den kreativa veckan 36/2017: galen i papier-mâché och trött på prickar

aliciasivert alicia sivert sivertsson broderi broderier brodera embroidery needlework hoop art fritt free hand embroidery uggla fjälluggla schattérsöm long and short stitches
Hej hallå och åh vad ja e gla! Efter några trötta veckor har jag börjat komma upp i tempo igen och hittat tillbaka till den egna kreativiteten parallellt med jobbet. Vecka 36 har jag haft så roligt typ varje dag och jag är så glad att vara igång med undervisningen igen! Vilken drömvärld jag lever i, och så tacksam jag är för det! Vi kollar på veckans alster:

aliciasivert alicia sivert sivertsson teckning teckna skugga skuggning prickar streck tusch blyerts
Den här veckan har jag tecknat samma bild i flera olika stilar. Några av mina äldre elevgrupper fick göra samma sak, välja en bild med mycket strukturer och skuggor och sen göra 1. en blyertsskiss, 2. en linjeteckning med tuschpenna, 3. en skuggad teckning med streck och 4. en skuggad teckning med prickar. De ska även få göra samma bild i flytande tusch.

aliciasivert alicia sivert sivertsson teckning teckna skugga skuggning prickar streck tusch blyerts
Vi rev referensbilder ur tidningar och jag hittade ett foto med en tröja som jag både tyckte var snygg och vars stickade struktur gav upphov till massor av spännande skuggor. Efter tusen miljoner prickar var jag inte så förtjust i den längre (hur orkar alla som ritar så?).

aliciasivert alicia sivert sivertsson teckning teckna skugga skuggning tusch porträtt
Jag har tecknat på tid. Ett porträtt i flytande tusch på ca fem minuter.

aliciasivert alicia sivert sivertsson teckning teckna skugga skuggning tusch porträtt
Och en massa 1-2-minuters krokistudier (fast jag fokuserade mest på detaljer) på samma papper.

aliciasivert alicia sivert sivertsson papier mache pappersremsor tapetklister insekter insekt bild och form
De lite yngre eleverna har fått börja göra insekter i papier-mâché, och ovan ser ni mitt demoex (kallad Den Flygande Barba-mamman). De ska målas och hängas i trådar från taket. Och så passar jag på att prata lite om hur viktiga insekterna är för pollineringen, hur de hjälper till med nedbrytning, äter upp skadedjur och själv blir föda åt andra djur. Plus att de är fina (och lite äckliga, tycker några elever, men övergripande så gillar alla fjärilar och nyckelpigor).

Det var så roligt med papier-mâché att jag bestämde göra det med nästan alla grupper den här veckan, och varje morgon på väg till jobbet har jag, något skamsen, stått med halva överkroppen inne i Metros återvinningslåda och öst ner tidningar i en medhavd kasse. Nästa vecka har jag bett några grupper ta med sig tidningar hemifrån.

aliciasivert alicia sivert sivertsson papier mache pappersremsor tapetklister häst insekt bild och form
De äldre eleverna fick forma djurskelett av hopknycklat papper, tejp och ståltråd och sen bygga på med pappersremsor och tapetklister. Jag har gjort en mager liten häst med alldeles för kort rygg men ganska söt uppsyn.

aliciasivert alicia sivert sivertsson papier mache pappersremsor tapetklister bild och form
Och det verkar inte bättre än att hela mitt Monthly Makers-bidrag blir i papier-mâché och lufttorkande lera! Kan ni knäcka vad jag ska skapa baserat på ledtråden ovan bjuder jag på kaka.


På väg till och från dessa fantastiskt fina arbetsdagar har jag också hunnit klämma in lite tunnelbanebroderi – dels ett superhemligt projekt jag inte kan visa er förrän till jul (men som jag redan gjort nästan klart).

aliciasivert alicia sivert sivertsson broderi broderier brodera embroidery needlework hoop art fritt free hand embroidery uggla fjälluggla schattérsöm long and short stitches
Och dels bakgrund till fjällugglan.

Nu ska jag njuta av den här söndagen! Vad skapar du idag?

Veckans länktips:
+ Emilia har släppt septembers Monthly Makers-tema!
+ Jag har rabatt på allt i min webbshop! Fixa alla julklappar i september och slappa resten av året vetja!

Den kreativa veckan är en inläggsserie där jag delar med mig av veckans konstnärliga projekt. Syftet är att vara generös med skaparprocessens alla sidor, visa upp och reflektera, även kring alster jag inte är nöjd med, kartlägga mitt eget arbete samt inspirera till en skapande vardag. Förutom bloggen kan ni följa mig på Facebook och Instagram!

