den kreativa veckan 37/2016: konstsömnad och lite akryl


I helgen började jag läsa Konstsömnad vid Handarbetets Vänners skola ute på Djurgården. Det är en sexårig dröm som går i uppfyllelse – när jag jobbade på Skansen 2010-2011 brukade jag gå förbi HVs fönster och drömma mig in, så i våras beslöt jag att det äntligen var dags, och så bokade jag in mig på en helgkurs i Konstsömnad! Ett veckoslut i månaden fram till och med i mars kommer jag alltså få åka dit och nörda in mig än djupare i broderiets historia, olika material och tekniker! Jag är så jäkla glad för detta!


Vi började i lördags med en stygnövning då vi testade alla möjliga stygn med olika svarta garner på vitt linne. Det var väldigt lärorikt även för mig som broderar så mycket eftersom jag i stort sett bara använder förstygn, schattérsöm, franska knutar och enkelsidig plattsöm. Nu gjorde jag även kråkspark, kedjestygn, stjälkstygn, efterstygn, flätsöm, läggsöm och langett och frångick mitt vanliga moulinégarn för att använda tjockare vävgarner i lin och bomull, sytråd, silke, syntet och nåt trassligt djävulskap som var som att sy med innehållet i ett kassettband.


Det blev en väldigt märklig dopping av det hela.

En bidragande orsak till att jag är så pepp på kursen är att Karin Holmberg är kursledare. Karin är inte bara sanslöst duktig och kunnig inom hantverket utan är dessutom en av dem som gett broderiet ny status i Sverige. Hon har bloggat om broderi, skrivit böcker om broderi, broderat omslagen till Utvandrarna-serien och liksom gjort allt det där jag själv drömmer om. Eftersom jag är i stort sett självlärd ska det bli så himla spännande att få ta del av hennes kunskaper under det här året!


Efter den rivstarten kunde en lätt tro att jag broderat färdigt för veckan, men kursen gav mersmak och fick mig att fundera på om det kan fattas lite stygnvariation på min lövgroda. Så jag gjorde några krokiga växter i kedjestygn men tyckte att de blev för framträdande, repade upp dem igen innan jag hann fota och övergick till att brodera prickar på ljust jeanstyg istället!


Så har jag börjat på det jag tänker mig ska bli mitt Monthly Makers-bidrag. Här har ni en sneak peek!


Och här är en till, sen jag satt igång med akrylfärgerna!

Och det var veckans åtaganden. Vad har ni haft för er?

Veckans länktips:
+ Wildas strategier för trötta hjärnor. Skrivna för dig som har en sjukdom som gör dig trött, men många av dem är applicerbara även om en ”bara” är trött av världssmärta eller missanpassning till samhället eller helt enkelt har en sån dag.
+ Det nystartade instagramkontot Stitchery in Art History som delar historiska målningar av kvinnor som syr! Så himla fantastiskt och inspirerande! Denna av Arthur W. Percy är min favorit hittills och jag skulle så gärna ha den på väggen.
+ Louies illustrerade blackout poems!
+ Jessica har blivit kontaktad av Bored Panda och ombedd att skriva en artikel om sina nebulosor och stjärnregn (HUR stort är inte det???)! Spana in den och tryck gärna på uppåtpilen så hennes fantastiska konst kan nå ut till flera!

14 Comments
 • Grahnslöjd

  20 september, 2016 at 04:47 Svara

  Ser alltid fram emot dina veckosammanfattningar:) Broderikursen verkar ju jättekul och vad häftigt att få ha Karin.H som ledare, henne gillar jag skarpt!:)

  • Alicia Sivert

   20 september, 2016 at 06:43 Svara

   Gud vad glad jag blir att du säger det, tack! :)
   Ja, hon är grym!!

 • Helga

  19 september, 2016 at 08:02 Svara

  Åh vad coolt med kursen. Hade ju fangirlat lite haha

 • Mikaela

  18 september, 2016 at 20:14 Svara

  VAD ROLIGT med utbildningen, låter ju hur bra som helst! Heja heja heja! Gillar doppingen och så nyfiken på MM-bidraget :D

 • Janicke

  18 september, 2016 at 18:29 Svara

  Lycka till Alicia, så spännande!

 • Linnéa

  18 september, 2016 at 17:15 Svara

  Alltså Doppingen är ju helt fantastisk!! Jag gillar verkligen hur du har blandat de olika stygnen! Det är så kul att se hur ditt broderi utvecklas :)
  Denna veckan har känts som den aldrig skulle ta slut. Var halvvägs genom min praktikperiod, vilket betydde att ytterligare en del av hemtentan skulle in. Har typ inte orkat göra något mer än att vara på praktiken och skriva på hemtentan :(

  • Alicia Sivert

   20 september, 2016 at 06:42 Svara

   Tack, vad kul :)
   Fyy vad segt, hoppas du får lite mer tid för kreativt arbete i den nya veckan! Heja på!!

 • Wilda

  18 september, 2016 at 07:56 Svara

  Tack för länken fina du! <3 Och det ska bli så hemskt kul att följa dig på den kursen. Vilken underbar dopping! :D Och vad ska du hitta på nu inför Monthly Makers? Det ser spännande och lovande ut!

  • Alicia Sivert

   20 september, 2016 at 06:41 Svara

   Tack <3
   Jaaaaaa det är hemligt hemligt ;);););););)

 • Jessica

  18 september, 2016 at 06:57 Svara

  ÅH jag älskar doppingen!!! Och ser mycket fram emot att se vad du kommer hitta på med dina nylärda stygn i framtiden <3

  Och så spänd på SÅS haha :D

  OCH TACK FÖR LÄNKEN <33333

  • Alicia Sivert

   20 september, 2016 at 06:41 Svara

   Jaa, det är kul att lära sig ^^

   Haha, imorgon får du äntligen se!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.