halvtidsuppföljning av mina mål 2016

Tänk att halva året redan har passerat! För mig har det varit några snabba, intensiva och härliga sex månader, fyllda av utmaningar och utveckling. Wilda påminner mig alltid om vikten av att följa upp sina mål, och denna halvårsdag tänkte jag ta tillfället i akt att se över var jag kommit med mina!

Mål 1: Starta företag och börja producera mer organiserat.
Syfte: Öka min kreativa tid och därmed mitt välmående.

Dagsläge: Jag har en ansökan inne på handläggning hos Skatteverket och även om det går trögt och har varit väldigt omständligt och motigt hittills är jag himla stolt över mig själv och förväntansfull på vad det ska ge! Min produktion är fortfarande väldigt luststyrd men jag har börjat arbeta efter teman, beställningar och mer formulerade visioner och lär mig hela tiden att bli mer proffsig och använda min tid effektivt.

Mål 2: Medvetet minska mitt intag av mjölk- och äggprodukter.
Syfte: Minska världens lidande.

Dagsläge: Jag har bytt ut grädde mot växtbaserade alternativ och stekt i olja istället för smör i i stort sett alla mina ”trygga” recept (dem jag kan och känner mig bekväm att experimentera med – jag är inte något större fan av matlagning). Jag äter fortfarande ost i olika former och bakar med ägg och smör så än är det långan väg att vandra men jag ifrågasätter mitt handlande varje gång jag köper lakto- och ovo-produkter, så jag är en bit på väg. När jag äter njuter jag och ägnar mig inte åt skuldbeläggning för det tror jag är destruktivt för själva relationen till mat, och det är ju relationen till konsumtion jag vill åt.

Mål 3: Fortsätta att bara göra saker jag vill göra.
Syfte: Öka min livskvalitet och min ork.

Dagsläge: Det här är en lite knivig fråga att utvärdera, för å ena sidan har jag under de senaste åren minskat mängden ofrivilliga åtaganden, men samtidigt kanske tagit på mig lite väl många frivilliga projekt – som trots att de är lustfyllda blir betungande när belastningen är hård. Jag har under det här året varit aktiv inom tre stora ideella projekt som jag inte kan välja mellan och det går ut över orken jag har för att arbeta avlönat, vilket ju inte är hållbart i längden. Jag behöver vara lite tuff mot mig själv, prioritera efter hjärnan eftersom hjärtat inte kan välja och säga nej till vissa saker. Det är smärtsamt och inte riktigt i linje med vad jag ”vill göra” men med syftet med målet.

Rent privat har jag emellertid omfamnat målet med hull och hår och givit mina introverta personlighetsdrag rätt stort spelrum. Jag har tackat nej till i stort sett alla fester, börjat bli mer trygg i ett banga och kunnat vara ärlig i att det inte är en umgängesform som passar mig, istället för att hitta på ursäkter (”jag måste jobba”, ”jag har en deadline”, ”jag är tyvärr upptagen med ospecificerat” osv). Det har faktiskt givit mig jättemycket, inte bara lugn och ro utan också en bättre relation till mig själv och förhoppningsvis till andra eftersom jag inte längre ljuger (lika mycket).

Jag tycker också det faktum att jag ägnat så mycket tid åt odling är ett fint bevis på att jag blivit bättre på att ta hand om mig själv. Jag har ofta svårt att ägna mig åt saker som inte tar mig framåt, och önskan att kunna leva på det jag gör är alltid med som en skugga över mitt bild- och formmässiga skapande. När det gäller odlingen vet jag dock att sannolikheten att jag ens går runt med omkostnaden för jord och krukor jämte den pyttelilla skörd jag kan driva upp på balkongen är ganska obefintlig. Jag påtar och planterar enbart därför att det får mig att må bra, utan krav på motprestation, och det är därmed nog den bästa investering jag gjort i mitt välmående i år.

Mål 4: Försöka måla eller rita någonting varje vecka.
Syfte: Förfina och utveckla min teknik.

Dagsläge: Jag har nog lite glömt bort det här målet och jag vet flera veckor jag missat om en ska vara ordagrann, men på det stora hela har jag målat mycket mer än förr. Jag har haft en större lust, mer inspiration och friare sinne. Jag har slösat, lekt, experimenterat och gjort grejer enbart med syfte att illustrera blogginlägg eller prova tekniker vilket innebär att en mental spärr, respekten för materialet, har lättat lite. Det är ju fantastiskt nu när jag tänker på det!

Mål 5: Ta Sakmakarutmaningen på större allvar.
Syfte: Minska mängden material jag sparar på och våga använda Det Allra Finaste.

Dagsläge: Det här går nog lite upp och ner för mig och även om jag blivit bättre på att välja det finaste materialet, istället för det som det inte gör så mycket om jag förstör, har jag också svårt att inte köpa nytt när jag fyndar och svårt att slänga eller göra om sånt som aldrig blir klart. Jag känner mig ganska lugn i att det här målet kommer att följa det första, och att när jag har företaget igång och kan börja producera mer organiserat kan jag också börja tömma i garderober och lådor. Ett steg i taget.

stenskvätta gotland

Sammanfattningsvis måste jag säga att jag är överraskad hur pass bra jag följer min vision för året utan att nödvändigtvis tänka på den särskilt ofta. Mycket makt tror jag ligger i själva formuleringen och att jag just skrev ner de här punkterna i början av året. Lika mycket ligger i uppföljningen och för er som har egna mål eller löften vill jag verkligen rekommendera att göra en halvårscheck för att se var ni varit framgångsrika och i vilka brasor ni behöver lägga på ett extra vedträ. Kanske har ni redan gjort det – vad har ni i så fall kommit fram till?

