den kreativa veckan 50/2016: bottensömmar och livets laglöshet

På julen gäller lite andra regler än under resten av året, och med anledning av livets allmänna laglöshet och min egen något anarkistiska inställning till traditioner kör vi Den Kreativa Veckan #50 (som uteblev i söndags på grund av lucköppning) mitt på en tisdag istället för att vänta och slå ihop den med den nästkommande! I don’t know about you, men i detta decembertöcken behöver i alla fall jag prata kreativitet så ofta jag bara hinner och kan!


Så, förra veckan gjorde jag färdigt min Delsbosöm. Rött garn på vitt linne var hur jag började brodera för sisådär fem år sen, så det kändes väldigt hemtrevligt och mysigt att gå tillbaka till den färgskalan. Vi ska prata mer Delsbosöm i mellandagarna så oroa er inte, ämnet är ännu icke färdigavhandlat!


Sen provade jag på bottensömmar. En gör då ett ovanpåliggande nät av trådar som sen kan fästas i tyget på lite olika vis. Här gjorde jag ett litet snett stygn över varje mötespunkt i väven.


Avslutade med en krans av kedjestygn.


Så improviserade jag vidare med lite andra sätt att binda fast sömmarna. Till vänster har jag sytt ett rakt stygn över varje mittsida i kvadraterna och satt en fransk knut i alla hålrum. I mitten vet jag inte riktigt vad jag gjort men det blev fel flera gånger i början och till höger ser ni den första sömmen igen. Jag har aldrig gillat bottensömmar rent estetiskt men de var riktigt roliga att göra och en rätt trivsam idé har såklart börjat koka i mitt huvud, som alltid när jag ger mig på nya tekniker.


I övrigt har jag köpt garn och påbörjat en möss-stickning tre gånger, men jag stickar för löst och får inte resåren att stämma. Tanken var att den skulle bli klar till jul men som det ser ut just nu får jag ge bort den med stickorna i och ett löfte om att färdigställa den i mellandagarna.


Och även om det ser ut som en någorlunda produktiv vecka så var nog det mesta av detta faktiskt avklarat på måndagen, då jag var ledig. Därefter har kroppen arbetat nästan på autopilot medan hjärnan försökt hänga med i decembers svängningar. Nu ser jag emellertid ljuset i januari, en ganska underlig känsla eftersom månaden vanligtvis är en av mina sämsta, men jag tror 2017 har fått de bästa förutsättningarna jag kan ge det, och med den tanken i fokus fixar jag även de sista dagarna av 2016. Hur går det för er med allt?

Veckans länktips:
+ Nya luckor i Monthly Makers Julkalender 2016! Öppnade av Sandra, Ruth, Stina, Anna María, Wilda, Elsa, mig, Mikaela och Beatrice! Idag är också sista dagen att lämna in ditt eget bidrag på Monthly Makers decembertema jul. Läs mer hos Anna María!
+ Facebooksidan Female Artists in History som visar upp verk av kvinnliga konstnärer ur historien och berättar om deras liv och arbete. Otroligt intressant och så mycket vackert! Jag har upptäckt flera konstnärer som jag aldrig hade hört talas om förut, bland andra den fantastiska surrealisten Remedios Varo.

13 Comments
 • Katarina

  21 december, 2016 at 11:22 Svara

  Skönt att slippa vänta en hel vecka på dessa mina favoritinlägg. Det är så kul att få se vad du har fixat med under veckan som har gått, känns som om du allltid prövar något nytt.

 • Borgmästaren

  20 december, 2016 at 20:56 Svara

  Bottensömmarna blev helt fantastiska! Gillar att du valde rött och grönt som väl är komplementfärger? Blev snygg effekt. Jag har mycket liten kunskap om olika stygn förutom kanske fem stycken och visste t ex inte vad bottensöm var, men himla snyggt blev det!

  För min del har det blivit mycket tankeverksamhet inför nästa års julmarknad då det i år gick upp för mig att jag faktiskt kunde vara med själv och sälja. Tyvärr var jag ute för sent med anmälan i år, men inför nästa år är jag taggad! Har börjat lägga upp ett lager och fortsätter det i det här takten behöver jag snart två bord att sälja vid! Det kan ju också tänkas att jag tappar styrfarten när julen är över och att masstillverka granar kanske inte känns så där himla lockande framåt april…

  • Alicia Sivert

   30 december, 2016 at 17:27 Svara

   Det stämmer! Vad kul :) Och vad roligt att jag kunde lära ut något nytt!

   Men det låter ju helt strålande! Om inte styrfarten håller hela vägen till sommaren så har du ju i alla fall kommit igång och på väg :) Lycka till och heja på!

