den kreativa veckan 4/2016 + länktips


Den här veckan har varit en intensiv kamp mot kreativ olust och hopplöshetskänslor. Jag har fokuserat mycket på färdigställande, något jag är oerhört dålig på (jag tröttnar i regel alltid på ett projekt efter ca 75% och får kämpa mig genom de sista stegen) men som jag också måste träna upp och tvinga mig till om jag någonsin ska producera någonting Riktigt. Att jag väljer att brottas med detta just nu verkar kanske omotiverat, men jag tänker att vi pratar mer om den saken imorgon!

foto av LISELOTTE NORÉN

Jag började veckan med att hjälpa till att röja och sortera i Refos förråd. Vintagedrömmen ovan fick jag med mig hem.


Liksom två spetsgardiner som jag satte saxen i så snart de kommit ut ur tvättmaskinen.


De blev till inte mindre än 21 fruktpåsar med dragsko och ytterligare en hög är tillklippta och väntar på symaskinstid.

Såhär långt, allt gott, men på måndagskvällen var det som att hela vintertröttheten kom över mig på en gång och jag dök från en nästan manisk effektivitet ner i ett stort missmod. Dessa känslor har en helt naturlig del i kreativa processer och i mitt liv i allmänhet – ovälkomna, men inte så skrämmande. Jag har lärt mig vilka signaler jag behöver reagera på och bromsa inför, och vilka jag kan arbeta mig runt. Den här gången kunde jag arbeta mig runt genom att fokusera på enklare moment, men jag insåg också att jag måste ta pauser.


På tisdagen ställde jag därför in alla andra planer och gick för att köpa ramar efter jobbet. Sen ägnade jag kvällen åt att kräla runt på golvet, riva sönder naglarna på låspiggarna, svära och gnälla, blåsa bort katthår som letade sig in mellan glas och passepartout och satte så fyra av mina fågelakvareller i ram.


Det blev väldigt bra!


Nästa steg var att leta reda på mer takfärg till Lambgiftet, men jag misslyckades i mitt sökande. Lösningen blev att ta två intilliggande nyanser och blanda en tråd av varje, varpå jag gjorde om hela taket. De extra arbetstimmarna skadade inte så värst, för jag tycker taket blev mer livfullt med färgskiftningar, även om jag hade önskat det något gråare.


Och så plockade jag upp Strixen igen, min lappuggla som varit liggande i några månader, och broderade dit en gren för honom att vila på, samt signerade. Enkla detaljer som ringar in och sammanfattar, och som kunde avklaras framför ett rogivande kostymdrama. Återstår nu gör bara stam och montering!


Och igår när jag kände energin och lusten återvända någotsånär tog jag itu med ett av mina värsta Akillesprojekt – mitt porträtt av tre kvinnor. Jag påbörjade den här målningen hösten 2012 och har sen målat lite, lite på den för varje år som gått. Senast jag rörde den var i juli förra sommaren, och sen dess har det egentligen bara varit lite skiftningar i bakgrunden som behövts jämnas ut, men som jag inte kommit mig för att åtgärda. Nu gjorde jag det till sist, under påhejningar från en vindögd Vifsla.

Från mani till motvilja och utmattning till att sakta påbörja klättringen uppåt igen (jag tackar för att dippen blev så kortvarig denna gång) och imorgon pratar vi mer om varför jag jäktar mig själv. Nu vill jag avrunda denna den fjärde kreativa veckan med en rad länktips, ett nytt inslag jag tänkte ha med när jag läst någonting särdeles bra om konst och kreativitet under veckan. Först ut är dessa godbitar:

Queen of Kammebornia skriver om prissättning av hantverk och i synnerhet textila alster. Hon jämför med vad personer med klassiskt manliga hantverksyrken och samma erfarenhet tar ut i timpenning och applicerar det på sin egen stickkonst. I sammanhanget blir det tydligt vilka könsskillnader som råder, hur vi värderar olika tekniker och hur bisarrt det är med påståenden som ”du tycker ju ändå det är så roligt” eller erbjudanden som ”om jag betalar materialet kan du väl sticka mig en tröja?”.

Mitt andra länktips är en intervju med MIG på slöjdbloggen Kurbits där jag pratar om Monthly Makers, DIY, kreativitet och skapande i allmänhet. Kolla in den för jag är förbaskat klok!

Och sist men inte minst har Beatrice sammanställt våra alster på temat avtryck idag. Jag tror vi slagit både bidrags och salighetsrekord denna månad – KOLLA bara vilka fantasifulla, vackra och djuplodande tolkningar!

