julklappsrimmen 2016


Framemot fjärde advent börjar min hjärna gå på rim. Om det är ett symptom på allmän överansträngning eller att den förbereder sig för dopparedagens tankenötter är ännu inte diagnostiserat. I min familj är det nämligen tradition att rimma på paketen, och jag har en personlig tradition som går ut på att jag inte riktigt hinner, skriver några utkast som jag sen glömmer hemma, tänker att det spelar ingen roll, inser när jag angör föräldrahemmet att det gör det visst, och så tar jag trappan till övervåningen i sju långa kliv för att akutrimma ihop med min äldste bror där på julaftonsmorgonen.

I år frångick jag traditionen i det avseende att jag skrev färdigt mina poem redan en halvtimme innan midnatt kvällen den 23:e, sparade och skrev ut dokumentet och var således redo när klapputdelningen infann sig på julaftonen. Eftersom jag för en gångs skull var ute i god tid och dessutom sparade mina verk digitalt tänkte jag att ni kunde få ta del av dem. Kanske kan de vara inspiration till nästa år, eller så får ni bara tillfälle att garva åt min mycket tveksamma känsla för rytm.

Midvinternattens köld är svår
mörkt är det i alla vrår
tänd då ett i stakens mitt
det andra lindas om huvudet ditt
tindrar så i natten ljus
fem hattifnattar i ditt växthus
Rund är magen på mumintroll
detta rim är utom kontroll
Sist och minst på paketets topp
ett välsmakande hus till din tekopp!

Mamma fick en sjal med muminmotiv, en ljusstake att hänga i växthuset och en pepparkaksform för ett litet litet hus som går att sätta över kanten på tekoppen.

Gammal vissen sned och grå
löst sitter ett och annat strå
Böjd och knäckt med ingrodd lort
Såna kan man kasta bort
Här nåt nytt att putsa glasen
rutan på bilen och kanske vasen!

Pappa är inte vissen och grå med lösa strån, men hans flaskborste är och därmed blir de stora tyska ölglasen som insamlats under många Europaresor aldrig riktigt rena. Han fick så en ny flaskborste, en glasborste och dessutom en kombinerad borste och snöskrapa till bilen. Är man borstbutiksbiträde så är man och kan hända avspeglas det i klapparna.

Ägg och öl? Det smakar illa!
Men om du ä:et bort kan pilla
för att sätta dit ett e
Det blir andra grejer det!
En att vässa en att diska
en ledtråd till kan jag väl viska
den dödlig skärpa eggen ger
nu vill jag inte säga mer!

En flaskborste och ett brynstål till mellanbrodern som brygger öl (och slipar knivar, uppenbarligen).

Åh herre gud och Werners skinka
plåten bränd kan illa stinka
snabbt som attan pappan kavla
en scen som tagen ur en tavla
Sen ska degen pillas bort
smaka du men gör det fort!
Snyggt och praktiskt, det är bäst
det är ett djur men ingen häst
Sätt bitarna samman och du kan få
en stegosaurus men-om-du-bakar-fort-kanske-du-hinner-två

Inledningen är inspirerad av Orups ”Herregud” och Werner  Werners ”Vår julskinka har rymt”, två låtar från den förfärliga julskiva som alltid går varm när det bakas pepparkakor hemma i Törnrosdalen. Pappa kavlar ut degen och alla barn stansar kakor i rasande fart. Äldsta brodern fick tre väldigt pråliga dessertknivar med griphuvuden på att pilla bort deg med och en 3D-pepparkaksform föreställandes en stegosaurus.

Om den kring midjan inte räcker
du en byxsöm kanske spräcker
Minns att socker gör dig fet
den här begränsar din diet
Tar du för mycket kornen faller
så gör även dina braller!

Minsta brorsan hade önskat sig ett bälte och fick det ihop med en lagom dos fat-shaming. Jag passar på att be om ursäkt för mitt ganska ofina sätt! Poängen var att han ihop med bältet fick en sockersked perforerad med hål som får den att se ut som en dödskalle. Minstebror är smal som en sticka och en riktig godisgris och skeden köpte jag inte för att begränsa honom utan för att den var super-bad-ass, såklart. Jag bad om förlåtelse för rimmet med en kompletterande gåva i form av juleskum – big pack.

