got a revolution, got to revolution

aliciasivert alicia sivertsson collage sköna hem drömhem och trädgård dagens nyheter scrapbook scrap book porslin porcelain cup kopp te kaffe koppar cups coffee tea flowers blommor broderi cross stitch

Collage från 2012.

Först, en minnesuppfräschning:

Vad är det för fel på pyssel?
Det är ett förminskande och begränsande ord. Om man synonymgooglar det får man fram:

Vidare används det nästan uteslutande för att kategorisera kvinnliga hantverkstekniker (sömnad, vävning, stickning, broderi, etc.) trots att dessa i många avseenden är lika tidskrävande, estetiskt utmanande och tekniskt avancerade som de accepterade (manliga) konstformerna (t.ex. måleri och skulptur). En man med en virknål betraktas som en konstakt i sig självt, medan kvinnor än idag har svårt att slå sig fram både med pensel och nål, samt lätt glöms bort i historien.

Vad vill jag åstadkomma?
Respekt för samtliga tekniker. Tillgänglighet för alla. Jämställdhet. Fred på jorden. Med mera.

aliciasivert, alicia sivert, alicia sivertsson, broderi, korsstygn, embroidery, needlework, cross stitch, modern life is rubbish, blur

Så med det i åtanke går vi vidare till

Lägesrapport:
Sedan jag och Jessica hade möte har jag

Bytt namn på blogg-kategorin med mina skapelser från Pyssel till Alster & Makeri.

Slutat använda ordet ”pyssel” i mitt tal- och skriftspråk. Det var inte så svårt.

Upplyst dem i min omgivning som använt ”pyssel” för att beskriva min verksamhet att jag inte önskar förknippas med det ordet längre, förklarat varför och givit tips på användbara synonymer.

Aktivt bekämpat jantelagen och inte förminskat mig själv när jag fått komplimanger.

Vänt upp och ner på alla mina Pinterest-kategorier och slutat skilja oljemåleri från broderi annat än i material och teknik. Alla mina boards med kreativ inspiration innehåller nu stora som små projekt och jag värderar inte längre målerimappen som oefterhärmlig och textilmappen som lättodlad DIY-potatis.

Planer för den närmaste framtiden:

aliciasivert, alicia sivert, alicia sivertsson, fika, trekaffe, kaffe, coffee, glass, ice cream, karin larssons värld, lena bydin

Läsa om Karin Larsson som faktiskt revolutionerade redan i början av 1900-talet.

Inspireras av min vän frk. Cecilia, som höll vernissage hemma med sina alster från konst- och inspirationskursen hon gick förra terminen. Ett så himla bra slag för kreativiteten, och en käftsmäll i ansiktet på jantelagen.

Skapa en bloggkategori för konstupproret.

Inspirera andra kreatörer att se värdet i sitt eget arbete och joina revolutionen.

Är det ingen av er som läser som känner att det här även är er kamp? Jag upplever liksom att inte minst bloggvärlden är full av talangfulla människor som undervärderar sig själva och sitt kreativa arbete. Dessutom är ju blogg och jantelag lite av en omöjlig kombo. Det bor en liten upprors-hen i oss alla.

rubrik ur VOLUNTEERS av JEFFERSON AIRPLANE/MARTY BALIN, 1969
Tags:
12 Comments
 • Fellen

  29 augusti, 2013 at 17:55 Svara

  Alltså JA! Fy sjutton vad det här är behövligt och bra. Du är makalös.

  Det här får mig att reflektera över varför mitt skapande har utvecklats som det har gjort. Jag tänker på när jag var en väldigt liten person och arbetade ihärdigt och passionerat med alla möjliga olika material och att jag nu nästan uteslutande målar. Jag menar, jag älskar akvarell, men jag tror inte att det är därför jag lämnade det andra. Alltså grejen med att jag så snabbt jag målade akvarell och ramade in det fick känna att jag skapat konst, men att ett hus av dillstjälkar och höstlöv eller en havsfågel av strandstenar eller ett tovat tredimensionellt sjöjungfruansikte "bara var pyssel", det är ju befängt.
  Näe, nu blir jag så exalterad inför att plocka upp mina gamla kärlekar och kombinera! Stenar och posca, akvarell och ull och löv. Varför inte liksom?

  Jag vill vara med på det här.

  • Alicia Sivert

   2 september, 2013 at 12:00 Svara

   ÅH ELLEN! Detta är det bästa bästa bästa!

 • Fredrikapåvinden

  8 augusti, 2013 at 11:41 Svara

  Du e så bra tralalala!!!! Så fantastiskt bra skrivet. Heja dig!

 • hille

  4 augusti, 2013 at 19:56 Svara

  har verkligen aldrig tänkt på det innan – men nu när jag läser det såhär så vill jag verkligen genast sluta använda ordet "pyssel"! (känns skämmigt att jag skrev det för några veckor sen till en bild som skulle vara med i en tidning, nu. eftersom den kom ut i helgen. ehheh…)
  ungefär som jag blivit mer och mer medveten om sexism etc på sistone för att jag verkligen fått upp ögonen för hur förjävla mycket sådant som finns omkring oss.

  • Alicia Sivert

   2 september, 2013 at 11:59 Svara

   Exakt! Och det går hand i hand på något vis. Jävla elitism, vi ska krossa allt!

 • sofia

  31 juli, 2013 at 15:45 Svara

  Heja dej jag är såå på!! Makerirevolt, watch out moahaha!!

 • Jessica

  31 juli, 2013 at 15:14 Svara

  Heja vad glad jag blir av Emmas kommentar!

  Och heja dig! Bra att dokumentera framsteg!
  Gjorde en ganska så omfattande omorganisering (omfattande mest pga finns inget bra sätt att göra det på?!) och flyttade över pins från min illustrations-board till art istället. Kändes inte rätt – så mycket där var ju konst! Kändes onödigt att skilja på det på något oklart vis. (Samt att jag märkte att jag inte visste hur jag själv skulle skilja på't.)
  Men åh! Brabra.

  • Alicia Sivert

   4 augusti, 2013 at 10:52 Svara

   Hurra!
   Ja det var ett sjå att rådda Pinterestmapparna, men väl värt.
   Möte 2 snarast!

 • Emma

  31 juli, 2013 at 13:20 Svara

  AMEN!
  Jag, som arbetar som fritidspedagog med lågstadiekids, konfronteras med ordet "pyssel" dagligen. "Vill ni pyssla lite, flickor?", "På måndagar har vi utedag, på tisdagar har vi pyssel…" osv.
  Jag har tidigare inte haft något direkt problem med ordet "pyssel" då jag själv använt det väldigt öppet om alla typer av kreativa aktiviteter men just i skolans värld används ordet av många på ett väldigt begränsande sätt. Därför har jag i protest helt slutat att använda ordet "pyssel" på jobbet och säger istället "skapande". Och hoppas på att skapande ska få vara det där skitbreda begreppet som fångar in allt kreativt vi gör med våra händer och huvuden.
  Tack för upprorsinspiration och revoltpepp!

  • Alicia Sivert

   4 augusti, 2013 at 10:49 Svara

   Förbaske mig så bra! Särskilt med barn tycker jag det är viktigt att använda rätt begrepp och tidigt bilda respekt för olika tekniker. Är just hemkommen från scoutläger där jag ansvarat för hantverkspasset och gång på gång fått rätta vuxna människor som kommer med kommentaren "här sitter ni och pysslar".
   "Skapande" är ett bra ord. Heja oss!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.