14 Comments
 • LisaMarie

  10 juli, 2016 at 19:59 Svara

  Åh vilket inspirerande inlägg! Du har varit grymt "duktig" ju! Obs, citattecken används för att jag inte gillar ordet duktig men för att jag inte kom på något bättre, hoppas du förstår vad jag menar. Nu är jag inspirerad att följa upp mina egna livsmål, får bli någon dag. Och du, angående att baka utan ägg, så postade jag häromdagen ett recept på veganska mandelkubb ;)

  • Alicia Sivert

   12 juli, 2016 at 13:03 Svara

   Shit vad bra tajming! Det måste vara ett tecken ;)
   Och tack!!! Jag förstår precis vad du menar och använder också ordet "duktig", men med försiktighet och gärna en utveckling av definitionen, precis som du :) Lycka till med utvärderingen!

 • Wilda

  6 juli, 2016 at 19:49 Svara

  Tack för länkkärlek <3 Och så himla glad jag blir av att läsa om dina mål. Jag måste ju bara berömma din utveckling i både foto och text. Det märks att du tar det på ett annat allvar och har ett tänk bakom som slår igenom. Inspirerande! Det där med syfte var något jäkla bra som jag tänkte sno med till nästa år.

 • Lovisa

  1 juli, 2016 at 08:56 Svara

  Jag såg inlägget hos Wilma och tycker verkligen att det är så bra att utvärdera sina mål under året! Och det är kul för oss läsare att läsa :)

 • Camilla

  1 juli, 2016 at 06:45 Svara

  Åh, känner så mycket igen mig i att känna mig tvungen att ljuga för att tacka nej till festligheter. Skulle också vilja kunna säga att nej, jag vill bara vara hemma med min katt och en bok – och att detta skulle ses som okej. Inspirerande att du börjat vara mer ärlig där – jag ska också försöka!
  Och heja dig med ersättandet av animaliska produkter – jag blev vegan så, genom att ett i taget ersätta produkter och hitta nya som jag gillade. Sen vips var jag plötsligt utan dem utan att veta hur det hänt typ :) (fast jag ville ju dit såklart, precis som du verkar vilja) Lycka till!

  • Alicia Sivert

   12 juli, 2016 at 13:00 Svara

   JA alltså no joke det är SÅ SKÖNT! Har givit mig en inre frid jag aldrig känt förut. Tacka nej är bäst!!!!
   Men gud vad glad jag blir att höra detta, Camilla! Med kött slutade jag ju bara abrupt direkt, och jag har på något vis inbillat mig att jag måste göra det även med mjölk och ägg, men då har det känts krångligt och överväldigande. Vad skönt att höra att du gick nedtrappningsvägen, det är väldigt inspirerande!

 • Anonym

  30 juni, 2016 at 20:02 Svara

  Jag har allt annat än gröna fingrar, men så började jag nyligen köpa skruttiga orkidéer i fyndhörnan på Ikea för typ en euro och rehabiliterar dem, och gissa om jag är glad nu när jag lyckats få dem att blomstra!
  Pia/ gingiberi.blogg.se

  • Alicia Sivert

   12 juli, 2016 at 12:58 Svara

   Jamen det kan jag tro! Du kanske är specialist utan att veta det (;

 • Mikaela

  30 juni, 2016 at 18:14 Svara

  Jag har nog inte ens tittat på mina mål sedan första kvartalet av året! Kan knappt minnas vad jag skrev så då är jag förmodligen inte så nära dom. Måste genast se vad jag egentligen skrev! Men härligt att det går framåt för dig, imponerad av att du ändå målat något nästan varje vecka och så härligt att odlingen får dig att må bra!!

  • Alicia Sivert

   12 juli, 2016 at 12:56 Svara

   Åh, hur gick det? Det är nog bra att göra halvårs eller kvartalspåminnelser för annars kommer väl ingen kotte ihåg vad hen tänkt sig! Jag blev positivt överraskad när jag gick igenom mina tankar från i januari, hoppas det är samma för dig :)

 • Christin

  30 juni, 2016 at 06:05 Svara

  Inser nu att det såklart är vettigt att följa upp sin mål, även om jag….aldrig gjort det. Skall definitivt se vad (om?) jag skrev något i januari. Men tycker sånt är svårt formulerat, rädd att sjuta mig själv i foten, bli besviken och må ännu sämre. Men blev väldigt inspirerad av din väldormulerade text!

  • Alicia Sivert

   12 juli, 2016 at 12:55 Svara

   Jag skrev lite om den saken också i början av året, för jag är likadan, och att jag av den anledningen uteslutande använder mig av ordet "mål" istället för tex "nyårslöfte" som ju är värdelöst så fort man gör ett misstag och bryter det.
   Du behöver ju inte formulera dig utåt heller utan sånt här kan passa lika bra i en dagbok, och stegen kan med fördel vara små för att passa in i livet och bli konstruktiva istället för jobbiga måsten. Lycka till kompis! <3

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.