 • Mikaela

  20 december, 2016 at 19:57 Svara

  Vad fint med mössan ändå, även om du inte hinner färdigställa till julafton <3 Jag försöker mest hålla mig flytande nu, allt blev plötsligt megajobbigt nu och jag ser inte att min arbetsbörda lättar inom en överskådlig framtid heller :( :( Jo, det gör den ju såklart, bara att jag inte kommer att vara helt ledig någonting, men det kommer i alla fall inte vara så många olika saker samtidigt!

  • Alicia Sivert

   30 december, 2016 at 17:26 Svara

   Usch, jag känner igen mig så väl och önskar dig bara all medvind Mikaela! Och att du ska kunna stoppa om det bär utför, men jag vet att det inte är så lätt. Ta hand om dig <3

 • Pernilla Einarsson

  20 december, 2016 at 19:34 Svara

  Det är så kul att se allt fint du gör och jag gillar dina sammanställningar (: Som jag sagt tidigare, jag blir så sugen på att börjar brodera när jag ser dina fantastiska broderi!

  För min del går allt upp och ner hela tiden, så mycket som händer runt jul så det är svårt att ta in allt. Själv är jag inte heller ett fan av denna högtid (eller någon högtid för den delen). Just nu ser jag bara fram emot januari då jag börjar ett "nytt liv" under ett helt år på en utbildning jag kommit in på! (:

  • Alicia Sivert

   30 december, 2016 at 17:25 Svara

   Vad kul, tack snälla Pernilla!!

   Åh, jag förstår precis, men vad härligt med januari!!! Vad är det för utbildning? Det låter ju underbart :D

 • Ida Larsson

  20 december, 2016 at 14:52 Svara

  Jag tror att julstämningen har hoppat över mig i år. Har inte ens slagit in julklappar, vilket brukar vara det roligaste såhär års.
  Däremot hade jag ett maraton med att sticka julkulor i förra veckan. Det var roligt, mest för att det gick snabbt att färdigställa:)

  • Alicia Sivert

   30 december, 2016 at 17:21 Svara

   Vad tråkigt att höra, jag hoppas den infann sig där de sista dagarna! Men jag ska erkänna att mitt julflow från november hade gått över långt innan julhelgen – det kanske bara var ett sånt år.
   Men det låter fantastiskt med julkulorna! Så fina de blev sen :)

 • Jenny

  20 december, 2016 at 08:41 Svara

  Tänkte faktiskt igår att "hm, det har väl inte varit någon kreativ sammanställning hos Alicia för förra veckan?" och så möttes jag av detta när jag startade datorn! Ska bli intressant att läsa mer om delsbosömmen och jag fastnade verkligen för bottensömmen med det gröna. Så himla enkel och fin och liten och perfekt! Blir riktigt nyfiken på facebooksidan också, låter spännande!

  Även min vecka har faktiskt kantats av broderier i olika former, även om jag själv inte använt någon nål. Gick igenom en plastback med gamla mönster min mamma och min gammelmormor samlat på sig och mitt bland allting fanns en halvfärdig duk mamma tydligen började brodera när hon var i min ålder. Även en skatt i form av min morfars mammas gamla sybåge<3 Den tänkte jag börja pilla med och försöka göra klart, känns så fint ändå att avsluta projekt. Sedan på en julmarknad fick jag se några handdukar med västgötasöm och fick en så stark nostalgisk känsla att jag inte kunnat släppa tanken på det. Har funderat massor utan att komma på vad det är jag förknippar med det vackra mönstret men har nu kommit fram till att det nog är en gammal finduk som brukade komma fram till jul. De små handdukarna var iallafall vad som udda nog lyckades locka fram lite julkänslor, häftigt vad undermedvetna minnen kan påverka ändå!

  • Alicia Sivert

   30 december, 2016 at 17:20 Svara

   Haha gud vad fint! Det gör mig så himla glad att den saknas när den uteblir :) Väldigt motiverande!

   MEN vad fint! Både att sömmarna sparats på fast de inte blivit färdiga och att du är sugen på att fullfölja dem! Det vore ju verkligen så fint att få förena sitt arbete med någon annans och få en användbar produkt av det hela! Får man önska att du bloggar lite bilder när du har tid? Vore så kul att se :) Och tack för tipset om Västgötasömmen, nu måste jag läsa på!

  • Jenny

   31 december, 2016 at 14:11 Svara

   Tycker det är så fint att få fullfölja vad någon annan startat. Har ett par till sådant projekt nedpackade som jag ska ta tag i under nästa år, saker min mormor påbörjat men sedan inte hann slutföra innan hon gick bort. Det blir så starkt att få göra något tillsammans, trots att man aldrig träffats.
   Angående duken min mamma började på har jag faktiskt redan hunnit lägga ut ett inlägg om den även om jag ännu inte börjat brodera på den, här kan du hitta den: http://rangifers.se/2016/december/ett-spannande-broderifynd.html

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.