den kreativa veckan 34/2017: svart bläck och tusch (nej bara tusch)

alicia sivert sivertsson aliciasivert konst konstverk teckning teckningar drawing drawings art tusch ink bläck kreativitet skapa skapande kalligrafi calligraphy typography typografi initial anfang bokstaven bokstav a letter lettering letters
Glad augustisöndag! Här känns det verkligen som att jag gått in i en ny tid. Det är ny termin, nya framtidsmål, tankarna har funnit fokus i nya idéer, och nätterna utanför fönstret har blivit mycket mycket kallare den senaste veckan. Hoppas mina sista tomater skyndar sig att mogna, men sen ser jag faktiskt fram emot hösten, med viss försiktighet.

alicia sivert sivertsson aliciasivert konst konstverk teckning teckningar drawing drawings art tusch ink bläck tuschpenna rosor ros bukett rosenbukett rose roses bouquet vas kreativitet skapa skapande
Den här veckan har fortsatt i administrationens tecken och jag är fortfarande lite för trött för att orka producera särskilt mycket när jag kommer hem. Helst läser jag Harry Potter 5 och somnar tidigt. En kväll när jag väntade på ugnen gjorde jag emellertid en liten tuschteckning av en bukett rosor jag fått av min svärfar. Jag brukar alltid skissa upp några stödlinjer först, för att hitta komposition och kontur, men den här gången började jag med mitten av rosen och arbetade mig utåt blad för blad. Det arbetssättet passar mig inte alls och det är lätt att slutresultatet skevar, men jag försöker hitta nya sätt att utmana mig själv när det ändå inte ska ”bli” något speciellt.

alicia sivert sivertsson aliciasivert teckning teckningar drawing drawings art tusch ink bläck kreativitet skapa skapande bokhylla av träbackar trä back backar bok hylla
En annan dag blev det också en tuschteckning när en person i en inredningsgrupp på Facebook bad om hjälp med hur hen skulle organisera sin bokhylla (byggd av trälådor, så fint) så att den inte såg så stökig ut. Jag fick kanske lite för mycket feeling och gjorde en skiss av hur jag tänkte.

Här är mina sammanfattade tips om någon annan sitter med liknande problem:
+ Blanda stående böcker och bokstaplar men gör som sektioner av vardera sort.
+ Sortera stående böcker som inte måste vara i en viss ordning efter storlek, så det blir som en jämnt sluttande linje istället för upp ner upp ner upp ner.
+ Stapla böcker i storleksordning med störst nederst och minst överst.
+ Försök hålla några raka kanter eller linjer. Var försiktig med att luta böcker.
+ Om det finns plats, blanda in nån mjuk form som bryter av det fyrkantiga (som ett bokstöd, vas, figur etc).

alicia sivert sivertsson aliciasivert konst konstverk teckning teckningar drawing drawings art tusch ink bläck kreativitet skapa skapande kalligrafi calligraphy typography typografi initial anfang bokstaven bokstav a letter lettering letters
Annars har jag hunnit med att förbereda en bilduppgift inför nästa vecka, för på måndag kommer eleverna äntligen tillbaka! Jag tänkte att några grupper skulle få prova kalligrafi och jobba med en anfang på framsidan av sin bildmapp. Jag gjorde ett eget exempel för att kunna visa skiss och färdigt resultat.

alicia sivert sivertsson aliciasivert konst konstverk teckning teckningar drawing drawings art tusch ink bläck kreativitet skapa skapande kalligrafi calligraphy typography typografi initial anfang bokstaven bokstav a letter lettering letters
Såhär blev mitt A. Jag gjorde det i flytande bläck (jag har ju skrivit fel! Tusch ska det vara!) vilket är första gången sen Monthly Makers växttema för över ett år sen som jag plockar fram bläcket tuschen vilket i sin tur var första gången sen en skoluppgift för ännu fler år sen vilket slutligen är helt idiotiskt eftersom jag tyckte det var så roligt att måla med bläck tusch! Nu har jag som plan att göra det med elever under höstterminen så jag blir så illa tvungen att öva själv också.

alicia sivert sivertsson aliciasivert konst konstverk teckning teckningar drawing drawings art tusch ink bläck kreativitet skapa skapande katt cat portrait porträtt skiss studie katten vifslan
När jag ändå var igång ritade jag ett snabbt porträtt av lille snus-Vifflan. Hon har ett så bra ansikte för karikatyrer. Tofslan har jag nog aldrig lyckats särskilt bra med att porträttera.

alicia sivert sivertsson aliciasivert konst konstverk teckning teckningar drawing drawings art tusch ink bläck kreativitet skapa skapande
För att få slut bläcket tuschet som inte gick att hälla tillbaka i flaskan och som kändes dumt att spola ut i avloppet kluddade jag ut det på ett tomt papper. Andreas frågade om jag höll på med Tom Waits nya skivomslag (maila mig om du ser det här, Tompa).

