den kreativa veckan 42/2016: yllebroderi och smygsöm

aliciasivert alicia sivert alicia sivertsson yllebroderi wool embroidery free hand fritt broderi yllebroderi brodera schattersöm plattsöm handarbetets vänner konstsömnad skapa skapande kreativitet diy konst textile art textil textilkonst hantverk handarbete
Den här helgen var jag tillbaka på Djurgården och Handarbetets Vänners Skola där jag läser en kurs i konstsömnad (här har jag skrivit om första kurstillfället) under ledning av Karin Holmberg. Där fick jag prova på yllebroderi för första gången i mitt liv, och vi startade med en intensiv uppgift som gick ut på att brodera av en 3 x 3 cm stor bild på 30 minuter. Det låter som gott om tid men himmel vad svårt det var, och ovant att arbeta i skört, tjockt ullgarn som gick av och var omöjligt att göra detaljer med. Huvva, som min farmor skulle sagt! Ovan ser ni i alla fall referensbilden och mitt 30-minuters-försök.

aliciasivert alicia sivert alicia sivertsson yllebroderi wool embroidery free hand fritt broderi yllebroderi brodera schattersöm plattsöm handarbetets vänner konstsömnad skapa skapande kreativitet diy konst textile art textil textilkonst hantverk handarbete häst horse pony
Sen fick vi lite mer tid på oss att, också utifrån en 3 cm stor bild, rita upp och överföra ett mönster till kläde, brodera och sy någonting att använda till sitt sybehör.

aliciasivert alicia sivert alicia sivertsson yllebroderi wool embroidery free hand fritt broderi yllebroderi brodera schattersöm plattsöm handarbetets vänner konstsömnad skapa skapande kreativitet diy konst textile art textil textilkonst hantverk handarbete häst horse pony
Jag hittade en bild på en kraftigt beskuren häst, improviserade fram resten av kroppen och började brodera i gråblått på lila. Fråga mig inte varför jag valde den färgkombinationen, det var nån slags panikbeslut jag fattade när det gula tyget inte var senapsgult nog.

aliciasivert alicia sivert alicia sivertsson yllebroderi wool embroidery free hand fritt broderi yllebroderi brodera schattersöm plattsöm handarbetets vänner konstsömnad skapa skapande kreativitet diy konst textile art textil textilkonst hantverk handarbete sewing kit syetui sybehör
Jag gör en förhållandevis avancerad grej (kunde ju nöjt mig med ett nålbrev men icke) som hoppeligen ska kunna ersätta den lilla plåtburk i vilken jag fraktar runt mitt broderimaterial när jag syr on the go (bild i slutet av det här inlägget). Där ska finnas utrymme för nålar, påbörjade trådar, skräddarkritor, märkpenna och en sax.

aliciasivert alicia sivert alicia sivertsson embroidery free hand fritt broderi brodera schattersöm plattsöm franska knutar stygnövning kråkspark langett langettstygn langettsöm kedjestygn kedjesöm plattsöm läggsöm handarbetets vänner konstsömnad skapa skapande kreativitet diy konst textile art textil textilkonst hantverk handarbete
Under helgen gick vi också igenom mjuk montering och jag gjorde den noggrannaste inramning jag någonsin gjort och någonsin kommer göra av min stygnövnings-dopping från förra kurstillfället. Alltså ni anar inte – jag har tråcklat upp åtta trådraka stödlinjer, pressat och handsytt med smygsöm och därefter gjort upphängningsöglor med täta langettstygn. Fyra timmar tog det. Puh!

aliciasivert alicia sivert alicia sivertsson måla teckna teckning skiss sketch dog hund finsk lapphund kevät skapa skapande kreativitet diy konst art hantverk handarbete
Jag har försökt provocera fram lite målarlust men misslyckats och på något vis har tiden bara rusat ifrån mig den här veckan, så det blev bara en till skiss av Kevät – nu något bättre men fortfarande med en dragning åt tvättbjörn.