Hur har din vecka varit?

17 Comments
 • Wilda

  1 februari, 2016 at 20:58 Svara

  Tack för att vi får ta del av din process, även den känslomässiga. Jag kan verkligen känna igen det du beskriver, framför allt i skrivandet som ju är mitt främsta kreativa uttryck. Och dina akvareller gör mig helt stum. Du har en talang som inspirerar och hänför.

  • Alicia Sivert

   5 februari, 2016 at 06:53 Svara

   Tack själv, Wilda! För vartenda ord och allt du själv delar med dig av! <3

 • Jess

  31 januari, 2016 at 21:43 Svara

  Fågelakvarellerna <3

 • Mikaela

  31 januari, 2016 at 21:31 Svara

  Så jäkla förvirrad, där är ju kommentaren. Skyller på febern…. :) :) :)

  • Alicia Sivert

   1 februari, 2016 at 09:24 Svara

   Haha, det verkar som att vi äntligen slutat diskriminera robotar – nu får de också läsa bloggar! ;)

 • Mikaela

  31 januari, 2016 at 21:30 Svara

  Åh orkar inte, skrev en lång kommentar men glömde klicka i att jag inte var en robot innan jag gick vidare så den sparades inte! :P Nåväl, det viktigaste i den var i alla fall att fåglarna var jättefina inramade!!

 • Mikaela

  31 januari, 2016 at 21:28 Svara

  Åh vad fina fåglarna blev inramade! Ska de vara med på en viss utställning kanske? :) Jag har gjort prick noll kreativa grejer den här veckan, har haft jättemycket i skolan och sedan blev jag jättejättesjuk i mitten av veckan men var tvungen att åka till skolan och redovisa en obligatorisk grej i fredags trots hög feber och värk i hela kroppen. Så det tog typ död på mig så resten av helgen har jag bara legat på soffan och kollat serier och snytit mig ikapp med Emanuel :P Hoppas på att ha något roligare att dela med mig av nästa vecka :P

  • Alicia Sivert

   1 februari, 2016 at 09:23 Svara

   Tack!! Ja, de förhöjdes jättemycket i ram tycker jag! Så kul att se dem så :)
   Åh neeej vad trist!! Krya på dig!!!!!!!

 • Borgmästaren

  31 januari, 2016 at 18:05 Svara

  Händelsespäckat inlägg! Älskar tyget du fick! Några planer för det? Inte en minut för sent att rama in dina pippisar. Sååå fint målat! Och nu blir det dags att titta på länkarna du skriver om.

  • Alicia Sivert

   1 februari, 2016 at 09:18 Svara

   Ja, det har varit en produktiv vecka, motigheten till trots! Tyget tänkte jag sy tygkassar av – så tror jag det kommer till sin bästa möjliga rätt. Eller har du nån annan idé? :)

 • Jenny Olofsson

  31 januari, 2016 at 11:48 Svara

  Jag ääälskar dessa inlägg! De ger så mycket inspiration på ett sånt bra sätt. Man känner inget krav utan bara vilja att skapa igen. Så kul och underbart! Sedan det du gör blir så fint. Fåglarna blev verkligen snyggt i rammarna :D

 • Ruth | HungryHeart.se

  31 januari, 2016 at 09:36 Svara

  Jag tycker så himla mycket om dina inlägg om den kreativa processen. Naturligtvis skulle jag önska att du, och alla vi andra, jämt skulle känna oss inspirerade och kreativa, men det skänker i alla fall tröst att få läsa att missmodet och hopplösheten är en naturlig del av processen och att det går att komma förbi.
  Älskar dina fågelakvareller och ditt kvinnoporträtt!

  • Alicia Sivert

   1 februari, 2016 at 09:15 Svara

   Tack snälla du <3 Ja, där är vi alla lika! Så viktigt att påtala det tycker jag. Jösses, så många gånger som jag velat tutta elda på mina grejer och ge upp, hehe…

 • anki

  31 januari, 2016 at 08:33 Svara

  Åh så fina akvarellmålningar! Det blev jättefint i ramarna verkligen. Känner igen mig med det där att sitta och svära och få superont i fingrarna när man sätter in saker i ramar. Och hårstrån mellan bilden och glaset kan va de värsta som finns ;)

  • Alicia Sivert

   1 februari, 2016 at 09:13 Svara

   Tack ska du ha! Haha ja, jag förstår inte hur det kan smyga in damm och katthår under den sekunden det tar att lägga ihop alla delar… Men det är ju samma sak i garderoben och kylskåpet så ;)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.