första skolveckorna på HV

Nu har jag gått tre veckor i skolan och vet ni, det är ännu bättre än jag hade föreställt mig!

Ända sen mitt första jobb efter studenten, som cafébiträde på Skansen, har jag drömt om att plugga på HV Skola. Det är tolv år sen jag brukade gå förbi i väntan på spårvagnen och titta in genom fönstren. Jag gjorde ett kort besök här när jag läste kursen i konstsömnad 2016-17 men det var mitt under den som jag fick jobb som bildpedagog och därför blev det inget mer. Tänk att det sen skulle krävas tre års utbrändhet för att jag äntligen skulle hamna här. Och tänk att skolan klarar av att leva upp till en så lång tid av förväntningar!

De här första skolveckorna har vi hunnit ha några mindre temablock med färgning, förberedelse inför vårt första vävprojekt, några övningar i form och föreläsningar om materiallära, textilhistoria med mera. Hur det känts för en nyss utbränd hjärna? Det får vi ta i ett inlägg för sig. Nu tittar vi på några snapshots från vecka 1 till 3!

Första veckan blev vi guidade runt i skolan, ateljén och galleriet. Katarina Brieditis berättade om sin utställing som hänger uppe just nu.

Varning! Känsligt innehåll! Ej lämpligt för barn! TRÅDPORR i Handarbetets Vänners Ateljéer som ligger högst upp i huset. Här vävs och broderas beställningsjobb åt kungen och company!

Vi avslutade introveckan med att färga indigo på skolgården och experimentera med shibori – en japansk reservageteknik för att få fram mönster genom att vika tyget.

En heldag av ull stod på schemat andra veckan. Jag har nog aldrig varit så svettig eller frustrerad i hela mitt liv som när jag skulle försöka lära mig spinna. På natten drömde jag mardrömmar om droppsländor men såhär i efterhand kan jag skratta åt det. Nästan.

Min anteckningsbok är redan tjock av allt jag klistrat och häftat in. Påminn mig om att skaffa en ringbunden nästa gång!

Plötsligt satt jag vid en vävstol för första gången! Och vävde varprips i ull! Sen vävde jag en påse och corduroy. Vi kan väl säga att ”nybörjarnivån” på HV Skola är ett par trappsteg upp. Men jag klarade allihop och förstod till och med lite av vad som hände.

Vi har haft en härlig formövning då vi tecknade olika strukturer och insekter i svartvitt. Det ska användas som underlag till första broderiuppgiften som jag dock inte kommer att göra, eftersom jag redan läst den delkursen. Istället ska jag jobba med mina porslinsdjur, tjoho!

Den tredje veckan hängde vi onsdag – fredag i färgeriet och det är från detta jag har mest bilder. Kanske för att hjärnan börjar landa lite bland alla intryck och jag kan komma på tanken att ta upp mobilen för att ta en bild. Eller kanske bara för att det var så heelt oemotståndligt med all färg!

Av de färgade garnerna har jag provvävt runt mitt gamla SL-kort för att testa olika kombinationer. Nästa vecka påbörjar jag nämligen min första egna väv på just denna grå och vita ullvarp. Hjälp?

Och hörni! Känner ni igen den här godingen då? Jo det blev nämligen så att jag får läsa den här utbildningen ihop med en av mina allra bästa vänner. Snacka om pricken över grädden på toppen av moset va! Cecilia och jag lärde känna varandra vid prick den här tiden för 16 år sen när vi började gymnasiet ihop. Nu är vi klasskompisar igen!

MERA PORR!!!

En hel dag ägnades åt att få fram den perfekta rosa färgen.

En dag växtfärgade vi. Här med krapp!

Och jag som trodde att jag inte skulle fastna så mycket för färgningen är helt besatt. Eftersom jag skapar nästan uteslutande i återbruksmaterial har jag inte lika många färgtoner att välja mellan som den som köper nytt men jag har tänkt att det är skönt att ha vissa begränsningar när man jobbar kreativt. Efter de här dagarna inser jag att precis allt jag äger riskerar att åka igenom ett rosa färgbad. Vi får se hur sjutton det ska sluta om jag får gå kvar här i tre hela år!

5 Comments
 • Pingback:min första vävda halsduk - Alicia Sivert

  4 december, 2022 at 18:32 Svara
 • Lisalove

  2 oktober, 2022 at 10:53 Svara

  Så fint att första tiden känns bra och att skolan lever upp till dina förväntningar. Bildbevisen talar också sitt tydliga språk, ser alldeles härligt ut! (Bara att få glutta in i det där trådskåpet skulle göra min dag trehundra gånger mer flärdfull!).

 • Linnéa

  6 september, 2022 at 08:49 Svara

  Vilket vackert ert färghjul ni skapade! Helt klart min typ av pornografi 😉 Det ser ut som en helt underbar utbildning från dina bilder. Det skall bli kul att få följa med dig på din resa.

 • Ida Johansen

  4 september, 2022 at 17:56 Svara

  Va härligt det ser ut! Tänk vad mycket du har hunnit med på bara tre veckor. Det ska bli kul att få följa med på din resa. Lite avundsjuk blir jag😊

 • Cecilia N

  4 september, 2022 at 17:41 Svara

  Love you!
  Men hon sade väl det om att lära sig spinna? Att det är en kurs i svordomar. Minns när jag första gången hamnade ihop med en slända på vikingabyn på Gotland. Axlarna var nog som öronmuffar och ett fastare bett har nog ingen grävling. Sen fanns två meter stolthet!

  Jag tror det finns möjlighet att fastna i och kära ner sig i och nörda ner sig i vartenda delämne på den där skolan.

  Jag ser fram emot alla rapporter! Och de gångerna som du inte har tid med något så trivialt när du dykt ner i ett kaninhål.

  Någon sade en gång att de första veckorna på ett nytt ställe (utbildning/jobb) är jobbiga mentalt. Det finns så mycket som är annorlunda än tidigare vanor och som ska försöka bilda rutiner. Var snäll med dig själv.

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.