fakturera alla skurkar

Om ni någon gång undrat varför jag sätter en störig vattenstämpel med mitt namn på varenda bild jag laddar upp här så är svaret enkelt: mina bilder stjäls.

Nu menar jag inte bara delas, för så fungerar internet idag även om inte heller den användningen är laglig (du måste alltid be om tillåtelse för att publicera upphovsrättsskyddat material), utan jag menar stjäls. I lika många år som jag har varit aktiv på internet har mina bilder laddats upp av personer som hävdar att det är deras egna, eller rent av att de är jag. Detta är så ofantligt konstigt, och var nog ett mer aktuellt problem när jag var yngre och ~*kändis*~ på stallet.se (tre pokaler och trettio rosetter – whaatup?), men med jämna mellanrum händer det igen och jag blir påmind om att alltid sätta mitt namn på alla bilder jag laddar upp. Vilken värld va?

Jag sätter en vattenstämpel på mina bilder för att det ska vara enkelt att hitta tillbaka till mig som ursprungskälla om du ser fotot på en annan hemsida, men också för att det ska vara enkelt för mig att hävda min upphovsrätt om bilden används felaktigt och jag vill anmäla den som stulen. Självklart är det genomförbart att photoshoppa bort loggan, men de flesta orkar inte så långt.

Sen är det väl en sak att använda mina fotografier – dem har jag ingen större ambition att sälja eller arbeta med, de är också sällan uttryck för mina starkaste känslor. Men när någon stjäl min konst, då är det ett allvarligt intrång både i min egendom och i min själ. Ja, hur dramatiskt det än låter, är det precis så.

"Starman", David Bowie water colour portrait by Alicia Sivertsson, 2016. aquarelle, akvarell, water color, colour, porträtt, måla, målning, creativity, kreativitet, skapande, skapa, måla varje vecka, måla en sak i veckan, vattenfärg, artist, musiker, musician, homage

Jag målar, broderar, skulpterar och skapar för att fånga, formulera uttrycka och gestalta känslor inom mig och ge dem fysisk form. Jag skapar sällan för att göra någonting vackert, ibland för att prova någonting nytt eller öva, och i stort sett alltid för att formulera det som mina ord inte räcker till. Att olovligen ta ett sånt verk är att nalla på min själ. Det är också att ta från en som ligger många år minus – hur mycket måste jag inte måla för att tjäna in all den tid jag studerat och övat? Tusentals timmar i skolbänk och vid skrivbord. Några spridda kronor i inkomst på en marknad ibland, något enstaka beställningsjobb. En oviss framtid utan pension eller skyddsnät. Och en själ som blir nallad på.

Nu hände det sig en dag i januari att jag gick för att köpa thaimat och blev stående utanför porten vägg i vägg med restaurangen – öga mot öga med en av mina egna målningar. En målning som tagits från min blogg, sparats ner, skrivits ut och hängts på dörren till en etablerad verksamhet för tusentals personer att passera varje vecka. Vad roligt det hade varit, om bilden vore betald för och källhänvisad till mig! Så var inte fallet.

aliciasivert, alicia sivertsson, monthly makers, sakmakarutmaningen, skapa, alstra, alster, makeri, maka, göra, kreativitet, skapande, papper, tema, månadstema, inspiration, rensa förråden, material, röja

Ibland raljerar jag om vikten av länkar, av att be om lov och av att inte kopiera andra människors idé eller formgivning utan att först göra om den till något nytt. Det är bara för att jag vet hur illamående man blir när en bit av ens själ är utriven och hängd i masttoppen på en annans fartyg. Det är bara för att jag vet hur jobbigt det är att skriva det där mailet, ringa det där samtalet och hävda sin upphovsrätt. Det är inte ett stolt ögonblick, då känns det inte roligt och ärofyllt att någon tyckt om ens verk. Det känns som en kantig sten i magen och ett ton grus som rinner ner i halsen.

