era tomattips

Jag odlar ju tomat för allra första gången och har efterlyst lite tips från er som odlat förr. Ni hade så bra grejer att berätta så jag tänkte att jag sammanställer dem här ifall det är någon annan novis som söker vägledning i växthusdjungeln. Lägligt nog släpper också tomatexperten Mikaela en fantastisk guide till hur du odlar tomat – från sådd till skörd! Missa inte det!

odla tomat i kruka lägenhet hemma inomhus från frö tips tomattips odlingstips odling akvarell målning vattenfärg tomatplanta planta aliciasivert alicia sivert sivertsson

Therese: Tomatplantor trivs bäst i söderläge där de får mycket sol :)

Linnéa: Vi brukar ha våra tomater i sydväst/västläge beroende på hur varm sommar det blir. Blir det en jätte varm och solig sommar får de stå i väst. Ju mer i solen de står desto mer vatten kräver de, ibland behövs de vattnas flera gånger om dagen. Sen tenderar i alla fall våra tomater att växa väldigt mycket på höjden, vilket resulterar att de brukar hänga strax ovanför/ligga på marken eftersom de blir väldigt tunga när tomaterna väl börjar växa. Så det jag ville få fram är att de kräver ett bra stöd, så att de orkar hålla sig uppe.

Mikaela: Tomattips är att plantera om den snart, och då sätta den djuuuupt, precis så att bladen tittar upp för att den inte ska bli ranglig. Det är en stor tomatsort har jag för mig (”Sweetbaby”, Alicias anmärkning)? Då är det ännu viktigare att den blir tjock och stabil så att den inte faller och knäcks av sin egen tyngd sedan.

odla tomat i kruka lägenhet hemma inomhus från frö tips tomattips odlingstips odling torra bruna blad bränd av solen solbränd tomatplanta planta aliciasivert alicia sivert sivertsson

Sandra: Tomater är ju helt galet törstiga så du behöver nog nästan inte oroa dig för att övervattna ;) de torra och bruna fläckarna beror med störta sannolikhet på att solen varit för stark och bränt bladen. För att skydda plantorna kan du vinkla ner persiennerna lite under de soligaste timmarna på dygnet :)

Pernilla: Ang tomatplantan så kan du knipsa av dåliga blad, så slipper de ta energi från resten av plantan och som ovanstående sagt, passa så bladen inte står i för starkt solljus hela tiden (:

odla tomat i kruka lägenhet hemma inomhus från frö tips tomattips odlingstips odling akvarell målning vattenfärg tomatplanta planta aliciasivert alicia sivert sivertsson att tjuva nypa av skott

Martina: Använd gigantiska krukor till tomater. Gärna typ murarhinkar på 15-20 liter. Ta reda på om sorten ska tjuvas eller inte (dvs plocka bort sidoskotten). Bind upp noga. Vattna mer än du tror. Det kommer bli gott!

Wilda: Jag har fått tipset att knipsa bort blad på tomatplantor när de inte sitter på egna grenar. Annars tar de energin från övriga plantan och det tar längre tid för den att producera tomater.

Pernilla: Tänkt på att tomatplantor gärna springer iväg i höjd och blir jätte smala och kommer ha svårt att hålla uppe sig själv och sina tomater. Mitt tips är att sätta en liten fläkt som emellanåt blåser på plantan, då får den en tjockare stam, och istället för att bli lång och spinkig så blir den kraftig och stabil :)

+ Tomaten säger själv till när det är dags att knipsa bort dåliga/skadade blad. När de är gulnade och tömda på energi är det läge.

+ Plantan behöver skuggas främst under tillväxtsäsongen. När den fått ut tillräckligt mycket vätska i bladen klarar den sig bättre själv. En tyllgardin funkar bra.

+ Avplockade blad kan läggas i krukan och ge näring åt jorden.

odla tomat i kruka lägenhet hemma inomhus från frö tips tomattips odlingstips odling akvarell målning vattenfärg tomatplanta planta aliciasivert alicia sivert sivertsson
Tack för att ni är med mig så aktivt när jag undersöker detta halvnya intresse (jag har grävt i trädgården sen jag var liten och odlade potatis för första gången sommaren 2013, men detta är min första organiserade odlingssäsong)! Det känns tryggt och roligt att ha ert stöd, och ni är alla välkomna hit på skördefest sen!

