en nyligen påbörjad kärlekshistoria

aliciasivert, alicia sivert, alicia sivertsson, vifslan, katter, katt, cat, cats, sibirisk katt, skeppskatt
Jag är ju uppvuxen med femtioklios boxrar, en och annan långörad kanin och jag har ridit sen jag var sju år. Vad jag inte är särskilt van vid är katter, och efter ett antal misslyckade försök att befrienda dem jag som liten mötte i Törnrosdalens villaträdgårdar gav jag tidigt upp hela konceptet katt.

aliciasivert, alicia sivert, alicia sivertsson, christell, gotland, häst, horse, pony, ponny, gotlandsruss, russ
Jag och Christell, sommaren 1998. Foto av mormor.

Missförstå mig nu rätt, jag älskar allt som har päls (utom älgar) – problemet är när objektet för kärleken inte älskar mig tillbaka. En grinig häst vet jag hur jag ska hantera och vända humör på, de hundar jag känt har alltid varit lyckligast på jorden över att se en och min kanin Micka levde för att borra in nosen i armvecket och gosa. En katt däremot kan titta på min vidöppna famn och mitt blottade hjärta, skratta och gå därifrån. Inte bara kan – i de allra flesta fall har den också gjort så, och det finns absolut ingenting jag kan göra åt saken. Jag har haft uppfattningen att alla kattindivider jag mött i mitt liv har haft för avsikt att krossa mitt hjärta. Dessutom äter de fåglar – ett synnerligen osympatiskt drag.

aliciasivert, alicia sivert, alicia sivertsson, scorpan, boxer, gotland
Jag och Scorpan, sommaren 1999 eller 2000. Foto av mamma.

Sen träffade jag Andreas, ni vet, han som säger ”katt” i varannan mening och gråter över ca alla kattvideor på youtube. Han snärjde mitt hjärta på mer än ett sätt och lyckades på något vis lura mig att passa Stevie för drygt ett år sen. När hon bet mig i tutten liksom styrkte det lite min tes att alla katter är förrädare förklädda i fluff, men min mur var nedriven, och i julas tackade jag återigen ja till att vara kattvakt – då åt Haku och Tifa.

aliciaisvert, alicia sivert, alicia sivertsson, katt, katter, cat, cats, jul, advent, morgon, gryning, dawn, morning, christmas
Haku, julen 2014.

Och här hände det någonting. Förutom att katterna den mesta tiden faktiskt ville ha mitt gos och min kärlek sprack jag nästan av lycka när Haku en kväll hoppade upp och la sig intill mig i sängen. Aldrig hade jag känt mig så älskad. Sen var det kört, och jag sa att ”Ja, jag kan tänka mig att samexistera med en katt” till Andreas som var inne på Blocket innan jag hunnit avsluta meningen.

aliciasivert, alicia sivert, alicia sivertsson, katter, katt, cat, cats, vaxholms katthem
Utanför Vaxholms katthem, vintern 2015.

Vi hade uppfattningen att världen är full av katter som saknar hem, men det tog ändå tid, många fruktlösa Blocket- och katthemskontakter innan vi snubblade över en annons med två långhåriga systrar som ingen hade tid över för. Och när jag såg bilden på dem sa det bara BING, BANG och BÅNG i mig och jag skrek åt Andreas att han måste ringa nu nu nu. Det gjorde han, och sen tog vi bussen till andra änden av stan för att hälsa. Och vet ni vad? Det var kärlek vid första ögonkastet. Så i förrgår kväll åkte vi tillbaka och hämtade hem dem.

aliciasivert, alicia sivert, alicia sivertsson, tofslan och vifslan, katter, katt, cat, cats, sibirisk katt, skeppskatt, instagram
Internet, möt Tofslan! Hon är en stor tjej, lite blyg för främlingar men dödsgosig när hon känner sig trygg. Hennes mamma är skeppskatt och hon har ärvt den extra tån på framtassarna.

aliciasivert, alicia sivert, alicia sivertsson, tofslan och vifslan, katter, katt, cat, cats, sibirisk katt, skeppskatt, instagram
Möt även Vifslan! Hon är liten som en mygga och består till hälften av svans. Hon är också svårast att fotografera för hon är aldrig still, bara stryker i åttor kring fötterna på en, stångas och skulle följa med vilken ful gubbe som helst ut i skogen så det är tur att hon är innekatt (vilket även minskar antalet fågelmord på mitt samvete).

aliciasivert, alicia sivert, alicia sivertsson, tofslan och vifslan, katter, katt, cat, cats, sibirisk katt, skeppskatt
Min arbetsplats idag med Vifslan på bordet och Tofslan på fönsterkarmen. Ganska trivsamt.

Bägge är två år gamla i april och enligt uppgift till hälften maine coon (men jag undrar om det inte är ett missförstånd för de är betydligt mer lika sibiriska katter). De gosar, leker, trampar, klättrar, puffas och far runt och ja, mitt stackars hjärta är hopplöst utblottat – för alltid. Såhär efter ett och ett halvt dygns samvaro har de redan givit mig all kärlek i världen och jag måste erkänna: Jag har haft fel om katter hela tiden. Jag älskar katter. Katter är mitt liv. Detta är från och med nu en kattblogg. Jag ska brodera katter och måla katter och tova katter av kattpäls. Nu är ni varnade.