Känslan av olust förstärks därför att jag kommer alltid, alltid att behöva förklara mig, bevisa och argumentera för min rätt. Jag kommer alltid att möta någon som ”inte visste”, ”inte tänkte på” eller tyckte att produkten ”var så fin” att de inte kunde hålla sig ifrån att ta den. Om jag väljer att utkräva ersättning kommer jag alltid att utmålas som en girig, lysten skurk. Jag kommer beskyllas för att ta pengar som inte är mina, för att vara omedgörlig och oförstående, för att vara snarstucken, direkt elak eller för att vara fånig.

Men jag måste minnas detta: Det är de som är skurkarna.

Det är mitt fasta beslut att ta allvarligt på alla stölder som berör mitt konstnärliga arbete. Det är mitt fasta beslut att kräva ersättning för de gånger mina verk olovligen nyttjats i situationer jag finner olämpliga. Det är mitt fasta beslut att värna om fragmenten från min själ, även om det försätter mig i dålig dager, ger mig grus i strupen och jag får svårt att fokusera på annat för resten av dagen.

När det gäller bilden i porten bredvid restaurangen tog jag kontakt, bevisade min upphovsrätt, skickade mina prisuppgifter med bifogade lagparagrafer, skrev en faktura och fick därefter veta att jag var en blodsugare som tog pengar från dem som bättre behöver dem. Men vet ni? Jag vägrar jobba gratis, och jag tänker fakturera alla skurkar.

On a happier note, spana in Monthly Makers purfärska februaritema!

41 Comments
 • LisaMarie

  15 februari, 2016 at 11:35 Svara

  Vilket himla bra och klokt inlägg. Du är så modig och stark som vågar och orkar fortsätta stå upp mot skurkarna! Det är så sjukt verkligen, hela synen på konst och på vad den är värd. Jag förstår att personer gör misstag, speciellt i den värld vi lever i idag då vi så lätt har tillgång till typ allt genom internet och där alla delningar (som jag iofs inte tycker behöver vara fel i sig) lätt leder till att upphovsrätten liksom urlakas. Men att från ett misstag gå till att skuldbelägga den som vill ha rättmätigt betalt för sitt arbete, det tycker jag är så obegripligt så jag vet inte vad. Antar att jag mest bara vill säga HEJA DIG och stor peppkram för att du orkar! Stå på dig!

 • Alexandra

  13 februari, 2016 at 20:41 Svara

  Å fattigt! Men så rätt att berätta vad som gäller! Är säkert en av dem som lånat bilder.. och delat med länk och text under till vem som gjort dem, för att de är så himla fina och jag vill fler ska se dem. Men egentligen så ska man ju fråga :(
  Hittade själv bilder från vårt bröllop på klänningtillverkarens sida utan länk eller hänvisning, lite klent! Bra att du uppmärksammar!!!!!!

  • Alicia Sivert

   14 februari, 2016 at 16:58 Svara

   Jo, den typen av delning tror jag vi är många som gör oss skyldiga till idag – och den är jag heller inte principiellt emot. Med rätt källhänvisning blir det ju reklam som gynnar mig! Men alltid bäst att fråga ändå :)
   Va! Vilka fräckisar! Fånigt, när det är så enkelt att be om lov.

 • Jess

  13 februari, 2016 at 09:13 Svara

  Starkt formulerat inlägg och så himla viktigt! Att de har mage att försöka ge dig dåligt samvete när det är de som gjort fel, fy alltså.

  • Alicia Sivert

   14 februari, 2016 at 16:56 Svara

   Nej det är så uselt :( Men jag ger mig inte! Tack för ditt stöd <3

 • Carina

  12 februari, 2016 at 17:38 Svara

  Bra, stå på dig !

 • Helga

  12 februari, 2016 at 09:29 Svara

  På dem bara! Du har självklart alldeles rätt.

 • e

  11 februari, 2016 at 22:54 Svara

  Jag har också varit med om detta senast förra veckan. Fick i uppdrag att göra en affisch åt en väns organisation utifrån foton på byggnader. Det var gratisjobb och han sa att jag fick göra vad jag ville. Sen tyckte han ändå inte min bild dög. I fredags kom den "nya" affischen upp och det är någon annan som målat en nästan exakt kopia av min komposition. Jag menar, det är väldigt märkligt om jag och den andra konstnären valt ut precis samma foton att måla av och dessutom valt att lägga ihop bilden på exakt samma sätt. Dessutom hade jag målat ett strutformat fält det skulle vara information i. Det fanns också med på den "nya" affischen. Uppdragsgivaren hävdar att han inte visat min originalbild utan bara visat samma foton som för mig. Suck.