På Gotland är det trä som gäller
utom när ni de minsta smäller
här är nåt som matchar hytten
säg till när ni plasten bytt, sen

Då som flugorna är väck
klär ni av er, ja helt näck!
När ni ska skrubba skinkor bara
minns ni att ni måste fara
bort till bastun mitt i natten
för ni har ju inget vatten
Tranorna från fältet skria
tur det kostar blott en tia!

Mormor och morfar fick en flugsmälla i läder och trä, som bättre matchar den trärena inredningen i sommarhuset på Gotland. Även en badborste, tvättlapp, tvål och nagelborste som jag glömde fota. Till historien hör att vi har ständig vattenbrist på Storsudret så att ingen får använda duschen i huset. Istället badar vi i havet eller cyklar 20 minuter till bastun och betalar en tia för att duscha där.


Och det var årets poem! I svärfamiljen har jag ännu inte infört någon rimtradition men det tror jag det är dags för nästa år. Rimmar ni, och har ni några särskilt bra verk ni vill dela med er av?

12 Comments
 • Anonym

  28 december, 2016 at 11:28 Svara

  Er det mon en svensk tradition at skrive digte/vers på gaverne? Det lyder hyggeligt, sjovt og forventningsskabende på en særlig måde :-D Bedste hilsener, Grete

  • Alicia Sivert

   30 december, 2016 at 16:29 Svara

   Inte i alla familjer, men på min pappas sida har vi alltid gjort det och jag tycker det är det bästa med hela klapputdelningen! :)

 • Wilda

  27 december, 2016 at 13:52 Svara

  Haha alltså helt underbara rim! Jag rimmade bara på ett paket i år men kul blev det. :)
  För övrigt är meningen "Om det är ett symptom på allmän överansträngning eller att den förbereder sig för dopparedagens tankenötter är ännu inte diagnostiserat" så genial att jag har läst den fem gånger nu. <3

  • Alicia Sivert

   30 december, 2016 at 16:28 Svara

   Åh vad fint, tack Wilda! Och tack bästa du för finaste julkortet <3

 • Alexandra

  27 december, 2016 at 13:26 Svara

  Vilka bra presenter :) och den muminsjalen alltså :) Jag hann inte klart med rimmen så får satsa på nästa år istället ;)

  • Alicia Sivert

   30 december, 2016 at 16:27 Svara

   Vad synd! Men det är svårt att prioritera, det vet jag ju själv. Hoppas du hinner nästa år! Och sjalen lär jag låna ibland ;)

 • Anna María

  27 december, 2016 at 12:55 Svara

  Grymma rim ju! Vi rimmar ibland. I Philips familj har det rimmats ofta, men vi har knappt köpt julklappar de senaste åren så då blir det inga rim. Är rätt kass på det och nödrimmar gärna så jag är lika glad för det :P

  • Alicia Sivert

   30 december, 2016 at 16:27 Svara

   Nödrimmen hör till!! Du såg väl mitt om stegosaurusen? :P

 • Jossan

  27 december, 2016 at 11:27 Svara

  Åååh, ditt rim för bältet/skeden var ju bara bäst! Har en likadan bror, fast han är mellanbror i vår familj, men smal som en pinne, precis som din. Och så högt och mycket han skulle skrattat om han fått det paketet med rimmet på! :D

  • Alicia Sivert

   30 december, 2016 at 16:26 Svara

   Haha åh, ja det är viktigt hur och till vem det levereras ;) Min lillebror fixade det också!

 • Ewa med bloggen tygochgarn

  27 december, 2016 at 09:57 Svara

  Vilka fantastiska rim du fått till! Själv kom jag bara på ett – till svärsonen: detta kanske även Ida gläder – en kille inte i lack men i läder (han fick ett skinnförklöde).

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.