drömmen om en lummig balkong


Andreas och jag flyttade in i vår lägenhet för ganska precis ett år sen, i mitten av maj. Det betydde att vi ägnade hela sommaren åt att göra det beboeligt inomhus, medan balkongen inte alls hanns med.


Jag gjorde egentligen bara två investeringar i den. Det ena var fyra lavendelbuskar som inte alls tyckte om att bli omplanterade och aldrig riktigt återhämtade sig eller blev fina. Nu har jag en känsla av att de inte tänker göra någon stark comeback den här våren.


Det andra var denna fantastiska lykta som jag hittade på Myrorna för 75 kronor och som liksom är den enda mysfaktor vi har just nu. (Men sån mysfaktor!)


Balkongen har verkligen all potential i världen, men är rätt ledsam just nu.


För att sortera tankarna och börja tänka lösningsorienterat, samt visa lite före-bilder med förhoppning om att kunna återkomma med lummigt ombonade efter-bilder lite senare i sommar, gjorde jag en lista med för- och nackdelar.

Plus och minus med vår balkong:
+ Den existerar. Det är inte alla som har balkong!
+ Den är ganska stor.
+ Utsikten.
+ Söderläge, vilket kommer vara varmt och gott för tomat och paprikor.
– Den ligger högst upp vilket ger mycket sol men också innebär att vi inte har något tak som skyddar möbler och inredning för regn eller som en kan hänga trevliga amplar och lyktor ifrån.
– Den har smutsgula insynsskydd vilket verkligen inte är särskilt fint, men heller inte får bytas ut eftersom alla lägenheter i huset ska ha samma.
– Den är ganska blåsig vilket innebär att vi behöver ha insynsskyddet uppe.
– Det finns ingen el.

På det tillkommer att vi har ganska liten budget och vill tänka begagnat, hemmasnickrat och återanvändbart. Men det är ju mest kul att hitta på såna lösningar!


Utsikt åt ena hållet.


Utsikt åt andra hållet! (Åtminstone om en hänger sig ut lite.)

Vad jag önskar mig (inom rimliga ramar):
+ Jättemycket terracottakrukor. Jag fattar inte hur jag kunde tycka det var fult med terracotta när jag var ung – nu är det den enda krukfärg jag vill ha. Tycker det är vackert med roströd terracotta mot gröna blad.
+ En balkonglåda till på ena kortsidan, för kryddväxter.
+ Nya (levande) blommor!
+ Någon form av växtstege eller bänk så jag kan få lite nivåskillnader och frigöra golvyta när potatisarna, paprikorna och tomaten ska ut.
+ En ljusslinga med kulörta lyktor (måste gå på solenergi, annars vet jag inte hur jag ska lösa el-situationen).
+ En ampelväxt som får trängas med lyktan.
+ Gärna någon form av matta som tål väta och kan ligga ute.
+ Vindspel eller prismor som glittrar fint.

Ganska direkt efter att jag tagit bilderna och formulerat utkastet till det här inlägget började min hjärna att jobba, och faktum är att jag de senaste dagarna ägnat en del tid åt att fixa till vad vi har, köpa lite blommor och börja avhärda tomaten. Så det tar sig redan! Men jag törstar efter mer inspiration. Hur har ni löst det på era balkonger och uteplatser? Och vad har ni för planer och drömmar för sommaren?

27 Comments
 • Lindah

  13 september, 2016 at 16:54 Svara

  Gud vad mysig utsikt ändå, med så fina hus!
  Tänk om man själv hade så snygga hus att titta på genom fönsterna! :P