Jag förundras verkligen av hur snyggt bläck tusch(!!!) är, till och med trasslet ovan. Ja alltså inte så att jag skulle vilja hänga det på väggen, men det är något med den matta svärtan som går att variera oändligt, de helt jämna fälten mot den underbara struktur som blir med en lite torrare pensel. Materialet och ett uttrycket tilltalar mig i roten av min själ. Kanske får det bli ett av målen för hösten, att använda det mer.

Hur använder du bläck TUSCH?

Den kreativa veckan är en inläggsserie där jag delar med mig av veckans konstnärliga projekt. Syftet är att vara generös med skaparprocessens alla sidor, visa upp och reflektera, även kring alster jag inte är nöjd med, kartlägga mitt eget arbete samt inspirera till en skapande vardag. Förutom bloggen kan ni följa mig på Facebook och Instagram!

12 Comments
 • Borgmästaren

  31 augusti, 2017 at 04:09 Svara

  Håller med om att det blir sjukt snyggt! Både anfanget och bokhyllan ser så där proffsigt avslappnade ut, som att de är gjorda av någon med total tecknings-kontroll, och det är de ju också 😊

  • Alicia Sivert

   5 september, 2017 at 08:58 Svara

   Åh, tack så hemskt mycket! Jag känner mig sällan som att jag har total kontroll – särskilt inte över pennan (bättre med pensel), men är glad att resultatet ser genomtänkt ut :)

 • Magpie

  28 augusti, 2017 at 06:50 Svara

  Hmm har aldrig testa att måla med tusch/bläck, men blev himla sugen nu, ser jätteläckert ut! Måste se om jag kan få tag på det…

  • Alicia Sivert

   5 september, 2017 at 08:57 Svara

   Vad kul! Det finns på alla konstnärshandlar och är väldans billigt med tanke på hur drygt det är :)

 • Ida Johansen

  27 augusti, 2017 at 14:31 Svara

  Tusch var ju väldigt roligt att arbeta med kommer jag ihåg från tiden på skolan. Gillade häll och dräll med tusch! En av mina favoriter sen den tiden! Kombinerat med akvarellpennor, åh jag längtar tillbaka… har nog inte använt tusch sen dess tror jag…

  • Alicia Sivert

   27 augusti, 2017 at 18:10 Svara

   ÄLSKAR häll och dräll! Körde det första lektionen när vi gjorde mappar förra terminen – kanske gör det på baksidan av anfangen igen bara för att det är så kul och fint :) Längtar också tillbaka till våra dagar på LV. Vi får gå en sommarkurs eller nåt! <3

 • Emilia Westerström

  27 augusti, 2017 at 09:12 Svara

  Jag är så imponerad över hur mycket du hinner med på en vecka, gör du inget annat?:D

  • Alicia Sivert

   27 augusti, 2017 at 12:02 Svara

   Haha så ironiskt att du upplever det så när min uppfattning är att jag hunnit nada den här veckan! :P Alltid svårt att få grepp om sin egen tid, på något vis. Men så jämför jag väl också med semesterveckorna just nu. Hoppas du får rikligt med kreativ tid i veckan som kommer!

 • Cecilia N

  27 augusti, 2017 at 08:12 Svara

  Svar: i kulspetspenna. Så trist är jag.

  Men ditt inlägg fick mig att förstå Att det är skillnad på bläck och tusch. Men du får gärna förklara för mig. För mig har skillnaden legat i kulspetspenna och färgglada plastpennor med kork och mjuk filt i spetsen. Jag anar att det finns andra förklaringsmodeller …

  • Alicia Sivert

   27 augusti, 2017 at 11:55 Svara

   Åh men vad bra att du sa till, jag ska förtydliga i texten att det handlar om flytande färg, som appliceras med pensel. På första bilden kan du se flaskan! Det fick mig också att inse att det är ju inte ens bläck jag använt, utan tusch, men att även jag rör ihop begreppen. Skillnaden är som jag förstått det ganska liten, bägge är ursprungligen gjorda med sot som pigment men idag används mest syntetiska pigment till bläck (sotpartiklarna är stora och fastnar lätt i stålpennan).

 • Katarina

  27 augusti, 2017 at 04:48 Svara

  Jag bara älskar dina inlägg om din vecka. Kan vakna till lite så här en söndagmorgon och nästan somna om mem så kommer jag på vad söndag innebär och då sträcker jag mig efter mobilen. Inläggen andas en sådan kravlös glädje över skapandet så nu ligger jag här och ler. Blir fint att somna om nu.

  • Alicia Sivert

   27 augusti, 2017 at 11:46 Svara

   Men så glad jag blev för dessa ord, Katarina! Åh vilken lycka att kunna förmedla precis den känslan i söndagsinläggen, det är mer än jag vågat hoppas på. TACK!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.