frågor och svar – januari till mars

Ibland får jag frågor som kanske berör fler än just den som råkade undra först. Jag tänkte att jag skulle svara på de senaste här. Jag har beskurit en del kommentar för att det inte ska bli så långt.

Klicka på bilderna för att komma till inläggen.

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, bird, birds, fågel, fåglar, småfåglar, talgoxe, blåmes, domherre, tofsmes, stjärtmes, lufttorkande lera, clay, jovi, monthly makers, mars, kreativ utmaning, kreativitet, skapa, alstra, makeri, skapande, diy, påsk, påskpynt, akrylfärg, akryl, acrylics
”Jag älskar blåmesarna, hur köper jag dem?” – Torbjörn
Ni kan kontakta mig på alicia(a)sivertsson.se om ni vill köpa eller beställa något av mig.

”Men vänta har du också gått Levande Verkstad? I Växjö eller någon annan stans?”Malin
Jag utbildade mig till Levande Verkstadspedagog vid Södra Stockholms Folkhögskola 2012-2014. Det bästa jag gjort i mitt liv! Ska berätta mer om det vid tillfälle.


”Är det broderigarn du använder till tofsarna? Både det rosa och det guldiga.”Lindah
Det rosa är ett stick- och virkgarn i akryl/bomull och det guldiga är nog någon form av väv- eller dekorgarn. Tofsarna går att göra med broderigarn också, men sånt är ofta betydligt dyrare!

”Oj vad det här provocerade mig. För mig har påsken alltid varit en tid där jag reflekterar över lidandet och livets allvarliga villkor. Påsken som har sin advent(väntan) i fastan. Sen får det sin kulmen i skärtorsdagen och långfredagen och först på påskafton känner jag att det är okej att fira, äta godis och god mat. Jag är inte religiös, men en andlig person. Jag kan finna en vila i fastan och påskens allvar och få känna att den långa vintern och tröttheten är okej, att jag kan vara i det och ändå trivas med livet. Men kanske blir det mer och mer så för människor, att också påsken såsom julen förlorar sin djupare mening. Eller så finns det en större längtan efter ljus och en rädsla för mörkret. Jag vet inte. Ville mest dela med mig av mina tankar. När något provocerar tar det ju också fram något viktigt. Så tack för det, även om jag förstår att det inte var ditt syfte.”Wilda om påskadvent

Tack för dina tankar! Det är såklart delvis mitt syfte att provocera – annars går en ju inte på religiösa högtider bara sådär ;) Nu är det ju tyvärr så att våra helgdagar ofta är kopplade till just sådana, och jag ser påskadvent som ett sätt för mig och andra som söker en alternativ tradition att göra en ledig helg till sin. Påskadvent är inte tänkt att reformera firandet för dem som har sina traditioner och trivs med dem, utan är ett religiöst obundet alternativ för den som är obekväm med syftet med fastan, långfredagen och påskdagen.

Jag ser inte värdet i att koppla ”djupare mening” med högtider vi mer eller mindre tvingas fira genom den kultur vi växer upp i. Djupare mening, existentiella tankar och reflektion är för mig kopplat till helt andra tider och ting än de som korrelerar med Jesus liv.

Personligen har jag vid den här tiden på året ägnat många långa månader åt att grubbla och är i som allra störst behov av ett utlopp i en enkel, färggrann och fluffig vårtradition. Påsken har aldrig haft någon mening för mig, förrän jag började förstå att det var okej att bara vara glad över att vintern är över och att fåglarna får barn. För mig, som är väldigt avigt inställd till religion, är påskadvent ett sätt att ge högtiden ett värde den annars inte har.

(Den här diskussionen fortsatte, så kolla gärna in kommentarerna under inlägget om du är intresserad av ämnet!)


”Den där gränden verkar ju fantastisk, kommer du ihåg adressen?”Tyg och otyg
Gränden ligger på Rosenthaler Strasse 39 i Berlin. Här är Monsterkabinettets hemsida.

aliciasivert, alicia sivertsson, moomin mug, arabia, mumin, muminmugg, sommarmugg, mymlan, mymlans mamma, muminmuggar, mugg, muggar, primadonnans häst
”Oh my din tekopp på översta bilden!! Den där antar jag inte tillverkas längre, men vet du vad den heter så jag kan gå på tradera-/blocketjakt? Den med mumin och sjöhästen alltså.”Lisa Marie
Muggen med hästen är en av mina favoriter! Den heter ’Primadonnans häst’ och kom 2012. Här är en lista över alla Muminmuggar som gjorts fram till och med 2012.

