den kreativa veckan 6/2016

Katten Tofslan och bokmärkena, foto av Alicia Sivertsson, 2016.
Vad veckorna springer, hörni, är det samma för er? Jag har, med katten Tofslans eminenta sextåiga hjälp, klippt och klistrat årets Motvallskort som ni fick njuta igår. Shout out till Ella som sponsrat sin gamla bokmärkssamling till mig att skapa mästerverk av! Sån guldgruva.


Arbetet med att färdigställa inför utställningen (en vecka till hängning idag!) fortsätter; Jag har sytt passepartouter, spänt, monterat och nu är Lambgiftet, Strixen och Gärdsmygen på plats i sina ramar och jag har börjat känna att jag ligger i fas.


Jag har kunnat ta ut hela vilokvällar då jag bara stickat framför The Wire och således har min halsduk fortsatt att växa. I helgen blev den klar och är nu uppnålad på strykbrädan för blockning (eller ja, första fjärdedelen är). Det är första gången jag blockar något jag stickat, men jag ska göra det till en vana. Blockning innebär att du spänner upp det stickade/virkade alstret med massor av nålar och sen sprayar det med vatten, varpå det får torka uppspänt. Det motverkar krulliga kanter (som på min halsduk) och dålig passform. Linda Brodin har för Järbo Garn har skrivit en bra och väldigt utförlig blockningsskola för den som vill prova.

Horse study by Alicia Sivertsson, 2016.
Jag har också passat på att öva lite hästanatomi. Referensbild är ett av Malin Wengdahls magiska foton.


Malin och jag har för övrigt ett spännande projekt igång tillsammans – ni kommer få se fler kusar inom kort!


Och så fick jag en idé som inte alls blev så bra i praktiken men här får ni se den ändå; Jag tycker nämligen Sandras katter Leeloo och Gösta är så fasligt magiska med sin snövita päls och tänkte att det skulle vara kul att göra en negativ bild (alltså färglägga bakgrunden istället för motivet) med dem, men sen slarvmålade jag dit några monsterablad och tappade fokus och det hela blev ganska spretigt. Nåväl.

Vad skapar ni på just nu?

24 Comments
 • Ella

  20 februari, 2016 at 21:37 Svara

  Alltså! Så kul att bokmärkena äntligen kom ut ur min dammiga byrålåda och nu får bli fina mästerverk!! <3

 • Anonym

  18 februari, 2016 at 17:10 Svara

  Åh bilden på Sandras katter är ju hur söt som helst!

 • Wilda

  18 februari, 2016 at 11:46 Svara

  Åh vad fint med porträttet av Sandras katter! Och ja, allt du skapar gör mig alldeles häpen. Så fint och konstnärligt.

 • Ruth | HungryHeart.se

  16 februari, 2016 at 16:44 Svara

  Åh, så fin bild på katterna! <3 <3 De ser så nöjda ut också och det är ju inte så konstigt när de fått bli så tjusigt avporträtterade! =)
  Tack för tipset om blockning! Varför i all världen berättade inte syslöjdsfröken om det? Jag har stickat breda halsdukar som bara rullat ihop sig till en smal spaghetti och jag har inte varit så bekväm med att bära dem eftersom det inte blir så mysigt med lunchen runt halsen. Nu kanske halsdukarna äntligen får upprättning, ha ha! (min tid i Göteborg har skadat mig för livet…) =)

  • Alicia Sivert

   17 februari, 2016 at 09:59 Svara

   Amen eller hur! Haha, åh, "lunchen runt halsen". Jag har varit med om/gjort EXAKT samma sak och är glad över att ha upptäckt detta nu äntligen! :)

 • denise

  16 februari, 2016 at 06:53 Svara

  åh att få en massa bokmärken, vilken nedrans dröm alltså!!

  • Alicia Sivert

   16 februari, 2016 at 08:28 Svara

   JA! Jag ska göra så många kattkollage!

 • Amanda

  15 februari, 2016 at 18:40 Svara

  Ååh hästar <3 :)

 • Mikaela

  15 februari, 2016 at 17:09 Svara

  Vad gulliga katterna är! Det kliar i mina fingrar efter att måla men jag kommer verkligen inte till skott. Har hamnar i en återvändsgränd känns det som för att det var så längesedan jag gjorde det ordentligt att det känns som mina fingrar har glömt hur man gör, och så blir det dåligt och då jag vill bara lägga ner. Hjälp hur tar jag mig ur detta? Vet ju rent teoretiskt att det inte måste bli perfekt och bra och att det kräver regelbunden övning men kan inte släppa prestationskraven ändå. Sämst.

