det kreativa året 2017: bladbroscher, friluftsmåleri och 350 bildlektioner

Här skulle årets sista sammanställning av Den kreativa veckan ha varit, men för första gången 2017 har jag haft en vecka helt utan skaparprojekt. Julen har varit en omtumlande samling dagar med skarpa kontraster mellan närhet och avsked, vila och intensivitet. Medan jag processar färdigt tänker jag att vi tar nyårsaftonen i akt och tittar på hur mitt kreativa år varit som helhet istället:

aliciasivert alicia sivert sivertsson skapa skapande kreativitet diy do it yourself gör det själv creativity art konst textilkonst textile broderi embroidery needlework hoop art hand handbroderi handbroderad broderad brosch bladbrosch broscher blad löv växter växtgäris monstera deliciosa oxalis triangularis triangeloxalis broderisax guld
Det första jag kan konstatera är att 2017 varit bladbroschernas år. Jag har broderat broscher tidigare, men med mitt första monsterablad tog inspirationen skruv och jag producerade inte mindre än 20 bladbroscher under årets första hälft, och därtill ytterligare några av andra motiv!

aliciasivert fritt broderi handbroderi blekingesöm stjärtmes stjärtmesar fåglar rosa gult blått vårfärg frihandbroderi free hand embroidery needlework hoop art textile textilkonst skapa skapande kreativitet sy brodera måla med tråd fågel fåglar long tailed tits tit tistel blomma blommor blekinge söm landskapssöm landskapssömmar bygdebroderi plattsöm schattérsöm bottensöm stjälkstygn stygn söm handarbetets vänners skola vänner
I början av året läste jag en kurs i konstsömnad på Handarbetets Vänner, och med inspiration från en snöig januarimorgon broderade jag min egen Blekingesöm med motiv av två stjärtmesar. Jag experimenterade också med bottensömmar och hålsömmar.

aliciasivert alicia sivert sivertsson broderi embroidery needlework hoop frihandsbroderi fritt free hand textilkonst textil konst textile art schattérsöm söm stygn franska knutar french knots long and short stitches silk shading fågel bird rödhake robin redbreast fåglar birds embroidered broderad kvist gren branch skapa skapande kreativitet create creativity diy do it yourself gör det själv tavla kilram monthly makers tyg linne bomull moulinégarn mouliné garn yarn floss thread tråd
Fåglarna fortsatte stå modell under våren, som så ofta i mina motiv, och under maj broderade jag en rödhake på kvist.

aliciasivert alicia sivert sivertsson monthly makers mosaik mosaic återbruk remake diy do it yourself gör det själv skapa skapande kreativitet utmaning bloggutmaning hantverk keramik porslin återanvända återanvändning loppisfynd loppis begagnat krossat krossad keramikskärvor skärvor skärva kakelfog kakellim kakel fog lim kruka krukväxt citronträd lemon tree flower pot fat tallrik kanin plate bunny rabbit
En teknik jag provade för första gången var att lägga mosaik.

aliciasivert alicia sivert sivertsson diy do it yourself gör det själv sy sytt sömnad pennskrin pencil case pennor förvaring sew sewing rabbit rabbits bunny bunnies pattern kanin kaniner kaninmönster kaninmönstrat mönster mönstrat blå blått tyg fabric blue vit kanin vita kaniner återbruk remake handbunden bok anteckningsbok binda böcker handbundna penselförvaring rulle sushimatta bordstablett beskrivning tutorial friluftsmåleri skapa utomhus måla
Jag lärde mig också grunderna i bokbinderi och sommaren gick verkligen i friluftsmåleriets tecken. Jag band en målarbok med akvarellpapper, sydde ett pennskrin och en penselförvaring och med det setet spenderade jag många timmar målandes i det gröna.

aliciasivert alicia sivertsson alicia sivert skapa skapande kreativitet konst måleri måla målning målningar paint painting akvarell akvareller husakvarell hus house vattenfärg water colour water color falurödfärg faluröd färg villa sommar friluftsmåleri friluft måla utomhus beställa beställning present
Jag tolkade huset där jag växte upp.

aliciasivert alicia sivert sivertsson akvarell aquarelle watercolour watercolor water color colour vattenfärg friluftsmåleri måla målning målningar konst paint painting art paintings gotland gärdsgård hage hästhage häst hästar
Tog boken med mig på semester och utflykter.

alicia sivert alicia sivertsson aliciasivert augstens kor cow cows cattle ko kossa kossor gotland storsudret sudret skapa skapande kreativitet måla målning måleri painting paint creativity paintings målningar akvarell aquarelle watercolor watercolour vattenfärg steg för steg step by step time lapse film movie klipp diy do it yourself gör det själv konst konstnär
Och spelade in två time-lapse-filmer av hur jag målar, bland annat denna av Augstens kor.

aliciasivert alicia sivert sivertsson hus husmålning måla måleri akvarell aquarelle watercolor watercolour water color colour vattenfärg fasad husfasad ljusgrön ljusgrönt grön grönt staket stängsel blåregn lila blommor växt växter skapa skapande kreativitet konst present beställa beställning konst art lund
Om jag ska välja några personliga favoriter bland årets verk så hör den här gröna husfasaden jag skapade efter Beatrices foto dit.