PS, här finns en superkort video.

Och ja, Andreas är utom sig av lycka.

20 Comments
 • Helga

  10 mars, 2015 at 19:18 Svara

  Åååh grattis grattis! Vilka sötnosar :) Jag älskarälskarälskar katter. Men jag älskarälskarälskar också min sambo som är allergisk :( Drömmer om en framtid där vi är så rika så vi kan ha 2 lägenheter som ligger vägg i vägg (där jag och katterna ska bo i den ena och i den andra får sambon vara haha). Eller en stor villa på landet och att katterna kan vara ute mycket. Kan inte föreställa mig resten av livet utan katt så på nåt sätt får det ju lösa sig! Ser fram emot att detta numera är en kattblogg (på riktigt!).

  • Alicia Sivert

   21 mars, 2015 at 00:46 Svara

   Ajajaj, men visst finns det allergivänligare raser? Jag vet inte vad jag hade tagit mig till om jag var djurallergiker alltså, hu! Men du verkar ha en bra plan, haha! Och jag lovar att späcka ditt flöde fullt av kattbilder medan du väntar på de perfekta lägenheterna :)

 • Jessica

  8 mars, 2015 at 13:38 Svara

  JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

 • TheUdoon

  8 mars, 2015 at 09:38 Svara

  Shit vad jag saknar att ha katt nu :( Har aldrig i hela mitt liv bott utan katt tills jag flyttade hemifrån sent förra året, och det känns så tomt här hemma…Blir ju bra sugen nu, jag med. Men jag bor ju bara i en tvåa, känns för litet >.> Jättefina pälsklingar du har <3 Once you go cat you never go back :P

  • Alicia Sivert

   8 mars, 2015 at 10:37 Svara

   Aah, jag förstår det! Även om det är första gången med egen katt för mig har det alltid funnits djur omkring mig som jag brytt mig om – fram tills de senaste åren. Det har varit så otroligt tomt. Hoppas du kan göra sällskap med en liten luden krabat inom kort!

 • Katarina

  7 mars, 2015 at 22:44 Svara

  Så nu blir det katter på alla kommande makersteman? ;-)

 • the printed word

  7 mars, 2015 at 22:24 Svara

  fick tårar i ögonen av dett inlägg, I kid you not <3 <3

  • Alicia Sivert

   7 mars, 2015 at 22:36 Svara

   Hehe, en milstolpe för mänskligheten! Kommer bli känd för min kattkonst och alla kommer minnas denna dag :)

 • Jess

  7 mars, 2015 at 15:53 Svara

  Men åhhh så fina! Katter alltså <3

 • med nål och tråd

  7 mars, 2015 at 15:14 Svara

  Åh vad UNDERBART! jag håller på att bearbeta min sambo att skaffa katt och går in på blocket iblad för att kolla. Men man får inte titta för ofta på kattannonser för då blir jag allt för sugen. Kanske en katt som disputationspresent till mig själv i maj?!
  Ps Bästa namnen!

  • Alicia Sivert

   7 mars, 2015 at 15:20 Svara

   Jag veeet! Vi har hållit på att bli helt GALNA över alla sötnosar som finns där, men det har varit svårt att få kontakt och ofta har någon annan hunnit före. Hård åtgång på katter i dessa tider! MEN alltså jag är så lycklig över att det inte gick vägen förrän med just denna duo för kemin stämmer verkligen. Blir alldeles salig av lycka varje gång de kommer farande och stryker sig mot benen <3
   Hoppas det blir en kisse för er också i maj eller snarast möjligt!

 • Camilla

  7 mars, 2015 at 14:53 Svara

  VISSTE DET! Alla är kattmänniskor egentligen. Grattis till upptäckten, ni kommer ha ett fantastiskt liv ihop!

  • Alicia Sivert

   7 mars, 2015 at 14:59 Svara

   Haha, så himla nöjd! Men det är jag med så det går bra. Helt vansinnig tanke att de här ska få stanna hos mig jämt. Kan verkligen inte förstå det! <3

 • Tyg och otyg

  7 mars, 2015 at 14:31 Svara

  Jag är verkligen ingen kattexpert, men jag tänkte också på sibiriska katter när jag såg dem (har en kompis som har två sådana nämligen). Fluffiga och fina!

  • Alicia Sivert

   7 mars, 2015 at 14:58 Svara

   Ja! Maine coon har liksom kraftigare lejonnos och spetsigare öron, men jag vet ju inte vad de ärvt från mamman heller. Spelar för övrigt mindre roll för jag tror att de egentligen är grådvärgar!

 • Helly

  7 mars, 2015 at 11:51 Svara

  Jag har inte heller varit en kattmänniska, men efter alla söta internetcatz och stallkattungar börjar jag bli mer och mer såld. De är ju för härliga! Och dina nya kärlekar ser ju bedårande ut!

  • Alicia Sivert

   7 mars, 2015 at 11:54 Svara

   Ja, alltså, egentligen är det väl en fråga om individer. Det här är två individer jag VERKLIGEN kan leva ihop med. De hade gjort sig bra som hästar också tror jag, men de råkade födas som katter och det får funka!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.