fjälluggla bland ljung – fritt broderi

"Fjälluggla bland ljung", broderi av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se. alicia sivert uggla brodera textil textilkonst återbruk linne linnetyg fågel fåglar konstverk hantverk handsydd handsytt handbroderi skapa skapande beställa beställning broderad tavla ljung fjäll fjällen fjällandskap sy sömnad ugglor

"Fjälluggla bland ljung", broderi av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se. alicia sivert uggla brodera textil textilkonst återbruk linne linnetyg fågel fåglar konstverk hantverk handsydd handsytt handbroderi skapa skapande beställa beställning broderad tavla ljung fjäll fjällen fjällandskap sy sömnad ugglor

Förra sommaren och hösten jobbade jag med ett beställningsprojekt av en broderad fjälluggla. Ni fick följa processen i Den kreativa veckan, men när tavlan monterats och lämnats över till beställaren i oktober glömde jag visa er det färdiga verket! Nu när höstens rostiga toner smugit sig på igen blev jag påmind om det karga fjällandskapet och den blommande ljungen. Så här kommer det till sist!

"Fjälluggla bland ljung", broderi av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se. alicia sivert uggla brodera textil textilkonst återbruk linne linnetyg fågel fåglar konstverk hantverk handsydd handsytt handbroderi skapa skapande beställa beställning broderad tavla ljung fjäll fjällen fjällandskap sy sömnad ugglor

Fjälluggla bland ljung, 2017. Fritt broderi, bomull på oblekt linne, monterad på kilram. Beställningsarbete.

Eländigt nog glömde jag att anteckna måtten så nu minns jag inte exakt storlek, men ca 20 x 27 cm. Ett av mina större beställningsjobb rent tidsmässigt, med en jädra massa stygn. Och så roligt!

"Fjälluggla bland ljung", broderi av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se. alicia sivert uggla brodera textil textilkonst återbruk linne linnetyg fågel fåglar konstverk hantverk handsydd handsytt handbroderi skapa skapande beställa beställning broderad tavla ljung fjäll fjällen fjällandskap sy sömnad ugglor baksida spännram kilram montera broderi

Jag tycker att det är så fint när man kan se baksidan av broderiet. På något vis vittnar den mer än framsidan om alla timmars arbete. Därför spände jag tyget på kilram utan bakstycke och limmade ett brunt band över häftklamrarna. Så tavlan ska gå att se från båda håll.

"Fjälluggla bland ljung", broderi av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se. alicia sivert uggla brodera textil textilkonst återbruk linne linnetyg fågel fåglar konstverk hantverk handsydd handsytt handbroderi skapa skapande beställa beställning broderad tavla ljung fjäll fjällen fjällandskap sy sömnad ugglor

Jag har sytt med schattérsöm och franska knutar i höstiga toner. Lite plattsöm på berg och fjäderskrud. Vitt, brunt, grått, ljusblått, grönt, rost och dämpad rödlila. Jag använde bomullsgarn på oblekt linnetyg – allt återbruksmaterial som vanligt!

"Fjälluggla bland ljung", broderi av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se. alicia sivert uggla brodera textil textilkonst återbruk linne linnetyg fågel fåglar konstverk hantverk handsydd handsytt handbroderi skapa skapande beställa beställning broderad tavla ljung fjäll fjällen fjällandskap sy sömnad ugglor

Fjädrarna var särskilt roliga, men så är ju jobb med fåglar alltid de bästa uppdragen! Fast jag kände mig ganska utstirrad av just den här individen.

"Fjälluggla bland ljung", broderi av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se. alicia sivert uggla brodera textil textilkonst återbruk linne linnetyg fågel fåglar konstverk hantverk handsydd handsytt handbroderi skapa skapande beställa beställning broderad tavla ljung fjäll fjällen fjällandskap sy sömnad ugglor

Nu har det gått ett helt år sen jag färdigställde min fjälluggla och hela sommaren har jag varit sugen på att dra igång ett nytt, större broderiprojekt, men jag har ingen aning om vad jag skulle göra för motiv. Har ni några förslag? Vilken fågel borde jag tolka i stygn? Jag har tidigare gjort en lappuggla, rödhake, stare, gärdsmyg och blåmes.

21 Comments
 • Hanna

  22 oktober, 2018 at 14:48 Svara

  Wow vilken fantastiskt fin tavla! SÅ fin och inspirerande :)

 • Grahnslöjd

  10 oktober, 2018 at 13:06 Svara

  Så oooootroligt fin!!!!!!

