i mitt lilla växthus

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, i mitt lilla växthus, miniatyrväxthus, blommor, växter, blomma, växt, kryddor, krydda, persilja, basilika, vas, kruka, urna, loppis, kaffe, frukt, urn, pot, parsley, basil, plant, planting, odla, odling, fönster
Det är många i bloggvärlden som håller på med odling, och som är så kunniga och duktiga på det. Personligen är jag ny på det här med gröna fingrar – efter att ha vuxit upp i ett rum i västläge och sen flyttat till en ohyggligt kall lägenhet har jag knappt lyckats hålla liv i en enda krukväxt längre än ett par veckor.

Men jag är så oändligt fascinerad av ätbara växter, och av mat som blir mer mat bara en stoppar den i jorden och vattnar lite. Sen jag fick ett litet miniatyrväxthus i julklapp har jag kunnat njuta sällskapet av några kryddväxter som mår riktigt bra. Till och med persiljan som såg så eländig ut efter första skörden har rest sig och pressar sina krusiga blad mot glaset alltmedan den växer i storlek.

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, i mitt lilla växthus, miniatyrväxthus, blommor, växter, blomma, växt, kryddor, krydda, persilja, basilika, vas, kruka, urna, loppis, kaffe, frukt, urn, pot, parsley, basil, plant, planting, odla, odling, fönster
För två somrar sen odlade jag potatis i hinkar på balkongen. Även om de flesta knölarna förfors på grund av semesternojig övervattning var det en så märklig mäktig känsla att stoppa vanlig mataffärspotatis i lite jord och se den multipliceras. I år blev det tyvärr inte av att sätta ny eftersom vi flyttade, men nu drömmer jag om en prunkande balkongodling nästa sommar – för att inte tala om en framtid i hus med bärbuskar och köksträdgård.

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, i mitt lilla växthus, miniatyrväxthus, blommor, växter, blomma, växt, kryddor, krydda, persilja, basilika, vas, kruka, urna, loppis, kaffe, frukt, urn, pot, parsley, basil, plant, planting, odla, odling, fönster
Under tiden gör jag vad jag kan med vad jag har. Jag har för första gången i mitt liv tagit sticklingar, av basilika, och förundras nu över att se rotsystemen utvecklas. Snart är det dags för den här raringen att planteras över i en kruka. Jag är oerfaren och fumlig, gör misstag hela tiden och googlar inför varje nytt steg i växtprocessen men jag lär mig allteftersom att tolka växternas tysta språk.

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, i mitt lilla växthus, miniatyrväxthus, blommor, växter, blomma, växt, kryddor, krydda, persilja, basilika, vas, kruka, urna, loppis, kaffe, frukt, urn, pot, parsley, basil, plant, planting, odla, odling, fönster
Det är fint och förgängligt och fascinerande och pirrigt att vara plantmamma.

13 Comments
 • Camilla

  22 september, 2015 at 17:10 Svara

  Älskar också att vara plantmamma!
  OCH så har jag skaffat blogg igen, om du inte hunnit se :)

 • Jessica

  17 september, 2015 at 10:26 Svara

  Åååh vad roligt! Har försökt ha intresse för detta flera gånger men det bara går inte. Men om du behöver tips och råd så kan mamma ca allt om odling!! Alltså ALLT.

  • Alicia Sivert

   18 september, 2015 at 08:50 Svara

   Haha jag vet! Hon är en sån jäkla guru alltså! :D

 • Sandra

  17 september, 2015 at 04:49 Svara

  Oj, vad konstigt att jag fick en inloggning. Här kommer adressen istället.

 • Sandra Lundin

  17 september, 2015 at 04:49 Svara

  Det är verkligen underbart att vara plantmamma! Fast lite, lite sorgligt också tycker jag när man måste skörda allt. Vill helst att allt ska ligga kvar i landen lite för länge :(

  • Alicia Sivert

   18 september, 2015 at 08:49 Svara

   Jaa, jag förstår det! Åh "landen" <3 Såna drömmer jag om :')

 • Emma Svensson

  16 september, 2015 at 17:40 Svara

  Nu blev jag riktigt sugen på att experimentera lite med odling. Har nyss vågat köpa mina första krukväxter, men vore fint om man kunde äta det också!

  • Alicia Sivert

   18 september, 2015 at 08:49 Svara

   Ja, det är så häftigt! Tycker det är coolt bara att kunna hålla liv i basilikan för den ger ju evigt kryddförråd liksom!

 • Mikaela

  16 september, 2015 at 13:50 Svara

  ÄLSKAR att vara plantmamma! Jag har egentligen bara odlat i… två? tre år? Men det har verkligen blivit en av min favorithobbys! Och det bästa är att sedan laga mat på det man själv odlat!

  • Alicia Sivert

   18 september, 2015 at 08:48 Svara

   Haha jag vet! Du är en av mina förebilder :) Du får hålla workshop i det för jag är så lost för det mesta :P

 • LisaMarie

  16 september, 2015 at 11:52 Svara

  Åh ja visst är det härligt att odla! Jag är också relativt ny på det, eller iaf ny på att lyckas :p Vår förra lägenhet var så himla mörk att nästan inga växter trivdes, medan vår nuvarande är raka motsatsen, jätteljus och varm! Nu svämmar det över här hemma av pelargonsticklingar, elefantöron och kryddväxter. Jag har förresten ett likadant växthus som du. Just nu bor Basilika och små chiliplantor (uppdrivna från frön från en chiliplanta jag köpt i vanlig mataffär till matlagning).

  • Alicia Sivert

   18 september, 2015 at 08:48 Svara

   Åh vad fantastiskt! Jag drev upp paprika ur från för två somrar sen men startade för sent så de fick aldrig mer än pyttesmå frukter. Ska vara lite mer proaktiv nästa år och så i januari/februari :)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.