Vad grejar ni med?

14 Comments
 • Borgmästaren

  26 oktober, 2016 at 18:51 Svara

  Verkligen fina alster! Man kan nog inte ens ana hur många moment som ingick i inramningen till doppingen. Blev värt det gissar jag, för det ser väldigt fint ut. Önskar verkligen att jag hade kunnat gå den kursen. Verkar vara himmelriket.

  • Alicia Sivert

   27 oktober, 2016 at 08:42 Svara

   Tack ska du ha! Haha ja, det var ett styvt jobb som jag nog aldrig gör om, och lite bortslösat på doppingen som åker direkt i en låda, men kul att kunna :)
   Hoppas du kan gå vid ett annat tillfälle, jag tror du skulle gilla det!

 • Carina

  25 oktober, 2016 at 17:53 Svara

  Tjusigt Alecia! Du har fantastiska talanger, och det är så roligt att du delar med dig av all din kreativitet!
  Kram Carina

  • Alicia Sivert

   27 oktober, 2016 at 08:41 Svara

   Vad glad jag blir, tack snälla Carina! Hoppas det går bra för dig – såg spännande ut med besök på förpackningsfabriken :)

 • Miri Vandre blandt ege

  23 oktober, 2016 at 15:04 Svara

  Jeg er virkelig glad for at have fundet din blog- du er så kreativ, jeg bliver så glad og inspireret af at kigge med :)
  Jeg synes også du er meget dygtig :)

  • Alicia Sivert

   25 oktober, 2016 at 07:34 Svara

   Men åh vad fint sagt, så glad jag blir! Tack snälla :D

 • Wilda

  23 oktober, 2016 at 14:54 Svara

  Så himla fint fodral ju! Och skissen <333 Vill ju också kunna teckna sådär himlans fint som du gör. Måste nog sätta igång och öva snart ;) Gillar de här inläggen så mycket, Alicia.

  • Alicia Sivert

   25 oktober, 2016 at 07:33 Svara

   Men tack Wilda, åh! Jag är inte alls så säker på min skissteknik, tycker den är väldigt slarvig och är ovan med pennan jämfört med penseln. Blir väldigt glad att du tycker det är bra! :) <3

 • Jenny

  23 oktober, 2016 at 13:57 Svara

  Vad mysigt att brodera med ull! Måste jag testa någon gång! Och blir så himla inspirerad av din förvaringsgrej, har själv sytt några liknande – fast enklare. La faktiskt upp ett inlägg om de sista för bara en liten stund sen!
  Så himla kul att få hänga med lite i skissprocessen med, tycker han blir mer lik sig för varje bild du lägger upp! Är så spänd på slutresultatet :D

  • Alicia Sivert

   25 oktober, 2016 at 07:32 Svara

   Jaaa vad kul, superfina ju! Jag tänker att jag ska lägga in mellanlägg så min blir stel och utvikbar, inte rullbar liksom, men är sugen på att göra nåt rullbart till mina stickor + penslar å andra sidan :)

   Vad roligt att du tycker det!!! Jag brukar inte ha såhär lång skissprocess, men Kevät är så unik och liksom inte lik någon jag försökt måla förut, så det kändes som att det kunde behövas och nu när jag försöker märker jag att det var rätt call! ;)

 • Ida Larsson

  23 oktober, 2016 at 09:42 Svara

  Vad fin din förvaringsgrej ser ut! Blir nog super när det är klart.

  • Alicia Sivert

   25 oktober, 2016 at 07:30 Svara

   Tack! Jag är ytterst tveksam haha men det är nog för att jag inte är så förtjust i yllebroderiuttrycket i grunden. Kul att gå all-in i något lite obekvämt också :)

 • Mikaela

  23 oktober, 2016 at 07:53 Svara

  Åh hade skrivit en kommentar och så dog mitt internet – men sammanfattat ville jag säga att de här inläggen är så inspirerande varje vecka!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.