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, home, interiour, interiör, hem, inredning, harry potter, lord of the rings, jrr tolkien, brass owl, magic bottle, magisk flaska, trolldrycksflaska, potions, potion, mässingsuggla, mässing, uggla, magnifying glass, förstoringsglas, fågel, påfågel, peacock, fenix, phoenix
”Fattar inte ens att du hittar sånt här, men jag kanske helt enkelt inte letar när jag väl är ute…”Beatrice
Jag tror det ligger mycket träning bakom att bli en bra loppisfyndare! I början köpte jag mycket halv-okej grejer som jag inte egentligen ville ha och hittade sällan något riktigt bra. Nu vet jag liksom vilka material, färger och mönster jag är intresserad av och är ganska bra på att sålla ut saker som är intressanta ur MÄNGDEN av skräp.
Fokusera på färger, mönster och material du gillar, kolla hyllorna med mässings- och kopparföremål (tips tips) och gå gärna flera varv. Det tar sin tid men så har man sån här tur ibland!


”Ska te sthlm i mars å undrar hur det är smidigast att finna den blå porten?” – Ida
Du åker eller går till Djurgårdsbron! Lättast är att ta Spårvagn 7 från Sergels torg men buss 69 och 69K passerar också. Porten ligger så snart du kommer över till Djurgården – på vänster sida – du ser den redan från bron.


”… kanske prints som man kan köpa antingen alla tre tillsammans eller var för sig är en idé!?”Beatrice
Fågelakvarellerna finns nu att köpa via Society6!


”Hur gör du när du broderar korsstygn? Vad har du för tyg? Hur får du raka, jämna rader? Är sugen på att prova…” – Anonym
Hej! Vad kul att du frågar! Jag har ett inlägg på g med lite startinfo för att börja brodera, men som svar på din fråga: Jag syr helst på linne eller halvlinne. Det är tydligt vävt (du kan räkna varje tråd) vilket gör det lätt att få stygnen jämna. När du syr korsstygn korsar du alltid samma antal trådar. Jag brukar göra kors som är 2 x 2 trådar stora. På så vis stämmer matten och när du gjort åtta stygn åt höger, två stygn ner, tre stygn åt vänster, två stygn ner, fem stygn åt vänster och fyra stygn upp är du tillbaka där du började. Om du istället försöker göra ”lika stora” stygn genom att ibland korsa två, ibland tre eller en tråd i väven när den är ojämn, kommer inte matematiken i mönstret att stämma och du hamnar snett.

6 Comments
 • Helga

  3 april, 2015 at 06:41 Svara

  Asså. Ibland tänker jag att måste jag döpa om allt som existerar i samhället för att religiösa inte ska tycka att jag vattnar ur deras grejer? Isåfall ska jag döpa om alla högtider till deras riktiga namn (vad de nu hette innan de kristna kom hit). Eller typ Silltid 1, 2 och 3. Eller bara 1 och 2 för midsommar går ju an. Mvh blir provocerad av religion men jobbar på det. Lite.

  • Alicia Sivert

   3 april, 2015 at 08:03 Svara

   Men haha Silltid. Och jag förstår vad du menar och jag är på en reform!

  • Helga

   4 april, 2015 at 08:58 Svara

   I morse diskuterade jag med min sambo hur midsommar faktiskt egentligen är den bästa högtiden pga 1. inte pressen från julen med julklappar och att allt ska vara så perfa 2. det är sommar och en kan sitta ute! 3. får fira med kompisar, vilket är rätt soft ibland. 4. fokus på sill, inte massa annan mat som fyller magen hehe. och så 5an som jag sparade till sist lite sådär lurigt fast det var ju number 1 egentligen nämligen NYPOTATIS!!!!!!1111 omg längtar året om. Jag borde för övrigt smaka veg-sill nån gång :)

  • Alicia Sivert

   4 april, 2015 at 21:03 Svara

   Alltså så gott med potatis!!!! Midsommar är nice :) Jag brukar fira den med släkten ute hos min morbror som bor i rena idyllen – kolla här liksom: http://aliciasivert.blogspot.se/2012/06/som-ur-nan-javla-pilsnerreklam.html

   Åh ja! Senapssillen blir typ alltid lyckad – skärgårdssill har jag haft både bra och dåliga batchar. Lagar efter Goodstores recept.

 • Vajb

  2 april, 2015 at 13:37 Svara

  ÅH! hahaha! Jag gillar verkligen ditt domedagsbroderi! :) Budskapets allvar och djup till trots så kunde jag inte låta bli att skratta. Den där dödskallen såg så härligt knasig ut :)

  • Alicia Sivert

   3 april, 2015 at 07:52 Svara

   Tragedi-komik är lite tanken :) Vad roligt att du gillar den!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.