Handgjord jul 2018: 19 hållbara, närproducerade julklappar

Får du tuppjuckspanik av klapp- och konsumtionshets till jul? Bra! Jag har skrivit ihop en lista på 19 hållbara alternativ till massproduktion och risig kvalitet – just för dig! Dessutom får du mängder av bonustips ur webbshopparna och kan sen dricka årsglöggen med en eftersmak av ~*Gott Samvete TM*~ december. Häng med!

Handgjord jul 2018, 19 hållbara, närproducerade klappar och presenter tillverkade av kvinnor och icke-binära i Norden. För en godare jul!

Ljusstake med liten muckla av Andrea Grath. Ljushållare till flaska, designad av Emelie Nilsson för Våges. Korsstygnsmönster till julbonaden Fålar Fem av mig.

Det bästa för miljön är naturligtvis att minska antalet julklappar, ge bort något du redan har, handla begagnat och att skänka förbrukningsvaror och ätbart. Men hittar du ingen fin present till dig själv eller dina kompisar i garderob, förråd eller skafferi kommer här en lista på 19 hållbara, närproducerade klappar tillverkade av kvinnor och icke-binära personer, här i Norden, helt eller delvis för hand! För är det någon som märker huruvida dina pengalappar inkommer eller inte, så är det knappast de stora butikskedjorna utan småföretagarna och hantverkarna. Genom att handla småskaligt och lokalt gör du en insats för miljön (fast det är politikers och större företags ansvar att göra riktig skillnad, glöm inte det) och genom att handla handgjort och direkt av tillverkaren gör du en insats för detaljhandel och konstnärskap. Så slå in två russin i en smällkaramell och fira en handgjord jul i år!

Handgjord jul 2018

Handsydd väska i vegetabiliskt garvat läder, av Jenny Lou Store. Handgjord jul 2018, handgjorda lokalproducerade julklappar och presenter tillverkade av kvinnor och icke-binära i Norden.

Rund väska, handsydd av Jenny Lou Store i vegetabiliskt garvat läder. Förra året stod jag över alla julklappsbyten och köpte en sån här i julklapp till mig själv istället! Missa inte heller Jennys andra accessoarer, som nyckelhållare och hundhalsband.

Flergångskaffefilter av Stella Sews. Handgjord jul 2018, handgjorda lokalproducerade julklappar och presenter tillverkade av kvinnor och icke-binära i Norden.

Flergångskaffefilter sydda i ekologisk bomull av Stella sews som också tillverkar bivaxdukar att använda istället för plastfolie.

Virkad basker Blanka i återbruksgarn, av Elle vu. Foto vänster: Katja Rangstam. Foto Höger: Sofia Frändeby. Handgjord jul 2018, handgjorda lokalproducerade julklappar och presenter tillverkade av kvinnor och icke-binära i Norden.

Blanka basker virkad i återbrukat garn, av nyöppnade Elle vu som också sytt den ursnygga jackan Elmina i återbruksmaterial! Jag blir lite vild av Elle vus produkter eftersom de förenar allt jag tycker om i livet: handgjort, återbrukat, senapsgult och enastående formgivning i liten upplaga! 10 av 10 lussekatter.

Brickor med feministiskt motiv av Sissi Öqvist. Handgjord jul 2018, handgjorda lokalproducerade julklappar och presenter tillverkade av kvinnor och icke-binära i Norden.

Brickor med feministiskt motiv, av Sissi Öqvist. Finns i flera fina färger och former!

Amity bird halsband av Wild Light Designs. Handgjord jul 2018, handgjorda lokalproducerade julklappar och presenter tillverkade av kvinnor och icke-binära i Norden.

Amity bird, silverhalsband av Wild Light Designs som gör så ruskigt snygga smycken. Spana bara in den här snäckringen för alla oss med sjöjungfrukomplex!

Jungle Cats och Catriarchy konsttryck av Frida Clerhage. Handgjord jul 2018, handgjorda lokalproducerade julklappar och presenter tillverkade av kvinnor och icke-binära i Norden.

Jungle Cats och Catriarchy, illustrationer av Frida Clerhage. Konsttryck printade i Göteborg.

Ljusstake av hästskor, skapad av JO Work of art. Handgjord jul 2018, handgjorda lokalproducerade julklappar och presenter tillverkade av kvinnor och icke-binära i Norden.

Ljusstake av hästskor, skapad av JO Work of art som också gör den finaste adventsljusstaken!