  • Alicia Sivert

   14 februari, 2016 at 16:55 Svara

   Men va? Vilken oförskämd och märklig grej! Jag beklagar – och önskar dig många roligare, betalda jobb istället.

 • lopplisa

  11 februari, 2016 at 16:28 Svara

  Surt när bilder stjäls… och också originalidéer om du frågar mej! Tyvärr verkar alltför många nätanvändare ta för lättvindigt på det här med upphovsrätt. Stå på dej! Det har du all rätt till!

  • Alicia Sivert

   14 februari, 2016 at 16:54 Svara

   Jaa, det börjar bli dags att införa i läroplanen, med det bildsamhälle vi lever i!

 • Katarina

  11 februari, 2016 at 10:13 Svara

  Känner igen den där grusiga känslan av att behöva lägga energi på att ta en konflikt som inte skulle behöva finnas om bara det fanns lite vettigt tänk från början. Otroligt jobbig känsla men jag brukar också tänka på den som varningssignalen om att det här ska jag, för mitt eget bästa, inte svälja. Heja dig som står upp för dig själv! Spontant svar till de som försöker utmåla dig som blodsugare är att om de vill lägga sina pengar på annat än konst så ska de inte sätta upp konst. Deras val i grunden och genom sitt handlande så valde de också att få betala. Eller bli polisanmälda. Hoppas du berättar hur det går.

 • Pernilla Einarsson

  11 februari, 2016 at 07:16 Svara

  Jag har själv aldrig råkat ut för detta, men har många gånger tänkt att jag borde sätta stämpel på mina bilder. Och detta inlägget har nu gett mig motivationen att göra det!
  Måste känns så fruktansvärt hemskt att se någon annan använda sig av ens verk utan tillåtelse och sedan att de har fräckheten att säga att du är en blodsugare som tar pengar från bättre behövande… Tvi vilken fräckhet! Jag som själv skapar mycket vet hur mycket tid och energi man lägger ner, och det är ofta tid man inte alls tar betalt för, för att folk inte uppskattar värdet av ens skapelse för att man alltid kan köpa allt så billigt i vanliga affärer..

  • Alicia Sivert

   11 februari, 2016 at 09:00 Svara

   Tack!! <3 Precis så är det. Jag är ledsen att behöva inspirera dig till att stämpla dina bilder, men det är nog klokt ändå!

 • Ruth | HungryHeart.se

  10 februari, 2016 at 20:02 Svara

  Jag kan förstå att folk ÖNSKAR att de vore upphovsmakare till allt vackert du skapar, men att de knycker och ljuger och utger sig för att vara dem de inte är? Nä, vet du vad, HUNT THEM DOWN!! =D Det är ju kreativ id-kapning de ägnar sig åt.
  Du gör så fullkomligt rätt som sätter ned foten och inte tolererar att de stjäl från dig både ekonomiskt och själsligt. Dessutom skriver du så vansinnigt bra!

  • Alicia Sivert

   11 februari, 2016 at 08:59 Svara

   Tack snälla du! Den här gången var det inte fråga om identitetskapning utan "bara" olovlig bildanvändning. Likväl så jävla trist :/

 • tone

  10 februari, 2016 at 17:31 Svara

  Eg seier som alle andre her: YOU GO! SJØLVSAGT skal du fakturere. Det er ikkje eit spørsmål ein gong.

 • Lili

  10 februari, 2016 at 17:26 Svara

  Sjukt taskigt att sno folks bilder och hävda att en själv gjort dem. Blä! Bra att du fakturerar. Du är ingen blodsugare, det är restaurangen som saknar respekt för andras verk och den själ som läggs ned i dessa. De borde be om ursäkt och komma på egna idéer, och lära sig att fråga om tillstånd nästa gång.

