Första flygturen – måsunge i akvarell

Andra semestermålningen är av mer melankolisk karaktär. Jag kallar den Första flygturen.

Första flygturen, akvarell av en död måsunge av Alicia Sivertsson 2019 - www.aliciasivert.se

Första flygturen – Akvarell, 2019. 36 x 25 cm på Arches 300 g med grov gräng.

Måsungar hoppar ur bona innan de är flygfärdiga och matas från marken av föräldrarna under flera veckor. En del överlever inte fallet från boet, som ofta är på en klippavsats eller ett högt tak. Referensbilden till den här målningen tog jag utanför vår gamla lägenhet en kväll i juni. Solen stod lågt och kastade skarpa skuggor bakom den lilla måsungens kropp.

Första flygturen (detalj), akvarell av en död måsunge av Alicia Sivertsson 2019 - www.aliciasivert.se

Jag har målat med Alizarin Crimson, New Gamboge och French Ultramarine från Winsor and Newton. Bilden är i lite större format, 36 x 25 cm, och jag försökte måla flödigt med mycket vatten i penseln. Det är inte helt naturligt för mig och jag höll på att skrota målningen halvvägs in, men tog en paus istället och lät den torka ordentligt. Sen fortsatte jag med de riktigt mörka skuggorna och några detaljer. De vita stråna som syns i detaljbilden ovan har jag skrapat fram med skalpell efter att målningen torkat.

Första flygturen (detalj), akvarell av en död måsunge av Alicia Sivertsson 2019 - www.aliciasivert.se

Detta var också första gången jag inte genast visste åt vilket håll en målning skulle vara. Faktum är att jag växlade mellan att måla den så som den är presenterad här och uppochnner. När jag var klar visade det sig att den även funkade i liggande format. Jag fick vrida och vända en lång stund innan jag kom fram till att jag ändå ville ha den med huvudet uppåt. Jag ville att den skulle förmedla sårbarhet, men med fötterna i vädret blev den mer lik en grillad kyckling och såg liksom lite komisk ut.

Första flygturen, akvarell av en död måsunge av Alicia Sivertsson 2019 - www.aliciasivert.se

Mer läsning:

Hos Stockholm Vildfågel Rehab kan du läsa vad du bör och inte bör göra om du hittar en fågelunge du tror är skadad eller övergiven. Kom ihåg att aldrig sätta tillbaka en måsunge i boet, då den måste hoppa ut på nytt.

Tags:
8 Comments
 • Jenny

  26 juli, 2019 at 15:10 Svara

  Jag älskar att man aldrig riktigt vet vad man ska vänta sig när man besöker din blogg! Så fint att du lyckas göra konst av den här lille kraken som fick både första och sista flygturen på samma gång.

  • Alicia Sivert

   3 augusti, 2019 at 16:38 Svara

   Åh, vad fint sagt! Tack snälla Jenny! Känns fint att trots att det lilla livet blev kort och kroppen var borta dagen efter så fick ögonblicket finnas kvar.

 • johanna

  26 juli, 2019 at 07:21 Svara

  Alltså WOW!

 • Jaquline

  24 juli, 2019 at 21:28 Svara

  Mäktig! Fantastiskt ljus du har fått till i bilden! Den väcker verkligen många känslor … Du är verkligen en konstnär ❤️

  • Alicia Sivert

   3 augusti, 2019 at 16:36 Svara

   TACK snälla rara! Det var läbbigt att måla det hårda ljuset med skuggan alltså. Blir himla glad av att du tycker det lyckades!

 • Emilia Johansson

  24 juli, 2019 at 11:36 Svara

  Wow så himla fint målat och så fin känsla i bilden. Så sorlig men också lugn och fridfull.

  • Alicia Sivert

   3 augusti, 2019 at 16:35 Svara

   Tusen tack Emilia! Precis vad jag ville fånga, rackarns vad glad jag blir att du ser den så!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.