klädskisser – hur jag vill börja planera för mina sömnadsprojekt


Hej hopp hallå! Idag tänkte jag att vi skulle titta lite närmare på ett bildexempel jag egentligen gjorde till mina designelever, men som födde en idé om ett mer välplanerat arbetssätt för mina egna sömnadsprojekt!


På schemat stod nämligen modeteckning och jag hade tänkt ut att de först skulle få teckna några snabba (30 sek – 1 min) kroppsskisser i olika positioner, för att sen föra över någon favorit till lite tjockare papper, välja en tygbit, hitta på ett plagg, teckna och måla det samt skriva lite stödord för detaljer de ville föra fram. En korsning av mood board och ritning, ungefär.

Samma morgon gjorde jag ett eget exempel med utgångspunkt i byxorna jag just hade sytt och som jag hade på mig dagen till ära för att visa hela skedet från skiss till färdig produkt – även om jag fuskat och skapat i omvänd ordning. Jag skissade ner en teckning av byxorna med förtydligande av fickan, ritade av en bit av mönstret, målade en serie rutor med tygets färgskala och sydde fast två stuvbitar med symaskinen.


Och det var så himla roligt!


Vanligtvis är jag en väldigt impulsiv och luststyrd skaparpersonlighet som kan gå från tanke till att klippa i tyget med ett par minuters mellanrum. Det innebär också att jag ibland väntar orimligt länge innan jag sätter igång för att vissa tekniska problem känns oöverstigliga eller för att jag inte formulerat färdigt min tanke. Att börja kartlägga och tänka igenom kjollängd, ärmlängd, placering av fickor, dragkedja och liknande tror jag kan göra själva sömnadsprocessen mycket enklare för mig, och kanske kan jag snabbare komma till skott och undvika flera misstag. Jag får lättare en uppfattning om vad jag vill att det färdiga plagget ska ha för egenskaper än om jag bara tittar på tyget. Och framför allt blir planerandet ett kreativt och roligt utlopp i sig.


Jag vill verkligen göra klädskisser till en del av min sömnadsprocess!

alicia sivert alicia sivertsson aliciasivert sy byxor kläder egna loppistyg loppistyger abbey dore arthur sanderson and sons ltd återbruk skapa skapande klädsömnad inspiration mode klädesplagg design hantverk sytt sydda sömnad hobby
Såhär blev de färdiga Rhododendronbyxorna! Nu jobbar jag vidare med två skisser av plagg jag ännu inte sytt – och det känns dubbelt så peppande! Hur är du som kreatör? Planerar du noga, tänker igenom varje steg och skissar eller är du en sån som bara kör?

13 Comments
 • Handgjort av Vera

  9 april, 2018 at 13:22 Svara

  Jag gillar verkligen idén med att göra skisser innan, framförallt för att det är så kul. Att få ner sina drömmar och tankar på papper liksom. Kanske för att min hjärna alltid är så full av idéer jämt att det är lite roligt att få ner det på ett sätt som blir något beständigt. Tyvärr skulle det ta för mycket tid från faktiskt görande just nu, men jag tänker att jag ska börja med sånt så fort jag inte är småbarnsförälder längre.

 • Wilda

  23 mars, 2018 at 08:46 Svara

  Så vackert! Blir alldeles tagen. Jag skapar väldigt mycket på känsla men jag tänker ändå igenom mycket i huvudet först.

  • Alicia Sivert

   27 mars, 2018 at 19:26 Svara

   Tack Wilda :D Jag är nog också oftast så fast det beror på var jag befinner mig rent fysiskt när jag får idén – är det hemma börjar jag direkt, är det på bussen tar jag mig tid att skissa och tänka ;)

 • Cecilia N

  22 mars, 2018 at 21:28 Svara

  Handlar det om tyg är jag ganska trög i starten och jag håller hårt på "inga klipp efter klockan tio på kvällen".

  Men garn kan jag hugga i hyllan och börja sticka på direkt.
  Fast ibland kan ett garn ligga och vänta några år på den bästa modellen.
  Och önskekoftor kan ha svårt att få till sig garn.

  • Alicia Sivert

   27 mars, 2018 at 19:25 Svara

   DET var en smart tumregel! Den ska jag minnas :) Det är ju lite skillnad med garn som kan repas upp, innan en bemästrar sashiko på allvar är det nog klokt att tänka två gånger innan tygklipp.

 • Cecilia N

  22 mars, 2018 at 21:23 Svara

  Jag upplever en brist på kjol med rätt längd på linningen och med fickor.
  Jag har en rätt full korg med tyger som jag köpt för 25-20 år sen och kanske inte just med mig själv i tankarna.
  Det finns också en sykurs i fyra överfulla pärmar som bl a innehåller kjolar och istruktioner om blixtlåsinfällning och sånt.

  Huruvida det går att kombinera de här komponenterna (och tid!) till något önskvärt eller om jag måste gå en omväg via tygaffären har jag inte lyckats utröna än.

  Eller så inväntar jag sommaren. Jag har för mig att jag har en fickkjol i den garderoben …

  • Alicia Sivert

   27 mars, 2018 at 19:23 Svara

   Sommarkjol med rejäla strumpbyxor medan du inventerar tyghögen kanske! Låter som en riktig skattkammare :)

 • Helga

  22 mars, 2018 at 17:31 Svara

  Det blir ju jättefina skisser att spara också! 😊 kul att ha dem samlade sen som inspiration.

  • Alicia Sivert

   27 mars, 2018 at 19:22 Svara

   Visst! Jag har redan börjat tänka att jag ska binda ihop dem till en bok och jag har gjort tre stycken haha!

 • Julia

  22 mars, 2018 at 12:00 Svara

  Vilken fin skiss! Jag borde definitivt ta mej tid att planera så fint och noggrant. Är också väldigt luststyrd i mitt skapande och får jag en bra ide måste jag sätta igång GENAST. De gånger jag tar mej tid att förbereda och planera blir det ju dock mycket bättre, så att… :D Plus, tycker klädskissen i sej ser väldigt rolig ut att skapa och blir som ett eget litet konstverk :)

  • Alicia Sivert

   27 mars, 2018 at 19:22 Svara

   Eller hur! Det blev som en förlängning av skapandet samtidigt som en tänker färdigt tanken :)

 • Ida Johansen

  22 mars, 2018 at 09:28 Svara

  Alltså de där byxorna! Så fina! Jag är nog en planerare till största del, gillar att åtminstone ha en idé om vart det ska landa. Jag har väldigt svårt för att skapa helt fritt och behöver åtminstone ett tema att gå efter. Många gånger fastnar jag med högar av material framför mig när jag inte har planerat något innan. Men riktigt så detaljerad som din skiss är jag nog inte, men blev sugen på det nu:)

  • Alicia Sivert

   27 mars, 2018 at 19:20 Svara

   Vad kul att du blev sugen, det var väldigt kul och känns som en användbar metod för mig att få bukt med just de där materialhögarna ;) Annars tror jag också att i planerandet av kreativa projekt är nog lagom bäst!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.