  • Alicia Sivert

   11 februari, 2016 at 08:57 Svara

   Ja det är knasigt! Nu var det verksamheten bredvid restaurangen som använde bilden och den här gången var det "bara" fråga om olovlig kopiering – ingen som hävdade att bilden var deras egen (sånt gör folk oftast på nätet där det är lättare att maskera sig). Men likväl en så himla onödig stöld.

 • hille

  10 februari, 2016 at 14:49 Svara

  OCH fasen vad bra med faktureringen!! YOU GO ALICIA

  • Alicia Sivert

   11 februari, 2016 at 08:54 Svara

   Ååh jag blir SÅ frustrerad av "källa: pinterest/weheartit/tumblr". Kan folk ba SLUTA!! Men ja, det är ett träligt jobb att vattenstämpla allt – men värt, vad det verkar. Jag hejar på oss!!

 • hille

  10 februari, 2016 at 14:48 Svara

  Men ja!! HUR många gånger har detta inte hänt mig, både stort som smått. Blir så himla trött och less. Att det ska vara så svårt att respektera andras konst? Ett tag hade jag stämplar på mina bilder, men sen tröttnade jag. Så jag antar att jag får skylla mig själv lite, när jag ser bilder som rebloggats 20.000 gånger utan cred, på tumblr…. Eller när folk lägger upp bilder på sina bloggar med "källa: weheartit, tumblr". NEJ!! Finns inte den riktiga källan ska en banne mig inte lägga upp bilden alls, och förstås inte utan att fråga helst heller.

  Jag ger nog upp alldeles för lätt också, när det blir omständigt. Måste börja slåss för mig själv bättre!

 • Anna

  10 februari, 2016 at 12:08 Svara

  Jag blir så arg av det här. Som dotter till två konstnärer och själv som skapande person vet jag hur folk ser ner på det man gör. "Du tycker ju att det är roligt", ja, det gör en antagligen om en jobbar med det, men det betyder inte att det går att jobba gratis. Jag vet hur det i varje sammanhang där något ska doneras, ges bort är konstnärerna som blir tillfrågade.
  Tiden kreatören lägger ner på att skapa tycks inte vara nödvändig att betala eftersom "den är spenderad med glädje". Det är en fruktansvärd romantisering av skapande.
  För det första så är det INTE ALLTID ROLIGT att skapa. Det kan göra ont och ta energi. Det kan slita på kroppen. En kan bli så trött på det en håller på med att en vill gråta, skrika och slänga ner projektet i soporna.
  För det andra så verkar alla tycka om att bo i ett samhälle fullt med utsmyckningar, skulpturer och målningar. Ändå är det något folk tar för givet. Alla vill ha det men ingen vill betala för det.
  Det är så fruktansvärt snedvridet och idiotiskt att jag får lust att gråta, men istället får vi stå på oss och kräva de där pengarna som vi faktiskt har rätt till.

  • Alicia Sivert

   11 februari, 2016 at 07:56 Svara

   Nejmen exakt så! Skulle alla som trivs på sina jobb börja jobba gratis då eller? Så knasigt argument + som du säger, ibland är det djävulskt jobbigt och smärtsamt att skapa.
   Det där med samhällsutsmyckningarna är intressant. På samma vis vill alla ha tavlor hemma – men max får det kosta ett par hundra kronor. Det finns en okunskap här som vi måste bekämpa!

 • Anna

  10 februari, 2016 at 11:27 Svara

  AAAH så jävla bra skrivet, Brigg. <3

  En grej som jag verkligen är glad över från mina år på stallet.se, är att jag så tidigt fick lära mig vikten av upphovsrätt. Gud vad det fanns folk som stal där, men kanske ännu fler som envist hävdade sin rätt. I den världen kände jag ändå att det gick att brösta upp sig, hävda copyright, försvara sina bilder med näbbar och klor. Eftersom så många var i samma situation fanns det liksom en annan respekt. Annat var det utan för communityns väggar vilket egentligen är helt knäppt? Orkade inte hålla på att åka runt och fotografera på hästtävlingar eftersom det var så ssssatans svårt att ta betalt och det hände att mina bilder figurerade i en större dagstidnings sportsektion. Jag hörde av mig, gång på gång, till journalist-tjyvarna och chefredaktören utan att få så mycket som ett sketet svar. Jag var ju bara en 15årig tjej, i deras ögon förmodligen nån som var riskfri att ta bilder från, eftersom de väl utgick från att jag bara skulle vara själaglad att se mina bilder i tryck. I think NOT, because stallet.se taught me better. Snarare SOM ATT STJÄLA GODIS FRÅN ETT FUCKING BARN!

