göttig glass med choklad- och mintkross


Jag har nog aldrig delat ett recept med er men nu är det banne mig dags! Jag har hittat på en ultimat jävla glassmaksättning så vi kör bara utan vidare omsvep.

Eller, jag måste kanske börja med att säga att sen jag köpte glassmaskin i somras kommer jag aldrig köpa färdigglass igen. Det är så enormt stor skillnad i smak och de kreationer som kommer ur den här burken alltså, de är det godaste jag ätit. Dessutom blir det billigare och lättare att fixa ekologiska råvaror och smaksättningsidéerna kan du ta hur långt som helst. Så, om ni fortfarande äter mejeriprodukter och ägg – köp en glassmaskin (min kommer från Kjell & Company). Och är du vegan kan du säkert applicera smaksättningstipsen i detta inlägg på ditt favoritrecept. Nu kör vi:


Ingredienser:
3 dl vispgrädde
3 st ägg
8 msk florsocker
lite vaniljsocker eller vaniljpulver
en påse Marianne (200 g + 20 g för smygätning)


Ta bort pappret och krossa Marianne-karamellerna. Jag brukar göra det med en potatisstöt men ni hittar nog på något sätt (mixer, hammare etc). Gör gärna ett konstverk av karamellpappret när ni har tid.


Vispa grädden.


Blanda ägg, florsocker och vaniljsocker/pulver i en bunke.


Vispa med elvisp tills det blir fluffigt. Första gången jag gjorde glass själv vispade jag med handvevad visp. Då fick jag nog hålla på en halvtimma. Med elvisp går det på ca 2 minuter med högsta effekt.


Häll Marianne-krosset i äggfluffet och blanda väl.


Vänd i vispgrädden (nu behöver du inte blanda så väl pga vill behålla grädden luftig).


Ta ut glassbunken ur frysen och starta glassmaskinen. Häll i smeten.


Låt maskinen arbeta i ca 20 minuter.

(Har du ingen glassmaskin kan du hälla smeten i en långpanna och frysa i minst sex timmar.)


Skrapa ut med trä- eller plastbestick (slickepott är för mjukt och metall skadar insidan av glassbunken) och ställ in i frysen en stund för att stelna ordentligt.


ÄT!


Och sluta instagramma nu, det smälter ju!

Nördinfo till fellow samlare och hantverksfantaster: Den petita skålen är gjord av Anders Dolk, Hedemora 1994, och jag loppade den för max 50 spänn (kan ha varit så lågt som en 20:a också, jag minns inte) på Myrorna i Hjorthagen.

17 Comments
 • Frida

  16 januari, 2015 at 17:23 Svara

  Hihi satt och skulle skriva en inköpslista för att sedan åka till affären för att handla mat… så skulle jag bara kolla upp ett recept på internet… råkade gå in på din blogg en stund istället… och så hittar jag detta recept!!! Detta får bli mitt fredagsgodis!!! Så himla gott det ser ut!!! (receptet jag egentligen skulle kolla upp var en grönkålspaj men jag tror jag struntar i den och går direkt på efterrätten)

 • hille

  12 januari, 2015 at 13:53 Svara

  Det där ser otroligt gott ut!! man kanske skulle investera i en glassmaskin, ser ju så himla värt ut. BTW SNYGG NY HEADER?!

  • Alicia Sivert

   12 januari, 2015 at 14:07 Svara

   Ja, SÅ VÄRT!
   Tack ska du ha! Den är jätteprovisorisk för jag SKA verkligen försöka göra en ordentlig men blev så förjordat trött på den gamla så var tvungen att göra i alla fall någonting.

 • ISA

  10 januari, 2015 at 22:20 Svara

  MUMS! nu vill jag ha glass!

 • Mikaela Johansson

  10 januari, 2015 at 16:16 Svara

  Och SKEDEN! <3

  Mina föräldrar hade en glassmaskin, men konstigt nog gav de bort den. Hann bara göra en helt sjukt deliciös blåbärsglass innan den försvann, haha.

