den kreativa veckan 5/2016


Även denna den femte veckan har jag ägnat mycket tid åt att färdigställa. Jag tror att jag till sist är klar med Lambgiftet. Jag har broderat, tvättat, pressat, sett något som saknats, broderat lite till, pressat, bett om råd, broderat mer, tvättat och pressat. Senaste tillägget är fågelsrecket ovan. Även Gärdsmygen har fått fötter och monterats i ram men nu tänker jag att jag kanske inte ska visa så mycket fler bilder innan utställningen! För övrigt vill jag tacka er så innerligt mycket för all pepp och stöttning inför den! Ni ger mig så himla mycket kraft alltså.

Alicia Sivertsson, 2016.
Efter de senaste veckornas intensiva broderande och ständiga planerande var jag i behov av någonting helt annat. Ett garnnystan som dansar mellan fötterna, räta maskor, aviga maskor, räta maskor. Jag började sticka på en rak och alldeles enkel halsduk i underbar gråmelerad mohair och det känns  skönt och avslappnande att bara låta garnet löpa mellan fingrarna. Såhär såg det ut när jag satt på tåget till Eskilstuna i torsdags morse. Bra liv med halsduksstickning, kaffetermos och Utvandrarna med Karin Holmbergs magiska broderade omslag.

Alicia Sivertsson, 2016. Eskilstuna folkhögskola, textil formgivning, applikation
I skolan fick vi bland annat i uppgift att förstora en del av ett foto med textilier. Här är min husvägg, halva bänk och fönster med en lampa.

Alicia Sivertsson, 2016. Eskilstuna folkhögskola, textil formgivning, applikation
När delarna sattes ihop bildade de ett hus med gräsmatta.


Det blev snett och vint och inte vidare vackert, men övningen var rolig och tillät mig att köra rally med symaskinen (min favvogrej) (jag sydde upp tre trådrullar). Nu är jag väldigt sugen på att undersöka applikationsbroder/textilt måleri lite mer ingående. Här är min (till höger) ihopbyggd med Maries (vänster).

aliciasivert, alicia sivert, Alicia Sivertsson, 2016, harry potter, hogwarts, slytherin, hufflepuff ravenclaw, gryffindor, hogwarts, pillow, embroidery, cross stitch, broderi, korsstygn, kudde, stickning, handarbete, hantverk, knit
Efter att ha åkt Eskilstuna tur, retur, tur och retur hade jag fått ihop en halv halsduk och stickat så mycket att jag fått ont i höger armbåge. #dethårdahandarbetarlivet.

Knitting by Alicia Sivertsson, 2016.
Vi får se om jag hinner färdigt innan våren!

Här kommer veckans länktips!
+ Det kan vara lätt att tänka att de som är talangfulla och kreativa är så av naturen, utan att någonsin behöva träna eller tampas med prestationsångest och få kritik. Här skriver Ruth både klokt och gripande om resan från en ”kreativt svag” tioåring till kreatör och inspiratör.

Fredrika har sammanställt bidragen från Sypeppen #46 och det är en riktig inspirationsboost!

Och ett helt annat tips, till alla Tove Jansson-fantaster. Är ni lediga i eftermiddag (eller den 5:e mars) så gå och lyssna på Birgitta Ulfsson, vän och kollega till Tove, som tolkar henne i ord och visor. Jag skrattade så jag grät och grät för att det ibland gjorde ont. Med skärpa och värme berättar hon anekdoter och historier om familjen Jansson som inte återfinns i någon biografi – och så är det en sån hjärtans fröjd att se en 87-årig dam i kornblå klänning och kritvit page dansa på en stor scen till Lilla Mys visa.

Hur har din vecka varit?

7 Comments
 • Marie Wessman

  22 februari, 2016 at 12:57 Svara

  Alltså den halsduken är heelt magisk! Blir sugen på att börja sticka igen. Den blir inte för varm till våren? Eller är mohair ett bra alternativ om man vill ha stickat på sig till våren? Har dålig koll på det.

 • Hanna

  9 februari, 2016 at 20:10 Svara

  Kul att se allt du pysslar med!

 • Borgmästaren

  9 februari, 2016 at 15:21 Svara

  Roligt att se när ni satte ihop era tygillustrationer! Hade gillat att se alla "bilder" ihop. Verkar så sjukt roligt att göra något sådant.

 • Kristin

  9 februari, 2016 at 15:19 Svara

  Så fint! Det är så roligt att se alla olika saker du tar dig för. Det gör mig glad!

 • Ruth | HungryHeart.se

  9 februari, 2016 at 11:07 Svara

  Wow, tänk att Lambgiftet äntligen är färdigt! Och så himmelens mysig halsduken ser ut!
  Jag grämer mig över att jag inte kan komma till er utställning, men jag hoppas på att det kommer många bilder på era bloggar, så att jag kan få se några av alla era fantastiska skapelser i alla fall.
  Och tack snälla du för all pepp. Det betyder så oerhört mycket. <3

 • Alexandra

  9 februari, 2016 at 06:26 Svara

  Å vilket fint inlägg! Jag bor nära jobbet nu och kan lite sakna det där med kaffe och stickning på tåget, bästa stunden på dagen nästan :) Ska själv börja sticka halsduk idag om garnet kommer, Kampes ullgarn i superfina vårfärger :)

 • Jessica {blinkalilla}

  8 februari, 2016 at 18:24 Svara

  Blir så himla sugen på att göra något kreativt med textil, brodera framförallt! Jag har aldrig broderat men du skänker inspiration ;)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.