den kreativa veckan 39/2017: bokbinderi, pepparkakshus och drällfjärilar

Glad söndag på er! Tänk att det redan är första oktober, i mitt huvud känns det rimligare med ungefär april. Tiden rusar verkligen just nu och jag har lite svårt att hänga med, vilket kanske märks på dagens sammanställning av skaparvecka 39 som främst består av demoalster, alltså grejer jag gör på jobbet för att visa olika övningar eller moment för eleverna. Hoppas ni tycker det är kul ändå!


Veckans första verk är de enda jag hunnit med hemma. Jag startade nämligen förra helgen med att binda två nya böcker med akvarellpapper!


För några veckor sen fick ni se en klump av papier-mâché som jag hävdade skulle bli en insekt. Nu har de flesta eleverna format, målat, gjort vingar, spröt och ben samt satt samman alltihop och taket i bildsalen fylls av flygfän av alla de slag! Supermysigt! Jag målade min grön, klistrade på googly eyes och stack in piprensare som ben. Tycker den blev rätt söt faktiskt men den är väga överträffad av elevernas verk.


De som blivit klara först har fått göra drällfjärilar. Alltså droppa väl uppblandad puckfärg på ett papper, vika det på mitten och sen förstärka de abstrakta former som dyker upp med tunn pensel. Inte helt olikt Rorschachtesten jag broderade för Monthly Makers avtryckstema.


Det som skulle blivit mitt Monthly Makers-bidrag på tema inredning har nu fått sitt första färglager. Ni gissade på ett muminhus men formen har målats brun och klippts ner till lägre storlek – en korg blir det! Förra veckan fick ni dessutom se en randig luftballong och nu undrar jag: vilka är figurerna som åker i den?


Sist men kanske allra roligast har varit att banka igång leran igen och göra pepparkakshusljuslyktor (inspirerade av min mamma). Jag startade med en borg men andra lektionen blev det ett minihus med inkavlat spetsmönster också. Där får nog inte ett värmeljus plats ens, men kanske den minsta ballongfararfiguren på bilden ovan som bara är en centimeter hög (gissa om jag skakade när jag skulle måla pupillerna).

Det var mina alster från veckan! Idag ska jag ut i svampskogen och jaga kantareller. Hur möter du oktober?

Veckans länktips:
+ Emilia har sammanställt allt vi skapat på Monthly Makers-temat inredning!

5 Comments
 • Katarina

  1 oktober, 2017 at 09:49 Svara

  Idag tog vi sovmorgon och sedan åt vi gemensam frukost alla tre. Och sedan sanerade vi köket :-) Så klockan är strax innan tolv när jag läser detta. Vilka julkänslor du väcker här med lerhuset. För många år sedan gjorde jag ett pepparkakshus till min pappa i just lera, kavlade taket med kruskavel för att efterlikna mina pepparkakshus. Spetsmönstret var ju coolt och jag blir nyfiken på att testa det på deg. Får bli loppisbesök innan jul. Lite större projekt numera då vi flyttat från härkiga erikshjälpen i spånga.

  • Alicia Sivert

   15 oktober, 2017 at 17:52 Svara

   Hoppas det ska vara bränt och klart lagom till jul i alla fall! ;) Så fiffigt att använda kruskavel – finns huset kvar?

  • Katarina

   16 oktober, 2017 at 08:28 Svara

   Huset finns kvar, de tar framndet varje jul. Skorstenen är överdiminsionerad så att det går att ha ett värmeljus i huset utan (extra) brandrisk.

 • Jessica Andersdotter

  1 oktober, 2017 at 07:55 Svara

  OMGGG nostalgi av papier mache-insekten. Gjorde en humla när jag var typ 4 på en ballong, och så satte jag fast ganska mjuk hårdplast (haha) som vingar som kunde flaxa + massa gröna linser som ögon!!!! Och målade allt!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.