fredagshej med minnen från en nästan innesnöad måndag och glimtar från vårt julpyntade hem


Hej! I måndags var jag kompledig och hade massor med planer, men jag vaknade till ett slaskigt snöfall i horisontalled och beslöt mig för att vara innesnöad. Inte fysiskt, men i alla fall på känslan.


Så jag lussade runt inomhus istället, tände ljus och vattnade amaryllis.


Den första advent sätter vår granne mitt emot upp en julgran på balkongen. Så väldigt fin utsikt att ha från köket!


Jag har också börjat pynta. Julgardiner och ljusstakar, små stilleben och kulor i rumsgranen.


Tofslan låg som ett hederspynt i soffan. Hon sov med huvudet under tassen tills hon hörde kameran men det hann jag inte fånga. Nåja, söt ändå.


Jag har byggt små miniatyrlandskap i glasburkar och kupor, med grovsalt och udda figurer.


Mitt på soffbordet lyser en liten muckla i keramik jag köpt av Andrea Grath. När vi flyttade in i lägenheten fanns här en uppsjö av ljus och många i lustiga färger. De vita har brunnit upp nu och jag är inne på det rosa lagret. Lite märklig julfeeling kanske men också ganska festligt. Jag köpte en lingonriskrans för 75 kronor som redan börjat torka. Tänk att nästa jul kommer jag kunna plocka material till en egen krans.


Årets julfascination är halmpynt. Jag har alltid tyckt att det är ganska fult men också väldigt stämningsfullt och just i år har min hjärna gått igång på det med full kraft. Jag har inte köpt eller skapat något själv men tittat på youtube och katten också om jag inte ska se om jag kan hitta en bok om saken på biblioteket. Den här lilla bocken är det enda hänge jag faktiskt äger, och han har nog kommit i en påse med blandat skrufs från Myrorna nån gång.


Och den här hästen som jag räddade när mamma pyntstädade.


Andreas hatar den men jag och Tofslan tycker den är fin.


Andreas är mer för tomtepynt. I sovrummet står två hemslöjdade typer som är de enda jag accepterar. Ja alltså det står massor med såna jag inte accepterar i resten av lägenheten också.


Och Frida är julfin.


Nu väntar vi in och hoppas på att den där Mytomspunna Vilan faktiskt ska hinna infinna sig i år. Jag jobbar så hårt på att inte jobba så hårt just nu. Sluta multitaska och titta på luciatåg istället. En svår utmaning för en rastlös tomte men kanske också ett mål för nästa år. Ja, inte att titta på luciatåg men ni förstår. Hur mår ni såhär med en dryg vecka till jul?

Tags:
19 Comments
 • Anna María

  17 december, 2017 at 07:43 Svara

  Så julmysigt ni har det. Jag har typ noll julkänsla trots att jag har jobbat med julen sen oktober. I jobbet är det en sak men kroppen är inte med mig, än. Idag är tanken att vi ska göra det julfint hemma och jag längtar verkligen efter det och hoppas att jag kan få fram lite känsla på så sätt. Annars har jag verkligen jobbat så hårt den här hösten och på tisdag kan jag pusta ut för första gången på väldigt länge. Om jag längtar? Eh, JA!

  • Alicia Sivert

   29 december, 2017 at 19:36 Svara

   Jag känner typ alltid så, att julkänslan når sitt kulmen i oktober eller november. Försöker varje år att hitta lösningar men inte sjutton vet jag! Har de senaste åren satsat på att flyta med julkänslan närhelst den kommer men tänker att nästa år kanske jag ska göra tvärt om, vänta till veckan innan jul eller så innan jag får gå all in. Svårt när en har såna jobb och intressen som vi har och behöver förbereda DIYs och kurser långt i förväg. Vi får starta en krisgrupp! Och hur som helst hoppas jag att julpeppen kom till dig de där sista dagarna innan julafton. Ha nu ett fint nyår, Anna María!