aliciasivert alicia sivert sivertsson måla måleri akvarell aquarelle water color colour watercolor watercolour paint painting hus house fritidshus beställning beställa målning björsbo fagersta rött hus blå dörr timmerstuga stuga present skapa skapande kreativitet konst art trädgård garden
Likaså Björsbo, som jag gjorde på beställning. Hus är verkligen ett av mina favoritmotiv.

aliciasivert alicia sivert sivertsson måla måleri akryl akrylmålning acrylic painting acrylics color colour paint painting beställning beställa målning skapa skapande kreativitet konst art vass strandråg strand rosa
Men när jag bläddrar igenom bloggen får jag känslan av att jag skapade mina främsta alster under den första halvan av året, vilket bekräftar upplevelsen att jag varit trött och sliten den här hösten. Kanske är det inte fullt så illa, för ibland är det själva bloggandet som blivit lidande snarare än produktionen. Jag har flera färdigställda grejer jag ännu inte visat er, som strandrågen i akryl, den broderade fjällugglan, fyra par byxor och mitt hemliga julbroderi. Men det har nog också varit som så att hösten krävt mer av mig.

alicia sivert sivertsson aliciasivert konst konstverk teckning teckningar drawing drawings art tusch ink bläck kreativitet skapa skapande kalligrafi calligraphy typography typografi initial anfang bokstaven bokstav a letter lettering letters
Vad jag däremot gjort 2017 och som måste ses som min största bedrift är att jag inkorporerat skapandet med mitt arbete, och jag har utvecklat massor av uppgifter där de visuella delar jag har att visa upp här bara är en bråkdel av det faktiska resultatet. Jag menar jag har hållit över 350 bildlektioner det här året, haha, det är ju helt bisarrt när jag räknar på det! Kanske kan jag vara lite snällare mot mig själv när jag ibland känner mig oinspirerad.

Och det är nog precis allt jag önskar av 2018 – lite mer lugn och att jag är snäll mot mig själv. Vad önskar du av det nya skaparåret?

6 Comments
 • Linnéa

  7 januari, 2018 at 10:56 Svara

  Tycker vi alla borde vara snällare mot oss själva! Det finns en sådan press att producera i dagen samhälle som inte borde finnas. Jag tycker det är fantastiskt att du hinner med att skapa så mycket på en vecka som du gör, men jag tycker inte du skall känna sådan press att dela med dig av det direkt. Vi finns kvar och väntar på dina inlägg även om det tar längre tid för dina inlägg att publicerats.
  Precis som dig önskar jag mig ett år där jag är snällare mot mig själv. Jag kommer försöka fokusera på att göra saker som jag verkligen vill göra och sedan dela med mig av dem när jag känner att jag orkar att göra det.

 • Anki

  2 januari, 2018 at 12:38 Svara

  Älskar att följa den kreativa veckan du alltid skriver om. Tycker alltid att du har hunnit med massor under veckorna och förvånas över hur mycket du faktiskt gör. Ta och andas och var nöjd med allt du gör, du hinner ju med massvis med projekt! Ser fram emot o följa dig genom 2018 också :)

 • Jenny

  31 december, 2017 at 16:11 Svara

  Tycker DEFINITIVT att du förtjänat att vara snällare mot dig själv. Hur mycket man än vill går det inte att vara kreativ 24 timmar om dygnet, och ibland behövs den energin på jobbet och ibland finns det över till fritiden. Även om du kanske inte känner så själv har du inspirerat mig och så många andra med dina fantastiska och fantasifulla skapelser. Jamenar, under åren jag följt dig har du öppnat upp mina ögon för broderiet. För hur himla mycket MER det kan vara. Så mycket mer än gamla initialer på kökshanddukar eller dammiga doptavlor i korsstygn. Det öppnades en hel himla värld som blev mitt hem.
  Kanske blev det här lite off topic, men jag hoppas iallafall jag får fortsätta inspireras av dig under 2018. Oavsett hur mycket eller lite det blir :)

 • LisaMarie

  31 december, 2017 at 11:24 Svara

  Oj vad många lektioner och vad du har hunnit! Men jag hoppas att du kan vara lite snällare mot dig själv nästa år, precis som du önskar. Jag har jobbat mycket på det själv det senaste året och har kommit en bit på väg, känns det som i alla fall. Det är otroligt skönt att kunna släppa taget om vissa saker och inse att det faktiskt räcker som det är :) Därmed inte sagt att man ska "ge upp allt", det handlar väl om balans, som vanligt :)

 • Ida Johansen

  31 december, 2017 at 11:02 Svara

  Helt otroligt med antalet bildlektioner! Lyllos alla elever som får spendera skapartimmar under din ledning och inspiration💗 Jag önskar mig utmaningar i mitt skapande inför 2018 också vill jag bara skapa på lust och inte inför en deadline eller för att någon önskar sig något. Gott nytt år!

  • Alicia Sivert

   25 januari, 2018 at 19:33 Svara

   Tack snälla Ida och vilka fina mål! Allt det önskar jag dig och därtill massor av ork till skapandet!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.