  • Alicia Sivert

   16 februari, 2016 at 08:27 Svara

   Men vad jobbigt :( Jag tror bara det är att börja faktiskt. Jag inbillar mig också det där ibland, men när jag sätter fart är det mycket som sitter i ryggraden och mycket som känns så roligt att det är värt att öva upp igen.
   Vad brukade du göra för att få inspiration förr? Gå ut och fota fåglar? Titta på tutorials på youtube?

  • Mikaela

   17 februari, 2016 at 17:59 Svara

   Jag minns knappt ens? Tror jag körde slut på den kreativa delen av mig med allt zentanglande och hur trist det kändes när det var precis överallt ett tag och "alla" höll på med det, sedan dess ha r jag knappt fattat pennor eller penslar känns det som. Vilket är lite knäppt för jag höll egentligen på med massa olika tekniker samtidigt med akvarell, promarkers, blyerts, akryl, men nu känns det som jag tappat allt. Men du har nog rätt i att det bara är att börja och skita i om det inte blir bra på en gång. Men det är så svårt :P Meeen jag kanske blir megainspirerad av att se dina verk på utställning live nästa vecka och inte kan sluta måla efter det :) :)

  • Alicia Sivert

   19 februari, 2016 at 08:54 Svara

   Jaa jag förstår att det dödade mycket av lusten :/ Men sen är det ju fullt normalt med svackor även om det är tråkigt och känns evighetslångt. Jag hoppas verkligen du ska få lite inspiration på torsdag, hehe, och om inte annat att vi ska få tid att prata om inspirerande saker! Sånt hjälper ju också.
   Kram på dig <3

 • Tyg och otyg

  15 februari, 2016 at 12:03 Svara

  Blocka är ju typ den bästa biten med stickning! Det är ju då man får till den riktiga slutfinishen, maskorna jämnar till sig, garnet fluffar upp etc. Jag blockar alltid genom att tvätta upp det stickade och sedan, när jag vridit ur det mesta vattnet, spänna upp det. Tycker det går lättare att forma till plagget/alstret när det är blött.

  • Alicia Sivert

   16 februari, 2016 at 08:26 Svara

   Haha, här har du en som har himmmla svårt med de sista 25% i en process. Har så många projekt som är nästan-klara och bara behöver sys ihop eller signeras eller ramas in eller vad det kan vara. Är usel på att färdigställa! Men det blev verkligen skillnad med blockning, så jag ska försöka jobba med mig själv på det planet!

   Jag läste att ylleplagg kunde bli tungt och liksom vidgas om en dränkte det med vatten och min halsduk är redan så lång att jag fick blocka den i fyra omgångar, så den här gången passade det bra med sprayflaskan ;)

 • Emma Svensson

  15 februari, 2016 at 10:27 Svara

  Halsduken ser helt fantastisk ut!

  Tack för tipset om att blocka, det måste jag ta till mig!

  • Alicia Sivert

   16 februari, 2016 at 08:23 Svara

   Det var inte ens svårt, vilket jag gått och inbillat mig! Jag får göra det till en vana nu.

 • tone

  15 februari, 2016 at 08:19 Svara

  Biletet av Leeloo og Gösta var kjempefint, jo! Synst monsterablada skapar ein fin kontrast mot den mjuke kattepelsen, og fargepaletten er så god. Vi som lesarar kan jo ikkje samanlikne det endelege resultatet med ideen du hadde i hovudet ditt då du byrja, og då oppfattar ein gjerne biletet heilt annleis enn det kunstnaren sjølv gjer. Eg kunne i alle fall glatt hatt det biletet på veggen, utan tvil. :)

  • Alicia Sivert

   16 februari, 2016 at 08:22 Svara

   Tack ska du ha! Nej det är klart – jag är glad att ni gillar den :)

 • Sandra

  15 februari, 2016 at 06:46 Svara

  Haha jag skrattar rakt ut pga var så himla oförberedd på den sista bilden. Skrattar absolut inte ÅT bilden utan bara för att det känns som det finaste jag någonsin varit med om. Wow, vilken grej. Tyckte den blev superfin ju :D Älskar att du är typ en av de få som faktiskt förstått att jag har TVÅ katter och att det inte är en och samma på alla bilder :P

  Får jag lägga upp den på min blogg med hänvisning till dig?

  • Alicia Sivert

   15 februari, 2016 at 07:08 Svara

   Haha åh, det där känner jag igen. Ingen förstår hur vi kan se skillnad på T&V fast det är som att se skillnad på en hamster och en dinosaurie.

   Jaa, såklart! Vad kul att du gillar den :) Jag ska försöka göra om porträttet någon gång när inspirationen infaller. Jag mailar dig en större version! :)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.