fyra sticklingar i kruka


Nu var det länge sen vi pratade odling här på bloggen och som ni såg tidigare i veckan har min fina höstbalkong bara fått förfalla under de gångna månaderna. Hösten överrumplade mig som varje år, och vintern än mer. Djupt hann snön lägga sig innan jag fick tillfälle att klippa ner de gamla grånade tomat- och paprikastammarna.


Men samtidigt som stelfrusna rotklumpar och vissna löv gick sitt öde till mötes i en svart sopsäck blandade jag upp mina sista rester ur jordpåsarna och satte fyra sticklingar i varsin kruka.


När jag var på skördefest i Rosendals trädgård i september spanade jag in en växt med prickiga blad och röd undersida. Varför köpte jag den inte? Varför köpte jag den inte? Varför köpte jag den inte? mässade mitt huvud efteråt, men vet ni att bara ett par timmar efter att jag publicerat inlägget med samma frågeställning på bloggen så dök det upp en stickling av liknande art i en odlingsgrupp på Facebook! Änglabegonia hette sorten, antagligen för att bladen är formade som vingar, och även om den här inte hade lika intensivt kritvita prickar och var grön på baksidan av bladen så kände jag att det var menat att den skulle bli min. Och det blev den!


Efter att ha stått lite för länge i vatten och rotat sig började den dessutom blomma, så nu kände jag att det var hög tid att den fick komma i kruka. Såhär fin är den just nu!


Murgrönekvisten hittade jag en dag, mystiskt liggandes på golvet framför en av mina krukor. Ingen av katterna ville erkänna sig skyldiga till brottet så jag får väl anta att det är Andreas som tuggat av den. Nu sitter den i alla fall i en sirapsburk jag köpte i London förförra våren (bara för burkens skull uppenbarligen).


När jag träffade Monthly Makers härom veckan hade Mikaela med sig massor av sticklingar av palettblad, varav jag fick en kvist. Himla ledsen såg den ut efter att ha rest, hängt på kontoret, rest igen och slutligen kommit i vas hemma hos mig, men på några dagar repade den sig fint. Nu står den i en liten grön kopp jag hittat för en 10:a på Myrorna och som påminner väldigt mycket om min grönglaserade Gränsforskruka, så kanske får den göra sällskap med min adiantum så småningom.


Sist och definitivt minst fick jag en mikroskopisk elefantöra av Anna María, som slagit rot efter några veckor i en äggkopp. Den fick flytta in i min yttepyttigaste kruka med ett kryddburkslock som fat och är så hysteriskt söt att jag baxnar!


Att föröka växter med sticklingar är verkligen bland det roligaste som finns, och en så fin grej att byta med varandra. Det tycker Vifslan också!

Tags:
18 Comments
 • johanna

  13 november, 2016 at 17:05 Svara

  men så fina sticklingar och SÅ FINA KRUKOR SEN! älskar sirapsburken!

 • BySiri - the life of a creative mind

  12 november, 2016 at 00:17 Svara

  Åh jag vill också ha någon att byta sticklingar med ! Dör söthetsdöden över mini-elefant-örat, hur gullig?!

  • Alicia Sivert

   15 november, 2016 at 07:44 Svara

   Visst! :D Vi får ordna sticklingsbyte här i vår!

 • Jenny

  11 november, 2016 at 23:06 Svara

  Det är så härligt med sticklingar! Hur en planta kan skapa hundratals nya plantor under sin tid. Och jag dör på det lilla elefantörat<3 Minipluttkrukor kan ju vara bland det sötaste som finns alla kategorier.
  Bra påminnelse också, har galet mycket sticklingar som står i små vaser prick överallt men jag lyckas visst aldrig få dem i jord. Hoppas och tror att detta blev inspirationen jag behövde!

  • Alicia Sivert

   15 november, 2016 at 07:43 Svara

   Eller hur – ren magi! Hoppas du visar när du planterat dem – vore kul att se! :)

 • Mikaela

  11 november, 2016 at 15:38 Svara

  Dör vad fin den prickiga är, jag har sett den prickiga begonian allt oftare och känner att jag verkligen behöver en sådan i mitt hem jag med! Hojta när den är stor nog att ta sticklingar på om jag inte hittat en tills dess :D Kul att paletten trivs, den kommer nog få ordentligt fart i vår och bli ett lika stort monster som min är, haha!

