en piratbyrå full med broderigarn och mitt fantastiska syskrin från 50-talet


En av de bästa grejer jag vet är att titta på skaparmaterial – mitt eget så väl som andras! I facebookgruppen Fredrikapåvindens Sypepp kom idén upp att det vore roligt att få kika på andra textilkreatörers materialförvaringar, för inspiration till problemlösning eller bara för att skratta igenkännande åt kaoset. Vill du skicka in ett eget bidrag så gör du det i kommentarsfältet på Alexandras inlägg. Men nu till min syhörna! Jag tänkte bjuda på den där skratta-åt-kaoset-känslan, så var förberedda:


I stort sett alla mina byråer, garderober, skrivbordslådor och lösa förvaringslådor är fyllda med skaparmaterial, och mycket är såklart textilier. Därför tänkte jag idag begränsa mig till var och hur jag förvarar mitt broderigarn och sybehör. Denna sagolika syskrinspjäs köpte jag på Tradera för 800 riksdaler för ett antal år sen. Det var fullt av trasiga dragkedjor, udda knappar, gamla trådrullar i trä, skräp, skrot och skatter. Det var en väldigt dyr investering för mig på den tiden, men jag är så glad att jag gjorde den, för detta syskrin är en av mina allra käraste ägodelar.


Om vi lyfter på locket återfinns min ganska omfattande samling guldknappar, samt ett helt diversefack fullt med knappar, säkerhetsnålar, hyskor, tryckknappar, mojänger och grunkor som kanske-kan-komma-till-användning-någon-gång och gör det med jämna mellanrum. Dessutom finns där måttband, saxar och några plåtaskar med skräddarkritor och nålar.


Öppnar vi nästa insats hittar vi min bandlåda, med alltifrån prydligt rullade resår- och kantband till trasslig frans och såna där sidenbandsstumpar som håller kläderna på plats på galgen i butiker. Jag använder dem när jag syr lavendelpåsar.


På andra sidan finns det lilla som är kvar av mitt pärlförråd (jag använder aldrig pärlor och sorterade därför ut det mesta för ett tag sen), samt avklippta byxben till lagning av jeans.


Hela bottenfacket är fullt med vad som utgör grunden till min broderigarnssamling. Det är en brokig trasslig härva av alltifrån kvalitetsgarner till riktiga missköp gjorda i början av min karriär (satsa på DMC och Anchor hörni) och den dag jag orkar sortera upp denna röra nystas också en stor knut i min själ upp.


Syskrinet rymmer ganska mycket garn, men den som hängt med ett tag minns kanske att jag budade hem 2755 gram broderigarn på Tradera i oktober förra året. Om någon tycker det är lite abstrakt hur mycket 2755 gram broderigarn är så kan jag meddela att det är ungefär såhär mycket.


Jag är väldigt glad att jag så fort jag tagit förra bilden satte igång med att färgsortera vinsten, för annars hade det aldrig blivit gjort. I översta lådan av vad jag kallar Piratbyrån (för det är så uppenbart att den kommer från ett gammalt sjörövarskepp) ligger de grå färgskalorna.


Tyvärr visade det sig att väldigt mycket av garnet jag köpt var i silke, vilket har en lyster som överträffar allt annat och är betydligt mer exklusivt än bomullsgarner, men som jag inte tycker om att arbeta i – vare sig tekniskt eller rent etiskt. Därför ämnar jag sälja av mig en del av det här lagret så småningom, så hojta om ni är intresserade!


Strixen och ormbunksbladet är sydda med silke ur den här samlingen. Andra lådan i piratbyrån innehåller gröna garner!


Grönt är den färg jag använder allra mest.


Låda nummer tre hyser bruna toner, och lite rost-lila-rosa pärlgarn.


Och i den sista lådan ligger röda, gula och blå garner!


Och det var dagens inblick i mitt syskrin! Utlöstes era OCD av titten så kan jag trösta med att även jag drabbades av lite sorteringsbehov. Men hörni, vill ni inte visa era materialförråd? Det vore så roligt att få se!


Och så vill jag avsluta det här inlägget med att tacka mina fotoassistenter Tofslan och Vifslan för all deras välvilliga hjälp.

22 Comments
 • Beatrice

  4 maj, 2017 at 22:38 Svara

  HUR har jag missat det här inlägget!??!?!?! HUUUUUR???!
  Så glad att jag skrev det som kommer upp imorgon och kom på att jag skulle länka men hade glömt det och så fastnade jag i den här kategorin fast jag skulle sova… eh… Oavsett!
  Syskrinet är makalöst fint! Önskar jag hade ett så stort. Nu har jag visserligen ett litet som jag köpte min första vecka i Skapargäris i stället, som är riktigt bra! Hyser hela min broderigarns-samling också faktiskt, men den är ju inte lika stor… hehe. Men så kostade mitt skrin bara 100 spänn + frakt också, så det var det ju värt!
  Gud, skulle kunna babbla på om det här inlägget i evigheter, men sparar och går tillbaka till det senare igen i stället. Så fint <3

  • Alicia Sivert

   5 maj, 2017 at 07:28 Svara

   Men hahaha, gud vad glad jag blev att du rotade fram det här inlägget ur lådorna! Blir så paff och glad varje gång jag får en kommentar på ett gammalt glömt inlägg, och då är det oftast du som varit i farten!
   Du får köra en genomgång av ditt skrin också och nu är jag väldigt nyfiken på vad du kokat ihop för inlägg som fick dig att hamna här!