 • Wilda

  16 december, 2017 at 16:57 Svara

  Så mysigt! Jag blir så glad av detta! Älskar bilden på halmbocken och Tofflan <3 Saknar er redan så mycket!

  • Alicia Sivert

   29 december, 2017 at 19:32 Svara

   Vi saknar dig också! Ha en fin nyårshelg Wilda <3

 • Cecilia N

  15 december, 2017 at 22:20 Svara

  Jag blev lika nyfiken som Helga.

  Här har det i dag spikats upp tavlor, för att fira att vi bott här i sju månader lite drygt, eller nåt.
  Hoppsan vad jag blev jättemånga år äldre av det på nåt konstigt sätt.

  • Alicia Sivert

   16 december, 2017 at 09:13 Svara

   Vi ska flytta i januari! En adderande stressfaktor minst sagt men jag ser verkligen fram emot när det är gjort :)

   Åh, såna där grejer kan ju dröja år innan man får gjorda. Jag har ett rum här som fortfarande bara känns mittemellan. Det ska faktiskt bli skönt att slippa det. Hoppas du får en vilsam adventshelg!

 • Mikaela

  15 december, 2017 at 22:17 Svara

  Åh vad fint och mysigt ni har det! Min julstress har äntligen lagt sig någorlunda. Alla julklappar är tillverkade och är i ugnen nu i helgen, marknaden är avklarad och det finns inte så mycket mer jag kan göra. Förutom att peppa inför Zanzibar! Har äntligen kommit ikapp med mitt bloggläsande också, hurra! Jag har också någon sorts hatkärlek till halmgrejer, men hästen var ju ljuvlig!

  • Alicia Sivert

   16 december, 2017 at 09:09 Svara

   GRYMT JOBBAT! Vad skönt att höra, hoppas allt kommer ut ur ugnen helt och fint :) Så spännande med Zanzibar och jag inser att vi typ inte hunnit prata om det alls, att jag bara vet att du ska dit men inte riktigt i vilket sammanhang? Hoppas vi hinner tjöta lite i glöggmyset!

 • LisaMarie

  15 december, 2017 at 17:23 Svara

  Vad mysigt att få titta in hos er! Är inget stort fan av halmbockar (än) men halmhästen var ju supersöt ^^Jag gillar inte heller tomtar, så det har vi nästan inga här hemma. K har ett gäng gamla porslinstomtar som han gillar dock, så vi får väl se om han vill ta fram dem i veckan som kommer.. Tråkigt att du stressar och hoppas verkligen att du hinner varva ner. Jag har blir bättre med det de senaste åren och har släppt nästan all måsten. Har i stort sett bara kvar det jag tycker är kul. Jag känner lite lite press kring att testa några nya maträtter jag kikat på, men försöker att acceptera att det är ok även om jag inte gör det. Jag försöker istället att visualisera en jul som mest bara är lugn och där det man äter inte behöver vara hemgjorda kakor utan också kan vara köpt glass lika gärna :) Hoppas att din jul blir fin! Sköt om dig nu :)

  • Alicia Sivert

   16 december, 2017 at 09:07 Svara

   Hahaha sambos och deras tomtar… :P Men att julen är brokig och delvis ful tycker jag ändå är rätt stor del av charmen :) Finns ingen "god smak" liksom utan flörtkulesnögubbar som garntomtar och halmbockar och jag vet inte allt ska få plats!

   Jag är faktiskt inte stressad över julen, uttryckte mig nog lite klumpigt. Jag har avsagt mig alla klapputbyten och måsten i år och känner mig ganska lugn. Lite besviken att jag inte hinner med en del mysiga stämningsgrejer som jag vill göra, men stressen hör till att det är mycket med allt annat. Men på torsdag tar jag lov och får lite mer spelrum :)

   Ha en riktigt riktigt fin och vilsam jul!