 • LisaMarie

  17 maj, 2016 at 20:15 Svara

  Åh vad kul med ett balkonginlägg. Älskar före- och efterinlägg på det här sättet, så nu håller jag tummarna för ett efter-inlägg längre fram ;) Blir jättenyfiken när du skriver att du redan börjat lite. Gillar också listorna med plus och minus, jag borde också ha gjort en sådan. Har väl redan tänkt i de banorna men att skriva ner saker gör dem alltid lite tydligare för mig. Vi fixade en hel del på balkongen förra året, och det blev rätt bra. Dock kändes det aldrig riktigt fulländat och förra sommaren upptäckte jag också vad som funkade och vad som inte funkade. Nu har vi kommit en bra bit påväg med årets "förvandling", även om inte den heller är färdig än. Fick inspiration från dig till att sätta upp prismor eller nåt annat som glittrar iaf, det lät väldigt fint ^^ Måste bara hitta rätt känsla.. hmmm :)

  • Alicia Sivert

   20 maj, 2016 at 09:00 Svara

   Det kommer definitivt! Kommer nog ett ganska snart, och sen får jag fylla på i sommar när allt grönskar :D Vad kul att du gillar det!
   Jättenyttigt att göra plus och minus-listor, över allt möjligt i livet! Hoppas du visar glimtar från er uteplats också för jag har helt dille på sådana just nu ^^
   Och jaaaa, prismorna!!! Jag vet inte alls hur eller var de ska hänga, men det vore så fint! måste experimentera lite med det… Fick du nån bild i huvudet när du läste?

 • Jess

  7 maj, 2016 at 15:52 Svara

  Vilken fantastisk utsikt ni har! Vi har fixar och trixat med vår balkong i veckan och nu börjar det ta sig, bortsett från att det saknas växter ;) Med trätrallen är lagd, möblerna är utplacerade och krukorna såväl som balkonglådor är redo att fyllas med grönska. Så mysigt och rogivande att fixa med :)

  • Alicia Sivert

   8 maj, 2016 at 07:06 Svara

   Åh, det låter underbart! Hoppas du visar när ni fått lite blommor! :)
   Och JA! Detta är en helt annorlunda hobby mot allt annat jag håller på med. Ska reflektera lite mer och kanske skriva om det sen, men jag blir så lugn av att påta så det är nästan lite religiöst!

 • Ida Larsson

  7 maj, 2016 at 11:21 Svara

  Vilken fantastisk utsikt du har! Ser fram emot att se din lummiga oas framöver:) har en österbalkong med ganska tråkig utsikt över tunnebanespår och ngr höga hus, så balkongen blir inte så prioriterad som jag hade önskat. Eftersom jag inte trivs i området heller så tänker jag alltid att nästa år ska jag bo nån annanstans (har tänkt så de senaste fem vårarna) så det känns ju inte så inspirerarande heller. Brukar plocka ut lite krukväxter på balkongen och blanda med lite blommor och örter i massa omaka krukor, älskar det slitna och operfekta!

  • Alicia Sivert

   7 maj, 2016 at 13:11 Svara

   Åh, den känslan känner jag verkligen igen :/ Vi hyr i andra hand och tar också en sommar i taget. Svårt att göra några större investeringar då! Men jag tänker lite som du, blanda loppisfyndat och fått, köpa några fina blommor och sen vara ganska nöjd. Lite detaljer gör det ändå himla mysigt! Och österläge är inte optimalt, men väldigt trevligt för frukostar :)

 • Mikaela

  7 maj, 2016 at 10:17 Svara

  Sitter på mobilen så kan ej länka men har ett makeover inlägg på våren balkong någonstans på bloggen om du vill kika! Kan tipsa om att ikea har flera ljusslingor med solenergi, vi har en med vita bollar som funkar Jättebra, tror det finns en färgglad också! Vad härligt med söderläge och mycket sol! Vi har lite för mycket skugga och sydväst läge tror jag men det gåratt odla ändå! :) ska bli kul att se omvandlingen:D

  • Alicia Sivert

   7 maj, 2016 at 13:08 Svara

   Åh tack snälla för ljusslingetips! Det får bli en tur till Barkarby verkar det som! Och GUD VAD KUL att se er balkongmakeover!!! Ni har ju verkligen lyckats förvandla nåt dötrist till den perfekta hörnan! SÅ inspirerad :D:D:D

