haft en rund ram med passepartout, men efter att ha letat överallt, alltså överallt, fick jag till sist konstatera att det var något man slutade tillverka på 1800-talet. Istället blir broderiet alltså monterat i en stor svart sybåge, vilket jag tycker blir hemskt fint också! Ser ni vilket motiv det är? Det har figurerat i den här inläggsserien förut. Snart får ni se det färdiga verket!


Jag har gjort det garanterat tråkigaste sömnadsprojektet i mitt liv: sytt en ny bordsfilt till farmors runda matsalsbord. När vi flyttade in tvättade jag överdraget eftersom det var uppenbart att ingen någonsin gjort det, och då krympte det till ungefär halva storleken vilket förklarade varför ingen tvättat det tidigare. Så när jag hade några timmar mellan jobbet och en kollegas broderivernissage (lever sånt lyxliv alltså!) gick jag till Textilverket och köpte bordstilt, och på kvällen klippte jag ut en stor cirkel, fållade och drog ett resårband genom kanalen. Filten ligger sen under duken och skyddar bordsytan mot stötar, men är också praktisk i det avseende att den håller duken på plats så att inte små lekfulla katter kan komma springande, hoppa upp på bordet, åka kana med duken och dra med sig allt som står på den ner i backen. Så även om det var ett tråkigt projekt är det skönt att ha det gjort.


Lite har jag försökt jobba på loggan jag ska måla åt fotograf Malin Wengdahl (ni kan se tidigare inlägg om det här och här), men jag har haft extremt oflyt med måleriet på sistone så det har inte alls gjort som jag vill. Nu provade jag i alla fall att klippa ut en mall så jag lite snabbare kan få till flera alternativ där färgerna får flyta på olika sätt, än om jag ska skissa om grundformerna varje gång. Jag ska använda den när oflytet släpper.


Och så har vi den här raringen då som växer vidare och som jag mot alla förväntningar tycker blir riktigt bra!

Vad arbetar ni på just nu?

Veckans länktips:
+ Jag har upptäckt att Tove Jansson finns på Spotify! Lyssnade igenom hela hennes uppläsning av Det Osynliga Barnet och Andra Berättelser härom dagen – mysigaste någonsin!
+ Mikaela har skrivit ner sin version av kursen i växtfärgning som vi gick tillsammans (mitt inlägg hittar ni här). Det var extra fint att vara där med just Mikaela, som är biolog och kunde utveckla och berätta mer om alla växterna i kärret (vilket hon också gör i sitt inlägg)!

14 Comments
 • Grahnslöjd

  30 augusti, 2016 at 13:29 Svara

  Du och fina fina broderier:) Grodan kommer att bli kanon:)

 • Julia

  29 augusti, 2016 at 19:30 Svara

  Wow, älskar grodan! Min svaghet för grönt i kombination med hantverk och grodcharm gör den oemotståndlig! Visst är det den Tove Jansson-boken som det finns en berättelse om en hemul som vill bygga ett tyst och tomt dockskåp? Har för mig det var så och minns att jag gillade den i vilket fall när jag var liten! <3

  • Alicia Sivert

   31 augusti, 2016 at 06:18 Svara

   Åh vad kul att du säger det, tack :D
   JAA och det är min favoritnovell! Hemulen som älskade tystnad heter den, och är med på boken jag länkade ovan :)

 • Jessica Andersdotter

  29 augusti, 2016 at 18:43 Svara

  Sånt fynd med sybågen! Och grodan är FANTASTISK och den här inläggsserien <3

 • Wilda

  29 augusti, 2016 at 09:19 Svara

  Den där grodan kommer att bli one of a kind! Så jäkla snygga färger alltså :) Och wow vilken grej att få en logga designad av dig. <3

 • Maria Ho

  28 augusti, 2016 at 13:28 Svara

  Grodan är verkligen helt underbar :)!

 • Mikaela

  28 augusti, 2016 at 09:35 Svara

  Kan det vara staren som strax är klar? :D Ser fram emot att se den! Jag har gjort ett till lerdjur med pärlögon den här veckan (på bloggen inom kort!), men det är nog det för kreativitet!

  • Alicia Sivert

   31 augusti, 2016 at 06:17 Svara

   Stämmmmer! Ska bara fota av den så får ni se :)
   Åh vad spännande, det ser jag fram emot :D

 • Fredrikapåvinden

  28 augusti, 2016 at 06:55 Svara

  Alltså åh så mycket härlig produktivitet! Så fint att det är en sån blandning mellan tekniker, svårighetsgrader och processstadie. Själv har jag varit supertrött den här första veckan i skolan så jag har inte orkat göra någonting när jag kommit hem. I skolan däremot har vi växtfärgat och jobbat med ränder. Så lite kreativt har det ju blitt ändå!

  • Alicia Sivert

   31 augusti, 2016 at 06:16 Svara

   Det låter inte heller dumt! Och alltså när jag pluggade Levande Verkstad och skapade hela dagarna hade jag inte mycket ork för sånt på fritiden – så det är inget konstigt :) Och tröttheten förstår jag också såklart, så himla stor omställning ju och jättemycket att ta in och lära känna och uttrycka! Ska bli spännande att höra sen när du återhämtat dig lite :)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.