Ring i silver med hare av Naomi.se, Halsband och örhängen "Frökapsel" av Lena på Lena och Fredrik. Handgjord jul 2018, handgjorda lokalproducerade julklappar och presenter tillverkade av kvinnor och icke-binära i Norden.

Silverring med hare av Naomi Nowak som först skulpterat gjutformen i vax.
”Frökapsel” örhängen och halsband, smidda i återvunnet silver av Lena på Lena och Fredrik.

Kökshandduk "Skogshare" av Kajsaform. Handgjord jul 2018, handgjorda lokalproducerade julklappar och presenter tillverkade av kvinnor och icke-binära i Norden.

Kökshandduk ”Skogshare” av Kajsaform. Tryckt i Sverige och finns i flera färger där jag har svårt att välja vilken som är finast!

Akvarellprint "Valar" av Jaquline Hultman för JO Work of art. Handgjord jul 2018, handgjorda lokalproducerade julklappar och presenter tillverkade av kvinnor och icke-binära i Norden.

Valar”, print av Jaquline Hultman som precis släppt fyra motiv genom JO Work of art. Trycks i Sverige.

Smycken av Lovisa Dunked, Linnholms och Feminisa. Handgjord jul 2018, handgjorda lokalproducerade julklappar och presenter tillverkade av kvinnor och icke-binära i Norden.

Girl Power-halsband i mässing av Lovisa Sköld som också målar fantastiska tavlor!
Merde-medallion, halsband i silver av Linnholms. ”För att allt låter bättre på franska.”
Halsband med dubbla venussymboler i silver, av Feminisa.

Spirits of the wild, fotoprint av Illianas Art. Handgjord jul 2018, handgjorda lokalproducerade julklappar och presenter tillverkade av kvinnor och icke-binära i Norden.

Spirits of the wild, fotoprint av Illianas Art. Stämningsfulla naturbilder med tallskog och dimma tycker jag man ser i alla typer av hem just nu, ofta från någon stor anonym sida utan info om upphovsperson eller plats. Beställ väggkonst av din favoritfotograf istället!

Bivaxsalva av Basecamp Crafting och Blixtlåsörhängen av Refo by Kronbruden. Handgjord jul 2018, handgjorda lokalproducerade julklappar och presenter tillverkade av kvinnor och icke-binära i Norden.

Recept och ekologiskt bivax för att skapa din egen salva, av Basecamp Crafting som också säljer fina bivaxljus.
Blixtlåsörhängen av Refo by Kronbruden. Refo samlar flera hantverkare som jobbar i återbruksmaterial, örhängena finns i olika färger.

Handsnidad trollstav av WhompingWillowShop. Handgjord jul 2018, handgjorda lokalproducerade julklappar och presenter tillverkade av kvinnor och icke-binära i Norden.

Och för oss nördar, en handsnidad trollstav av blåregn! Skapad av WhompingWillowShop som både täljer trollstavar och syr förvaringspåsar till. Vilket hjärta slår inte volter såhär i Fantastic Beasts-tider?

Fruktpåsar sydda i återbrukad spets av Alicia Sivert. Hållbar jul 2018, handgjorda lokalproducerade julklappar och presenter tillverkade av kvinnor och icke-binära i Norden.

Sist har vi fruktpåsar i återbrukat spetstyg av mig, Alicia Sivert shop. Att plocka lösviktsfrukt och grönsaker i istället för de där engångssladdrisarna i plast eller stärkelse som håller max två användningar. Mina fruktpåsar av samma modell har jag använt i tre år nu, just sayin’.

Listan fortsätter

Så råder vi bot på en del av julpaniken med hjälp av högkvalitativt hantverk! Innan jag lämnar över ordet vill jag passa på att tipsa om White Monday som inföll igår och som listar organisationer som jobbar cirkulärt med second hand, återbruk, delningstjänster med mera – som motreaktion mot konsumtionshetsens Black Friday.

Och nu undrar jag om DU har fler tips på webbshoppar och fina, handgjorda, hållbara produkter? Skriv gärna en kommentar med länk här nedanför, så förlänger vi listan tillsammans!

Ta hand om hjärtat och samvetet, och kom ihåg att det mest konstruktiva vi kan göra är att stötta de verksamheter vi vill ska finnas kvar. Det är kanske ännu mer effektivt än att bojkotta och undvika dem vi ogillar, för det föder ny kraft och inspiration.

Och ja, jag säger det redan nu – god, handgjord jul för sjutton! ❤

Här hittar du förra årets julklappsinlägg, några av produkterna finns ännu i lager!