  • Alicia Sivert

   10 januari, 2015 at 16:24 Svara

   Hoho, glad att du la märke till den! En av mina York-skedar. Är lite svag för sånt där krams ibland, håhå jaja.

   Men alltså VA! Så kan de ju inte bara göra? Men förtvivla icke – Kjell brukar ha superrea på sin glassmaskin med jämna mellanrum (jag köpte den för 200:- men den har varit nere på så lite som en hunka, så det kommer nog snart en kampanj igen!). Blåbär låter även sagolikt. Det har jag i frysen så kanske är det dags för ett experiment till…. :)

 • Sarah

  10 januari, 2015 at 13:48 Svara

  GUD vad det där ser gott ut. Här är det storm utanför fönstret… Annars hade jag gått direkt till mataffären och köpt ingredienser. Tack för ögongodiset! :)

  • Alicia Sivert

   10 januari, 2015 at 16:25 Svara

   Trotsa stormen! Inget smakar så gott som glass i storm medan tårna tinar i yllesockorna!

 • Helga

  10 januari, 2015 at 10:04 Svara

  Har en stackars bortglömd glassmaskin som jag fick i inflyttningspresent (till vår förra lägenhet, inflytt nov 2011). Använt den en gång… Men det blev inte så bra då så då tappade vi väl sugen. Plus, egentligen gillar jag inte glass sådär jättemycket :O Men detta verkade faktiskt himlarns gott!

  • Alicia Sivert

   10 januari, 2015 at 16:26 Svara

   Konstigt att det är så många som haft negativa upplevelser med sina glassmaskiner :/ Min funkar helt problemfritt. Kanske läge att prova igen? Fast om du inte gillar glass… Jag är fullkomlig glassoman. DANSADE (det gör jag aldrig annars) och sjöng när jag hade köpt maskinen.

 • Sara Mattsson

  9 januari, 2015 at 14:01 Svara

  Så grymt gott med hemmagjord glass! Undra om man kan byta ut florsockret mot honung, agavesirap eller dadlar.

  • Alicia Sivert

   9 januari, 2015 at 14:32 Svara

   Säg gärna till om du testar och det blir bra! Jag gillar fett och sötma, så jag har liksom inte experimenterat så mycket med andra alternativ när det kommer till efterrätter (inte sen mamma gjorde pannkakor med grahamsmjöl – tvi vale).

 • Beatrice

  9 januari, 2015 at 13:34 Svara

  Btw, såg nu… Din header!? Har gått kalligrafikurs med riktigt tusch och fjäderpenna, och det blir banne mig inte i närheten av sådär fint. Himla snygg handstil du har!

  • Alicia Sivert

   9 januari, 2015 at 13:59 Svara

   Hahaha tack babe! Den är ganska provisorisk (har en idé men sätter mig aldrig ner och börjar jobba men var så trött på den gamla) men jag är glad att du gillar den! Jag skriver ganska kurvigt och spretigt på samma gång och det är ganska oläsligt i sammanhängande text men funkar bra för såna här tillfällen. Gick en kvällskurs i kalligrafi med min konstförening för nåt år sen och lärde mig alla regler så att jag kan bryta mot dem. Det är kul!

 • Beatrice

  9 januari, 2015 at 13:32 Svara

  Åh, alltså!? Ser helt sjukt gott ut. Önskar att glassmaskinen jag fick från OBH Nordica faktiskt funkade sådär bra, men det bara fryser i kanterna så att den inte kan snurra runt glassen alls… Så den blir inte särskilt bra, haha. Kan säkert vara för att man först måste hälla i formen och sen sätta på locket där strömmen sitter, så det hinner frysa om man inte är snabb nog…

  • Alicia Sivert

   9 januari, 2015 at 13:57 Svara

   Meh! Vad värdelöst! Här häller en genom hålet i locket medan maskinen är igång men alltså jag har sällan tålamod till det (går så långsamt och blir så kladdigt) så jag har börjat hälla i smeten med maskinen avstängd, sätta på locket och starta sen och det funkar! Den fryser inte så snabbt liksom.
   Meen, du kan ju prova långpanneversionen kanske?

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.