inomhusodlingen: vardagsrummet och sovrummet


Vi har ju tittat på min balkong med jämna mellanrum, men hur gick det egentligen för citronerna och avokadokärnorna jag satte i våras? Och vilka andra växter bor hemma hos mig? Idag tänkte jag klargöra den saken och visa lite av grönskan inne i sov- och vardagsrummen!


På fönsterbrädan vid sängen står två av mina citroner, resten har jag givit bort! Det är de två yttersta plantorna och de växer långsamt långsamt, men har börjat få en lite mer barkartad stam och har förgrenat sig på några ställen.


Kolla kolla kolla! Dessutom har de den finaste blågröna färgen av alla växter jag någonsin sett. Nu är frågan hur jag ska lyckas övervintra dem.


Mellan dem står en liten Fikus Moclame jag tagit som stickling för någon månad sen.


Och i bokhyllan står en större version av samma växt.


Ett av mina käraste växtfynd är detta lilla gingkoträd som jag köpte på Blomsterlandet tidigare i somras. Jag var så nyförälskad i att jag visade upp det för alla som kom på besök. Men så var det också en av de första växter jag köpte för pengar, innan denna sommar hade jag nämligen bara växter jag fått, sått från matrester eller räddat när någon tänkt slänga dem – men mer om det tar vi en annan gång!


Inne i vardagsrummet hänger mina broderier Strix nebulosa och Lambgiftet, och framför dem bor en adiantum i min finaste kruka från Gränsfors.


Jag tycker så mycket om dess blad och målade faktiskt av dem på Monthly Makers växttema tidigare i år! Jag är ganska orolig för att plantan ska dö, för den ska trivas i lite fuktigare miljöer, men den skjuter nya skott och verkar klara sig bra trots att den är ganska hårt ansatt av oförsiktiga katter som använder pianot som språngbräda upp på bokhyllan.


Den lilla boxern i lera har jag också gjort och marmorplattan är mammas ostfat som hon tänkte slänga den galningen.


I bokhyllan står en av mina många murgrönesticklingar. Murgröna verkar vara världens enklaste grej att föröka, så det är ett hett nybörjartips. Klipp av en kvist, dra bort de nedersta bladen, sätt kvisten i vatten några veckor så den slår rot och sen ner i jorden – vips, där har du en ny planta!


Och på blombordet framför balkongdörren bor avokadoplantorna. Jag toppade dem i början av sommaren med hopp om att de skulle bli lite buskigare, men de sköt bara en ny stam rätt upp och det hela såg rätt tokigt ut. Nu har jag toppat den ena på samma ställe som förra gången med fåfäng förhoppning om att den ska fatta att jag vill att den ska förgrena sig. Den andra får vara tills jag ser hur det går!

Nästa gång tar vi en titt på köket och arbetsrummet va?

14 Comments
 • Jessica

  27 september, 2016 at 06:48 Svara

  SÅ FANTASTISKT vill också ha växter överallt men är så värdelös på att ta hand om dem haha </3 Klarar precis av att hålla min enda ampellilja vid liv

  • Alicia Sivert

   28 september, 2016 at 07:49 Svara

   Haha sån tur att du hittat så mycket fina tygblommor då!!

 • Wilda

  25 september, 2016 at 09:29 Svara

  Åh, andiantum var en ny växt för mig och jag blev förälskad direkt <3 Så fint du har det och jag blir alldeles till mig av hur fint du har fotat med ljusinsläppet på helt rätt ställen! Ljuvligt inlägg!

  • Alicia Sivert

   29 september, 2016 at 07:52 Svara

   Visst är den ljuvlig!!?? Den gör mig så glad varje dag! Och tack snälla du! :D

 • Denise

  23 september, 2016 at 19:06 Svara

  Gingkoträdet är ju en dröm!! En av mina absoluta favoriter i jordens enorma uppsjö av vackra växter! Även lite avis på avokadoplantorna som cirka alla i universum säger är plättlätta att få att gro men jag har försökt med säkert tre stycken (OBS enorm prestation för mitt tålamod när det kommer till odling) och ingen har visat minsta tillstymmelse till liv, inte ens med olika metoder!?! Kanske en hämndaktion från avokadons sida för att jag egentligen inte tycker den är så god som folk säger…

  • Alicia Sivert

   25 september, 2016 at 16:36 Svara

   Haha men åh! Det tog JÄTTELÅNG tid innan det hände någonting alls. För mig funkade det genom att sätta kärnan direkt i jord, hålla den fuktig (hade en glaskupa ovanpå), ställa i södersol och sen bara vänta. Den började väl spricka efter en månad typ!

 • Anonym

  23 september, 2016 at 13:13 Svara

  Inte slänga – ge till Erikshjälpen!
  Mymlans mamma

 • Miri Vandre blandt ege

  23 september, 2016 at 11:54 Svara

  Tak for at vise rundt blandt dine grønne vækster :) Jeg har fået et nyt ønske ; Et lille Gingkotræ :)

 • sandra

  23 september, 2016 at 08:21 Svara

  Vilken underbar fönsterbräda! Och så fint att få ta del av inomhusdjungeln också :)

 • Mikaela

  23 september, 2016 at 05:36 Svara

  Åh så fint!!! Gingkoträdet är ju helt fantastiskt, vilka fina blad!!!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.