 • Jessica

  9 oktober, 2016 at 09:58 Svara

  PIRATBYRÅN?? HAR JAG SETT DEN??? SÅ FIN. Och alltså allt garn i ett enda virrvarr är så vackert tycker jag!! Samt att jag inte vet hur jag missat det här inlägget!!!!

  • Alicia Sivert

   5 maj, 2017 at 07:31 Svara

   Och jag har missat den här kommentaren! Haha piratbyrån är den bästa möbeln men står trångt och kommer inte till sin fulla rätt. Ska peka ut den nästa gång du är här!

 • Linnéa

  21 september, 2016 at 17:55 Svara

  Vilket fantastiskt syskrin <3 Och så mycket broderigarn!!

 • Borgmästaren

  20 september, 2016 at 21:47 Svara

  Vilka fina bilder med katterna! Och vilken superduperskatt du budade hem, även om den inte blev helt som du tänkt dig. Kunde inte låta bli att även jag, dela med mig, av mina syförråd. Tack för tipset!

  • Alicia Sivert

   25 september, 2016 at 17:03 Svara

   Så roligt att du ville hänga på! :) och tack så mycket, nöjd med både syskrinet, garnsamlingen och katterna som alla är köpta begagnade på nätet ;)

 • Anna María

  20 september, 2016 at 21:43 Svara

  Så himla kul att få en liten inblick bland materialet. Har också tänkt visa upp mitt förråd, men FASAR för jobbet jag kommer skapa åt mig själv om jag gör det. För jag vet att det behöver sorteras och fixas med.

  • Alicia Sivert

   25 september, 2016 at 16:43 Svara

   Hahaha så himla betryggande att höra dig säga så för jag inbillade mig verkligen att du hade superpli på dina förråd ;) Men det vore kul att se tycker jag, och det var en rolig ingång i sorterandet kan jag skvallra om! Bättre än när en bara går och tänker att det borde göras..

 • Jess

  20 september, 2016 at 18:22 Svara

  Åh, blir så sugen på att brodera när jag ser alla härliga garner! Kanske får bli något broderat till månadens Monthly Makers, har det perfekta citatet jag velat göra något med en bra tid nu.

 • Grahnslöjd

  20 september, 2016 at 04:53 Svara

  Wow, vilka broderigarner, haha;) Och vilka fina fotoassistenter!! Förhoppningsvis hinner jag också foto min syhörna:)

 • amanda maria josefina

  19 september, 2016 at 19:49 Svara

  hahaha! åh! älskar detta inlägg! ska nog göra ett också fastän jag har så himla lite sybehör än så länge. satt och sorterade mina broderigarner igår och tyckte att jag fått ihop en rejäl samling tills imorse när jag såg detta. 2755 gram! haha det är ju helt otroligt! kikade runt på tradera idag för att se om jag kunde ha samma tur men icket. vad fick du betala för alla dessa garner tro?

  • Alicia Sivert

   20 september, 2016 at 06:39 Svara

   Hahahaha jamen detta är en övermäktig samling.. Vore jättekul att få se din :) Jag tror jag betalade ganska prick 1000 kronor för alltihop, vilket ju är helt sjukt. Sen jag tog de här bilderna har jag börjat rensa och sortera i den översta, grå lådan, och bara där fanns det 270 dockor. Eftersom nypris är omkring 25 kronor styck så kan man väl säga att det var ett kap. Bortsett från att jag inte använder det, haha!

 • Anonym

  19 september, 2016 at 11:45 Svara

  Hej! Var kommer den fina ljusstaken/kandelabern ifrån?

  • Alicia Sivert

   20 september, 2016 at 06:35 Svara

   Hej! Den är en i ett par jag köpte på loppis i Normandie 2012! Så det är nog tyvärr svårt att komma över en likadan :/

 • Lindah

  19 september, 2016 at 08:22 Svara

  Hade kunnat visa om det inte vore för att allt mitt skaparmaterial ligger nerpackat i lådor det senaste året när jag bodde på folkhögskola och jag har nyligen flyttat och börjat packa upp. :P

  Vad extra fina fotona blev med katterna f.ö!

  • Alicia Sivert

   20 september, 2016 at 06:34 Svara

   Åh vad synd! Vi får köra en ny rond när du kommit i ordning :) Jag har många fler lådor man kan rota i ;)

 • Helga

  19 september, 2016 at 07:45 Svara

  Tur du har Tofslan och Vifslan asså. Annars vet en ju inte hur det hade gått!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.