   Här är länken om någon läser kommentarer! :) http://bympv.blogg.se/2014/july/balkong-makeover.html

 • Helga

  7 maj, 2016 at 08:07 Svara

  Asså vår balkong är verkligen inte mkt att hurra för… Ett ganska tradigt trätrallsgolv som vi iaf fick gratis och begagnat och några döda växter. Haha. Men i förrgår satt vi ute där och åt och det var faktiskt najs. Vår är typ motsatsen, den är helt inramad i husväggen och det regnar nästan aldrig in. Dock blir det helt galet varmt på sommaren när solen ligger på. Himla skönt att ha en balkong hur som helst :) Tänkte också på virkad plastmatta. Jag virkade en liten balkongmatta av plastpåseremsor till min syrra för några år sen :)

  • Alicia Sivert

   7 maj, 2016 at 13:06 Svara

   Aah jag förstår! Det finns verkligen för- och nackdelar med alla versioner… Men vad kul med lite inspiration – har du bloggat plastremsemattan? :D

 • Maria

  6 maj, 2016 at 17:27 Svara

  Om du skulle ha vägarna förbi Dalarnas residensstad och kan ta dig diverse lerkrukor kan du få några av mig. Jag har många…,,.,,,

  • Alicia Sivert

   7 maj, 2016 at 13:05 Svara

   Åh vilket fint erbjudande! Det ska jag komma ihåg när jag ger mig ut på vägarna ;)

 • Linnéa Joha

  6 maj, 2016 at 09:19 Svara

  Så himla mysigt med balkong!! Är allt lite avundsjuk! Vi har ju iofs en trädgård som de fyra hyresgästerna i huset delar på, och det är ju inte fy skam! Men att ha en "egen" hörna hade ju varit så härligt..

  • Alicia Sivert

   6 maj, 2016 at 14:17 Svara

   Aah, gräset är alltid grönare… Här sitter jag och drömmer om en liten trädgård ;) Men ja, det är väldigt lyxigt att ha en egen hörna att känna sig hemma i. Hoppas du får mycket härlig tid i trädgården i vår :)

 • Fredrikapåvinden

  6 maj, 2016 at 09:12 Svara

  Alltså åh vad spännande Alicia! <3 Längtar så att få se alla era fiffiga lösningar! Så jäkla fin utsikt ni har, den där balkongen kommer bli fantastisk när ni är färdiga! Med mattan tänker jag att du borde kunna virka en av du vet sånna där gamla plastremsor som liksom sitter på en rulle. Tror de använde det just till mattor men även typ draperier på 70-talet? Inte helt säker på detta men tänker att det skulle va optimalt för det. Sånna rullar brukar jag se på loppis då och då.

  • Alicia Sivert

   6 maj, 2016 at 14:16 Svara

   SÅ BRA FÖRSLAG FREDRIKA! Shit! Jag ska kolla på tradera direkt! Med lite flow/mani hinner den kanske bli klar innan hösten också ;) Det vore verkligen suveränt med en egenvirkad balkongmatta!

 • Louise

  6 maj, 2016 at 07:50 Svara

  Har precis flyttat in i min första lägenhet med balkong, en ganska så stor sådan. Problemet är att den ligger mot helt fel håll så det är "bara" morgonsol, golvet är i betong och den ligger ut mot en trafikerad väg. Fast det är sjöutsikt! Har egentligen ingen aning om vad jag ska göra med den, har en känsla av att den kommer bli en rätt outnyttjad yta denna sommar.

  Jag tänkte på vindskydden på er balkong. Går det inte att sätta ett annat innanför? Då uppfyller ni kravet på att alla ska ha lika, men ni fräschar upp det mot det håll ni ser?

  Ser fram emot att se er förvandling!