  • Alicia Sivert

   15 november, 2016 at 07:42 Svara

   Självklart! :D Jag måste skaffa en sån med röd undersida också. Och tack igen för palettisen!!

 • LisaMarie

  11 november, 2016 at 10:29 Svara

  Åh det är så fint med sticklingar. Nytt liv liksom ^^ Jag måste också göra något åt mina växter här hemma snart. En del av dem trivs inte alls nu när mörkret kommit och båda mina elefantöron har tyvärr strukit med helt :( Som tur är har jag hunnit ge två sticklingar till en kompis så förhoppningsvis kan jag få en tillbaka. Vad häftig den prickiga växten var förresten!

  • Alicia Sivert

   15 november, 2016 at 07:41 Svara

   Nej vad tråkigt!! Hoppas du kan stjäla tillbaka en stickling eller ta en stickling på sticklingen ;) Det ska bli spännande att se hur mina småttingar klarar övervintringen.

  • LisaMarie

   16 november, 2016 at 09:34 Svara

   Ja, hoppas de klarar sig! Mina blev ju ledsna under sommaren så tror mer att det är andra saker än mörker som dödar de små liven. Misstänker att det för min del var för mycket kalk i vattnet samt att jag vattnet dem så det kommit vatten på deras stam, vilket jag läst mig till senare att de tydligen inte alls gillar.

  • Alicia Sivert

   25 november, 2016 at 09:12 Svara

   Ja det är ju en hel vetenskap det där :/ Men rekommenderar gruppen Växtgäris på Facebook som jag äntligen gått med i efter många rekommendationer. Där känns det som att en kan få hjälp med precis vad som helst som rör de små liven :)

 • Fredrikapåvinden

  11 november, 2016 at 08:21 Svara

  Igår när jag stod och diskade tänkte jag att det kändes som så länge sedan vi "sågs" Så var ju tvungen att göra bot på det direkt nu till frukosten! Så hej! <3 Och så kul och spännande med sticklingar! Jag har precis som dig lämnat jordpåsen ute på farstubron, så nu ligger den under ett lager snö och fryser… och så har jag lite sticklingar på fönsterbrädan som behöver planteras… Tror jag får ta och göra ett ryck i helgen och kånka in den där påsen! Ha en superfin helg Alicia!

  • Alicia Sivert

   15 november, 2016 at 07:39 Svara

   Haha precis så var det! Men nu känns det skönt att ha dem i kruka och kunna slappa lite under vintern. Och jag har verkligen saknat dig Fredrika! Hoppas höstvintern är snäll mot dig <3

 • ritschew

  11 november, 2016 at 07:15 Svara

  Är det någon speciell stickling du skulle vilja ha mer utav också?
  Jag donerar gärna någon fin till din fina blogg som tack för bra läsmaterial!

  Jag har ex, olika sorters murgröna (spetsformiga/vanliga blad),
  -Benjaminfikus (storbladig, brokbladig och vanligsmåbladig),
  -Citronfikus.
  -Gasteria succulent.
  -Haworthia limifolia
  -Haworthia fasciata cv. concolor
  -En kortbladig Aloe.

  Och några mer. Hör av dig ifall du är intresserad/vill se bilder!
  /Isa

  • Alicia Sivert

   15 november, 2016 at 07:38 Svara

   Den här kommentaren gjorde mig SÅ glad! Wow, vilket otroligt fint erbjudande, tack Isa :D Men är det inte för sent för att skicka sticklingar nu när det är så kallt?

  • ritschew

   24 november, 2016 at 14:37 Svara

   Ja du kanske har rätt i den delen. Men än är det inte riktigt SÅ kallt. Annars återkommer jag gärna efter februari då temperaturen börjat öka (eller ännu senare..).

  • Alicia Sivert

   25 november, 2016 at 09:10 Svara

   Haha, när du skrev din första kommentar var det 60 cm snö här ;) Men jag läste det i nåt odlingsforum på fejjan, att en inte bör skicka efter oktober typ, men det är bara hörsägen!
   I alla fall får du oändligt gärna återkomma i vår och jag ska fundera på om jag kan göra nåt upplägg så fler kan byta med varandra. Det vore så fint ju! :)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.