finemangmang 17 & förpinnat 1 till 2

Eftersom vintern är här och helvetet därmed brakat loss över alla våra arma själar är det svårt att hålla igång finemangmanglistor och annat glättigt. Därför påbörjar jag nu min förpinnatlista, där jag ska samla allt som är värdelöst, odugligt och allmänt förargelseväckande. Inspiration får jag från min vän Annas eminenta kollektion av ’Värdelösa saker’ och nåt budskap har jag inte.

För att inte göra övergången för svår för er börjar jag helt enkelt med ett inlägg av både finemangt och förpinnat. Håll i er.

Finemangmang
17. Vägen till jobbet. Förutom tågresan och hinderlöpningen genom Centan och över Sergels torg så är det alldeles underbart att ta spårvagnen (förutsatt att den fungerar) längsmed Strandvägen, över bron och ut på Djurgården. Istället för att åka in till betongdjungeln far jag (eller promenerar under en bra dag) längsmed kajen med alla gamla träbåtar och genom alléerna ut till Skansen. Från själva restaurangen har jag dessutom utsikt över hela Södermalm, med solnedgång och allt (förutsatt att jag inte har någonting att göra – vilket jag alltid har). Det är värt mycket.

aliciasivert alicia sivertsson djurgården skansen solliden gröna lund höst mälaren
Jobbet (Solliden ligger ganska centralt i bilden, en och en halv cm till vänster om ”tornen” – som är åkattraktioner på Gröna Lund), fotat i höstas.

Förpinnat
1. Sista metrarna av vägen till jobbet. Jag har en pakt med mig själv om att alltid ta trapporna upp från Skansenentrén till Solliden istället för rulltrappan. Det är cirkus 226 steg uppför, vilket till en början inte är så farligt. Det är när man är försenad, eller bara har de sista 20 stegen kvar som det blir obehagligt. Precis innan toppen hamnar man nämligen i perfekt position för att känna odören från babianberget i hela sin nyansrikhet. När man har överlevt hela SL-resan, spurtat uppför 206 trappsteg och flåsar och flämtar som värst möts man alltså av den fräna, påträngande och svårignorerade lukten av, ja, apbajs. Välkommen till arbetet!

2. Att vara 20. Surfade in på sl.se för att se över priserna för deras årskort. Surfar vidare till planka.nu. SL ska ha 7280 kronor (nej, inga decimaltecken) för att låta mig stå och vänta i ur och skur på ett helvetesfärdmedel som aldrig kommer och aldrig avgår och aldrig anländer och alltid är smockfullt. Helst ska jag ha det här kortet i januari, månaden då jag också ska betala min terminsavgift för ridningen på 6400 kronor. 7280 + 6400 = 13680 riksdaler. Och däremellan kommer jul. Och jag har en timlön på 56 kronor efter skatt. RÄKNA SJÄLVA. Att jag som 20-åring snart kommer tjäna mer än 56kr/h (alltså typ 68kr/h) känns inte tillräckligt upplyftande.

Fattas bara att jag måste göra en rotfyllning (FÖR JAG HAR INTE GRATIS TANDVÅRD LÄNGRE).

Helvetesavskumsavkommeuppstötning!

9 Comments
 • Josefi

  2 december, 2010 at 18:34 Svara

  Nu har jag i och för sig gratis buss och tågkort här nere i Skåne eftersom att jag måste åka kollektivt till skolan. Fast jag tycker också att det är dyrt att åka tåg. Betalade tex. för att åka till Halmstad i Oktober, men tåget var så pass smockfullt jag fick stå upp i en hel timme (hela färden dvs). Det kom inte ens nån biljettkontrollant, så det var totalt onödigt att ens betala för resan.

  Sedan förseningar och allt sånt skit. Det är så extremt irriterande. Att sitta på en iskall bänk i flera år och riskera att få urinvägsinfektion och svarta tår bara för att Skånetrafiken (och alla andra kollektivtrafiksbolag) inte kan göra någonting åt det kaos det blir varenda år det är snö. Suck.

  Tycker massvist utav synd om dig Alicia, det ska du veta!

