i min skissbok del 1: Jimi Hendrix, effsingar och jordgubbsglass

Något av det roligaste jag vet är att få titta i andra personers skissböcker! Okej, nu låter det som att jag är en sån som olovandes smyger in och läser folks dagböcker men det är alltså inte det jag menar. Jag tycker om när andra visar sin process och sina tankemönster genom att öppna sina anteckningsblock. Idéerna är så råa och fria där. Att få se de första skissade tankarna till ett projekt tycker jag förhöjer det färdiga alstret – helt oavsett hur resultat blir.

När jag skulle börja på HV köpte jag en skissbok att själv föra anteckningar och samla idéer i. Jag tänkte att jag kunde öppna den för er med jämna mellanrum, för säkert är det nån mer där ute som känner som jag! Här kommer första delen:

Den allra första skoluppgiften vi fick utgick från ett vykort som vi skulle förändra på valfritt vis. Jag fick ett slumpmässigt draget föreställande Jimi Hendrix. Här är kollaget jag gjorde med akvarellfärg, tygrester och ett gammalt hänge i mässing.

Till höger ser ni hur vykortet såg ut innan jag började bearbeta det, och till vänster är prov på olika material jag använde.

Tidigt på terminen fick vi veta att vi skulle börja samla trasor och annat material till en återbruksväv. Det här var mina allra första skisser till det projekt vi nu äntligen påbörjat. Det har letat sig långt bort från var det började, men vallmon är fortfarande med.

Vi hade ullkunskap och spånad (att spinna garn av ull heter tydligen inte ”spinning”) med Lillemor från Limmo Design.

Jag antecknade så pennan glödde – kanske för att kompensera för hur dåligt själva spånaden gick. Detta var i särklass den svettigaste och mest frustrerande dagen hittills, men snacka om att jag fått respekt för hantverket! Kommer aldrig klippa i ett garnnystan igen utan eftertanke, och jag lyfter på hatten för alla som ägnar sig åt handspånadens konst.

Här är en liten sur anteckning som jag tycker är rolig att titta tillbaka på eftersom den väldigt tydligt illustrerar min känsla av överväldigande där under de första vävlektionerna.

Sen gjorde vi en rolig formuppgift där vi tecknade olika strukturer och mönster med kol, kritor, flytande tusch och bläckpennor.

Efter ett tag övergick vi till att rita insekter på 2-3 minuter. Det urartade ganska snart och jag började namnge dem efter olika vävtermer. Här ser ni en Undflyende Ulleffsing, en Yvig Varpmätare, en Större Vadmalsstampare och nåt som bara kallas ”Skyttel”.

En Silkeskypert och en Kardkrypare, och så en illustration av min lärare.

Större Skälsprötsspinnare, Småullig Förskedare, Finmaskig Sidenknypplare, Mindre Vadmalsstampare och Allmän Solvkrokare. Att lära sig alla vävtermer är att lära sig ett helt nytt språk. Tycker det här vittnar ganska fint om mina känslor av överväldigande.

Sen gjorde vi en utvecklad version av vykortsuppgiften. Jag ska visa mitt resultat nån gång! Teno fick vara med och modellera.

Vilket han hade en del åsikter om.

Så följde tre dagar i färgeriet och lite väl många siffror för min ännu till viss del utbrända hjärna.

Vi växtfärgade och jag fick ett tidigare experiment av rostfärgat linne som liknade ”gamla bandage från andra världskriget” att genom efterbad i te och järnvatten övergå till kulören ”riktiga gamla liggsårsplåster”. Toppen.

Att lära sig färga var som att öppna dörren till en helt ny värld.

Så började vi planera för vår allra första väv! Här kan ni se hur min idé utvecklades från ganska färggrann till något helt annat.

Och just det här arbetet tycker jag är så roligt att få dela med mig av, för det är så lätt att tänka att det första som kommer ur en kreativ persons hjärna är ett konstverk men så behöver det ju verkligen inte vara. Ett alster går igenom många stadier innan det slutliga resultatet visas upp, och då är det dessutom våtspänt, borstat och draperat. I en skissbok syns den råa processen, från helt skräckinjagande färger till något mer enhetligt till absolut urtråkig gråskala och vidare till den kombination av jordgubbsglass och vanilj som till sist användes.

Hoppas ni har någon glädje av detta! Och öppnar nån av er sin skissbok för beskådan så låt mig genast veta!

9 Comments
 • Katarina

  8 februari, 2023 at 15:38 Svara

  Hade missat det här inlägget. Blev påmind om de processinlägg du gjorde ett tag. Och med det kickade muskelminnet av tidiga mornar i soffan med ammande/halvsovande sötunge i famnen.

  Så härligt att igen få ta del av dina processer, hoppas du fortsätter visa skissboken när andan faller på.

 • Pingback:ett vykort till mormor - Alicia Sivert

  2 februari, 2023 at 06:01 Svara
 • Brid

  25 januari, 2023 at 16:04 Svara

  Så roligt att se!

 • Alicia Sivert

  5 januari, 2023 at 08:53 Svara

  Jossan! De är gjorda runt ett SL-kort som jag klippt små jack i för varptrådarna! Går även att göra med en stadig kartongskiva eller en träram med några spikar. Väldigt enkelt och praktiskt :)

  Linnéa! Visst är det? Det sammanfattar liksom hans personlighet rätt bra x’D

  Mari! Det är inga stämplar på så jag tror inte det är någon ädelmetall. Hittade det i en burk med mynt hemma hos mina morföräldrar. Men jag ska inte göra mig av med det i alla fall – det sitter här i boken :)

  Elsa! Ja! Snälla gör det! Superhärligt sätt att samla sina tankar och idéer.

 • Elsa Törnqvist

  30 december, 2022 at 10:15 Svara

  Så roligt att följa! Måste nog skaffa en ordentlig skissbok själv känner jag nu!!

 • Anonym

  25 december, 2022 at 23:14 Svara

  Är du säker på att hänget är i mässing? De jag har sett är antingen i guld eller silver. Kolla stämplarna innan du gör dig av med det i alla fall!
  /Mari

 • Linnéa

  23 december, 2022 at 17:07 Svara

  Vilket fantastiskt foto på Teno! Det gav mig ett gott välbehövligt skratt.

  Det var väldigt trevligt att få ta del av din skissbok. Mer av det när du orkar och har tid :)

 • Jossan

  23 december, 2022 at 07:00 Svara

  Kul att se! Och jag håller med dig, det är skoj att se i andras skissböcker. :) Borde kanske skissa mer själv…

  Men så söta dina vävprover är! Hur har du gjort dom? På en stor vävstol och sen klippt ner? Blir så sjukt sugen att plugga när jag ser allt roligt du får göra!
  Dina ”Effsingar” var jättefina för övrigt. Va roligt att namnge insekter och fjärilar efter vävtermer!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.