  • Alicia Sivert

   6 maj, 2016 at 14:15 Svara

   Aah, jag förstår precis. Jag hade också en österbalkong i min förra lägenhet och den var lite bortglömd alltså… Det är himla mysigt om en har tid att äta frukost där ute, och sen under högsommaren när det är varmt går det ju an att sitta i skuggan, men lite ledsamt är det att se grannarna sola… :P

   Jo! Jättebra förslag! Jag ska ta en titt på det lokala utbudet av vaxade tyger :)

 • Ethel

  6 maj, 2016 at 07:32 Svara

  Vi har en yttepytteliten balkong, där vi rymmer ett litet litet bord och två små stolar. Om vi kämpar får vi in 4-5 pers men då är det tight. Jag fyller sidorna av balkongen med hängpetunior, så att de hänger på utsidan av balkongen men ändå syns över kanten. Jag vill liksom ha känslan av att sitta i en oas.

  Jag tänkte på en grej med de gula insynskydden, skulle ni inte kunna sy nya och hänga på insidan av balkongen så att det gula bara syns utifrån? Man borde ju kunna knåpa fast dom på något sätt tänker jag.

  • Alicia Sivert

   6 maj, 2016 at 14:08 Svara

   JA! Jag tänkte också på det! Nåt vaxat blommigt tyg borde man kunna klippa till i samma storlek och klä insidan med. Jag ska hålla utkik!
   Och det låter underbart på er balkong :) Hängpetunior har jag precis köpt tre stycken och ska sätta i blomlådorna – så det låter som vi tänker rätt lika, haha!

 • Tyg och otyg

  6 maj, 2016 at 07:06 Svara

  Jag har en ganska trevlig balkong med utsikt över en bäck som rinner runt husknuten (åt ena hållet alltså, åt andra hållet är det en parkering). Min balkong har också varit rätt negligerad ett par år. Just nu väntar jag på att tallarna utanför ska släppa sitt pollen. Innan dess är det ingen idé att göra något åt balkongen eftersom den ändå kommer att vara täckt av gult pulver inom ett par veckor.

  Ett par tips: jag snickrade för några år sedan ihop en växttrappa (kan beskådas här: http://tygochotyg.blogspot.se/2011/08/snabbt-och-snett.html), det var ganska enkelt och den funkar bra, står ute året om.
  Ikea har en del solcellsdrivna lyktor och ljusslingor som lämpar sig bra för ellösa balkonger.

  • Alicia Sivert

   6 maj, 2016 at 14:06 Svara

   Åh så snygg, perfekt ju! Har du nån bild från sidan? Det vore roligt att snickra nåt själv – mest sugen är jag på att återbruka lite lastpallar :) Och så ska jag kolla in Ikeas utbud!
   Hoppas pulvret blåser bort snabbt så du kan njuta bäckutsikt! Det lät väldigt trivsamt :)

 • Sandra

  6 maj, 2016 at 06:38 Svara

  Älskar att få ta del av den här typen av förvandlingar :) Ser fram emot att se hur ni skapar er en härlig oas på er balkong. Jag har i veckan fått upp gardiner och ljusslingor på vår uteplats, något som jag haft som önskan i två år och känslan efter det är bara: aaaaah! SÅ härligt :D

  • Alicia Sivert

   6 maj, 2016 at 14:02 Svara

   Men vad roligt att höra! Och det låter helt underbart <3

 • Anna María

  6 maj, 2016 at 05:52 Svara

  Åh vad kul med lite balkongdrömmar och planering. Storleksmässigt påminner den lite om min förra balkong som hade en perfekt storlek för att kombinera häng och odling. Mycket växter och bygga i olika nivåer kan göra underverk. Det tänker jag i alla fall försöka satsa på hos mig. En matta tror jag blir riktigt fin mot trägolvet ni har idag. Finns ju en del fina plastmattor.

  Ser så fram emot att följa balkongens utveckling.

  • Alicia Sivert

   6 maj, 2016 at 14:02 Svara

   Jaa, vad kul! Jag tror också nivåer är bra. Måste bygga en bänk helt enkelt! Och en matta får ju vad som helst att se ombonat ut :)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.