 • Klara

  2 december, 2010 at 13:34 Svara

  för att göra dig lite gladare ska jag meddela att terminsavgiften kommer bli betydligt högre, eftersom vårterminen är mycket längre än höstterminen (A)

 • Camilla

  2 december, 2010 at 10:44 Svara

  Förstår bitterheten över att man ska behöva lägga ut hela kostnaden för sl-kortet på en gång, men nu ska jag vara lite dum och säga att det går ju faktiskt att köpa 90-dagarsbiljetter. Även om man nu förlorar typ 800kr för ett år på det så är det ju faktiskt ändå en lösning fram tills man har sjuochtre att slänga iväg på ett årskort.

  För övrigt såg jag att någon ovan betalade 1000 kr i månaden. Jag kontrar med följande:
  Hade jag studerat i Örebro och valt att bo hemma i Askersund för att "spara pengar" och vilja ha möjligheten att kombinera buss och tåg på väg till skolan (uppskattad restid: 70 min) istället för bara buss (uppskattad restid: 130 min) skulle jag behövt lägga ut fantastiska 1280 riksdaler för 31 dagar. Notera att tågen jag då räknar på är sj's och därför högst troligt kommer bli försenade till max de också vintertid.
  Min poäng: Jag gladeligen lägger ut 6300 per år på hurmycketsomheltdygnetruntihelastockholmslän-åkning där alla linjer går som mest sällan en gång per kvart istället för närkes en gång varannan timme som oftast.

  sv. I övrigt så vill jag gärna ha tårta och säga förlåtförlåt för bortglömd födelsedag. (Skyller på att jag faktiskt for 25 mil ToR förra året för ett grattisochgodjul.)
  Inbjudan komer här: [DU ÄR INBJUDEN] När? Hmm. Svårt. När du nu skulle ha tid och ork att ta dig hela vägen till söderort haha.

 • Hanna

  1 december, 2010 at 22:08 Svara

  Månadsavgift för ridningen vore praktiskt, jag har också lite ångest. Du skriver så att jag skrattar trots att det egentligen är synd om dig. Man borde ju egentligen få betalt för att åka med SL!

 • Malin

  1 december, 2010 at 18:38 Svara

  Vad gäller tandkostnaderna, så är det väl billigast att ha en försäkring? Jag betalar endast 30 spänn i månaden, dvs jag betalar aldrig mer än ca 400 per år, vad jag än kommer få göra för ingrepp, typ! Skitbra!

 • Riley (rep för landsbygdsfolket)

  1 december, 2010 at 16:25 Svara

  Tåg… buss… kollektivtrafik… Rulltrappor… Betong? Vad är detta för något?

  Och tandvården… Den har vi faktiskt, lika ogratis som eran dock. Det låter: "Du.. jag har ingen fast inkomst för tillfället" – "Okej, vill du att jag skjuter upp din tid? En månad? Sex månader?" – "Öhm… sex månader är nog bäst…" – när tandläkaren kontaktar mig via telegrafen. (de problem man inte ser lider man inte av right?)

 • Lena

  1 december, 2010 at 16:07 Svara

  Alicia!
  Nu är det allt på tiden att du börjar arbeta heltid på någon förskola. Eller att du är barnvakt åt flera familjer, för hemma på min gata i staan, där är jag barnvakt, och jag får minsann 85kr/timmen!
  Förpillat dåliga arbetsförhållanden verkar du ha också! Nu blev jag arg. Och jag blir ännu argare om det visar sig att du behöver en rotfyllning. Sabla samhälle.

 • Anna

  1 december, 2010 at 16:05 Svara

  Haha åh, tack för att du uppskattar min gnällighet och pessimism, darling!

  Det kan vara märkligt uppiggande att gasta och gorma om värdelösa petitesser!

 • Emelie

  1 december, 2010 at 15:57 Svara

  7280:- för ett år? Här betalar vi 1000:- i månaden! För att KANSKE ha tåg som tar oss till ställen en gång i timmen, fram tills klockan elva på kvällen. Jag tycker att du har det lyx.

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.