 • Helga

  15 december, 2017 at 13:15 Svara

  Varför nästa år just med riset? Har jag missat nåt? Vi har en ljusslinga thats it. Små barn är faktiskt värre än katter när det gäller kraffsande…

  • Alicia Sivert

   16 december, 2017 at 09:03 Svara

   T&V är ganska snälla med granen, de slår ner julkulor ibland men de ömtåliga knyter jag upp med lärkhuvuden #scoutledaren. Sina egna avbilder i kristyr har de dock pajat ett par stycken!

   Alltså nu bor vi ju mitt i stan med inget lingonris i sikte och det som går att köpa är så knasigt dyrt. I januari kommer vi flytta närmare skogen, men det har jag bara nämnt lite hemlighetsfullt tidigare, så till nästa jul kommer jag kunna gå ut och plocka materialet själv :)

  • Helga

   17 december, 2017 at 06:37 Svara

   Åh vad roligt!!!!!!

 • lopplisa

  15 december, 2017 at 13:15 Svara

  Vilken fin och stämningsfull julodyssé jag fick bland hemtrevnadspynt!! Skulle gärna se alster du halmslöjdat. Misstänker att de skulle bli av oskådad sort, jättefina och intressanta!

  Jovars, även jag har pyntat lite grann, både här och där. Mestadels är det hemmagjorda prylar, ja, åtminstone smågrejorna. Min juldekor handlar om tantarbete och loppis förstås! Det är ju så mycket roligare att gå på skattjakt och/eller göra själv, än att nyköpa. Allt gott här! :)

 • hanna, förbanna

  15 december, 2017 at 11:47 Svara

  åh, så fint med julpynt! Hästen var ju hur gullig som helst, men förstår inte hur katterna låter den leva vidare? ;)

  Här tror jag inte vi hinner julpynta något, för den 22:a FLYTTAR VI IN I VÅRT HUS!!! Ids därför inte pynta på nuvarande ställe och kommer troligen inte prioritera pyntet bland alla flyttlådor före julafton. Men ja. Det blev så här i år – nästa år kommer jag pynta järnet!

  • Alicia Sivert

   16 december, 2017 at 08:59 Svara

   Inte jag heller! De är så snälla ibland, och så hopplösa andra gånger? Haha…

   ÅH så fantastiskt! Nej då förstår jag att det blir pyntfri jul i år men wow vilken känsla att fira första julen där. Lycka till! <3

 • Ethel

  15 december, 2017 at 09:56 Svara

  Så mysigt att få titta in i en julpyntat hus <3 Hos oss finns en färgad ljusslinga, en adventsljusstake, ett pepparkakshus och ett halmhjärta på dörren. That's it. Har för mycket saker året om för att kunna njuta av att ta fram ännu mer. Längtar tills vi har hus, då tusan! Då blir det jul!

  Jag trodde att jag skulle vara superstressad, som alltid i andra halvan av december. Men jag har klart alla julklappar utom en, och har haft det SÅ LUGNT tempo senast 2-3 veckorna. Först fick jag ont i armbågen och kunde inte använda högra armen, sen fick jag höstblåsor och har haft för ont i händerna för att göra något. Men på ett sätt har det varit rätt skönt, har ju tvingats vila. Nu känns det kul att kunna sticka igen, och att redigera bilder. Istället för tvång. Hoppas du får en fin jul Alicia! <3

  • Alicia Sivert

   16 december, 2017 at 08:58 Svara

   Åh, jag känner igen det där men det kanske hjälper att plocka undan andra prydnadsföremål under julen? Jag har varit superdålig på det, vill ha allt jag gillar framme jämt, men blivit liiite bättre på att säsongspynta och variera istället med nåååågot mindre stökigt resultat. Hoppas huset kommer fort i vilket fall ;)

   Men hu vilka krämpor! Önskar dig snabb återhämtning och skönt att stickningen funkar igen. Finns inget värre än när fysiken begränsar kreativiteten alltså, min stora mardröm. Ta hand om dig och ha en helt ljuvlig adventshelg!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.