Tags:
19 Comments
 • Sofie

  29 november, 2018 at 12:41 Svara

  Väldigt bra lista! Jag är såå sugen på ett av Fridas prints! har spanat på det snart ett år, så nu är det nog dags att önska mig det i julklapp! Det så roligt att få något unikt i julklapp!

  • Alicia Sivert

   4 december, 2018 at 11:18 Svara

   Vad roligt att höra! Jag tycker de är såå fina! Vilket är du mest taggad på?

 • Alicia Sivert

  25 november, 2018 at 19:00 Svara

  Jag vill fortsätta tipsa om Thea på Västerdrottningen som just öppnat en shop med unika, handgjorda produkter i keramik och textil!

  http://vasterdrottningen.se/shop/

 • Wilda

  24 november, 2018 at 17:07 Svara

  Vilket fint inlägg och så viktigt på alla sätt! De bästa julklapparna är ju de handgjorda personliga och hållbara. <3 Tack för att du gjort ett så fint jobb med detta!

  • Alicia Sivert

   25 november, 2018 at 18:47 Svara

   Tack själv, Wilda! Och tack för länken i dina stjärnögonblick! <3

 • Thea

  22 november, 2018 at 22:47 Svara

  Älskar detta inlägg! Tycker så mycket om när det samlas olika kreativa uttryck såhär, det visar verkligen på fantasins gränslöshet och det är helt svindlande att det liksom är DRÖMMAR och IDÈER i faktisk fysisk form?! Så himla fint med tankarna också, att stötta småföretagande och (i viss mån) lokalproducerat <3

  Så himla fint jobb du gjort Alicia. Jag lämnar några favorittips här i form av Malin i Ratan (vill bo i hennes barrskogs-doftande tvål), LisaLoves magiska printar (lisalove.se på instagram) och slår också ett slag för att ge bort en fikastund på sitt lokala café till någon en tycker om och gärna sitter och dricker påtår på påtår med <3

  • Alicia Sivert

   25 november, 2018 at 18:46 Svara

   JA men eller hur! Det är så mäktigt när en tänker på all dedikation och träning som ligger bakom varje handgjord grej <3

   Tack snälla Thea! Malin i Ratans tvål hade jag med förra året, vad roligt att du gillar den! Också så hiiiimla fint tips att ge bort av sin tid och inte bara materiella grejer. Fikan ska jag minnas! Tack!

 • Jenny

  21 november, 2018 at 20:34 Svara

  Åh vilket fint inlägg! Hela vår webbutik är fylld av sånt du precis efterfrågar ( bl a Stellas produkter) och dessutom skänker vi 20% till välgörenhet! Så i vårt lilla utbud kan en verkligen göra en annan bättre sorts julhandel.
  /Jenny

  http://www.trettiosjugrader.se/butik/

  • Alicia Sivert

   25 november, 2018 at 18:44 Svara

   Så suuperduperbra! Tack för att du bidrar med fler tips!

 • Stella sews

  21 november, 2018 at 09:20 Svara

  tack snälla för att jag fick vara med i ett så fint och viktigt inlägg! <3 Stella

  • Alicia Sivert

   25 november, 2018 at 18:44 Svara

   Så glad att få representera dina grymma kaffefilter! Hoppas de går åt som smör i jul, lycka till! :)

 • Jenny Lou

  20 november, 2018 at 21:09 Svara

  Tack för att jag fick vara med ♥️ Och i sånt fantastiskt fint sällskap! Så många grymma skapare!

 • Jaquline Hultman

  20 november, 2018 at 15:13 Svara

  Vilket härligt inlägg Alicia! Känner mig så inspirerad av alla fantastiska hantverk och grymma kreatörer. Tack snälla för att jag fick vara en del av detta fantastiska gäng <3 God hållbar handgjord jul! :D

  • Alicia Sivert

   25 november, 2018 at 18:41 Svara

   Åh vad roligt att höra, tack själv! Så kul att dina fina prints äntligen är i produktion!

 • Anni

  20 november, 2018 at 12:57 Svara

  Mitt bästa tips är att också gå till hantverkarnas fysiska butiker och handla där om du i framtiden vill ha butiker att gå till. Handlar alla på nätet så dör butikerna och stadskärnorna med dem..

  • Alicia Sivert

   20 november, 2018 at 13:20 Svara

   Jättebra sagt! Och kanske ett helt inlägg i sig. Dyrt och svårt för hantverkare att hyra och bemanna butik. Och hantverk om något vill en ju klämma på och välja bland!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.