 • Thea Holmqvist

  9 oktober, 2018 at 21:48 Svara

  Alltså den är så så såå å å å å å å fin! SÅ fin. Orkar inte. Och tänker bara på Hedwig i Harry Potter. Och då blir den ännu mer fin. Du är fantastisk. OCH (detta tips kan eventuellt bli min egen död), men det vore fantastiskt att se din tolkning av en storspov. Den finaste fågeln jag vet. Inget ljud är så mycket Västerbotten som den <3

  • Alicia Sivert

   10 oktober, 2018 at 10:32 Svara

   Taaaaack så in i vassen, Thea!! Jag blir så jädra glad! Och vet du, jag funderade just på om det kunde vara dags för en vadare!

 • Maria Ho

  9 oktober, 2018 at 10:47 Svara

  Väldigt vacker och baksidan blev extra snygg. Det ger verkligen en extra dimension att kunna se broderiet även bakifrån. Och att dölja klamrarna med band var pricken över i :)!

  • Alicia Sivert

   10 oktober, 2018 at 10:31 Svara

   Åh vad roligt att du tycker det, stort tack Maria!

 • Katarina

  8 oktober, 2018 at 20:16 Svara

  Sidensvansar var mina favoritfåglar när jag var barn, minns inte om det var namnet eller fågeln jag hade förälskat mig i :-) Korpar tycker jag är coola, skulle det gå att få liv i en helsvart fågel?

  • Alicia Sivert

   10 oktober, 2018 at 10:30 Svara

   Det vore ju jättespännande att jobba med mörk, blågrå tråd på svart botten och skapa en korp! Sidensvansar är också så himla vackra. Mycket inspiration får jag här!

 • Jaquline Hultman

  8 oktober, 2018 at 18:53 Svara

  Alltså wow den är helt magisk! Blir så imponerad av din teknik – fjädrarna är otroliga. Och jag skrattade högt av att du känt dig utstirrad haha! En skata kanske :) Jag har ju själv snöat in lite på skator som du kanske sett på instagram och kan inte riktigt släppa hur vackra dom är när man kikar lite noggrannare än vad man brukar :)

  • Alicia Sivert

   8 oktober, 2018 at 19:35 Svara

   Tack snälla Jaquline! Dina skator är såå vackra! Jag hade faktiskt en tanke för länge sen om att brodera en skata i en björktopp. Kanske kan jag ruska liv i den idén!

 • Maria

  8 oktober, 2018 at 18:04 Svara

  Stjärtmes! Det är ju den sötaste lilla fågeln!!! Fast kanske inte så roliga färger….

 • Martina

  8 oktober, 2018 at 17:49 Svara

  Litet förtydligande: Av de bloggar jag läser är det din som _minst_ triggar prestationsångest. Du tar upp den i ljuset, lyser på den och låter den förstenas som trollen. Bara så att inte min förra kommentar blir feltolkad.

  • Alicia Sivert

   8 oktober, 2018 at 19:32 Svara

   Tack för väldigt fint förtydligande! Det betyder mycket för mig att du känner så! Jag tolkade inte alls din kommentar som om du fick prestationsångest i allmänthet utan skulle få det just om vi gav oss på samma motiv. Och vet du, det skulle jag också få!

 • Martina

  8 oktober, 2018 at 17:44 Svara

  En av mina ”kommer nog aldrig bli av”-idéer är att brodera en kungsfiskare. Har fått tag i ett superglansigt turkosblått syntetsilke som borde funka perfekt till ryggfjädrarna. Å ena sidan är jag väldigt nyfiken på hur du skulle tolka en kungsfiskare, och å andra sidan tror jag att mitt eget projekt skulle dö prestationsångestdöden om du hann före… Så jag är lite kluven. Men det är ju den vackraste fågeln, helt klart!

  • Alicia Sivert

   8 oktober, 2018 at 19:30 Svara

   Åh men vilken fin idé! Jag har aldrig sett kungsfiskare men får haka på ett ”drag” någon gång och hoppas ta egna referensbilder! Jag sparar idén lite med hopp om att du sporras att starta din först! :)

   • Martina

    8 oktober, 2018 at 20:39 Svara

    Du får komma till Skåne på kungsfiskarspaning!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.