Glöm inte kolla in Mikaelas tomatguide!

20 Comments
 • Maria Davidsson Halvarsson

  25 februari, 2018 at 14:18 Svara

  Tack så mycket.
  Tack vare dessa tips kanske jag kan lyckas med tomaterna i år. OM det inte blir så jävulskt kallt som förra sommaren.
  Har du någon bild eller akvarellmålning på hur de ska se ut när man omplanterar första gången.
  två blad (de första) alltså kronblad eller ska man vänta lite? Jag har nog planterat för många i samma kruka, så de sitter jättetätt och är veka.
  Vad säger du? Vänligen Maria D-H

  • Alicia Sivert

   5 april, 2018 at 12:47 Svara

   Hej Maria!
   Ursäkta något oändligt, jag har missat denna kommentar! Vad roligt att du hittat det här inlägget och känt att det är till hjälp! Jag brukar plantera om tomaterna när de utöver första hjärtbladen utvecklat ett par karaktärsblad och känns starka nog att kunna hanteras utan att en klämmer sönder de små stammarna. Är det för många i krukan är det nog värt att gallra bort de vekaste så att de andra får utrymme. Lycka till! <3

 • WIlda

  9 maj, 2016 at 16:40 Svara

  Så vackra bilder du målar som alltid! Och så himla fint att du och Mikaela publicerar samtidigt. Vilken synkning! Eller visste ni om det? Så många bra tips!

 • Ruth | HungryHeart.se

  8 maj, 2016 at 11:52 Svara

  Vilken underbar idé att samla in tips och lärdomar från många tomatodlare! Akvarellerna är helt ljuvliga dessutom. Jag sparar ditt inlägg inför nästa års odling och jag är väldigt sugen på att skriva ut det som en liten miniodlingsguide med fantastiska illustrationer.

 • Jess

  7 maj, 2016 at 15:50 Svara

  Vilka härliga illustrationer som kompletterar alla tomattips, blir glad av att läsa såväl som titta på bilderna :)

  • Alicia Sivert

   8 maj, 2016 at 07:07 Svara

   Åh vad glad jag blir att du säger det, tack Jessica!!

 • Rebecca

  6 maj, 2016 at 15:19 Svara

  å wow vilken bra inlägg! mina står och har växt en centimeter eller så i små krukor, så glad att de är på gång! Kram!

  • Alicia Sivert

   8 maj, 2016 at 07:07 Svara

   Vad kul att du tycker det, TACK! :D Och såå härligt med småtomaterna! Önskar er lycka till ^^

 • Helga

  5 maj, 2016 at 12:58 Svara

  Vilket snyggt inlägg! Kanske kan jag ge mig på tomater nästa år :)

  • Alicia Sivert

   6 maj, 2016 at 14:00 Svara

   Tack snälla! Jaa, det lär bli fler år för mig också, oavsett hur det går med min rangliga plantstackare ^^

 • Embla

  4 maj, 2016 at 18:20 Svara

  ALLTSÅ så underbara tomatteckningar.

 • Ida Larsson

  4 maj, 2016 at 11:18 Svara

  Vilken fin sammanfattning (älskar akvarellerna!). Odlar också tomat för första gången i år, får se hur det går:)

 • Linnéa

  4 maj, 2016 at 10:23 Svara

  Vilka vackra akvareller! Jag blev lite sugen på att plocka fram akvarellådan och måla något. Tack för sammanfattningen av alla tomat tips och tack för att du tog med mitt tips :)

 • Mikaela

  4 maj, 2016 at 07:26 Svara

  Älskar tomatkrokin, så fina bilder! Och ofattbart att du lyckats texta så bra i akvarell, det tycker jag är svårt nog med penna haha. Många bra tips också :D :D :D Jag ska nog ta tag i omskolning nr 2 idag för mina tomater!

  • Alicia Sivert

   6 maj, 2016 at 13:56 Svara

   Åh vad härligt! Min har jag börjat avhärda! :) Och tack så jättemycket! Kalligrafi är kul ^^

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.