12 Comments
 • Katarina

  11 september, 2017 at 06:11 Svara

  Nu är jag lite sen på bollen men jag tänkte också direkt på ett föl, så där nyfött långbent. Och så tänkte jag på mumin om MM-bidraget, vad kul det skulle bara om vi alla har fel :-)

  • Alicia Sivert

   16 september, 2017 at 15:42 Svara

   Helt fel har ni inte, men heller inte helt rätt ;) Nu är jag bra sugen på att göra färdigt så ni får se!

   SÅ bra lösning att göra den till ett föl, det ska jag definitivt!

 • Anonym

  10 september, 2017 at 21:55 Svara

  Vilken glad och inspirerande blogg du har Alicia! Jag gillar verkligen dina "kreativa veckan"-inlägg och blir så imponerad av alla fina målningar/teckningar. Du verkar vara en superhärlig person, så fint att baka in insektsinfo i skapandet för dina elever. :)

  Fjällugglan är jag hemskt förtjust i alltså! Vill börja brodera med en gång. Fast det får nog bli något enklare till att börja med… Har varit sugen på att göra lavendelpåsar ett tag, det skulle kanske vara lagom att brodera.

  Förresten, jag tänker också verkligen Mumin om ditt Monthly Makers-bidrag. Ett troll, Muminhuset, Snusmumrikens hatt, Tofslans mössa kanske… Så spännande! Kram och ha en fin vecka!
  Mathilda

  • Alicia Sivert

   16 september, 2017 at 15:41 Svara

   Wow vad fint sagt, tack snälla :'D Blev så himla glad för denna kommentar!

   Jag har en steg-för-steg-beskrivning på gång för just lavendelpåsar faktiskt! Ska se om jag kan få ut den snart, för det är verkligen ett perfekt broderiprojekt :) Fast franska knutar är lite klurigt!

   Du snuddar vid sanningen med din gissning, men inte helt rätt! Ser fram emot att göra färdigt så ni får se vad jag tänkt ^^

   Tack och hemskt mycket detsamma!!

 • Helga

  10 september, 2017 at 18:20 Svara

  Jag började på ett par sockar till min systerdotter igår. Ps jag gillar inte nyckelpigor. Eller fjärilar så värst heller haha

  • Alicia Sivert

   16 september, 2017 at 15:39 Svara

   Haha men du kanske gillar nån annan insekt??
   Så mysigt med småsockar!

 • Cecilia N

  10 september, 2017 at 17:59 Svara

  Och jag är inne på samma linje som Linnéa. Burken blir ett blått muminhus.

  Min kreativitet idag har bestått i att på olika sätt avbryta innan kaos, samtidigt som jag vill tillåta barn att vara barn.
  Föräldrar och andra verkade tycka att kag lyckades.

  Mer slöjdmässigt så hoppas jag att en kofta närmar sig klarstadiet imorgon istället.

  • Alicia Sivert

   16 september, 2017 at 15:39 Svara

   Kaanske, kanske inte ;)

   Haha, det låter intensivt – och som en utmaning som fordrar det mesta av ens kreativitet och problemlösningsförmåga. Så kul med en kofta som närmar sig färdigställande också! Jag är väldigt sugen på att börja på just en koftstickning snart.

 • Linnéa

  10 september, 2017 at 14:43 Svara

  Tycker det är så kul att få se vad du hittar på med dina elever!! Blir så inspirerad och kommer nog ta med mig vissa av dina projekt till mitt framtida yrkesliv :)
  Tror att ditt MM bidrag har något med Mumin att göra, tycker det ser ut lite som Morran och Snusmumrikens hatt ;)

  • Alicia Sivert

   16 september, 2017 at 15:38 Svara

   Meeen vad roligt att höra, det gör mig SÅ glad! :D<3

 • Magpie

  10 september, 2017 at 04:48 Svara

  tycker hästen ser ut som ett föl, har inte de liksom krotare ryggar? Gullig! Jag blir alltid så inspirerad av dina broderier och har skaffat allt material plus kollat lite tutorials, men jag får aldrig tummen ur att testa. Får se om det händer den här veckan… själv sitter jag och skissar kottar idag.

  • Alicia Sivert

   10 september, 2017 at 14:05 Svara

   MEN JA! Vad smart du är, det kan de ju faktiskt ha! Tack, ska lätt göra den till ett föl :)

   Och vad kul, blir så himla glad att du är inspirerad! Ska bli kul att se vad du gör – både broderier och kottar :)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.