  Så jävla lol att tjejer i yngre tonåren fattar konceptet upphovsrätt så jävla mycket bättre än chefredaktörer på dagspressen.

  /Riccia, 2 pokaler och fifteen minutes of fame 2007

  • Alicia Sivert

   11 februari, 2016 at 07:54 Svara

   BÄSTA KOMMENTAREN!!! <3 Exakt så! Tackar den sidan för många tidiga konflikter som lärde mig stå upp för mina bilder + respektera andras.
   Helt SJUKT det du beskriver med tidningarna! Tror du det har förbättrats nåt idag? Inbillar mig att det var ännu värre för nåt år sen när alla bilder plötsligt blev så himla tillgängliga utan att någon hade kontroll över hur de används. Jag inbillar mig att lite större tidskrifter har bättre ordning nu? Men det kanske bara är naivt…

 • Sofia

  10 februari, 2016 at 11:26 Svara

  Bra skrivet! Heja! Alla dessa bildtjuvar alltså. Förstår inte hur en kan ta sig rätten till att bara sno hej vilt. Inte ok.
  Ett extra tips (när det gäller foton) är att lägga in Copyright och kontaktuppgifter i metadatan i bilden/bildinfon. Om den öppnas upp då är det enkelt att ta reda på upphovsrätten.

  • Alicia Sivert

   11 februari, 2016 at 07:51 Svara

   TACK snälla! Det ska jag kolla upp hur en gör – låter himla smart!

 • Mikaela

  10 februari, 2016 at 11:01 Svara

  Så himla viktigt, jag vet precis hur det känns även om det inte hänt mig i så stor utsträckning. Men mina bilder har också blivit delade på olika sidor, utan hänvisning för det mesta. Kan tipsa om att bildgoogla sina bilder för att se var de dyker upp! Alla jag kontaktade tog i alla fall ner bilderna så jag pallade inte skicka fakturor. Men tycker du gör helt rätt i det, lagen är definitivt på din sida och det är de som gör fel. Det känns verkligen som ett slag i magen och verkligen inte som en komplimang som många hävdar. Det var en man som dömdes för upphovsrättsbrott för att han hade målat av ett fotografi som var för likt originalfotografiet liksom, det är rätt hårda regler kring det här, förstår inte hur folk fortfarande kan tro att det är okej att bara ta andras bilder? Heja dig i alla fall, ge skurkarna vad de förtjänar – en fet faktura!

  • Alicia Sivert

   11 februari, 2016 at 07:50 Svara

   Jaa, det är svårare på internet – var en ska dra gränsen liksom. Men bra att de var lyhörda för dina tillsägelser! Det kan ju vara svårt att ens få kontakt över nätet.

   Just det! Var det målningen på Christer Petterson eller har det hänt igen? Väldigt intressant tycker jag!

  • Mikaela

   11 februari, 2016 at 10:30 Svara

   Det var Christer Petterson-bilden jag tänkte på. Ska tydligen tas upp i HD nu!

  • Alicia Sivert

   14 februari, 2016 at 15:16 Svara

   Shit! Den konflikten måste ju ha pågått hur länge som helst? Bra att tänka på faktiskt när en målar med andras bilder som referens.

 • Ethel

  10 februari, 2016 at 11:00 Svara

  You go! Fy vad taskigt av dom att försöka gå DIG dåligt samvete när det är DOM som gjort fel!

  • Alicia Sivert

   11 februari, 2016 at 07:44 Svara

   Ja det är himla knasigt. Det är en liten, icke vinst-drivande verksamhet och det har jag ju full respekt för – men jag är en betydligt mindre, minusgående verksamhet, hallå liksom :/

 • Ida Larsson

  10 februari, 2016 at 10:48 Svara

  Bra skrivet! Så himla viktigt och jag förstår precis vad du menar. Fortsätt på samma bana!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.